Grammar. 22.02.2024

Second Conditional – умовні речення: правила та приклади вживання

Автор: Марія Діброва

Повірте, якби ви знали Second Conditional, вам було б набагато легше висловлювати свої мрії, надії, побажання та сподівання англійською мовою. Ви б точно могли наспівувати разом із Бейонсе її відому пісню «If I were a boy» або дискутувати з англомовними друзями на тему «What would I do if I were a president». А тому в цій статті я пропоную вам розібрати всі тонкощі та правила вживання Second Conditional в англійській мові.

Зміст

1. Коли вживається Second Conditional
2. Формула побудови стверджувального речення
3. Формула побудови заперечного речення
4. Формула побудови запитального речення
5. Пунктуація в 2 Conditional
6. Конструкція even if
7. Порівняння другого та інших видів умовних речень

Коли вживається Second Conditional

Перш за все, ми маємо запам’ятати, що Second Conditional або другий умовний тип речень вживається у випадках, коли ми говоримо про неможливі або майже неможливі події в теперішньому часі. Ми сумніваємось у вірогідності настання певної ситуації, але загалом є малий шанс того, що вона ще відбудеться. І тоді нам на допомогу приходить цей тип речення. Поглянемо на кілька прикладів:

  • If I were you, I would donate more. – Якби я був на твоєму місці, я б донатив більше.
  • If Henry stopped being so nervous, he would be healthier. – Якби Генрі перестав бути таким нервовим, він був би здоровішим.
  • If you listened carefully, you wouldn’t ask me twice. – Якби ти слухав уважно, ти б не перепитував мене двічі.

В цих випадках ми бачимо, що чисто теоретично люди, яким ми даємо дані поради, ще можуть до нас дослухатись і почати діяти, як ми їм радимо. Але підсвідомо розуміємо, що це навряд чи станеться. Саме тому Second Conditional часто називають майже нереальним. Ну бо хто насправді дослухається до порад?

Робочий стіл, блокноти й ручки (фото)

Формула побудови стверджувального речення

Як і в кожній умовній конструкції, ми маємо певну формулу, за якою будується наше речення. Для ствердження формула Second Conditional виглядає так:

If-clause

Main clause

If + Past Simple

Would + bare infinitive

 

Це стандартна формула другого умовного типу речення. Нам треба використати Past Simple в частині з умовою та модальне дієслово would з інфінітивом без частки to – тобто bare infinitive в частині, де маємо результат. 

  • If I had more time, I would certainly spend it with you. – Якби в мене було більше часу, я б точно його проводив з тобою.
  • If my sister practiced more, she would become a good specialist. – Якби моя сестра практикувалась більше, вона б стала гарним спеціалістом.

Звернімо увагу, що в минулому часі можуть стояти будь-які дієслова. Проте є один особливий вид дієслова, який ми будемо вживати, коли захочемо дати комусь пораду, підказати щось чи зауважити певні деталі щодо конкретної ситуації. Тоді ми будемо використовувати другу форму дієслова to be.

If-clause

Main clause

If + were

Would + bare infinitive

 

  • If I were you, I would talk to your boss anyway. – Якби я був на твоєму місці, я б поговорив із босом в будь-якому разі.
  • If you were me, you would break up with Jane earlier than me. – Якби ти був на моєму місці, ти б кинув Джейн ще раніше за мене.

Nota bene: в Second Conditional ми використовуємо дієслово were з усіма особами, тобто не лише з you, we, they, як ми звикли.

Також варто знати, що ми можемо вживати різні модальні дієслова замість дієслова would в основній частині речення в Second Conditional. Take a look!

If-clause

Main clause

If + Past Simple

Would / Could / Might + bare infinitive

 

  • If Sarah had one more chance, she would prove that she loves you. – Якби Сара мала ще один шанс, вона б довела тобі, що любить тебе.
  • If your cat ate less, it could grab that mouse. – Якби твій кіт їв менше, він би міг спіймати ту мишу.
  • If my brother studied more, he might enter the best university in Kyiv. – Якби мій брат вчився краще, він зміг би вступити до кращого університету Києва.

Формула побудови заперечного речення

Стверджувальне речення – не єдине, з чим нам доведеться мати справу. Давайте не забувати і про заперечну (негативну) форму в Second Conditional. Тут нам варто бути обачними, бо ми можемо мати заперечну частку not як в умовній частині речення, так і в результативній. Усе залежить від сенсу речення, тож треба бути пильними. Погляньте:

  • If Wendy worked better, her colleagues wouldn’t be so mad at her. – Якби Венді працювала краще, її колеги не були б такі злі на неї.
  • If I were rich, I wouldn’t work at all. – Якби я був багатий, я б не працював взагалі.

Формула побудови речення буде така:

If-clause

Main clause

If + Past Simple

Would in negative (would not) + bare infinitive

 

Але, звісно, ми можемо мати справу і з заперечною часткою в умовній частині речення:

  • If you weren't so stubborn and listened to me, your life would be easier! – Якби ти не був таким впертим та слухав мене, твоє життя було б легшим!
  • If James didn’t break his leg, he would dance at the party. – Якби Джеймс не зламав ногу, він би танцював на вечірці.

If-clause

Main clause

If + Past Simple in negative

Would + bare infinitive

 

Формула побудови запитального речення

Не варто забувати і про питальну форму. Хоча можу зауважити, що частими випадками вживання є саме ствердження та заперечення, але і питання ви також можете зустріти у вільному спілкуванні англійською.

Звернімо увагу, що ми можемо по-різному побудувати наше запитання: можна почати речення, як звичайне ствердження і зберегти звичайну конструкцію для Second Conditional. А можемо винести питальне слово наперед, дивіться:

If you were a president, what would you change in our country?

If-clause

Main clause

If + Past Simple 

Would + bare infinitive?

 

What would you change in our country if you were a president?

If-clause

Main clause

Would + bare infinitive

If + Past Simple?

 

В двох вищенаведених випадках ми змінили порядок умовної та результативної частини, але сенс при цьому не міняється. Як  вчили на математиці в школі: від перестановки доданків сума не змінюється. Тут той самий принцип.

Пунктуація в 2 Conditional

До речі, а чи ви звернули увагу, що в останньому прикладі немає коми? І це не просто так. Давайте поглянемо, як змінюється пунктуація в Second Conditional, бо тут є деякі речі, які треба зауважити. Ми маємо запам’ятати, що кома ставиться в реченні лише тоді, коли на початку стоїть if. Якщо ж речення починається з результативної частини, кома зникає. Пропоную такі приклади:

  • If I eat less, I wouldn’t gain so much weight. – Якби я їла менше, я б не набрала так багато ваги.
  • I wouldn’t gain so much weight if I eat less. – Я б не набрала так багато ваги, якби я їла менше.

В рідній мові в нас такого немає, отож будьте уважні!

Конструкція even if

Дуже часто при спілкуванні, коли ми хочемо щось емоційно підкреслити в нашому мовленні, ми перебільшуємо. От навіть якби ти знав Second Conditional... І далі можемо не продовжувати, я впевнена, що ви навіть читаючи цю фразу, ви подумки чуєте емоційність. Конструкція even if – це чудовий приклад емоційного вираження в Second Conditional. Погляньмо на приклади:

  • Even if you paid me a million dollars, I wouldn’t help you! – Навіть якби ти заплатив мені мільйон доларів, я б не допомагав тобі!
  • Even if Adele had all of the Grammys in the world, I wouldn’t listen to her songs. – Навіть якби в Адель були всі Греммі світу, я б не слухала її пісні.

Порівняння другого та інших видів умовних речень

Незважаючи на те, що в цій статті ми з вами розглядаємо саме правила та приклади Second Conditional, я покажу вам спільне та відмінне між другим умовним типом та іншими видами речень. І, до речі, якщо вам цікаво ще більше заглибитися в тему порівняння Second Conditional з іншими типами, дуже раджу вам безкоштовний урок від Green Forest.

 

Відкрию одразу маленький секрет, що загалом спільного мало, хіба що тільки те, що кожен тип речення має умову та результат. Головна відмінність ховається саме в побудові. Розглянемо порівняння кожного типу речення в сумісності з 2 Conditional.

Нульовий тип умовних речень використовується тоді, коли ми говоримо про загальновідомі факти, що не підлягають сумніву, природні події та явища.

Порівняння Zero та Second Conditional

Zero Conditional

Second Conditional

If the rain falls, the grass is wet. – Якщо йде дощ, трава мокра.

If my family moved to Paris, we wouldn't see our relatives for a long time. – Якби ми переїхали в Париж, ми б не бачили наших родичів дуже довгий період часу.

 

Перший тип умовних речень, напевно, найпростіший для студентів – це просто вираження звичайної умови, яка може відбутися за певних обставин в майбутньому.

Порівняння First та Second Conditional

First Conditional

Second Conditional

If everything is gray and sad, I will try to find a little rainbow. – Якщо все буде сіре та сумне, я спробую знайти маленьку веселку.

If I bought that yellow dress in Mango, my sister would kill me! – Якби я купила ту жовту сукню в Mango, сестра б убила мене!

   

А третій умовний тип загалом вказує нам на певні ситуації в минулому, які вже мають і свої наслідки, і результати та які, власне, ми вже не в силах змінити. Бо минуле вже минуло.

Порівняння Third та Second Conditional

Third Conditional

Second Conditional

If I had known Second Conditional before, I wouldn’t have failed my English exam. – Якби я знав Second Conditional раніше, я би не провалив мій тест з англійської.

If I were Jennifer Lopez, I wouldn’t marry one more time. – Якби я була на місці Дженніфер Лопез, я б не виходила ще раз заміж.

 

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.