Grammar. 28.02.2024

First Conditional – правила, приклади та випадки вживання

Автор: Марія Діброва

Якщо ви вже розібрались із граматичними часами, модальними дієсловами та базовими правилами побудови речень в англійській, то вам саме час ознайомитися з умовними типами речень. Можна спробувати й самостійно опанувати цю тему, проте вам буде легше з нашою допомогою.

Зміст

1. First Conditional – побудова першого умовного типу речень
    1.1. Стверджувальна форма
    1.2. Заперечна форма
    1.3. Запитальна форма
2. Коли вживається First Conditional
3. Слова-замінники if у 1 Conditional
4. Слова-замінники will у First Conditional

Усього в англійській мові ми маємо 5 умовних типів речень, але в цій статті ми розберемо First Conditional (перший умовний тип речення). А для поглиблення своїх знань пропонуємо вам переглянути безкоштовний урок на тему First Conditional:


First Conditional – побудова першого умовного типу речень

Давайте одразу про хороше: багато студентів зазначають, що First Conditional є дуже легким у вивченні, адже і в рідній мові є доволі схожий аналог. Частково з цим твердженням можна погодитися. Але і тут на нас чекають деякі несподіванки та підводні камені від першого умовного типу речень. Проте не варто забігати наперед. Спочатку розберемося з тим, як будується та коли вживається 1 Conditional.

Стверджувальна форма

Варто запам’ятати, що First Conditional загалом нам потрібен для майбутнього часу, тобто коли ми хочемо висловити певну умову в теперішньому часі, яка вплине на майбутній. Давайте поглянемо на приклад речення:

If I earn a lot of money, I will buy a new car. – Якщо я зароблю багато грошей, я куплю нову машину.

Отже, якщо я докладу зараз зусиль, попрацюю пару місяців понаднормово та, можливо, влаштуюся на другу або й навіть третю роботу, я буду мати достатньо грошей, аби купити собі нове авто. Друзі, це жарт, так краще не робити. Але подивіться на саме речення. Воно є абсолютно стандартним для First Conditional. 

Вaжливо! В українській мові ми використовуємо майбутній час для обох частин речення: «Якщо я зароблю багато грошей, я куплю нову машину». Нижче ж представлена детальна таблиця побудови 1 Conditional англійською мовою:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple

Future Simple + bare infinitive


Well, то що ми тут маємо? В умовній частині – простий теперішній час, а в результативній частині – майбутній простий з інфінітивом без частки to – тобто bare infinitive. Розглянемо ще пару прикладів стверджувальної форми First Conditional:

  • If Derek continues to behave like a jerk, I will break up with him. – Якщо Дерек буде й далі поводитись як козел, я розійдуся з ним.
  • If the weather is nice, we will go to the park with you. – Якщо погода буде гарна, ми підемо з тобою в парк.
  • If Harry takes one more photo of Jane, I’m sure he will ask her out. – Якщо Гаррі сфотографує Джейн ще раз, я впевнена, він покличе її на побачення.

Із цим ніби все зрозуміло. Далі розглянемо заперечну форму першого умовного речення у First Conditional.

Заперечна форма

У заперечній (негативній) формі First Conditional ми можемо мати частку not як в умові, так і в результаті. Погляньте на таблицю:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple

Future Simple in negative + bare infinitive

 

  • If it rains, I won’t go anywhere! – Якщо дощитиме, я нікуди не піду!
  • If any russian singer participates in this concert, believe me I won’t come! – Якщо будь-який російський співак братиме участь у концерті, повір мені, я не прийду!
     

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple in negative

Future Simple + bare infinitive

 

  • If they don’t stop behaving like this, I will call their mum! – Якщо вони не припинять так поводитись, я зателефоную їхній мамі!
  • If you don't read the instruction, you will be lost in zoom settings during the meeting. – Якщо ти не прочитаєш інструкцію, ти загубишся в налаштуваннях зуму під час мітингу.

Запитальна форма

And the last, but not the least – форма питального речення в First Conditional. Давайте поглянемо, як саме будувати питання, у цій таблиці:

Умовна частина

Головна частина

If + Present Simple 

Future Simple + bare infinitive?

 

  • If you are ill, will you go to the office tomorrow anyway? – Якщо ти захворієш, чи поїдеш ти завтра до офісу?
  • If we take a credit, will our brother be mad as hell? – Якщо ми візьмемо кредит, наш брат буде злий, як чорт?

Але може бути і так, що питальна частина виноситься на початок речення, тоді як частина з if – навпаки, в кінець:

  • What will you tell her if she goes with Patrick on a date? – Що ти їй скажеш, якщо вона піде з Патріком на побачення?
  • Where will David live if he leaves home? – Де буде жити Девід, якщо він піде з дому?

Зверніть увагу, що при цьому між двома частинами умовного речення зникає кома.

Власне, з приводу побудови – це все. А от тепер перейдемо до того, коли ж ми саме використовуємо First Conditional в англійській мові.

Онлайн-заняття з іноземної мови (фото)

Коли вживається First Conditional

Переконані, що ви вже зрозуміли найбільш стандартний випадок використання First Conditional, коли ми маємо певну умову в теперішньому часі та наслідки з цієї умови в майбутньому. Але поглянемо на деякі інші аспекти використання першого умовного типу, щоб ви ненароком в розмові нічого не сплутали та не поставили десь 0 чи 2 тип. Отже, вживання First Conditional:

Звичайна подія, що станеться в майбутньому за умови іншої події в теперішньому часі

If I study better, I will pass all my exams this year. – Якщо я вчитимусь добре, я складу всі свої іспити цього року.

If you eat a lot of sugar, you will gain some weight. – Якщо ти їстимеш багато цукру, ти набереш трохи ваги.

Порада або спонукання до певних дій, що призведуть до результату в майбутньому

Try to do your best and you will learn First Conditional! – Доклади всіх зусиль, і ти вивчиш First Conditional!

Keep going and you will get higher salary one day. – Продовжуй старатися, і одного дня ти будеш отримувати більшу зарплату.


Слова-замінники if у 1 Conditional

Ви здивуєтесь, але if – це не єдиний варіант початку речення в First Conditional, хоча й найпопулярніший. Є кілька інших слів, які можуть замінити if, при цьому сенс речення може залишитись незмінними або змінитись також. Розглянемо такі слова-замінники if у 1 Conditional та декілька речень з ними нижче: 

1. When – коли

  • When I become a boss, I will fire Rose anyway. – Коли я стану босом, я звільню Роуз в будь-якому разі.
  • When Sam come back home, her parents will talk to her. – Коли Сем повернеться додому, батьки поговорять з нею.

2. Unless – поки, допоки

  • Unless you learn all the words by heart, you won’t play computer games. – Допоки ти не вивчиш всі нові слова напам’ять, ти не будеш грати в комп’ютерні ігри.
  • Unless Helen tidies up her bedroom, I won’t even talk to her. – Поки Хелен не прибере в своїй спальні, я навіть говорити з нею не буду.

3. As long as – поки, за умови що

  • As long as you love me, I'll protect you from all of the enemies. – Поки ти мене любиш, я буду захищати тебе від усіх твоїх ворогів.
  • As long as she works this way, her colleagues will be always unpleasant to her. – Допоки вона буде працювати таким чином, її колеги будуть недоброзичливі до неї. 

4. As soon as – щойно, як тільки

  • As soon as our neighbors move to Austria, we will never see each other again. – Щойно наші сусіди переїдуть до Австрії, ми більше ніколи не побачимо одне одного.
  • As soon as I cancel our meeting with them, our cooperation will be finished. – Як тільки я скасую нашу зустріч з ними, нашій співпраці кінець.

5. After – після

  • After you promise not to yell at me anymore, we will have a discussion. – Після того як ти пообіцяєш більше на мене не верещати, ми з тобою поговоримо.
  • After Auchan close all the supermarkets in Russia, I will return to buy food there. – Після того як «Ашан» закриє всі свої супермаркети в росії, я знову буду купувати там їжу.

Слова-замінники will у First Conditional

Невже ви думали, що це всі цікавинки на тему First Conditional? А от і ні. Перейдімо до результатної частини першого типу умовних речень. У ній не завжди вживається will, а замінити його можуть інші дієслова, переважно модальні, залежно від контексту речення у First Conditional. Поглянемо:

1. Can – могти, бути в змозі

If I know First Conditional, I can pass Pre-intermediate final test without any problem. – Якщо я знатиму First Conditional, я зможу скласти фінальний тест на рівень Pre-intermediate без жодних проблем.

2. May – могти, мати дозвіл

If you finish all your tasks until the 5 p.m., you may be free. – Якщо ти закінчиш всі свої завдання до 5 вечора, ти можеш бути вільний.

3. Should – (вам) варто, (ви) повинні

If your parents sleep, you shouldn't wake them up. – Якщо твої батьки сплять, ти не повинен їх будити.

4. Must – мусити, бути зобов’язаним

If he parks his car here, he must pay for the parking. – Якщо він тут паркує своє авто, він мусить заплатити за паркінг.

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.