Listening. 28.06.2010

Цікаві факти про слух

Автор: Альона Горбатко
  • Всього людина розрізняє 3-4 тисячі звуків різної частоти. Вухо найбільш чутливе до діапазону 2000-2300 герц. Кращий же музичний слух (здатність розрізняти частоту) припадає на область 80-600 герц. Тут наше вухо здатне розрізнити, наприклад, два звуки з частотою 100 герц і 100,1 герца.
  • У внутрішньому вусі близько 25 000 клітин, що реагують на звук. Діапазон частот, що сприймаються слухом, лежить між 16 і 20000 герц. З віком він скорочується, особливо за рахунок зниження чутливості до високих звуків. До 35 років верхня межа слуху падає до 15000 герц.
  • Ми усвідомлюємо звук через 35-175 мілісекунд після того, як він дійшов до вуха. Ще 180 500 мілісекунд потрібно вуху на те, щоб "налаштуватися" на прийом даного звуку, тобто досягти найкращої чутливості.
  • Ультрафіолетові частоти (дуже високі частоти) й інфрачервоні (низькі) ми не чуємо, хоча вони теж впливають на нас. Вуха грають ще й роль органу рівноваги. Без них ми постійно відчували б запаморочення і пересувалися хиткою ходою.
  • Найсприятливіший звуковий фон коливається в діапазоні від 45 до 50 децибел (що відповідає неголосній розмові, наприклад, англійською мовою). Все, що звучить голосніше, нестерпно для наших вух. Акустологи довели, що шумове навантаження послаблює імунітет. І не тільки... При гучності 65 децибел частішає пульс, при 90 – починається тахікардія. А постійний шум удвічі підвищує шанси заробити гіпертонію. Вчені виявили, що у кожного четвертого завсідника дискотек через п'ять років різко погіршується слух. На звуки низької частоти організм настільки явно не реагує, але саме вони викликають почуття незрозумілої тривоги, "безпричинного" болю у вухах, хребті. Прихована загроза виходить від монотонного гулу машин і цілодобово працюючих механізмів. Однак і в цілковитій тиші людина починає чути рух крові по судинах і власне серцебиття...

Цікаві факти про слух

  • Чоловіки чують гірше (особливо якщо розмова ведеться на "підвищених тонах"), зате прекрасно розпізнають напрямок звуку і відстань до його джерела. На відміну від жінок, які сприймають високі частоти і вловлюють більше голосових відтінків. Ось чому жінки здатні безпомилково визначити тільки за інтонацією голосу, що людина засмучена, погано себе почуває або просто втомилась. Крім того, у жінок краще розвинений музичний слух. Знавці людських душ помітили: навіть наспівуючи простеньку мелодію у ванній, жінки беруть неправильні ноти в шість разів рідше за чоловіків.
  • Кожна десята людина на Землі страждає від втрати слуху і має показання до використання слухового апарату. Однак, четверо з п'яти чоловік, які справді потребують слухових апаратів, ними не користуються.
  • Глухим був не тільки Бетховен. Втрата слуху гітариста «Dire Straits» Джона Ілслі перевищує 30%, що є однозначним показанням до носіння слухового апарату. Близнюки з групи «Tokio Hotel» Біл і Том Каулітци погано чують з народження, і їх слух безперервно погіршується.
  • Чим мелодійніша мову, якою розмовляє людина, тим сильніше у неї розвинений музичний слух. Скажімо, китайці з їх тональною мовою, в якій різниця у вимові одного і того ж слова здатна змінити його значення, сприймають її... як другу рідну мову. Тому володіють вродженим музичним слухом.
  • Художник Василь Кандинський чув звучання фарб, поет Артюр Рембо співвідносив з певними кольорами голосні звуки, композитор Скрябін, який вважається основоположником світломузики, бачив музику в кольорі... Хоча перша світломузика з'явилася задовго до його народження. Чотириста років тому зв'язок між кольорами сонячного спектру і музикою виявив Ньютон. Нота "до" виявилася червоного кольору, "ре" фіолетового, "мі" синього, "фа" блакитного, "соль" зеленого, "ля" жовтого, "сі" помаранчевого. Феноменом кольорового слуху володів і Микола Римський-Корсаков. Він говорив, що в опері "Садко" його морська тематика звучала в синьо-блакитних тонах. Композитор абсолютно логічно припускав, що мелодія в поєднанні з декораціями в синьо-блакитних відтінках психологічно впливає на слухача.
  • У дельфінів, що мають об'єм мозку, приблизно рівний людському, на ті відділи, які відповідають за слухові функції, відводиться в десятки разів більше місця, ніж у людей.
  • Слон може чути інфразвук частотою від 1 Гц (мінімум для людини – 20 Гц). Слони використовують низькочастотні звуки для спілкування з одноплемінниками. Втім, слони здатні чути не тільки вухами, а й ногами. Так, вони можуть відчувати переміщення іншого стада слонів, що знаходиться за кілька десятків кілометрів, а також чути і обходити далекі зони бойових дій.
  • Цвіркуни і коники слухають передніми лапками. Вони покриті волосками, на яких знаходиться чутлива до звуку мембрана. Голландські фізики зуміли відтворити цей орган слуху, який виявився одним з найбільш чутливих акустичних інструментів.
  • У 72% випадків людина повертається до співрозмовника правим вухом, якщо потрібно розчути мову на тлі гучної музики.
  • Вуха, як і ніс, ростуть все життя.


 

Вам також може сподобатися:
Video
Англійська в піснях. Imagine Dragons підтримали Україну в кліпі на пісню Crushed
Впевнені, ви вже чули про пісню Crushed by Imagine Dragons та їх кліп з історією Сашка з Миколаївської області І щоб ви точно розуміли, про що співають «дракони», та почерпнули щось нове для своєї англійської, наша викладачка Юля Кравченко зробила для вас відеорозбір цієї потужної пісні…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Video
5 TED Talks англійською мовою від українських спікерів для різних рівнів
Зараз, коли Україна знаходиться у стані війни, надважливо говорити про нашу країну у всьому світі. TedTalks – це платформа, яка надає можливість запрошеним людям ділитися своїми думками та досвідом. І українці не є винятком. У цій статті зібрала для вас підбірку з 5 виступів українців англійською…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.