Grammar. 28.02.2024

First Conditional – правила, приклади та випадки вживання

Автор: Марія Діброва

Якщо ви вже розібрались із граматичними часами, модальними дієсловами та базовими правилами побудови речень в англійській, то вам саме час ознайомитися з умовними типами речень. Можна спробувати й самостійно опанувати цю тему, проте вам буде легше з нашою допомогою.

Зміст

1. First Conditional – побудова першого умовного типу речень
    1.1. Стверджувальна форма
    1.2. Заперечна форма
    1.3. Запитальна форма
2. Коли вживається First Conditional
3. Слова-замінники if у 1 Conditional
4. Слова-замінники will у First Conditional

Усього в англійській мові ми маємо 5 умовних типів речень, але в цій статті ми розберемо First Conditional (перший умовний тип речення). А для поглиблення своїх знань пропонуємо вам переглянути безкоштовний урок на тему First Conditional:


First Conditional – побудова першого умовного типу речень

Давайте одразу про хороше: багато студентів зазначають, що First Conditional є дуже легким у вивченні, адже і в рідній мові є доволі схожий аналог. Частково з цим твердженням можна погодитися. Але і тут на нас чекають деякі несподіванки та підводні камені від першого умовного типу речень. Проте не варто забігати наперед. Спочатку розберемося з тим, як будується та коли вживається 1 Conditional.

Стверджувальна форма

Варто запам’ятати, що First Conditional загалом нам потрібен для майбутнього часу, тобто коли ми хочемо висловити певну умову в теперішньому часі, яка вплине на майбутній. Давайте поглянемо на приклад речення:

If I earn a lot of money, I will buy a new car. – Якщо я зароблю багато грошей, я куплю нову машину.

Отже, якщо я докладу зараз зусиль, попрацюю пару місяців понаднормово та, можливо, влаштуюся на другу або й навіть третю роботу, я буду мати достатньо грошей, аби купити собі нове авто. Друзі, це жарт, так краще не робити. Але подивіться на саме речення. Воно є абсолютно стандартним для First Conditional. 

Вaжливо! В українській мові ми використовуємо майбутній час для обох частин речення: «Якщо я зароблю багато грошей, я куплю нову машину». Нижче ж представлена детальна таблиця побудови 1 Conditional англійською мовою:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple

Future Simple + bare infinitive


Well, то що ми тут маємо? В умовній частині – простий теперішній час, а в результативній частині – майбутній простий з інфінітивом без частки to – тобто bare infinitive. Розглянемо ще пару прикладів стверджувальної форми First Conditional:

  • If Derek continues to behave like a jerk, I will break up with him. – Якщо Дерек буде й далі поводитись як козел, я розійдуся з ним.
  • If the weather is nice, we will go to the park with you. – Якщо погода буде гарна, ми підемо з тобою в парк.
  • If Harry takes one more photo of Jane, I’m sure he will ask her out. – Якщо Гаррі сфотографує Джейн ще раз, я впевнена, він покличе її на побачення.

Із цим ніби все зрозуміло. Далі розглянемо заперечну форму першого умовного речення у First Conditional.

Заперечна форма

У заперечній (негативній) формі First Conditional ми можемо мати частку not як в умові, так і в результаті. Погляньте на таблицю:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple

Future Simple in negative + bare infinitive

 

  • If it rains, I won’t go anywhere! – Якщо дощитиме, я нікуди не піду!
  • If any russian singer participates in this concert, believe me I won’t come! – Якщо будь-який російський співак братиме участь у концерті, повір мені, я не прийду!
     

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple in negative

Future Simple + bare infinitive

 

  • If they don’t stop behaving like this, I will call their mum! – Якщо вони не припинять так поводитись, я зателефоную їхній мамі!
  • If you don't read the instruction, you will be lost in zoom settings during the meeting. – Якщо ти не прочитаєш інструкцію, ти загубишся в налаштуваннях зуму під час мітингу.

Запитальна форма

And the last, but not the least – форма питального речення в First Conditional. Давайте поглянемо, як саме будувати питання, у цій таблиці:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple 

Future Simple + bare infinitive?

 

  • If you are ill, will you go to the office tomorrow anyway? – Якщо ти захворієш, чи поїдеш ти завтра до офісу?
  • If we take a credit, will our brother be mad as hell? – Якщо ми візьмемо кредит, наш брат буде злий, як чорт?

Але може бути і так, що питальна частина виноситься на початок речення, тоді як частина з if – навпаки, в кінець:

  • What will you tell her if she goes with Patrick on a date? – Що ти їй скажеш, якщо вона піде з Патріком на побачення?
  • Where will David live if he leaves home? – Де буде жити Девід, якщо він піде з дому?

Зверніть увагу, що при цьому між двома частинами умовного речення зникає кома.

Власне, з приводу побудови – це все. А от тепер перейдемо до того, коли ж ми саме використовуємо First Conditional в англійській мові.

Онлайн-заняття з іноземної мови (фото)

Коли вживається First Conditional

Переконані, що ви вже зрозуміли найбільш стандартний випадок використання First Conditional, коли ми маємо певну умову в теперішньому часі та наслідки з цієї умови в майбутньому. Але поглянемо на деякі інші аспекти використання першого умовного типу, щоб ви ненароком в розмові нічого не сплутали та не поставили десь 0 чи 2 тип. Отже, вживання First Conditional:

Звичайна подія, що станеться в майбутньому за умови іншої події в теперішньому часі

If I study better, I will pass all my exams this year. – Якщо я вчитимусь добре, я складу всі свої іспити цього року.

If you eat a lot of sugar, you will gain some weight. – Якщо ти їстимеш багато цукру, ти набереш трохи ваги.

Порада або спонукання до певних дій, що призведуть до результату в майбутньому

Try to do your best and you will learn First Conditional! – Доклади всіх зусиль, і ти вивчиш First Conditional!

Keep going and you will get higher salary one day. – Продовжуй старатися, і одного дня ти будеш отримувати більшу зарплату.


Слова-замінники if у 1 Conditional

Ви здивуєтесь, але if – це не єдиний варіант початку речення в First Conditional, хоча й найпопулярніший. Є кілька інших слів, які можуть замінити if, при цьому сенс речення може залишитись незмінними або змінитись також. Розглянемо такі слова-замінники if у 1 Conditional та декілька речень з ними нижче: 

1. When – коли

  • When I become a boss, I will fire Rose anyway. – Коли я стану босом, я звільню Роуз в будь-якому разі.
  • When Sam come back home, her parents will talk to her. – Коли Сем повернеться додому, батьки поговорять з нею.

2. Unless – поки, допоки

  • Unless you learn all the words by heart, you won’t play computer games. – Допоки ти не вивчиш всі нові слова напам’ять, ти не будеш грати в комп’ютерні ігри.
  • Unless Helen tidies up her bedroom, I won’t even talk to her. – Поки Хелен не прибере в своїй спальні, я навіть говорити з нею не буду.

3. As long as – поки, за умови що

  • As long as you love me, I'll protect you from all of the enemies. – Поки ти мене любиш, я буду захищати тебе від усіх твоїх ворогів.
  • As long as she works this way, her colleagues will be always unpleasant to her. – Допоки вона буде працювати таким чином, її колеги будуть недоброзичливі до неї. 

4. As soon as – щойно, як тільки

  • As soon as our neighbors move to Austria, we will never see each other again. – Щойно наші сусіди переїдуть до Австрії, ми більше ніколи не побачимо одне одного.
  • As soon as I cancel our meeting with them, our cooperation will be finished. – Як тільки я скасую нашу зустріч з ними, нашій співпраці кінець.

5. After – після

  • After you promise not to yell at me anymore, we will have a discussion. – Після того як ти пообіцяєш більше на мене не верещати, ми з тобою поговоримо.
  • After Auchan close all the supermarkets in Russia, I will return to buy food there. – Після того як «Ашан» закриє всі свої супермаркети в росії, я знову буду купувати там їжу.

Слова-замінники will у First Conditional

Невже ви думали, що це всі цікавинки на тему First Conditional? А от і ні. Перейдімо до результатної частини першого типу умовних речень. У ній не завжди вживається will, а замінити його можуть інші дієслова, переважно модальні, залежно від контексту речення у First Conditional. Поглянемо:

1. Can – могти, бути в змозі

If I know First Conditional, I can pass Pre-intermediate final test without any problem. – Якщо я знатиму First Conditional, я зможу скласти фінальний тест на рівень Pre-intermediate без жодних проблем.

2. May – могти, мати дозвіл

If you finish all your tasks until the 5 p.m., you may be free. – Якщо ти закінчиш всі свої завдання до 5 вечора, ти можеш бути вільний.

3. Should – (вам) варто, (ви) повинні

If your parents sleep, you shouldn't wake them up. – Якщо твої батьки сплять, ти не повинен їх будити.

4. Must – мусити, бути зобов’язаним

If he parks his car here, he must pay for the parking. – Якщо він тут паркує своє авто, він мусить заплатити за паркінг.

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Артиклі The, A/An та Zero в англійській мові за 15 хвилин
Зустрічайте на рингу 3 англійські артиклі The, A/An та Zero! І сьогодні наша рефері aka викладачка англійської Настя Сеніва пояснить для вас найпопулярніші правила їх використання всього за 15 хвилин та 12 раундів поєдинку. Хто переможе, коли на кону правильна граматика? Вмикайте відео, щоб дізнатися…
Video
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Stop, Try, Remember
Підготували для вашої англійської новий безкоштовний відеоурок зі старшою викладачкою Green Forest! Цього разу він про особливі дієслова "stop", "try", "remember", після яких ми можемо вживати і Gerund, і Infinitive, але зі зміною їх значення... Тож щоб краще розбіратися…
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.