Speaking. 14.02.2018

Як заговорити англійською: поради для «мовчунів»

Автор: Ксенія Рябуха

- Коли я слухаю або читаю – все розумію. Але коли мені задають питання, я не можу і двох слів зв’язати у відповідь. Усі завчені слова наче випарувалися з пам’яті. 


Життєво, чи не так? Майже кожен, хто вивчав або вивчає іноземну мову, відчував на собі це неприємне явище під назвою «мовний бар’єр». Він може виникнути не тільки у початківців, але і у людей з хорошими знаннями. Причому останнім особливо прикро: добре знаєш граматику, маєш пристойний словниковий запас, спокійно читаєш статті та книги англійською, дивишся «Теорію великого вибуху» в оригіналі, а, коли справа доходить до розмови, в голові одразу стає пусто, а язик і зовсім перестає рухатись. 


Подолання мовного бар’єру може виявитися завданням не з легких, особливо, якщо вас завжди поправляли і критикували за неправильне вживання часів, не давали толком висловити свою думку, яку ви, збившись, часом забували. Тоді, що ж робити, спитаєте ви?  


У цій статті, я наведу вам декілька дієвих, а головне життєвих порад, які обов’язково допоможуть вам стати тим самим wrecking ball і розбити вщент стіни мовного бар’єру. 

  1. Подолайте «помилкофобію». Першу пораду, яку я можу дати – не бійтесь робити помилки! Чи знаєте ви, що пересічний  американець у своїй повсякденній мові вживає тільки прості часи, а питання у нього від розповідного речення відрізняється тільки підвищеною інтонацією? Повірте мені, іноземці більш терпимо ставляться до помилок у мові, а іноді їх навіть не помічають. Найголовніше - це не боятися, а говорити те, що ви думаєте. Тож, не зациклюйтеся на граматиці, не бійтеся робити помилки і почніть говорити!
  2. Вчіть нові слова. Чим більше слів ми знаємо, тим більше розмовних тем можемо підтримати. А для того, щоб ваша мова була багатою, необхідно вивчати синоніми до популярних слів та їх протилежні значення. 

Підпишіться на сторінку Green Forest в Pinterest, де зібрана рубрика Other ways to say, в якій ви знайдете таблички з синонімами до популярних слів. 

  1. Вчіть висловлювання. Як почати розмову? Як перерахувати факти за та проти? Як висловити власну думку та як доречно завершити розмову? Я знаю відповідь – в цьому вам допоможуть фрази-кліше, мовні конструкції та модальні дієслова.

Безліч готових виразів та речень на різноманітні теми ви знайдете в рубриці Everyday English від Green Forest.

  1. Вивчайте та співайте пісні. Ооо! Це мій найулюбленіший варіант! Адже так кльово, коли ти не тільки розумієш все що співає твій улюблений виконавець, але й можеш підспівувати йому. Римовані речення запам’ятовуються легше звичайних текстів, тому нова лексика і варіанти її вживання швидше відкладуться у вашій пам’яті. 

Щопонеділка нові пісні з поясненнями лексики та граматики з’являються у рубриці Sing and Learn на сайті Green Forest. Не пропустіть! 

  1. Дивіться фільми, слухайте подкасти. Під час таких activities майте під рукою ручку та зошит. Записуйте слова, та фрази, які б ви хотіли додати до свого словника.

Дуже багато подкастів, озвучених носіями мови, ви знайдете на сайті проекту Endpodcast. А також пропоную ознайомитись з цікавою статтею, де зібрана добірка серіалів за рівнями.

  1. Активуйте свій словниковій запас. Отже, ви вже знаєте багацько слів, а також їх синоніми та антоніми; вивчили цілу купу розмовних фраз і тому настав час застосувати їх на практиці! Як це зробити? Дуже просто!

А) Найліпшим варіантом буде спілкування з іноземцями, але якщо публічність не для вас, тоді раджу знайти друга по листуванню.
Надаю низку перевірених мною особисто сайтів, де можна знайти «адекватних» друзів по листуванню: 

Б) Відвідуйте Speaking Clubs! У Києві та інших містах наразі існує дуже багато безкоштовних розмовних клубів. Ось, наприклад, розклад розмовного клубу English Sundays with Green Forest. Дізнатися де проходять заняття не важко, адже ми живемо у світі інформаційних технологій. Достатньо просто зайти на Facebook. Розмовні клуби це такий собі «стрес», «вихід із зони комфорту». Ви просто приходите і все що від вас вимагається, це відкрити рота і говорити. Спробуйте! 


В) Думайте англійською мовою та промовляйте вголос. Кожного разу, коли ви вдома або в іншому місці, ви можете практикувати англійську мову з найприємнішою людиною: з самим собою. Якщо ви вже думаєте англійською, спробуйте розмовляти думками вголос. Читайте також вголос. Практика - це практика, і навіть якщо у вас немає когось, хто виправлятиме ваші помилки, лише акт говоріння вголос допоможе вам почуватися більш комфортно під час спілкування англійською.


Г) Використовуйте дзеркало. Коли у вас є вільний час, станьте перед дзеркалом і говоріть. Оберіть тему, встановіть таймер на 2 або 3 хвилини і просто говоріть.
Сенс цієї вправи полягає в тому, щоб дивитись на ваш рот, обличчя та мову тіла, коли ви говорите. У вас з’явиться відчуття, що ви розмовляєте з кимось, тож дискутуйте на повну.

Д) Пройдіть інтерактивний онлайн-курс STREET NOTES - розмовна англійська з нейтівами для рівня ELEMENTARY від booyya.com. Цей курс базується на відео-інтерв'ю з носіями мови з різних країн, що допоможу вам потренувати навички аудіювання, навчитись розрізняти акценти, а потім перевірити своє розуміння сказаного за допомогою інтерактивних вправ із самоперевіркою.

Не зупиняйтесь! Якщо у вас ступор із словом, якого ви не знаєте, спробуйте висловити свою ідею іншим способом. Це, безумовно, допоможе вам з'ясувати, з якими словами або реченнями у вас виникають проблеми.

  1. Останню пораду, яку я можу вам дати – це ТАК – мотивації, та НІ – прокрастинації! 

Мотивація. Це природно відчувати розпач, якщо ви не впевнені, що ви прогресуєте. Кожного разу, коли у вас з’являється таке відчуття, важливо нагадати собі, чому ви почали вивчати англійську мову. Наприклад, ви хочете покращити свою англійську мову через вашу кар'єру. Таким чином, ви можете отримати ту посаду, яку ви завжди хотіли. Англійська потрібна вам, щоб отримати підвищення, більшу зарплату, або просто для саморозвитку…Визначиться з мотивацією і у вас все вийде!
Прокрастинація, або синдром «почну з понеділка». Як з цим боротися?

  • Створіть точний розклад, коли ви будете практикувати англійську мову. Розкажіть своїм друзям і рідним ваш графік і попросіть в кінці кожного тижня запитати вас про ваш прогрес. Тиск оточуючих може бути чудовим мотиватором. 
  • Заохочуйте себе в кінці кожного тижня, за те що ви дотримувалися графіку навчання. Купіть собі шоколадку або білет в кіно. Балуйте себе, адже ви старанно попрацювали. 

Отже, не забувайте про те, що швидше навчитися говорити іноземною мовою зможе той, хто вміє активно слухати і пробує говорити. Тому забудьте про страх, і намагайтеся говорити, якомога більше, навіть з помилками. Подумайте: краще сказати хоч щось і з помилками, ніж не сказати зовсім нічого. Сприймайте розмови англійською мовою не як елемент навчання, а як щось природне, що ви робите кожен день. При такому ставленні ви дуже скоро почнете говорити англійською мовою як рідною: легко, природно і невимушено.

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.