Fun, Writing. 12.05.2021

Як навчитись правильно писати англійською мовою? 15 дієвих порад

Автор: Марія Діброва

Дуже часто можна почути від студентів «Я хочу лише нормально говорити англійською, письмо та читання мені не потрібні» або «Мені треба суто розмовна мова». Але ж ми з вами розуміємо, що без грамотної письмової мови нікуди. Якщо ви будете використовувати англійську в роботі, переїздити на навчання в англомовну країну або складати іспит – навички письма неодмінно треба розвивати. 

В цій статті я наведу 15 дієвих порад, перевірених на власному досвіді, як навчитись правильно та грамотно писати англійською.

  1. Перевіряйте себе

Знайдіть собі того, хто міг би вам допомогти в написанні різного роду робіт чи текстів англійською. Це може бути викладач англійської, ваш друг, що володіє мовою майже як native speaker або… не повірите – навіть ви самі можете бути вашим власним перевіряльником! Також ви можете скористатись автоматизованими методами перевірки текстів, спеціальними сервісами, наприклад, Hemingway Editor або Grammarly.

  1. Вивчайте омофони та омоніми

Дуже часто вони є нашою ахіллесовою п’ятою. Омофони звучать однаково, але пишуться по-різному, а омоніми ще й однакові при написанні. За ними треба пильно стежити, а особливо в листуванні, щоб вас завжди вірно зрозумів ваш читач. А якщо ви зацікавились, то про 20 найпопулярніших омофонів читайте у цій статті.

Як навчитись правильно писати англійською мовою? 15 дієвих порад

  1. Знайдіть собі англомовного pen-friend

В наш час розвинених технологій не можна не користуватися такими можливостями для апгрейду своїх скілів. Знайдіть собі друга по листуванню, з яким у вас будуть спільні теми для обговорення та починайте спілкування! Таким чином ви будете і збагачувати свій вокабуляр, і проводити час з задоволенням. Зацікавились? Переходьте за будь-яким посиланням і шукайте собі друга просто зараз:

  1. Читайте книги англійською мовою в оригіналі

Читання збагачує словниковий запас, крім того, наповнює вашу мову певними мовними конструкціями, які рідко використовуються в усному спілкуванні. Без сумнівів, якщо ви читаєте, ви запам’ятовуєте написання слів, пунктуацію та багато інших речей, які неможливо виявити при усному мовленні. Як читати книги англійською та де знайти безкоштовні твори в нашій наступній статті за посиланням.

  1. Перечитуйте свої старі написані тексти

Для того аби спостерігати за своїм прогресом у письмі, повертайтесь до своїх старих написаних повідомлень, постів, есе, творів, листів другу або іноземним партнерам і перевіряйте, що змінилось від того часу, як ви писали той чи інший текст. Коли ви побачите різницю між своїми текстами, отримаєте додаткову мотивацію для вивчення англійської.

  1. Підпишіться на англомовні блоги

Скільки ви часу витрачаєте в день на соціальні мережі? Зізнайтеся, ви точно полюбляєте ввечері перед сном to surf the net a little bit. Спробуйте використовувати час з користю і підпишіться на англомовних блогерів, американських співаків чи акторів або навчальні сервіси, що створюють англомовний контент. Щоб довго не шукати цікаві блоги та канали, оберіть щось з наших добірок на цю тему.  А також, рекомендую вам наш телеграм-канал, аби завжди бути в курсі всіх цікавинок англійської мови.

  1. Дотримуйтеся правил пунктуації

Багато кому важко дотримуватися правил пунктуації в англійській мові, а особливо, коли ваша рідна мова та англійська сильно відрізняються в цьому сенсі. В англійській мові, наприклад, перед словом «що», тобто «what» не буде ставитись кома, на відміну від української чи російської мов. Чи чули ви колись фразу «Let’s eat grandma!»? 

Як бачимо, саме від пунктуації багато чого залежить, тож не треба нею нехтувати. А якщо ви хочете вивчити базові правила пунктуації в англійській мові, прочитайте цю статтю за посиланням.

  1. Поєднуйте listening & writing skills

Порада 2 в 1 -  міксуйте аудіювання та письмо. Як на мене, чудовий спосіб тренувати навички англійської мови. І в даному випадку навіть дві. Тобто пишіть такі собі диктанти на слух. Написаний під диктовку текст добре запам'ятовується, а значить, згодом ви зможете використовувати корисні кліше для написання інших текстів. Ви можете увімкнути інтерв`ю вашої улюбленої зірки в Youtube і спробувати записати за нею те, що вона говорить. Повірте, це лише здається легким на перший погляд:) А якщо ви не великий фанат довгих інтерв`ю про життя знаменитостей, пропоную вам 5 виступів на TED Talks для різних рівнів за посиланням.

  1. Грайте в ігри англійською

Знайдіть собі дві-три гри англійською та практикуйтеся! Board games - це не лише весело, це ще й корисно для вашої англійської. Будуючи з кубиків слова, ви 100% запам`ятаєте, як вони правильно пишуться. Таким чином ви не лише проведете гарно час, але й вивчите добру десятку нових слів, що досі були вам незнайомі. За лінком нижче ви зможете ознайомитися з фантастичною сімкою настільних ігор від нашої викладачки Ксенії Муравської.

Як навчитись правильно писати англійською мовою? 15 дієвих порад - 2

  1. Тримайте при собі блокнот

Візьміть собі за звичку мати при собі блокнот для запису іншомовних слів. Якщо ви будете довго їхати в метро чи автобусі або стояти в заторі дорогою на роботу, зможете завжди попрактикувати англійську мову. Таким чином, переглядаючи нотатки, ви згадаєте багато слів, які могли б загубити і не запам`ятати.

  1. Пишіть тексти від руки

Не друкуйте тексти на комп`ютері, а пишіть від руки. Наші розумні гаджети дуже часто допомагають нам у виправленні слів, але ж це зовсім не те, до чого ми прагнемо, правда ж? Нам треба вивчити правильне написання слова, тому бажано писати тексти самостійно на папері, таким чином ви одразу побачите свою помилку, виправите її і запам`ятаєте.

  1. Візьміть участь в обміні листівками 

Правда було б цікаво, неочікувано і навіть зворушливо - отримати листа від незнайомця? Написання текстів від руки, до речі, допоможе вам і з обміном листівками. Листування - чудовий спосіб вивчення англійської, а особливо міжнародне листування. postcrossing.com - це сайт, який організовує міжнародний обмін листівками. How does it work? Ви реєструєтесь і отримуєте адресу, куди згодом буде потрібно відправити листівку. Надсилаєте вашу postcard. І щойно одержувач отримає вашу листівку, ви станете наступною особою, яка отримає листівку надалі. Why don`t you try?  Що б ви не написали, це буде гарне тренування ваших writing skills.

  1. Вивчайте різні стилі письма

А от ця навичка буде потрібна кожному без сумнівів. І неважливо, чи ви секретар і пишите кожного дня ділові листи, чи SMM-менеджер і публікуєте різноманітний контент в соціальних мережах. Діловому партнеру не можна написати "What's up?", а вашого друга точно здивує застаріле "How do you do?", тому завжди треба розуміти, кому і навіщо ви пишете. Як писати в різних стилях, formal & informal дивіться у відео.

  1. Будьте пильні із false friends  

Frankly speaking, усі ми колись на початкових етапах плутали “магазин” (shop) і “magazine” (журнал). Це явище називається в англійській мові “false friends” - тобто фальшиві друзі. Слова, які, здається, означають одне, а насправді - це щось зовсім інше. Прям, як в житті, еге ж? Саме тому їх треба дуже чітко розрізняти, аби не потрапити в халепу. Якщо ви хочете ознайомитися з найбільш поширеними словами, які легко сплутати, цей лінк для вас.

  1. Завантажте собі додатки англійською

Як навчитись правильно писати англійською мовою? 15 дієвих порад - 3Всі ми постійно “сидимо” в гаджетах, можна сказати не відриваємо від них рук. Отож, давайте проводити час з користю. Завантажте собі декілька англомовних навчальних додатків і починайте навчання! Додатки існують різні: вони можуть бути націлені на покращення вимови, аудіювання, читання, збільшення вокабуляру, але якщо вас цікавить саме апгрейд письмових навичок, ви можете користуватися саме тими, що більше за все націлені на граматику та письмо. Далі лінк, за яким ви знайдете 8 ефективних додатків для вивчення граматики англійської мови.

Бонус: Якщо ви хочете навчитись правильно писати формальні та неформальні імейли англійською, пройдіть цей онлайн-курс для самостійного навчання на інтерактивній платформі від booyya.com - https://bit.ly/3ZaDJmn

All in all, practice makes perfect! Як бачите, вищезазначені поради прості у використанні - навчитися писати красиво і грамотно не так вже й складно. А якщо ви хочете поглибити свої знання і дізнатися, як писати правильно e-mail, смс-ки чи дати, читайте більш детальні статті на ці теми за посиланнями нижче 

Вам також може сподобатися:
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.