Fun, Vocabulary, Listening. 09.10.2018

Як прокачати англійську до 80 lvl за допомогою комп’ютерних ігор

Автор: Ксенія Рябуха

Вже давно стало відомо, що покращити знання англійської мови можна за допомогою фільмів, серіалів та пісень. Тай й ви самі напевно це знаєте, адже неодноразово зустрічали корисні рубрики та статті на дану тему на нашому сайті. І це не дивно, оскільки перегляд фільмів, серіалів та прослуховування пісень дає багато сучасної лексики та допомагає підтягнути розмовні навички. 

Але чи задумувались ви над тим, що, граючи в комп’ютерні ігри, також можна покращити свій рівень англійської? Ні? Тоді ця стаття саме для вас. Я навчу вас як, прокачуючи свого персонажа, прокачати англійську до 80 lvl. 

Як переконати ваших родичів, що ви вчите англійську, а не б’єте байдики?

Існує думка, що ігри – то дитяча забавка, тому, якщо дорослий грає в дитячі забавки – він витрачає свій час. Я вважаю таку думку хибною, оскільки комп’ютерні ігри тренують не тільки реакцію, навчають думати тактично та стратегічно, але й можуть стати крутим помічником у вивченні мови. Адже, кожен, хто вчить англійську хоче, аби процес вивчення був легким та захопливим, як улюблена гра. Чому б вам не просто приємно провести час, але і розширити свій словниковий запас, підтягнути знання граматики та правопису? 

Тому, якщо хтось наступного разу буде дорікати вас в тому, що ви цілими днями сидите за комп’ютером, скажіть, що вивчаєте іноземну мову та приведіть дані аргументи на користь вивчення англійської по іграх:

  1.  Ігри збільшують словниковий запас.

Нова лексика постійно присутня в діалогах персонажів. Слова легко запам’ятовуються через постійне їх повторення і вони вам реально потрібні саме тут і зараз. 

  1. Ігри покращують сприйняття мови на слух.

Мова ігрових персонажів озвучена їх носіями, тому в процесі гри ви будете звикати до голосу, акценту та вимови слів. Також сьогодні майже всі ігри мають вмонтовані субтитри, тому зрозуміти героїв стане ще легше. 

  1. Ігри допомагають у вивчені граматики.

Оскільки персонажів озвучують реальні носії мови – це означає, що говорити вони будуть реальною англійською в реальних ситуаціях, використовуючи при цьому граматику, яка потрібна у даному випадку. 

  1. Ігри різноманітні. 

Сюжет відеоігор може бути досить різноманітним: сьогодні ви берете участь у Другій світовій війні, а завтра розслідуєте вбивство відомого політика, а ще наступного дня захищаєте школу чаклунів від того чиє ім’я не можна називати. Так само мова і граматика в таких іграх буде різною: десь ви почуєте книжкову мову королів, які використовують складні граматичні конструкції та часи, а десь – неформальну мову вулиць, де ігноруються навіть базові правила. 

Яку гру обрати?

Найкориснішими для вивчення англійської мови я вважаю сюжетні ігри, де є своя унікальна історія з пропрацьованими персонажами. В таких іграх гравець в якійсь мірі визначає розвиток сюжету, а іноді від його рішень залежить не тільки кінець гри, але й життя головних персонажів. Але для того, щоб отримати омріяний хеппі енд, вам треба буде уважно слухати діалоги, читати листи, інструкції та щоденники, щоб розібратися у заплутаному сюжеті та прийняти правильне рішення.

Ось добірка моїх найулюбленіших ігор, які я б рекомендувала спробувати:

Ігри студії Telltale Games

Студія Telltale Games розробляє кінематографічні історії з правом вибору. Протягом такої гри вас буде вести сюжет, де вам доведеться приймати складні рішення, які можуть призвести як до хеппі енду, так і до тотального фіаско.

З власного досвіду раджу пограти в такі ігри даної студії:

  • The Wolf Among Us – захопливий мікс фентезі та детективу із Страшним сірим вовком у головній ролі. Цікавим є те, що тут присутні всі герої старих добрих казок, які під дією закляття можуть жити у світі людей. 

  • Game of Thrones – інтерактивна гра за мотивами відомого серіалу «Гра престолів». Якщо ви давно хотіли спробувати себе у роли «матері драконів», або власноруч позбавитися від короля Джофрі, тоді ця гра саме для вас. 
  • The Walking Dead – гра за мотивами серіалу «Ходячі мерці», де ви зможете опинитися у центрі зомбі апокаліпсису у ролі маленької дівчинки. Обіцяю під кінець гри ви будете приголомшені! 

Гра Life is Strange

Life is Strange – одна з моїй найулюбленіших, адже не так вже і багато ігор розповідають нам про звичайних людей, які живуть звичайним – хоча і не без дивностей – життям. Ви будете грати від імені студентки Макс, яка раптово помічає, що може керувати часом, змінюючи тим самим майбутнє. Особливість гри в тому, що в її основі лежать діалоги, в яких героїні (тобто гравцеві) постійно доводиться робити непростий вибір: наприклад, допомагати одним друзям, намагаючись не втратити інших. Завдяки своєму дару Макс, зробивши помилку, може повернутися в минуле і спробувати її виправити. Але скоро ви зрозумієте, що будь-яка дія може мати небажані наслідки. Від ваших рішень залежить, як саме буде розвиватися сюжет, доля деяких персонажів і кінцівка гри. 

Гра The Last of Us

Ця постапокаліптична гра студії, яка зібрала величезну кількість нагород і хвалебних відгуків від геймерів і критиків. І вона напрочуд корисна для всіх, хто вивчає англійську. Ви будете грати за контрабандиста Джоела, якому буде необхідно довести дівчинку-підклітка Еллі, яка єдина має імунітет до зомбі-вірусу, до лабораторії, аби розробити вакцину.

Озвучка виконана на найвищому рівні, тому герої звучать як справжні люди. Враховано всі нюанси живої мови: акцент (Джоел родом з Техасу, тому говорить він з помітним південним акцентом), задишка (якщо герой тільки що насилу відбився від зомбі, ви почуєте збите дихання), дикція (якщо герой говорить сам з собою, то робить це нерозбірливо). Ви будете чути реальну мову, яка дуже відрізняється від тієї, що звучить на навчальних записах. 

Гра The Witcher

Гра, як і однойменні книги, розповідають про життя Геральда із Ривії. Більшу частину часу ви проведете в боях і дослідженні світу, але гра будується навколо сильного, за мірками ігор, сюжету, заснованого на політичних інтригах і фольклорних мотивах.

Ця гра є цікавою з точки зору різноманітності англійської мови. Більшість персонажів в грі говорить з британським акцентом, однак сам Геральт звучить так, ніби він тільки що повернувся з США. У грі досить багато тексту: опису заклинань, зілля, зброї, варіанти відповідей в діалогах. Вам буде що почитати англійською! 

Отже, існує дуже багато ігор із цікавим сюжетом – оберіть ту, в яку ви вже грали самі, або ту, що вас цікавить. Але не забувайте грати вдумливо і активно: намагайтесь розібратися в сюжеті, не пропускайте ролики та перевіряйте значення незнайомих слів. Якщо вам буде складно, використовуйте субтитри. Це дозволить вам бути у курсі і одразу дізнаватися переклад незнайомих слів. Але будьте обережні, оскільки переклад не завжди дослівний і певні оригінальні фрази можуть бути перекладені неправильно. І найголовніше – одні лише ігри не дозволять вам повністю вивчити мову. Створіть баланс із традиційним навчанням та розважальним. Розглядайте ігри лише як приємний бонус для мовної практики, а не як основний метод вивчення мови. 

Вам також може сподобатися:
Video
Англійська в піснях. Imagine Dragons підтримали Україну в кліпі на пісню Crushed
Впевнені, ви вже чули про пісню Crushed by Imagine Dragons та їх кліп з історією Сашка з Миколаївської області І щоб ви точно розуміли, про що співають «дракони», та почерпнули щось нове для своєї англійської, наша викладачка Юля Кравченко зробила для вас відеорозбір цієї потужної пісні…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Vocabulary
Superstitions: підбірка цікавих забобонів англійською мовою
А ви вірите, що чорні коти приносять невдачу? Саме через цей забобон мені так шкода чорних котиків. Загалом, забобони – це вірування, які часто ґрунтуються на традиціях, фольклорі або страхах, що передаються з покоління в покоління. Деякі з них поширені вже по всьому світу, а деякі дуже локальні.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.