Writing. 12.03.2013

Стилі мовлення у письмовій англійській

Автор: Анастасія Скляренко

Ви коли-небудь зустрічали Letter of Application / Cover Letter (лист-заяву про прийом на роботу), яке б починалося зі слів "Hey there" або "Hi, dude"? Або Letter of Enquiry (письмовий запит), в якому б усі питання починалися приблизно таким чином: "Do you know ...? Tell me ...., Will you send ....? ". Я дуже в цьому сумніваюся. Може, комусь і потрапляли на очі подібні творіння, але означає це всього лише одне - відправник не знає норм і правил написання офіційних листів. Давайте ж розберемося в чому відмінність formal language (формальний / діловий стиль) від informal language (неофіційний / розмовний стиль), і як правильно застосовувати обидва цих стиля.
      
Загалом, в англійській мові розрізняють 3 мовних стиля:

  • Formal
  • Semi-formal
  • Informal

До формального стилю відносять професійну і стандартизовану лексику, а до неофіційного - сленг і розмовні вирази. Що ж стосується напівофіційного стилю, то він стоїть посередині, і, відповідно, поєднує в собі обидва ці стилі. Саме через чіткий поділ вищевказаних стилів перед тим як сідати за написання листа або статті, перше питання, яке вам потрібно собі задати - це: «Хто буде читати мій лист?». Можливо, хтось здивується, але різниця в одному і тому ж реченні, написаному в різних стилях, може бути значною. Наприклад:

The company laid him off because he didn't work much. INFORMAL
His insufficient production conducted to his dismissal. FORMAL
I’m sorry but …                                                                     
I’m happy to say that …
INFORMAL
We regret to inform you that …                                                
We have pleasure in announcing that …
FORMAL
I can help you to solve this problem. Call me!  INFORMAL
We can help you to solve this problem.                                    
Contact us, please.    
SEMI-FORMAL

Так де ж і коли використовувати ці стилі?  Формальний стиль використовується в «серйозних» текстах, таких як: офіційні документи, наукові, навчально-методичні та газетністатті, огляди новин і офіційні мови / виступи. А розмовний стиль ви найчастіше зустрінете в повсякденному спілкуванні і особистих листах. Крім того, вам варто знати, що розмовний стиль досить поширений в США, Канаді та Австралії. Не бійтеся використовувати саме його при спілкуванні з друзями, колегами по роботі або іншими близькими вам людьми.

Хоча існує багато ситуацій, коли обидва стиля абсолютно прийнятні, я пропоную все-таки дотримуватися деяких простих правил. В офіційній письмовій мові не повинно бути:

  • скорочень;
  • таких слів як "er", "um", "well";
  • особових займенників (I, you, we, etc). Іноді особисті займенники все ж використовують, але намагайтеся уникати їх, замінюючи модальними дієсловами "could", "might" або конструкціями "there is / were" "it is / was", а також пасивним залогом;
  • певної лексики, наприклад (і це тільки найменша частина): lots of (Formal - many), nice (Formal - excellent, pleasant), big (Formal - large), things (Formal - reasons, problems), like (Formal - such as)
  • більшості ідіом;
  • фразових дієслів.

Деякі дієслова та іменники, які використовують в неофіційному стилі, абсолютно недоречні в діловому стилі. Лінгвістична енциклопедія або тезаурус можуть допомогти вам у виборі потрібного слова. www.yourdictionary.com - це посилання, де ви можете знайти онлайн словники та тезауруси.

Знання всіх стилів і вміння розрізняти ці стилі - це один з ключових моментів для тих, хто вивчає мову. Адже всім, хто прагне опанувати англійську на хорошому рівні, потрібно буде не тільки правильно зробити презентацію або написати заяву, а й вміти спілкуватися з носіями мови в різних буденних і щоденних ситуаціях.

 

Вам також може сподобатися:
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Vocabulary
10 пар англійських слів, які ми часто плутаємо - Частина 2
Англійська мова інколи буває дуже підступна. Лише одна буква або пробіл у слові може повністю змінити значення та вимову. Тож сьогодні хочу продовжити тему про англійські слова, які легко сплутати. А з першою частиною ви можете ознайомитися за посиланням – https://bit.ly/3wjCOWp. Розглянемо…
Grammar
Пунктуація в англійській мові: де і як ставити розділові знаки
Чи важлива пунктуація в англійській? Однозначно так, адже без неї буде хаос. Це інструмент, за допомогою якого ми структуруємо свої думки у тексті і його розуміють інші.  Кома, крапка з комою, двокрапка, тире тощо – всі ці розділові знаки використовуються як в українській, так і англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.