About English Language, Fun, Vocabulary. 25.03.2014

Найважчі слова в англійській мові

Автор: Аліна Шевченко

Нещодавно я переглядала книгу, в якій описуються конкурси для гучної компанії. Ось один з них: знайдіть найважчі для вимови слова, роздрукуйте їх та перевірте, наскільки добре ваші гості зможуть їх вимовити в кінці вечора. Звичайно, добре, якщо ви посміялися та гарно відпочили, а якщо справа стосується роботи чи зустрічі з важливими іноземними клієнтами, і ви, людина, яка впевнено володіє мовою, натрапляєте на слово «hereditary» або «simultaneously»… Роблячи вигляд, що ці слова вам відомі, ви швиденько їх вимовляєте за допомогою «кахи-кахи» і розумієте, що нема меж досконалості у вивченні англійської мови. 

І я задумалась: «А які слова можуть викликати труднощі для наших студентів?» 


Ось невеликий список «страшних слів»:

  • Upper-intermediate ['ʌpəֽɪntə'mi:dɪət] - вище середнього (наприклад, рівень володіння англійською мовою). Дуже часто люди, які володіють цим рівнем, не можуть його правильно вимовити, і цим самим ставлять під сумнів свої знання.
  • Acquaintance [ə'kweɪnt(ə)n(t)s] - знайомство, знайомий. Це слово часто можна зустріти у темі «Friendship», а вона є майже у кожному підручнику. Синонімом може бути слово friend.
  • Circumstance ['sɜ:kəmstæn(t)s] - обставина, умова. Слово лякає своєю довжиною, хоча треба просто прослухати, як правильно читається комбінація голосних звуків, і прочитати його буде легко. Синоніми – case, occasion, condition. 
  • Entrepreneur [ֽɔntrəprə'nɜ:] - підприємець. Слово має французьке походження, а, як відомо, у французькій мові половина звуків у слово може не читатися. Дуже важливе слово  для людей, які вивчають бізнес англійську, адже воно має однокорінні слова entrepreneurial, entrepreneurship. Синоніми – business owner, undertaker. 
  • Philosophical [ֽfɪlə'sɔfɪk(əl)] - філософський. Важкість викликає сполучення букв Ph на початку та середині слова, адже воно читається, як звук f.
  • Provocatively [prə'vɔkətɪvlɪ] - провокаційний, який викликає. У даному слові не читається літера е. 
  • Anonymous [ə'nɔnɪməs] - анонімний. У цьому слові сполучення букв ou читається одним звуком ə. Синонім – nameless. 
  • Thesaurus [θɪ'sɔ:rəs] - тезаурус або скарб. Проблема у цьому слові в тому, що в українській мові є слово «Тезаурус», тому можна не помітити, що в англійській версії на початку стоїть Th, яке передається звуком θ. У середині слова au читається за допомогою довгого ɔ:.
  • Particularly [pə'tɪkjələlɪ] - особливо, особливим чином. Почувши це слово, можна подумати: «Це вимовити нереально!». Важко прочитати лише кінцеву частину слова, адже заважає буква r, яку вимовляти не потрібно. Синоніми - in detail, minutely. 
  • Prioritising [praɪ'ɔrɪtaɪz ɪŋ] - виділення пріоритетів. У цьому слові аж чотири літери і, та всі вони читається по-різному. Перші три і читаються, як aɪ, а остання, як, ɪ.  
  • Pronunciation [prəֽnʌn(t)sɪ'eɪʃ(ə)n] - вимова. Це слово можна часто зустріти у кінці підручника з правилами правильної вимови слів. Часто літеру u читають, як u, а не, як ʌ. Синонім – articulation.
  • Hospitable [hɔs'pɪtəbl] - гостинний. Тут треба звернути увагу на наголос, адже він падає на другий склад. Синонім – open.
  • Anaesthetist [ə'ni:sthetɪst] - анестезіолог. Це слово насичене буквами s, t, і із-за накопичення приголосних звуків його важко прочитати.  
  • Unfortunately [ʌn'fɔ:ʧ(ə)nətlɪ] - нажаль. Слово використовується доволі часто, його можна зустріти у текстах та розмовній мові. Літери r та e не читаються. 
  • Auxiliary [ɔ:g'zɪlɪ(ə)rɪ] verb - допоміжне дієслово, наприклад, do, does, did, have. Це слово можна почути на занятті під час пояснення граматичних правил. Сполучення літер Au вимовляється за допомогою довгого ɔ:, літера а не вимовляється. 
  • Conscious ['kɔn(t)ʃəs] - свідомий. Тут важкість у буквосполученні sci, яке читаємо звуком ʃ , та ou, яке вимовляється звуком ə. Але правильну вимову краще послухати в електронному словнику. Синонім – aware.

Найважчі слова в англійській мовіПереможцем є слово «Floccinaucinihilipilification» [ֽflɔksɪֽnɔ:sɪֽnɪhɪlɪֽpɪlɪfɪ'keɪʃ(ə)n] - офіційно найдовше (29 літер) англійське слово. Означає воно звичку давати всьому негативну оцінку. І звичайно ж не будемо забувати про всіма улюблений огірок «Cucumber» ['kju:kʌmbə], який ніхто не може правильно вимовити з першого разу. 


Усі слова можна доволі часто зустріти в художній літературі та почути у розмові (крім слова floccinaucinihilipilification)☺, тому варто виділити час і потренувати вимову важких слів. У цьому вам допоможе сайт www.howjsay.com, де можна послухати, як правильно вимовляються англійські слова.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.