Vocabulary. 22.03.2023

Як розширити словниковий запас англійської за допомогою синонімів

Автор: Таня Пекарчук

Оскільки наш мозок – річ вперта і не дуже хоче витрачати енергію на те, що не принесе нам особисто винагороди, то пропоную почати з питання. Навіщо вам розширювати свій словниковий запас англійської мови?

Для когось це питання безглузде, бо і так зрозуміло. А для когось безглузде, бо, дійсно, навіщо?

І поки ви думаєте чи ігноруєте, я зазначу найбільш поширені причини, які я чула від студентів:
- Щоб висловлюватись як носій мови.
- Щоб виразити англійською все те, що маю на увазі рідною.
- Щоб розуміти носіїв мови.
- Щоб вільно читати книги / блоги / новини / твітер.
- Щоб вільно дивитись новини, кіно, серіали.
- Щоб скласти іспит TOEFL, IELTS і т. ін. (а там треба вільно читати, говорити, писати).

Якщо коротко, то всі причини зводяться до однієї: покращити комунікацію англійською. Ну і іспит скласти, якщо треба :) 

Одним із найкращих способів розширити словниковий запас є вивчення синонімів до вже знайомих вам слів. Синонімами називають слова і фрази, які мають подібне чи однакове значення. 

Наприклад, я знаю слово look, це дієслово із загальним значенням “дивитися”. Але ж дивитися можна по-різному, а тут вже можна розширити словниковий запас словами to stare (витріщатися), to view (розглядати) та інші. 

Яким чином збільшити кількість синонімів в своїй англійській? Читайте далі про 8 найкращих способів додати синонімів в свою англійську мову.

1. Багато читати англійською

Це дійсно найкращий спосіб набратися нових слів і синонімів, особливо читання художньої літератури. Окрім того, що часто синоніми використовуються, аби підсилити значення слова,  також формат вимагає не повторювати одне й те ж слово, тому автори змушені використовувати синоніми. Тут, і контекст допомагає засвоїти слово. Бажаєте таки “попрацювати” над англійською, то гарно мати під рукою (читай в браузері/додатку) ще і кілька одномовних словників. І про це далі.

2. Використовувати одномовні англійські словники і thesaurus 

Мій словниковий запас неабияк зріс саме із початком використання одномовного словника замість двомовного! Спробуйте www.macmillandictionary.com або www.thesaurus.com, або обирайте зручний для вас самостійно у цій статті "12 словників англійською". І коли зустрічаєте незрозуміле слово, спочатку подивіться його пояснення. В 99% випадків для тлумачення слова використовується його синонім, який має більш загальне значення. 

Наприклад, слово “stare”. Тлумачення починається зі слів  “to look”. Так, to stare та to look  – це синоніми зі своїми нюансами. Тут можна було б вже зупинитися, якщо слово stare було для вас новим, а можна піти ще далі. Які ще синоніми існують?

Клікаємо на Synonyms and related words або ж йдемо в thesaurus (словник синонімів) – і потрапляємо на сторінку слів, що мають значення to look or not to look. 

Ось, ви знайшли синонім. Що з ним робити?

  • По-перше, пропоную перефразувати речення, використовуючи синонім. Подивитись, чи змінить це значення речення і чи це доречно в даному контексті. 

Наприклад, It is rude to stare vs It is rude to admire. 
Ніби синоніми, але несуть трішки різне значення. 
А якщо спробувати it is rude to look at?

  • По-друге, придумайте свій контекст для цього слова: на що і за яких обставин ви чи хтось інший могли б look at for a long time. І тепер спробуйте використати цей синонім до слова look, to stare, в реченні. 

Наприклад, When I am really tired, I do not watch a TV show, I just stare at the screen, and it doesn’t matter what’s on. 
Багато онлайн словників дають приклади використання слова в реченні. Це знайомить вас з різними контекстами використання слова. 

3. Грати в ігри і розгадувати кросворди англійською

Будь-які ігри, які вимагають вгадати чи пояснити слово, чи вигадати історію, збільшують ваш словниковий запас, сприяють запомʼятовуванню слова через купу приємних емоцій, які виникають в грі. Наприклад, Scrabble, Dixit (скоро офіційно в смартфонах, а поки аналог) , Wordle, – всі доступні онлайн! 

4. Картки англійських синонімів

Якщо ви звикли використовувати картки (flashcards) для вивчення слів, то цього разу замість перекладу нових слів, пишіть синоніми. А далі, як завжди працюєте з картками. Дуже раджу писати приклад використання в реченні. Контекст – це те, що допомагає нам знайти місце слову в нашому мисленні. Додатки типу Quizlet  допоможуть вам мати картки завжди під рукою, в телефоні :)

5. Mindmaps

Майнд Карти взагалі ніби створені для синонімів: основне слово розташовуєте в центрі, а від нього розгалужуються синоніми і синонімічні фрази. Близькі за значенням розташуйте ближче, далекі – далі; ті, що мають негативні асоціації, з одного боку, позитивні – з іншого. Ваш мозок подякує вам за таку роботу!
Ось один із безкоштовних онлайн сервісів для створення mind maps: miro.com/mind-map

6. Пишіть з Grammarly

Grammarly не просто допомагає вам більш грамотно писати, але і пильнує, аби ви не повторювались, пропонуючи вам різні синоніми, “розумніші” слова. Я дуже раджу перевіряти запропоновані синоніми в словнику, аби переконатися, що це слово може вживатись в вашому контексті, що це не надто зарозуміло. 

7. Кіно / серіали / влоги in English

Працює десь так, як і читання книжок, з єдиним мінусом, що трішки важко перевірити слово, адже його треба розчути в потоці (тут субтитри стануть в нагоді). З іншого боку, відео дають не лише звучання, але і візуально ви бачите вимову. І це величезна перевага, якщо на меті також покращення pronunciation. 

8. ChatGPT

Так, можна просто запитати в штучного інтелекту (ШІ), які є синоніми до слова, його значення, попросити зробити приклад вживання, перекласти слова, речення, фрази, або ж навіть написати за вас твір чи статтю. Також ШІ не забуває нагадувати, що синоніми мають різні значення чи конотації, і тому варто обережно використовувати їх в контексті. Пропоную ставитись до пропозицій ШІ критично, адже відповідальність за вживання запропонованого тексту лежить на користувачеві, а не на ШІ.

Підібʼємо підсумки? Збагачувати словниковий запас синонімами можна весело і з насолодою. Читати цікаві і захоплюючі речі з користю, грати в словесні ігри, використовувати слова в контексті, шукати синоніми в словнику і навіть говорити з ChatGPT, – це все ефективні способи вивчення нових слів, а разом з тим, покращення комунікації. Практикуйте регулярно,  have fun – і результати вас приємно здивують!

Вам також може сподобатися:
Fun
One TV show for your English - серіал KAOS
Чи готові ви до суміші античних міфів та сучасних проблем? Сучасне переосмислення грецької міфології з нотками чорного гумору – ось короткий опис нового британського комедійного серіалу Netflix, який я вам раджу подивитися від щирого серця. Якщо коротко щодо сюжету: у Зевса є зморшка. Так-так,…
Fun
5 TED Talks англійською мовою про те, як правильно виражати емоції
Коли ви останній раз зупинялися, щоб запитати себе: “Що я насправді відчуваю?” У повсякденному житті ми часто заглушаємо свої емоції, але ж вони є невід'ємною частиною того, хто ми є. Емоції впливають на наші рішення, формують стосунки і навіть визначають наше здоров'я. У цій статті…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Hot Topic. Let's about quadrobics B1-C1
А ви знаєте, хто такі квадробери? Обговорення про цю нову субкультуру заполонили всі соціальні мережі! У новому безкоштовному уроці з Notes на платформі Smarte для рівнів B1-C1 пропонуємо вам розшити свій словниковий запас на цю контроверсійну тему – https://bit.ly/3BqEZtL. На вас вже чекає…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.