Vocabulary, Fun, Grammar. 19.09.2017

Twitter: 140 символів для покращення англійської

Автор: Таня Пекарчук

Ти користуєшся твітером? 

Твітер - всесвітньо відомий "щебетун" інтернету (twitter - щебетун, to tweet - щебетати). Це соціальна мережа, про яку ти точно чув, чи принаймні бачив цю синю пташечку - 
 
Twitter - це англійська, як вона є, з усіма скороченнями, сленгом, типовими помилками і невідредагованими думками. Це жива розмова, адже більшість твітів (=постів) є публічними, і будь-хто може коментувати, долучатися до обговорення того чи іншого посту. Словом, шукаєш найсучасніший інтерактивний посібник із живої англійської мови (чи будь-якої іншої мови)? Ось він, Твіттер. Як так? Дуже просто, і саме про це читай далі. 
 
Основна лексика
Твітер - це мережа, де активно використовуються скорочення, оскільки довжина постів в Твітері обмежена до 140 символів (включаючи пробіли). Це обмеження, зрештою, як і будь-яке обмеження, сприяє креативу користувачів: нові скорочення, абревіатури, хештеги... 
 
  • Hashtag: символ # разом з якимось словом чи фразою без пробілів. Навіщо? Аби визначити ключове слово в твіті і знайти інші твіти за цим хештегом. Наприклад:
#HurricaneHarvey - хештег, за яким читаємо всі новини, пов'язані з ураганом Гарві; 
#TBT - ThrowBackThursday ("четвер минулого") - популярний хештег, за яким діляться фото/подією із власного минулого. 
#learnEnglish - пости саме для вивчення англійської. 
 
  • Tweet: твіт, або пост у Твітері. 
Did you see President Trump's latest tweet? - Ти бачив останній твіт Президента Трампа? 
може використовуватись також як дієслово: 
Did you see what Trump tweeted last night?
Ти бачив, що вчора написав в Твітері (твітнув) Трамп? 
 
  • DM: Direct Message: приватні повідомлення, або, як зараз часто кажуть, "дірект". Ти можеш писати комусь приватні повідомлення, лише якщо ви підписані одне на одного. 
  • RT: Retweet: репост, перепост в Твітері. Користувачі часто роблять ретвіти того, з чим погоджуються, аби не переписувати.  
  • Mention: згадування (когось). Таким знаком @ (равликом, собачкою) залучають іншого користувача до розмови.  
Наприклад, Еллен ДеДженерес дає знати, що до неї завітала Майлі Сайрус, згадуючи її в своєму твітері.
 
  • Feed: стрічка (дослівно "годівничка", "корм"). Твіти від усіх користувачів, за якими ти стежиш.  
Ну а тепер про те, як все ж таки вивчати англійську у твітері.
 
  1. Стеж за курсами та викладачами англійської
Це очевидний вибір для вивчення англійської. Професійні викладачі щодня діляться цікавими фразами, порадами, словом дня або добірками слів для покращення твоєї англійської. Їх просто знайти за тегами #learnEnglish або #ESL (English as a Second Language). Не соромся, коментуй пости, тут це не просто не заборонено, а щиро вітається. І тут ти гарантовано отримаєш feedback (зворотній зв'язок). І не бійся помилок: виправлять, підкажуть, ти їх запам'ятаєш і вже більше не повторюватимеш.
 
Я зробила добірку користувачів, які в Твітері діляться корисним, а не тільки перенаправляють на свій сайт чи блог:
  • @grammar_club - один пост - це один малюночок з тестовим завдання з граматики чи лексики;
  • @EllaLanguage - пости мають добірки слів-синонімів, тестові завдання, ідіоми, фразові дієслова; 
  • @learnenglish121 - мій улюбленець в цій добірці. Синоніми, фразові дієслова, ідіоми. Нічого зайвого.
  • @BrownCowEnglish - школа англійської, яка твітить тестові задання, а також посилання на усілякі корисності.
  • @WoodwardEnglish - слово дня і приклад використання! Пишіть свої приклади в коментарях!
  • @EnglishStudy - сленг, ідіоми, приказки з поясненнями і прикладами щодня!
  • @Languagelab - цікаві фрази англійською з поясненнями.
  • @englishinshort - англійська навмання. Цікаві фрази із книг, пісень, кіно з перекладом українською.
  • @EdPegg - спеціаліст із англійської для бізнесу. Згадуй його в твітах, якщо є питання з business English. 
Тестуй, обирай, що тобі до вподоби, або ж просто підписуйся на вже готовий список тут: twitter.com/toefl_cafe/lists/english-by-toefl-cafe/
 
  1. Стеж за тим, що тебе чіпляє
Чим живе Бруно Марс (twitter.com/BrunoMars)? Як Ілон Маск змінює світ (twitter.com/elonmusk)? Хто там буде в гостях в Еллен (twitter.com/TheEllenShow)? Стеж за людьми, подіями, темами, які тебе цікавлять. Так ти швиденько додаси до свого словникового запасу слова, які необхідні саме ТОБІ, аби розмовляти про те, що цікавить саме ТЕБЕ. Просто вводь в пошук Твітера, наприклад, назву улюбленої книги чи серіалу. Читай, що пишуть, і коментуй! Ти ж прийшов, аби практикувати свою англійську, а не просто почитати, чи не так?
 
  1. Долучайся до розмови професіоналів в своїй сфері
Професіонали всього світу щодня "щебечуть" про щось своє на Твітері: діляться корисними посиланнями і новинами, висловлюють свою точку зору стосовно актуальних подій в своїй галузі. Знаходь лідерів думки в своїй сфері чи шукай тематичні пости за хештегами. Додавай їх до свого feed і тренуй свої мізки у вживанні професійної лексики в контексті. Відкидай свої страхи "не зрозумію", "я не володію мовою настільки". Обмеження в 140 символів робить чудеса: пости прості і лаконічні. Спершу тобі доведеться перекладати кожне друге слово в твіті, але згодом стане легше. До того ж, перекласти 140 символів, це не речення на 5 рядків. Швидко і не так страшно. 
Почуваєшся вже досить сміливо і впевнено? Тоді розпочни власну розмову з актуальним тегом.
До речі, сервіс Rite Tag допоможе з пошуком правильного хештега. 
 
  1. Пхай свого носа в будь-яку розмову!
Тут, ціль виправдовує засоби. Долучайся до розмови, коментуй. Навіщо? Щоб навчитися висловлювати свою точку зору коротко і ясно. Ти можеш "говорити" з носіями мови чи з такими ж учнями, як і ти, питати поради і коментувати. Якщо мета твого твіту попрактикувати англійську, то просто додавай хештег #twinglish (ось тут можна глянути, що пишуть інші за таким хештегом). Треба порада з граматики? Додай до хештег #grammarhelp та mention якийсь професійний акаунт, скажімо, British Council чи Grammarly. Викладачі англійської радо підкажуть відповідь.  
 
Навчаєшся на курсах англійської? Створи разом з groupmates свій хештег, і "балакайте" собі в Твітері. Це не заборонено :)
 
Маєш високий рівень англійської? Тримай свою англійську в формі, читаючи твіти відмічені #RealWorldEnglish. Бо хтозна, може так вже і не говорять ;)
 
  1. Зроби списки аккаунтів для навчання 
Організація - це запорука ефективності будь-якого навчального процесу, яким би хаотичним чи легким він не здавався на перший погляд.
Співаки, політики, списки слів, тести... Як уникнути каші в голові? Створюй списки дописувачів: окремо тести, окремо слова дня, окремо цікавинки від кумирів і мотивуючі цитати. Це дуже просто.
 
Підпишись (клікай Follow) на сторінці, скажімо, Grammarly. (Follow тепер змінеться на Following).
На сторінці Grammarly справа тисни три горизонтальні смужки зліва зверху, і з виринаючого меню обирай "списки".
 
Отримуєш таке вікно: 
В мене вже є два списки, тож я можу додати Граммарлі до одного з них, відмітивши відповідний, або ж тисни на блакитний значок створення нового списку справа знизу. 
Ось так, все дуже просто .Тепер ти бачиш свої списки і можеш переглядати окремо твіти із обраного списку. 
 
До речі, ось мій список: twitter.com/toefl_cafe/lists/english-by-toefl-cafe/
 
А далі обіцяєш собі щодня виділяти 5 хв, аби передивитися feed з якогось свого списку. Хай це буде, приміром, слово дня чи мотивуючі цитати за ранковою кавою, граматика чи цікавинки після ланчу. Ввечері виділи 5 хвилин, аби твітнути або відповісти комусь, використовуючи нові слова чи граматику, яку отримав в Твітері за день. Або ж один список на день, але обов'язково із практикою (коменарем чи твітом), де ти використаєш хоч щось, з того, що вивчив за день. Головне, аби був графік, який тебе влаштовує і надихає! 
 
  1. Про що говорять в світі
Твітер автоматично визначає, де ти географічно знаходишся і пропонує "гарячі" теми для обговорення. Чесно кажучи, щось із запропонованого мене нічогісінько не цікавить. Не біда! Цікаво, про що говорять, скажімо в Лондоні чи Нью-Йорку? Тисни Change, пиши, наприклад, London.
Дуже цікаво! Нарешті, ти дійсно почуваєшся "громадянином світу"! Клікай на будь-який запропонований хештег і будь в курсі Лондонських балачок.  Читай, коментуй, tweet свої думки на тему, адже тобі є що сказати світу англійською! 
 
Підіб'ємо підсумки?
Twitter - платформа, де ти можеш дізнатися нового, попрактикуватися, і отримати живий фідбек. Все це англійською, а ще коротко і ясно: всього 140 символів. Переваги очевидні. Гайда "щебетати", я маю на увазі, let's tweet!
Вам також може сподобатися:
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. How to talk about pros and cons. B2-C1
Які ще синоніми ви знаєте до “pros and cons”? Дізнавайтеся більше у новому безкоштовному уроці Notes на тему How to talk about pros and cons для рівнів B2-C1. Якщо ви хочете чітко та аргументовано говорити про плюси та мінуси будь-чого, переходьте за посиланням – https://bit.ly/3uZx43W.…
Video
One TV show for your English - серіал Avatar: The Last Airbender
А ви дивилися мультфільм “Аватар: Останній захисник” на Nickelodeon? Декілька днів тому вийшов ремейк від Netflix, який буде цікавим як відданим фанатам, так і новим глядачам. Якщо ви не дивилися цей мультфільм раніше, це хороша нагода подивитися скорочену версію у вигляді мінісеріалу. …
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.