About English Language, Fun. 19.04.2010

Інтуїція та вивчення мови. Польові дослідження Яни Зінов'євої

Автор: Ольга Янкова,  Яна Зінов'єва
Сьогодні ми вирішили зачепити дуже цікаву, але водночас дуже суперечливу тему. Отже до вашої уваги дискусія з приводу інтуїції та її використання у вивченні іноземної мови.

Ще навчаючись в школі, від нашої вчительки я частенько чула фразу "інтуїтивне чуття мови". В 7-му класі важко зрозуміти, що воно таке і з чим його їдять, і тому малював мій мозок примарні картини про «переломний момент» в моєму житті, коли це саме чуття до мене прийде. І хоч як я не прислухалась до свого організму протягом уроків, як не намагалась, а такі бажані зміни все ж не відбувались. Що тут поробиш, робила я домашнє завдання з усіма і слова вчила, а та інтуїція на мову все обходила і обходила мене боком. Пройшов час, і вже з моїх уст лунає ця фраза. Тому давайте розберемо це запитання детально, і почнемо ми з того, що з'ясуємо, що ж таке та інтуїція.

За Декартом. «Під інтуїцією я розумію не віру в хитке свідчення чуттів і не оманливе судження безладної уяви, але поняття ясного та уважного розуму, породжене лише натуральним світлом розуму та дякуючи своїй простоті більш достовірно, ніж сама дедукція». За допомогою інтуїції істина відкривається розуму людини шляхом прямого вдивляння без використання логічних визначень та доказів як проміжних ланок пізнання.

За Гегелем. Інтуїція – пізнання у вигляді чуттєвого споглядання. Вона дає знання  «ясне, як сонце…лише чуттєве», таємниця інтуїтивного пізнання … «зосереджена в чуттєвості».

За Бергсоном. Інтуїція – це інстинкт, який виникає безпосередньо, без попереднього навчання як визначаючої форми поведінки. Вона не виражається через аналіз чи синтез.

За словником іноземних мов. Інтуїція – це чуття, проникливість, безпосереднє осягнення істини без логічного базису, засноване на попередньому досвіді.

За Оксфордським словником сучасної англійської мови. Інтуїція – раптове розуміння чого-небудь без свідомих роздумів та вивчення.

За словником англійської мови Вебстера. Інтуїція – акт або процес отримання прямого знання або визначеності без роздумів чи висновків; одкровення, отримане інсайтом чи природним знанням; раптове розуміння чи пізнання.

З наукової точки зору дослідження демонструють, що інтуїція цілком може бути несвідомим способом виявлення нескінченно малих змін навколишнього оточення, здатністю сприймати подразники, які неможливо виявити за допомогою наших наукових технологій. Вона є вражаючим і корисним прихованим шостим відчуттям, що заснуло за роки технологічної еволюції людства.

Так, це, по своїй суті, цікава, але дуже загальна інформація, і при чому тут англійська мова? - запитаєте ви.

Як вже всім відомо, вивчення іноземної мови або будь-чого узагалі базується на органах чуття та на відповідних асоціаціях, котрі є продуктами тих же самих органів. А якщо інтуїція є нічим іншим, як ще одним додатковим інструментом для полегшення і так складного процесу навчання, чому б ним не скористатись. Але тут потрібно знати міру, щоб як то кажуть не передати куті меду. У ваших руках надійний, але дуже чутливий компас, і не для всього його можна використовувати. Звісно граматичні правила на те і існують, щоб ними користуватись, але як бути з словами чи ідіомами??? Правил немає, є лише контекст і ваше шосте чуття.

Декілька порад як розвивати інтуїцію, згодяться і на заняттях в GF і в повсякденному житті не завадять. Інтуїція — абсолютно реальне, не містичне відчуття, яке можна розвивати так само, наприклад, як пам'ять, зір або слух. І для цього вченими розроблені спеціальні вправи:

* Коли ви стоїте на зупинці в очікуванні транспорту, в думках відчуйте, як довго вам доведеться чекати тролейбус, який номер підійде першим, чи багато буде в нім людей.

* Повертаючись з роботи додому, спробуйте визначити, хто зараз знаходиться удома, хто чим займається, чи працює телевізор, чи спить кішка. Якщо під час таких роздумів ви зможете ще і "побачити” уявне, розвиватиметься не тільки інтуїція, але і бачення.

* Якщо ви дивитеся по телевізору спортивний репортаж, спробуйте відчути, хто вийде переможцем. При цьому уникайте особистих пристрастей до тієї або іншої команди. Під час перегляду художнього фільму намагайтеся вгадати, чим він закінчиться.

* Візьміть з колоди карту мастю вниз. Спробуйте визначити, якого вона кольору. Можна також з картками на яких написані нові слова, вбиваєте двох зайців одним пострілом, і лексику повторуєте, і себе розвиваєте.

* Коли пролунає дзвінок в двері, в думках уявіть, хто це може бути. Чи намагайтесь відчути тему наступного заняття, сидячи на диванчику повторюючи домашку.

Якщо ви вдало справляєтеся зі всіма цими завданнями, ускладнюйте вправи на свій розсуд. Творіть, не мені вас вчити, основне, щоб було весело, цікаво, і не минав азарт, адже це головне. Ми надіємось, що завдяки цим порадам у боротьбі з іноземними словами, Ви тепер будете мати ще одну додаткову зброю.

Ну звісно, слова словами, але й без ідіом в англійській мові не обійтись, що тут поробиш, а таки додають вони «перцю» в розмову, у найкращому розумінні цього слова. Нашим експертом з крилатих висловів сьогодні буде Олена Кошовська.  Відкрию невеличку таємницю, саме вона є автором тренінгу для викладачів під кодовою назвою «How to teach idioms». Отже, хто як не Олена зможе хоч трохи розяснити нам вредні та не завжди зрозумілі ідіоми, а також поділитись своїм досвідом із данної теми.

Чи вважаєш Idioms корисними?
Ну, звичайно, що так. Зазвичай ці фрази не лише покращують мову, а і дають можливість привернути увагу до того, хто їх вживає.

Як виникла ідея тренінгу?
Цікава історія. З поміж великої кількості тем обрала саме цю, тому, що вона є актуальною не лише для студентів, а й для викладачів. Захотілось поділитись своїм досвідом і баченням викладання цих безумовно цікавих,проте іноді вредних фраз.Та й цікавих вправ, ігор і завдань назбиралось чимало, тому ця тема стала мені наче близькою.

Як сама запам’ятовуєш idioms?
Мабуть, методом асоціацій, а ще стараюсь запам’ятати саму ситуацію, в якій її почула. Такий комплексний метод мені здається не лише зручним, а й досить надійним.

Маєш якісь улюблені вислови?
Так, з поміж багатьох можу виділити такі:
By word of mouth
Flat broke
Monkey business
Don’t cramp my style


Були якісь веселі моменти на заняттях повязані з ідіомами?
Масса, до речі, в більшості випадків посмішку викликає те, як іноді студенти дослівно намагаються перекласти їх. Ось, наприклад, та сама  Flat broke, для студентів спочатку була поламаною квартирою, проте ми згодом визначили правильний переклад і всі запам'ятали, що це словосполучення означає бути без грошей, як то кажуть на мілі =) Іноді студенти просто плутають значення або думають, що схожі ідіоми – це просто синоніми. Так  all thumbs стала еквівалентом до a green thumb. Звісно, це різні речі, проте плутанини вистачає.

Яка найсмішніша фраза як на тебе?
Обожнюю вислів Pain in the neck.

Як вважаєш, чи може інуїція допомогти у вивченні іноземної мови?
 Я думаю, що так. Англійські слова мають неймовірну кількість значень, тому ми завжди операємось на контекст. Проте, якщо словника немає поруч, інтуїтивне чуття мови допомагає.Я раджу студентам не засмучуватись коли трапляються невідомі слова, іноді важливіше зрозуміти основну ідею і не дозволяти сумнівам брати гору.

Під час написання цієї статті ми виришили зробити невеличке дослідження, опитали всіх кого могли, під гарячу руку нам потрапили викладачі, ну і звісно студенти. Отже до висновків, більшість колег таки погодились, що відчуття мови важливе, як у процесі навчання, так і в момент сприйняття інформації. Ми запитали чи використовують викладачі GF фрази: Does it sound good? What does your intuition say?  І виявилось, що такі фрази все ж звучать у стінах рідного Green Foresty =), принаймні від половини наших викладачів. Хтось таким чином намагається звернути увагу на  типові помилки, інші при вивченні нової теми, знайшлись у нас і такі сміливці, що використовують такі запитання у контексті Gerund & Infinitive =)
Словом to make long story short перейду до того як ми опитували студентів. Ми задали їм все ті ж типові запитання на рахунок інтуїції, та виявилось, що 95%  студентів важають, що без неї ніяк. Тому ми вирішили не зупинятись на досягнутому і виміряти інтуїцю студентів 5-го та 4-го рівнів, попросивши перекласти 4-и невідомі для них ідіоми. Єдиним інструментом котрим можна було користуватись стало те саме шосте чуття))

Ось що з того вийшло:
 
Не зважаючи на важке завдання, студенти 4 рівня впорались і все таки інуїція допомогла =)


Як бачите інтуїція на мову не лише існує, а й зростає в залежності від того, як довго ви навчаєтесь.

Прислухайтесь до себе, і можливо одного дня голос десь глибоко в середині мовить до вас, і ви у захваті зрозумієте, що мова, котрою він говорить, не українська і навіть не російська, це мова Шейкспіра та Гаррі Потера =)

Налаштуйте своє 6-е чуття на English та насолоджуйтесь перевагами)))))))))))

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.