About English Language, Vocabulary. 27.05.2015

Скільки вивчити слів для вільного спілкування англійською

Автор: Таня Пекарчук

Мій викладач в університеті мала улюблену фразу: "Виходьте за рамки 2500 тисяч слів". 

Спочатку, аби уникнути непорозумінь, уточнюю: словниковий запас - це «усі слова, що особа їх знає та використовує». Якщо ви НЕ можете сказати, що те слово значить, пояснити його, це слово не належить до вашого словникового запасу. Навіть якщо з контексту ви і здогадуєтесь про його значення. 

Але є одне "але": словниковий запас річ динамічна. В основному, він постійно росте, але може і зменшуватись. 

Скільки вивчити слів для вільного спілкування англійськоюВаш активний словниковий запас в іноземній мові дууууже сильно залежить від вашого словникового запасу в рідній мові. Кажуть, дітям легше вивчити іноземну мову. Так, діти краще запам’ятовують, але ж і діти використовують слів так 1000-2000 (залежить від віку, звісно). 

От дати двом різним людям щось смачненьке і попросити описати.
Хтось скаже: "дуже смачно", і цього людині достатньо для опису чогось ну дуже смачного! А хтось скаже: "це вражаюче поєднання текстур і смаків просто змушує здригатися всі мої смакові рецептори, це просто божественно". Цій людині вкрай необхідно використовувати слова «текстура», «смакові рецептори», і саме таких слів їй не вистачатиме в англійській. 

Але чи стала від опису страва смачнішою, а людина, яка описує, розумнішою? Певне, ні. Просто хтось звик говорити багато і красно, хтось - мало. 

Це як порівняти словниковий запас Джої з Friends і Шелдона з The Big Bang Theory, але ж обидва герої вільно говорять англійською.  

Тож, чим красномовніші ви в рідній мові, тим більше слів вам доведеться вивчити англійською. Тобто ваш словниковий запас в рідній мові може стати вашим ворогом (чи вашою метою) у вивченні іноземної.

Вважається, що середньостатистична людина у повсякденному житті в розмові використовує 2000-3000 слів. 

А тепер поглянемо на попереднє ствердження і виділимо в ньому такі ключові моменти:

  • середньостатистична людина, 
  • в розмові,
  • у повсякденному житті, 
  • 2000-2500 слів. 

Розглянемо ці пункти детальніше...

Середньостатистична людина
Середньостатистична людина - це людина з середнім досвідом: закінчила школу, дивиться телевізор, користується мобілкою тощо. Мова - це відображення нашого досвіду. Чим більше у нас досвіду, тим більше наш словниковий запас, слів, які ми знаємо і використовуємо. 

Варто зазначити, що наш словниковий запас зростає в рази, коли ми вчимося (в університеті, на курсах тощо). Чи могли б ви підрахувати, на скільки поповнився ваш словниковий запас за часи навчання в університеті і / чи в школі?

Але чи використовуємо ми всі вивчені слова активно в повсякденному житті? Все залежить від нашої діяльності і оточення.

В розмові
Навіть в рідній мові під час повсякденних розмов ми вживаємо менше слів, ніж знаємо. Найбільше слів ми використовуємо при читанні. При читанні ж ми і поповнюємо свій словниковий запас: зустрічаємо слово в контексті, розуміємо його, і потім починаємо його застосовувати у житті.

В повсякденному житті
Знову ж таки, залежно від своєї професійної діяльності ми використовуємо ту чи іншу лексику. Якщо ви юрист і поза роботою говорите все одно про роботу, ваш словниковий запас буде дуже сильно відрізнятися від словникового запасу астрофізика чи студента-медика. Але не варто переживати. Якщо англійську ви вчите не для роботи, а для "життя", то ваш словниковий запас для англійської - ті слова, які ви використовуєте в спілкуванні з друзями, родиною тощо. 

2000-3000 слів
Різниця в 1000 слів для когось вже дуууже велика. Зазвичай цю тисячу слів складають слова пов'язані з вашим хоббі чи захопленнями. Їх теж, певною мірою, можна назвати "професійними". 
Хочу зазначити, що ці цифри – це не наш середній словниковий запас, це та кількість слів, якою ми найчастіше користуємося в повсякденній розмові =).

Ще трішки про цифри:

  • 30 000 слів  є активно використовуваними в мові. Приблизно таку кількість в середньому людина має в пасивному запасі (тобто розуміє при читанні, прослуховуванні), але не всі вони активно використовуються в розмові;
  • 6 000 – 10 000 слів  в середньому активно використовує  освічена українсько- або російськомовна людина; 
  • 2 000 – 3 000 слів достатньо знати, аби розуміти 80-90% змісту друкованих видань; 
  • 2 500 – 9 000 слів словниковий запас англійської мови для не носіїв мови. 

Ці цифри приблизно однакові для української та англійської мов, але дослідження все ще ведуться. (en.wikipedia.org)

Який у вас словниковий запас англійської? 
Пропоную вам пройти два простеньких тести на словниковий запас англійською. Перший тест  (preply.com) займає дуже мало часу, і вам треба просто відмітити галочкою ті слова, котрі ви знаєте і можете пояснити (хоча б одне значення без контексту і без словника, звісно ж). 

Другий тест має 100 питань (my.vocabularysize.com). Тут вам треба вибрати із запропонованих правильне значення слова в даному контексті. Це трішки легше, але і не дуже чесно: є спокуса і можливість вгадати слово. 

Результати тестів можуть бути (і певне будуть) різними. В мене вони різнилися на цілу тисячу слів. Про те, чому так, можна знайти багато інформації на просторах Інтернету.

То які слова мають бути у вашому словниковому запасі? 
Все залежить від мети. Але всі слова, які вам точно треба знати, можна розбити на категорії. 
В першу чергу в вашому словниковому запасі мають бути слова, які дозволяють вам описати ваш день в деталях. 

  • Ви молода мама? Певне маєте вивчити, як англійською "коляска", "пустишка", адже більшість вашого життя обертається навколо дитини. 
  • Ви студент? В вашому лексиконі має бути "пара", "університет", "декан", "перерва", "залік", "канікули" і слова, пов'язані з вашим відпочинком. Якщо ви хороший студент і плануєте далі навчатися чи стажуватися закордоном, то вам вже варто починати вивчати професійну лексику. У цьому допоможе усім відома вікіпедія чи платформи онлайн навчання від всесвітньовідомих університетів.
  • Ви постійно подорожуєте? Крім опису вашого дня, спробуйте описати вашу подорож. "Аеропорт", паспортний контроль, пасок (адже його треба зняти на контролі), все, що в вашому багажі тощо. Яких слів не вистачало? Ті слова вам і необхідно знати. 

Скільки вивчити слів для вільного спілкування англійською - 2

Чи не забагато це?
Так, згодна :) але не переживайте, ваш мінімальний словниковий запас - це те, що дозволить вам описати ті речі і явища, слів на позначення яких ви ще не знаєте. Ви дуже скоро вивчите те чи інше слово, якщо ви його використовуєте.

Вивчити слово - не означає вивчити мову
Пам'ятайте, що мова - то засіб спілкування. Просте завчання словника на пам'ять - це не володіння мовою. Слова стають мовою, коли ми їх використовуємо: в розмові, в письмі, читаючи журнали, дивлячись кіно, слухаючи пісні... 

Мабуть вас найбільше хвилює  це запитання: Як же ж поповнити словниковий запас? 
Поповнювати словниковий запас краще через те, що ви любите :) 

Любите дивитись серіали - дивіться і вчіть нові слова і вирази (English with Friends & Co). Використовуйте їх в житті. Згадайте ситуації в житті, коли ви могли б використати те чи інше слово / фразу. 


Полюбляєте слухати пісні? Спробуйте перекласти слова хоча б однієї улюбленої пісні і знову ж таки подумайте, коли б ви могли їх використати в житті. 

Полюбляєте Гаррі Поттера? Спробуйте почитати його в оригіналі. Хоча б трішки. Хоча б сторінку в день. 

Після того, як ви почнете роботу над своїм словниковим запасом, не забувайте використовувати нові слова та вирази. 
Де? Та на занятті, з такими ж студентами англійської :), з носіями мови на занятті або ж через такі БЕЗКОШТОВНІ сервіси, як italki.com. Головне не боятися першого контакту. Домовитись про першу зустріч онлайн - це також гарна мовна практика

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.