Vocabulary, About English Language. 28.04.2017

Як правильно вчити англійську за допомогою карток

Автор: Аріна Сидоркина

Як правильно вчити англійську за допомогою картокКартки – неймовірно дієві для запам'ятовування будь-якої інформації. Цей факт доведений і перевірений численними дослідженнями в галузі нейрофізіології. Не будемо зупинятися на аксонах і дендритах, просто повіримо цим розумним людям і спробуємо використовувати їх безцінні напрацювання на практиці. 

Нейрофізіологи з'ясували, що безсистемні багаторазові повторення лише створюють ілюзію того, що ви запам'ятали інформацію. А ось робота з картками допомагає запам'ятовувати якісно і надовго. Варто один раз розібратися з тим, як це працює, і ви зможете легко вивчити всі англійські слова, граматику, таблицю Менделєєва, китайські ієрогліфи, імена нобелівських лауреатів із часів створення цієї премії і свій власний ідентифікаційний номер. Ну нарешті?) Тож поїхали! 

Основні принципи роботи з картками

Робота з картками побудована на принципі, який називається Spaced Repetition Method. Суть його полягає в тому, що ми повинні повторювати вивчений матеріал тоді, коли ми його трохи підзабули. Немає сенсу постійно ганяти нові слова по короткочасній пам'яті. Наша мета – перевести інформацію в довготривалу пам'ять. Тому повторювати картки потрібно з певним інтервалом. 


 
На графіку вище наочно показано, як стрімко падає крива, яка позначає, наскільки добре ми пам'ятаємо інформацію. І щоразу нам потрібно вчасно підхоплювати її і тягнути вгору. Тільки так можна якісно і добре запам'ятати матеріал. Робити це нескладно, якщо ви користуєтеся картками. Усе, що потрібно, – це писати на стосі карток дату наступного повторення, і не пропускати її. Завдяки цій системі вас не буде переслідувати ефект «здав і забув», коли ви начебто вивчили слова або граматику добре, але вже через три дні (як показано на графіку) нічого не пам'ятаєте. 

Змиріться з тим, що слова не залишаться у вашій голові раз і назавжди. Їх потрібно повторювати з певною періодичністю.

Важливо також пам'ятати ще про один принцип – так званий Picture Superiority Effect. Згідно з цим принципом, в питаннях сприйняття і збереження інформації мозок віддає пріоритет візуальному каналу. Це означає, що інформація, підкріплена картинкою або малюнком, завжди запам'ятовується швидше і краще. Тому намагайтеся наповнювати свої картки картинками. Навіть якщо ви схематично накидали кривий малюнок від руки, це буде працювати в рази краще! 

Як правильно вчити англійську за допомогою карток - 2

Як зробити картки

Спосіб №1
Взяти папір і ножиці, порізати папір на картки. Потім власноруч написати або намалювати інформацію з обох боків картки. «Може, ще на камені висікти», – подумаєте ви, тримаючи свій айфон в одній руці й айпад в інший. Дійсно, цей спосіб здається примітивним і доісторичним. Зараз нам треба згадувати, як ручку взагалі тримати. Але не поспішайте кидатися в мене скрижалями – власноруч виготовлені картки вважаються більш ефективними. І на те є три причини: 

  1. Ви починаєте запам'ятовувати інформацію вже на етапі, коли відсортовуєте її та власне переписуєте на картки (ось чому я лояльна до студентів, які роблять шпаргалки). Плюс ніхто не скасовував моторну пам'ять. 
  2. Заповнюючи картки самостійно, ви можете використовувати свої власні асоціації, побудовані на ваших інтимних психологічних девіаціях, що мають в основі тільки вам відомі, абсолютно ідіотські зв'язки. І це абсолютно безцінна річ у питаннях запам'ятовування! Чим більш індивідуальним і специфічним буде асоціативний зв'язок, тим швидше і краще інформація зберегтися в пам'яті. 
  3. Робити картки – весело. 

Можна уникнути етапу з ножицями і купити порожні картки. Але як тримати ручку в руці, все одно доведеться згадати. Порожні, але гарненькі картки можна замовити і онлайн. Деякі продаються в боксах, і для любителів канцелярії це окремий фетиш) Щойно ви спробуєте працювати з цими картками, ви будете і дякувати, і проклинати мене одночасно. Це красиво, цікаво й ефективно. Але і нова стаття витрат. Все, як ми любимо) 

Купити порожні індексові картки можна на старому доброму OLX.

Картки, зроблені своїми руками, працюють набагато ефективніше. 

Спосіб №2
Готові картки онлайн. Ви знайдете на таких сайтахх:

Там можна завантажити картки (найчастіше вони розбиті на тематичні групи), роздрукувати їх, порізати і використовувати. Мінус – готові картки найчастіше розраховані на початківців. Швидше за все, вам на таких сайтах запропонують набори «їжа», «одяг», «тварини», «меблі». Таке враження, що ви потрапили на сайт безкоштовних оголошень. 

Кращий спосіб – сайти-конструктори, які дозволяють вам зробити картки самостійно, довантажити туди обрану картинку, а потім роздрукувати. 

Спосіб №3
Завантажити додаток на телефон. Сучасно. Швидко. Нудно. Плюси, проте, в цьому способі є, і вони незаперечні. Такі картки завжди під рукою. І вам не потрібно тягати з собою ці дрібні папірці, які розлітаються при першому пориві вітру (хоча це дуже красиво, як у романтичному кіно). Ось два найвідоміші варіанти таких додатків:

Дуже круто, що в цих додатках вже враховується Spaced Repetition Method, і телефон підсовує вам картки для повторення саме тоді, коли ви їх уже підзабули. 



Який би спосіб ви не вибрали, ви дуже допоможете своєму мозку вчитися, якщо будете грамотно використовувати картки. Найважливіше – це розуміти основні принципи цієї системи:

  • Як правильно вчити англійську за допомогою карток - 3Правильна періодичність повторень
  • Наочність
  • Індивідуальна асоціативність 
  • Дисципліна 

Ну от, ваш мозок у захваті!) 

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Vocabulary
Superstitions: підбірка цікавих забобонів англійською мовою
А ви вірите, що чорні коти приносять невдачу? Саме через цей забобон мені так шкода чорних котиків. Загалом, забобони – це вірування, які часто ґрунтуються на традиціях, фольклорі або страхах, що передаються з покоління в покоління. Деякі з них поширені вже по всьому світу, а деякі дуже локальні.…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Crimes. B2-C1
Чи багато слів ви знаєте, пов'язаних з різними типами злочинів? Пропонуємо вам перевірити свої знання та розширити словниковий запас у безкоштовному лексичному уроці Notes для рівнів B2-C1 на тему Crimes. Переходьте за посиланням та знаходьте 5 вправ для запам’ятовування нових слів та…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.