Vocabulary, Listening, Grammar, About English Language. 29.11.2017

Як ефективно вивчати англійську самостійно

Автор: Ксенія Рябуха
Напевно, ви вже перечитали сотні статей в Інтернеті про те, як вчити англійську мову самостійно, але до сих пір не вдалось досягти бажаного рівня знань? Вся проблема в тому, що багато авторів таких статей дають теоретичні поради, не підкріплюючи їх практикою. Тому сьогодні я вирішила створити практичний посібник з самонавчання, в якому розповім про те, чи можливо взагалі вивчити англійську без будь-чиєї допомоги, які додаткові матеріали необхідно обов'язково використовувати та поділюся корисними ресурсами, щоб процес вивчення англійської вдома не здавався вам нудним та одноманітним.
Скажу одразу, вивчити англійську мову самостійно це реально, оскільки в Інтернеті є сотні та навіть тисячі навчальних ресурсів, які стануть вашою палочкою-виручалочкою. Але чому ж так багато людей зриваються на пів шляху і вважають цю ідею пустою тратою часу? 
 
Я думаю не варто говорити про те, що люди, які хочу вивчити мову самостійно, повинні, по-перше, мати просто неймовірну жагу до знань, мотивацію, прагнення до перемоги і нелюдське завзяття. По-друге, готовність work work and again work! І, по-третє, мати вміння знайти для себе найефективніший спосіб вивчення мови. 
 
Wow! Wow! Wow! Палегче, подумаєте ви, але я зовсім не хочу вас налякати, просто хочу попередити про те, що якщо ви вже рішуче налаштовані, ви повинні відповідати всім 3 критеріям, наведеним вище. 
 
Отже, хочу розпочати з загальних, на мою думку, правил та порад про те, як краще організувати свій навчальний процес:
  1. Поставте конкретну ціль. Визначиться наперед, чи хочете ви підтягнути граматику, говоріння або вокабуляр? Або ж можливо ви хочете вивчити бізнес англійську або просто досягти хоча б середнього рівня загального англійського? Адже саме від конкретної цілі будуть залежати ваші подальші дії у вивченні мови
  2. Займайтесь не менше 2-3 разів на тиждень по 1-2 години і складіть свій особистий розклад занять. У perfect world займатись було б добре кожного дня хоча б по 30 хвилин. Давайте скажемо ні прокрастинації! 
  3. Працюйте над 4 основними навичками: listening, reading, speaking, writing, а саме: 
  • Читайте статті які відповідають вашому рівню. 
Цікаві ресурси: newsela.com - тут ви знайдете коротенькі статті, які ви можете підлаштовувати під свій рівень знань;
  • Пишіть коротенькі тексти, читайте книги в оригіналі та адаптовані під ваш рівень.
  • Слухайте подкасти
Цікаві ресурси: greenforest.com.ua/enpodcast - тут ви знайдете інструкцію по користуванню подкастами на сайті Enpodcast.com;
  • Знайдіть собі співрозмовника, щоб тренувати навички говоріння.
Цікаві ресурси: www.conversationexchange.com - тут ви легко зможете знайти собі співрозмовника, якому також необхідна практика говоріння; 
  • Дивиться відео.
Цікаві ресурси: film-english.com - сайт вивчення мови за допомогою короткометражок створив викладач англійської Кієран Донахью - лауреат низки престижних освітніх премій у Великобританії.
  • Слухайте музику
Цікаві ресурси: www.esolcourses.com - слухай музику, розумій текст і виконуй завдання до кожної пісні. 
  1. Одразу застосовуйте отримані знання на практиці. Візьміть собі за звичку одразу застосовувати вивчені граматичні конструкції та слова в усній і письмовій мові. Оскільки «тупе» заучування не принесе вам бажаного результату. Наприклад, вивчили тему Present Continuous і нові слова на тему “Work” – напишіть невеличкий текст на 5-10 речень, використовуючи вивчену граматику і слова.
  2. Оберіть необхідні ресурси. Але не біжіть одразу купляти 1500 книжок і встановлювати 1500 додатків на мобільний телефон. Цим ви ризикуєте ще більше заплутатись і вже через тиждень не будете знати, за який ресурс краще братись. 
На цьому пункті я б хотіла зупинитись більш детально. Спочатку даю вам перелік матеріалів, без яких вам не обійтись, якщо ви хочете максимально наблизити своє самостійне вивчення до занять у класі:
  • Основний підручник. В підручниках завжди логічно і послідовно викладений матеріал, зазвичай від простого до складного, містить необхідну лексику і вправи для тренування. Я рекомендую такі: Speak Out; Upstream; New Total English; New English File
  • Підручник з граматики. Окрім основного підручника, необхідно мати під рукою граматичне доповнення, яке буде містити багато вправ та чітке пояснення граматики з прикладами. Найкращими підручниками, на мою думку є: Round up; Grammarway; English Grammar in Use; Oxford Practice Grammar; 
  • Словник та підручник для збагачення словникового запасу. З переліком крутих онлайн-словників ви можете ознайомитись в моїй статті, а гарними книгами з лексики, на мою думку, є: Vocabulary in Practice; Test Your Vocabulary; 4000 Essential English Words; English Vocabulary in Use. 
  • Додатки для вашого Perfect Pronunciation. Знання граматики, великий словниковий запас - це все звичайно добре, але в чому сенс, якщо ваш співрозмовник не може зрозуміти вас через вашу жахливу вимову. Якщо у вас немає можливості займатися з викладачем, я б порадила вам деякі безкоштовні useful apps, які можна встановити на мобільний телефон і використовувати будь-де і будь-коли.

► Learn English Sounds Right – навчить вас розуміти транскрипцію слів та правильно їх вимовляти. Завантажити можна на Android та IOS;

► Scrabble® GO - популярна та корисна гра, яка допоможе провести час з користю та поліпшити правопис англійською. Ви можете грати як з програмою, так із іншою людиною, яка користується цим додатком. Завантажити можна на Android та IOS.

Наведені вище пункти були таким собі набором для «свідомого» вивчення англійської мови, що максимально нагадує заняття з викладачем або на курсах. 
 
Але купляти всі ці підручники не обовёязково, тим паче, якщо у вас немає великого бажання «обкладатися» літературою, але важливо застосовувати аналоги (див. пункт 3). Але це ще не все. Наводжу вам свій  перелік різноманітних ресурсів, які свого часу допомогли мені у покращенні рівня володіння англійською мовою і, які можна використовувати будь-де:
  • Duolingo - один з найпопулярніших сервісів для вивчення іноземних мов з нуля. 
  • LearnEnglish - тут зібрані матеріали для вивчення англійської в різних форматах: уроках, іграх, спілкуванні в чатах і т.п. Сайт доступний англійською мовою.
  • Learn American English online - весь матеріал розподілений за рівнями і виділений певним кольором для зручності. А вчитель Пол пояснює граматику в відеоформаті.
  • FreeRice - тренажер для поповнення словникового запасу англійської з вправами по граматиці і тестами. Сервіс підтримує Всесвітня продовольча програма Організації Об'єднаних Націй, тому заняття побудовані у вигляді гри - за кожну правильну відповідь ви отримуєте трохи рису, щоб нагодувати голодних.
  • Мemrise - сайт доступний англійською. В ході навчання користувачеві пропонують вибрати мем для кращого запам'ятовування слова або створити власний асоціативний образ. Потім потрібно виконати вправи на вибір правильної відповіді і сприйняття слова на слух. Сервіс також доступний для iOS і Android.
  • Quizlet - флеш-картки для запам'ятовування слів. 
Фууух! Ну що готові далі?
 
  1. Уникайте перевантажень. Необхідно запам’ятати, що ми не роботи і не можемо завантажити в мозок всю інформацію за лічені секунди. Вивчення мови це довгий процес. Не намагайтеся з перших кроків осягнути неосяжне, не перегортайте підручник наперед. Адже там ви з жахом для себе виявите безліч незрозумілих конструкцій, граматичних правил і винятків, які звичайно ж відкриються перед вами, але тільки в процесі. Бажання забігти наперед, здатне породити в людині почуття безвиході: «Я так мало знаю, а попереду ще так багато всього цікавого і складного, невже я коли-небудь зможу це все засвоїти». Ще й як зможете, тільки з часом. Адже будь-який курс іноземної мови має чітко визначені часові рамки, які будуть потрібні людині для його засвоєння. Будьте послідовними і у вас все вийде, бо будете виглядати як цей кіт.
  2. Одружіться з англійською мовою. Ні, вам не почулося. І ні, моя клепка ще на місці. Це найкраща порада, яку я можу вам дати. Під цим я маю на увазі, що вам необхідно закохатися у вивчення мови, відчути її плюси та мінуси, жити з нею, прокидатися з нею, засинати з нею, завжди думати про неї, приймати душ з нею, готувати смачну їжу з нею та ходити на побачення (2-3 рази на тиждень по 1-2 години памятаєте?). Тільки тоді ви по-справжньому зможете насолодитися всіма тонкощами цієї мови і учбовий процес ніколи не буде вам тяготіти. 
На цій оптимістичній ноті я б хотіла завершити свою розповідь про те, як ефективно вивчати англійську мову. Насправді перелік порад можна продовжити мало не до нескінченності, а ще краще написати книгу про те як правильно організувати вивчення іноземної мови. Але навіщо витрачати час на читання манускриптів, а потім забувати прочитане? Досить, хоча б частково втілити в життя поради прочитані в цій статті і ви помітите, як зросте продуктивність навчального процесу.
 
Так, список вийшов чималим, але я спробувала представити вам чітку інструкцію про те, як вивчити англійську мову самостійно, і вказала кращі ресурси, які, на мою думку, допоможуть вам досягти успіху у поставленій меті. Тепер справа тільки за вами. Скажу вам відверто, шлях, який ви обрали буде нелегким і тернистим, адже вчитися чомусь новому завжди складно. Згадайте, коли ви вперше сіли на велосипед, стали на ролики, вчилися плавати або просто робили щось вперше, чи все у вас вдалося з першої спроби? Так само і з вивченням англійської мови, спочатку буде нестерпно і можливо навіть будуть хвилини, коли вам захочеться все кинути, але поступово ви зможете набрати швидкість і віртуозно поводитися з цією мовою. Просто треба пережити цей емоційний пік. Never give up! Бажаю успіхів в навчанні!
 
Досі бракує мотивації? То подивиться це навчальне відео, яке гарантую на 100% змусить вас повірити в себе. Just DO IT!
Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Character Features. A2-B1
А ви знаєте, які риси характеру притаманні вашому знаку зодіаку? Пропонуємо вам це дізнатися та вивчити лексику на тему “Character Features” у новому безкоштовному інтерактивному уроці Notes для рівнів A2-B1 – bit.ly/3UAo9Qp. На вас очікують 4 інтерактивних вправи та “Memory…
Video
Англійська в піснях. Imagine Dragons підтримали Україну в кліпі на пісню Crushed
Впевнені, ви вже чули про пісню Crushed by Imagine Dragons та їх кліп з історією Сашка з Миколаївської області І щоб ви точно розуміли, про що співають «дракони», та почерпнули щось нове для своєї англійської, наша викладачка Юля Кравченко зробила для вас відеорозбір цієї потужної пісні…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.