Speaking, Listening. 24.09.2015

Як покращити свою розмовну англійську без партнера

Автор: Ольдзя Іванищіва

Закінчилось заняття – і ми розходимось практикуватись поза класом. Вдома поробили граматичні вправи, почитали, послухали подкасти, навіть серіальчик подивились! Але чогось бракує… Поговорити б! Але як поговориш, коли ні родичі, ні друзі мовою не володіють, а іноземні колеги лише у майбутньому, а знайомитись з іноземцями в Інтернеті – взагалі не для вас?

Насправді, наявність співрозмовника – зовсім не єдина запорука успішного набуття навички говоріння англійською. І авторка статті – тому підтвердження. Ще під час навчання я якось інтуїтивно розвинула в собі звички: читати вголос і декілька разів (бувало, що боліли щелепи від незвички, адже наш мовний апарат вже пристосувався до української вимови, а з англійською працюють інші групи м’язів), розмовляти із собою (поспілкуватись з розумною людиною завжди приємно), співати пісні. 

Але тепер про все це в деталях і по порядку.

1) Отже, починаємо. На моє беззаперечне переконання – спочатку була думка. Привчіть себе принаймні деякий час на день думати англійською: обдумуйте плани, аналізуйте, коментуйте власні дії. Ознака вільного спілкування – відсутність бажання перекладати подумки з рідної мови на іноземну. Нехай думки англійською стануть для вас звичними.

2)  Все ще не впевнені у своїй вимові? Долаємо цю проблему граючись! 

a) Tongue twisters. Обирайте ті, що вам подобаються! Завчайте, повторюйте і дивуйте себе та друзів. Або спробуйте повторити за ними: 

b) Його величність podcast. Обрати Podcast за рівнем і зацікавленістю завжди можна на рідному EnPodcast, а також за наступним посиланням: www.npr.org  - більшість радіо-програм має скрипти, ви маєте змогу слухати і читати економічні, політичні і інші новини. Навіть із «Друзів» можна зробити подкаст, включивши серію і відкривши відповідний скрипт на сайті www.livesinabox.com. Ще один варіант подкасту -  придбати аудіо книгу і її паперову версію.

c) Пісні. Слухайте, співайте вголос. 

Використовувати подкасти і пісні для покращення розмовних навичок пропоную за схемою з декількох етапів:

Етап 1. Відкриваємо одночасно аудіо/відео і текст. Слухаємо і слідкуємо по тексту. Робимо нотатки щодо вимови, правильного прочитання. Можна повторити декілька разів.

Етап 2. Слухаємо подкаст/пісню і читаємо текст, пошепки промовляючи/співаючи за диктором / виконавцем. 

Етап 3. Закриваємо аудіо/відео. Читаємо/співаємо вголос. Насолоджуємось і хвалимо себе.

3) Читайте вголос. Читати вголос весело, але слід також прийняти до уваги, що для виконання різноманітних завдань на розуміння тексту, ця вправа – не найкращий варіант. Під час читання вголос рівень розуміння тексту падає, ви просто більше концентруєтесь на вимові, правильному прочитанні слова, а не на інформації. Тобто, якщо хочете зрозуміти текст, спершу прочитайте його про себе і після того сміливо починайте покращувати «розмовний жанр» читаючи вголос.

4) І нарешті! Розмовляйте із собою. Про що говорити? Про те, що думаєте! Просто озвучуйте думки. Буває таке, що нема думок? Уявляйте різноманітні ситуації. (Наприклад, уявіть, що ви в чужій країні. Що ви там робите, які проблеми маєте вирішити?). Якщо й уява не хоче проявити себе, переказуйте. Переказуйте почуте у новинах, від друзів, дитячі казки і улюблені твори. Просто говоріть ні про що – потік думок.

Якщо ваша проблема – страх перед аудиторією, спробуйте говорити перед дзеркалом.

Перевіряти свої успіхи у говорінні можна за допомогою диктофону. Чому б не влаштувати місячний експеримент? Запишіть себе на початку місяця і в кінці, а потім порівняйте результати. Диктофонний запис свого голосу також можна порівнювати із записом подкасту, текст якого начитуєте. Таким чином, можна чітко визначити свої слабкі місця і сконцентруватись на них. 

Звісно, всі ці поради стануть дієвими за умови їх регулярного використання. Будьте завзятими, наполегливими і  крокуйте (ну або підстрибком ідіть) до мрії, бо не така вже вона й далека =)

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Video
Відео: 12 слів-паразитів в англійській мові, яких варто уникати
Друзі, а як щодо почистити свою англійську від «паразитів»? I mean you know, слів-паразитів. Щоб знати, які слова варто уникати, аби не засмічувати свою мову, обов’язково дивіться нове відео від Green Forest. У ньому наша викладачка розглянула 12 найпопулярніших англійських слів-паразитів…
Vocabulary
Small Talk англійською мовою: корисні фрази і поради, щоб почати розмову
В англомовному світі вміння вести small talk - це не просто ввічливість, а й ключ до успішного спілкування. Ці невимушені та прості розмови, які часто здаються неважливими, насправді відіграють важливу роль у налагодженні контактів та створенні сприятливого враження будь-де. В англомовних країнах ви…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.