Vocabulary. 22.03.2023

Як розширити словниковий запас англійської за допомогою синонімів

Автор: Таня Пекарчук

Оскільки наш мозок – річ вперта і не дуже хоче витрачати енергію на те, що не принесе нам особисто винагороди, то пропоную почати з питання. Навіщо вам розширювати свій словниковий запас англійської мови?

Для когось це питання безглузде, бо і так зрозуміло. А для когось безглузде, бо, дійсно, навіщо?

І поки ви думаєте чи ігноруєте, я зазначу найбільш поширені причини, які я чула від студентів:
- Щоб висловлюватись як носій мови.
- Щоб виразити англійською все те, що маю на увазі рідною.
- Щоб розуміти носіїв мови.
- Щоб вільно читати книги / блоги / новини / твітер.
- Щоб вільно дивитись новини, кіно, серіали.
- Щоб скласти іспит TOEFL, IELTS і т. ін. (а там треба вільно читати, говорити, писати).

Якщо коротко, то всі причини зводяться до однієї: покращити комунікацію англійською. Ну і іспит скласти, якщо треба :) 

Одним із найкращих способів розширити словниковий запас є вивчення синонімів до вже знайомих вам слів. Синонімами називають слова і фрази, які мають подібне чи однакове значення. 

Наприклад, я знаю слово look, це дієслово із загальним значенням “дивитися”. Але ж дивитися можна по-різному, а тут вже можна розширити словниковий запас словами to stare (витріщатися), to view (розглядати) та інші. 

Яким чином збільшити кількість синонімів в своїй англійській? Читайте далі про 8 найкращих способів додати синонімів в свою англійську мову.

1. Багато читати англійською

Це дійсно найкращий спосіб набратися нових слів і синонімів, особливо читання художньої літератури. Окрім того, що часто синоніми використовуються, аби підсилити значення слова,  також формат вимагає не повторювати одне й те ж слово, тому автори змушені використовувати синоніми. Тут, і контекст допомагає засвоїти слово. Бажаєте таки “попрацювати” над англійською, то гарно мати під рукою (читай в браузері/додатку) ще і кілька одномовних словників. І про це далі.

2. Використовувати одномовні англійські словники і thesaurus 

Мій словниковий запас неабияк зріс саме із початком використання одномовного словника замість двомовного! Спробуйте www.macmillandictionary.com або www.thesaurus.com, або обирайте зручний для вас самостійно у цій статті "12 словників англійською". І коли зустрічаєте незрозуміле слово, спочатку подивіться його пояснення. В 99% випадків для тлумачення слова використовується його синонім, який має більш загальне значення. 

Наприклад, слово “stare”. Тлумачення починається зі слів  “to look”. Так, to stare та to look  – це синоніми зі своїми нюансами. Тут можна було б вже зупинитися, якщо слово stare було для вас новим, а можна піти ще далі. Які ще синоніми існують?

Клікаємо на Synonyms and related words або ж йдемо в thesaurus (словник синонімів) – і потрапляємо на сторінку слів, що мають значення to look or not to look. 

Ось, ви знайшли синонім. Що з ним робити?

  • По-перше, пропоную перефразувати речення, використовуючи синонім. Подивитись, чи змінить це значення речення і чи це доречно в даному контексті. 

Наприклад, It is rude to stare vs It is rude to admire. 
Ніби синоніми, але несуть трішки різне значення. 
А якщо спробувати it is rude to look at?

  • По-друге, придумайте свій контекст для цього слова: на що і за яких обставин ви чи хтось інший могли б look at for a long time. І тепер спробуйте використати цей синонім до слова look, to stare, в реченні. 

Наприклад, When I am really tired, I do not watch a TV show, I just stare at the screen, and it doesn’t matter what’s on. 
Багато онлайн словників дають приклади використання слова в реченні. Це знайомить вас з різними контекстами використання слова. 

3. Грати в ігри і розгадувати кросворди англійською

Будь-які ігри, які вимагають вгадати чи пояснити слово, чи вигадати історію, збільшують ваш словниковий запас, сприяють запомʼятовуванню слова через купу приємних емоцій, які виникають в грі. Наприклад, Scrabble, Dixit (скоро офіційно в смартфонах, а поки аналог) , Wordle, – всі доступні онлайн! 

4. Картки англійських синонімів

Якщо ви звикли використовувати картки (flashcards) для вивчення слів, то цього разу замість перекладу нових слів, пишіть синоніми. А далі, як завжди працюєте з картками. Дуже раджу писати приклад використання в реченні. Контекст – це те, що допомагає нам знайти місце слову в нашому мисленні. Додатки типу Quizlet  допоможуть вам мати картки завжди під рукою, в телефоні :)

5. Mindmaps

Майнд Карти взагалі ніби створені для синонімів: основне слово розташовуєте в центрі, а від нього розгалужуються синоніми і синонімічні фрази. Близькі за значенням розташуйте ближче, далекі – далі; ті, що мають негативні асоціації, з одного боку, позитивні – з іншого. Ваш мозок подякує вам за таку роботу!
Ось один із безкоштовних онлайн сервісів для створення mind maps: miro.com/mind-map

6. Пишіть з Grammarly

Grammarly не просто допомагає вам більш грамотно писати, але і пильнує, аби ви не повторювались, пропонуючи вам різні синоніми, “розумніші” слова. Я дуже раджу перевіряти запропоновані синоніми в словнику, аби переконатися, що це слово може вживатись в вашому контексті, що це не надто зарозуміло. 

7. Кіно / серіали / влоги in English

Працює десь так, як і читання книжок, з єдиним мінусом, що трішки важко перевірити слово, адже його треба розчути в потоці (тут субтитри стануть в нагоді). З іншого боку, відео дають не лише звучання, але і візуально ви бачите вимову. І це величезна перевага, якщо на меті також покращення pronunciation. 

8. ChatGPT

Так, можна просто запитати в штучного інтелекту (ШІ), які є синоніми до слова, його значення, попросити зробити приклад вживання, перекласти слова, речення, фрази, або ж навіть написати за вас твір чи статтю. Також ШІ не забуває нагадувати, що синоніми мають різні значення чи конотації, і тому варто обережно використовувати їх в контексті. Пропоную ставитись до пропозицій ШІ критично, адже відповідальність за вживання запропонованого тексту лежить на користувачеві, а не на ШІ.

Підібʼємо підсумки? Збагачувати словниковий запас синонімами можна весело і з насолодою. Читати цікаві і захоплюючі речі з користю, грати в словесні ігри, використовувати слова в контексті, шукати синоніми в словнику і навіть говорити з ChatGPT, – це все ефективні способи вивчення нових слів, а разом з тим, покращення комунікації. Практикуйте регулярно,  have fun – і результати вас приємно здивують!

Вам також може сподобатися:
Fun
6 трендових англомовних пісень в TikTok 2024 року: про що там співають?
А у вас є акаунт в TikTok? У мене – так! І це саме та соціальна мережа, яка може мене поглинути на декілька годин у scrolling (гортання) все нових і нових цікавих відео. Якщо ви такі ж, як і я, вам буде точно цікаво та корисно прочитати цю статтю. Тут я зібрала 6 популярних англомовних пісень…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Supacell
Шанувальники science fiction (наукової фантастики), збирайтеся! Netflix випустив новий серіал під назвою "Supacell", який неодмінно вас здивує цікавим сюжетом та допоможе поповнити словниковий запас необхідною лексикою. Сюжет серіалу завертається навколо п’ятьох жителів південного Лондона,…
Fun
6 нових та популярних серіалів на Apple TV за рівнями для вашої англійської
Вивчати англійську з викладачем – це, безсумнівно, найефективніший метод. Але ж і підтримувати свій рівень якось треба у паузах між курсами або заняттями. А один із приємних способів це зробити – дивитися серіали англійською. Тут і цікавим сюжетом себе розважите, і ще й вивчите нову лексику.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.