Green Forest Life. 26.11.2009

Волонтерство - Раз спробуєш і тебе не зупинити!

Автор: Марічка Хімка
Про те, що таке «волонтерство» я знала давно, але завжди вважала, що для цього треба багато часу і зусиль. А влітку хочеться відпочити від навчання та роботи, полежати на сонечку, побайдикувати. Оскільки я людина активна, то за два-три дні „нічогонеробіння” швидко набридало і ставало скучно. Я завжди мріяла про подорожі, знайомства з новими цікавими людьми та неповторними культурами інших країн.


Два роки тому я дізналася про можливості короткотривалого літнього волонтерства закордоном і спробувала! Першою країною мого призначення стала Франція, а саме віддалене мальовниче село в серці Альп.

Гірське село на півдні Франції, де ми реставрували середньовічну церкву.

Тут я б хотіла наголосити на основній перевазі волонтерства від туристичних подорожей: протягом кількох тижнів ти маєш унікальну можливість жити, працювати та розважатися з інтернаціональною командою волонтерів зі всього світу. І спільно вас об’єднуватиме мова, зазвичай, англійська. Тому якщо ти хочеш попрактикувати свою англійську – у тебе є ще один привід поїхати у табір. У нас, наприклад, склалася така цікава ситуація з італійцем: говорячи англійською, він не вимовляв звук „х” на початку слова і кожного разу, коли казав: ‘I’m hungry’(я – голодний), у нього виходило майже як  „I’m angry’’(я - злий).

Волонтерський табір – це справжній «вибуховий мікс»!

Коли ти не просто спостерігаєш за способом життя та культурою інших у ролі туриста, а й сам стаєш частинкою цього , то це, безумовно, – неповторний досвід. Скажімо, у Франції нас пригощали середньовічною вечерею (кожна страва була міцно приправлена корицею), а в Хорватій – традиційним запеченим м ясом у сливовому варенні.

Традиційно їдять волонтери за одним великим столом. Кожного дня їжу готує «a kitchen team» (2-3 волонтери).

Умови проживання бувають різні. Палатки рекомендую для досвідчених, невибагливих та витривалих =)

У мене є досвід участі у трьох типах проектів: проект з реконструкцій, фестивальний та екологічний проект. Більшість з таборів - з нахилом на фізичну працю, тож до цього себе слід підготувати. За твою мінімальну волонтерську працю 3-5 годин в день тобі нададуть безкоштовне житло і їжу, що, на мою думку, цілком себе виправдовує.

Табори бувають різні: реконструкція, екологічні, соціальні проекти, фестивалі. Вибирай те, що тобі до снаги!

Тут стає спекотно! Хлопці за роботою =)


А тепер переходимо до найцікавішого- відпочинку. Зазвичай волонтери не сплять після обіду, а інколи і вночі)))) Ми огранізовували національний вечір зі спільним приготуванням традиційних страв, робили постановку комедійної театральної вистави для місцевих жителів. У свою чергу,  вони запрошували нас до себе в гості, скажімо,  на барбекю. Крім того у нас була можливість покататися на конях, поплавати на байдарках, відвідати місцеві вечірки.

Можна навчитися готувати страви різних кухонь світу. На фото іспанець вчиться «мистецтву» ліплення українських вареників.

Вечір української кухні. Цілий день борщ на 40 волонтерів варили, а зустрічали хлібом, сіллю і горілкою =)

Я ніколи не забуду минулорічний табір у казковій Хорватії. Ми жили на острові в Адріатичному морі. Кожного дня ми ходили на пляж і відпочивали там аж до заходу сонця.

Цьогорічний проект був теж надзвичайно цікавим. Волонтери організовували молодіжний хіппі фестиваль у Німеччині. Найперше, що мене вразило – це величезна палатка посеред поля, в якій, як в рукавичці, проживало майже 40 людей з 19 країн світу! Скажете «Божевілля!», а я вам скажу – це «Драйв!». Ну, звичайно, я страшенно сумувала за повноцінним сном у мягкому ліжку і теплим душем, але натомість я отримала такий заряд емоцій і позитиву! В моїй пам яті назавжди залишаться зоряні ночі біля вогню та пісні під гітару, веселі ігри та нові знайомства.

Фестиваль SunFlower у Німеччині. Працювати волонтером на backstage дуже класно і цікаво!!!


В межах фестивалю можна було відчути себе справжнім папараці і фоткати на всіх сценах найвідоміші рок-гурти, які там виступали. Або ж – самому стати на мить знаменитістю, взявши участь в аматорській театральній постановці ‘Viva Las Vegas’.

Театральна вистава за участю Elvis Presley, Catwoman, Merylin Monroe, Bob Marley, Madonna and Michael Jackson =). Постановку, декорації та костюми готували самостійно.

Якщо ти волонтер – пам ятай: ти маєш унікальну можливість подорожувати,  або з українським другом, з яким ти в табір можеш поїхати, або вже з новими інтернаціональними друзями, з якими познайомишся під час волонтерства. Так, перед табором у Франції, я з друзями відвідала Париж, про який у мене назавжди залишаться незабутні спогади. Я згадуватиму з помішкою навіть те, як я там заблукала і з якимось французом, який радо погодився мені допомогти, шукала по місту автобус додому))).

Тепер кожного року я з нетерпінням чекаю літа, заощаджую гроші, щоб поїхати знову у табір, який буде цілковито іншим від попередніх  і  по-своєму неповторним.

Раз спробуєш і тебе не зупинити!

Вам також може сподобатися:
Green Forest Life
Come and Learn Online – відкриті граматичні уроки англійської, за які платять вам
Ми знаємо, як всі скучили за нормальним життям. Тому ми вирішили повернути його частинку - наші Come and Learn - відкриті онлайн уроки англійської. І якщо ви зараз в безпечному місці, маєте Інтернет і трішки вільного часу - приєднуйтесь! 28.03, 19:00 для рівнів elementary / pre-intermediate Тема: 20…
Green Forest Life
English Sunday Online - безкоштовний розмовний клуб
English Sunday Online – улюблений розмовний клуб англійської від Green Forest. Якщо ви в безпеці та маєте трішки вільної години в неділю, приєднуйтесь поговорити на різні теми англійською, попрактикувати розмовні навички, познайомитися з різними людьми та відчути єднання. Щонеділі ми проводимо…
Green Forest Life
Music Therapy - безкоштовні музичні уроки англійської
Що би не відбувалося в світі, музика - це ліки. А англомовна музика - це ще й чудовий інструмент для практики та вдосконалення навичок англійської. Якщо ви любите музику і англійську, приєднуйтесь до уроку Music Therapy від Green Forest. Що на вас чекатиме: розбір відомої англомовної пісню  нова…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.