Listening, Vocabulary, Grammar. 24.04.2014

Подкасти: що і як слухати

Автор: Ольга Янкова

З подкастами я знайома вже досить давно, але несподівано недавно відкрила для себе програму, що дозволяє завантажувати та прослуховувати різноманітні подкасти. Це диво сучасної цивілізації добиралося до мене досить довго, проте зараз це невід’ємна частина будь-якої поїздки в транспорті. Проте подкастів зараз настільки багато, що не завжди зрозуміло, що саме слухати. Тому пропоную короткий огляд того, що може вас зацікавити.

Уроки англійської. BBC Україна. 
Як часто: на жаль, нові подкасти вже не випускають. Всього є 66 випусків. 
Тривалість: 14-15 хв.
Британська англійська
Що: всі подкасти діляться на 3 серії: Tell me a story (чудові британські казки), The Market (радіовистава, у якій жителі району намагаються зберегти місцевий ринок і не дозволити побудувати супермаркет) та уроки англійської від професора Грамотного. Усі подкасти записані двома мовами: англійською та українською. Частини різною мовою йдуть одна за одною, часто дублюють зміст або й дослівно перекладають попередні уривки. Хоча радіовистава більше підходить для старших рівнів, проте і казки, і уроки англійською можуть спробувати послухати студенти навіть початкових рівнів. 
Рівні: elementary-advanced

 

BBC. The English we speak
Як часто: 1 раз на тиждень
Тривалість: 3 хв.
Британська англійська
Що: У кожному подкасті пояснюється одна англомовна фраза: ідіоми, сленгові чи сталі вирази. Пояснення зазвичай досить просте, тому легко сприймається, також у подкасті наводять кілька прикладів використання цих фраз та намагаються наочно пояснити, яким чином певна фраза набула відповідного змісту.  
Рівні: elementary-intermediate

 

BBC. English at work. 
Як часто: 1 раз на тиждень
Тривалість: 5-7 хв.
Британська англійська
Що: Аудіо-серіал про життя офісу Tip Top Trading має за мету навчити студентів розуміти усі основні моменти офісного спілкування.  Головні герої – Анна, Том, Пол та Деніз – постійно потрапляють у певні ситуації, які їм доводиться вирішувати. Чудовий подкаст для тих, кому потрібна англійська для роботи. Проте подкаст може бути заважким для початкових рівнів, адже там немає пояснень та прикладів нової лексики. Але текст подкасту можна знайти на сайті BBC.
Рівні: intermediate-advanced

 

Real Deal English
Як часто: 3-6 випусків на місяць
Тривалість: 11-27 хв. 
Американська англійська
Що: 
Автори подкасту у кожному з них розповідають про реалії життя в Америці, певні культурні особливості чи сучасні віяння, а також специфіку саме американської англійської (мені особисто дуже сподобався випуск, де розповідали про речі, які називають різними словами у Штатах). Також у інформації до подкасту завжди можна знайти список лексики до подкасту. Можна також отримати повний доступ до текстів та вправ, проте за це потрібно заплатити. Правда трохи дратують рекламні оголошення, проте з цим можна змиритися, адже подкасти досить цікаві. До переваг можна віднести ще те, що до багатьох подкастів вказаний рівень володіння англійською. На сайті курс платний, проте є безкоштовні пробні уроки, які варто переглянути.
Рівні: elementary-advanced

 

Grammar Girl
Як часто: 1 раз на тиждень
Тривалість: 6-12 хв.
Американська англійська
Що: Цей подкаст – дуже захоплюючий та дійсно корисний гід у світ граматики, вимови, використання та розвитку англійської мови у сучасному світі. Grammar Girl не тільки чудово володіє усіма нюансами такої складної англійської граматики, але й може без проблем пояснити чому ті чи інші (здавалося б) помилки у мовленні насправді мають право на існування або й претендують на граматичну правильність. Проте варто застерегти слухачів: у подкастах використовується лінгвістична термінологія, тому варто підготуватися або ж відкрити сайт з текстами подкастів. 
Рівні: intermediate-advanced

 

English Funсast 
Як часто: 1 подкаст кожні 2-3 дні
Тривалість: 5-7 хв.
Канадська англійська
Що: Цей подкаст обіцяє вам веселе вивчення англійської мови. Щодо веселого – можу посперечатися (хоча можливо я просто не розумію цей гумор), проте кожен випуск досить коротенький, вимова проста, лексика також абсолютно адекватна. Тому цей подкаст можна почати слухати і на почтакових рівнях. У кожному випуску ви почуєте два анекдоти, а також пояснення ключових чи просто цікавих фраз з цих анекдотів. Сподіваюся, вам таки вдасться усміхнутися.
Рівні: pre-intermediate – advanced

 

IELTS Test Prepcast.
Як часто: кілька на місяць
Тривалість: 15-35 хв.
Американська англійська
Що: Цей подкаст розрахований саме на тих, хто хоче здавати IELTS. Кожен випуск – практичні поради щодо того, як саме впоратися з тими чи іншими завданнями під час тесту, а також подкасти про найтиповіші помилки та цікаві поради щодо того, як саме здавати тест. У назві кожного випуску вказано, про яку саме частину тесту – Speaking, Writing, Reading, Listening – буде йтися у подкасті.
Рівні: upper-intermediate – advanced

 

English Club
Як часто: 1 подкаст кожні 2-3 дні
Тривалість: 1 хв.
Британська англійська
Що: У кожному подкасті – коротка розповідь про одну з останніх важливих подій у світі або ж відповідь на якесь цікаве запитання (наприклад, яким чином визнаються заслуги математиків). Гарна вимова та досить повільний темп допомагають краще зрозуміти, про що йдеться. Також раджу відвідати сайт, де можна знайти не тільки текст подкастів, але й вправи до них.
Рівні: elementary – advanced

 

All Ears English Podcast
Як часто: майже щодня
Тривалість: 5-9 хв.
Американська англійська
Що: Ці подкасти готують дві молоді викладачки англійської мови. Основні теми: американська культура та поведінка, типові речення та фрази для певних ситуацій – як саме їх використовувати та як на них відповідати, а також практичні поради щодо того, як краще вивчати англійську. Мені дійсно сподобалися подкасти з фразами та реченнями для певних ситуацій (наприклад, які питання можна задавати, коли вперше бачиш когось, щоб уникнути ніяковості). А ось подкасти з порадами, мені здається, трохи важко сприймаються, адже відсутня будь-яка ключова лексика, та й мова не дуже проста. Тому раджу цей подкаст для старших рівнів. На сайті має бути дуже багато інформації, проте підписка платна.
Рівні: intermediate – advanced

 

American English Pronunciation 
Як часто: 1-4 на місяць
Тривалість: 5-10 хв.
Американська англійська
Що: Думаю і так зрозуміло, що подкаст розповідає про американську вимову. Кожний новий випуск розповідає про особливості не тільки вимови звуків у англійській мові, але й про особливості розмовної фонетики у американській англійській (наприклад, чому “k” не вимовляється у слові “asked”). Також автор наводить дійсно велику кількість цікавих прикладів та порад щодо того, як покращити свою вимову.
Рівні: elementary – advanced

Ще один чудовий сайт (поки лише сайт) з подкастами – enpodcast.com. Не буду нічого писати про нього, адже саме про цей сайт ви можете почитати тут.

Слухайте і насолоджуйтеся. 

 

Вам також може сподобатися:
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.