Grammar. 01.12.2023

Частини мови та порядок слів у реченні в англійській мові

Автор: Grammar Teacher
Кожна мова унікальна та має свої граматичні правила, закони та порядки. А саме, порядок слів у реченні. В українській мові він вільніший, ніж в англійській. В англійській порядок слів у реченні є дуже важливим та чітким. Його необхідно дотримуватися, щоб вірно виражати свої думки. Проте, через таку різницю між українською та англійською часто відбувається плутанина у створенні речень.
 
Порівняймо зізнання у коханні двома мовами. Українською мовою ми кажемо: 
  • я кохаю тебе
  • я тебе кохаю
  • тебе кохаю я
  • тебе я кохаю
  • кохаю тебе я
  • кохаю я тебе. 
Англійською:
  • I love you.

Частини мови та порядок слів у реченні в англійській мові - 1

Як формуються речення англійською? 
 
Чи можемо ми “покрутити” та змінити позиції слів в цьому реченні без зміни сенсу? Звісно ні! При зміні позицій, ми маємо змінити частини мови. І від цього вже буде змінюватися сенс. Тож, нумо розбиратися, з чого і як формуються речення англійською мовою! Почнемо ми з частин мови – дізнаємося, які вони виконують функції.
 
Частини мови поділяються на самостійні та службові. Розглянемо самостійні частини:
  • Noun – іменник (хто? що?). – Mike is a student.
  • Pronoun – займенник. (замінює іменник) – He is a student.
  • Verb – дієслово (що робити?) – I study at university.
  • Adjective – прикметник.(який? яка? яке?) – Mike is a good student.
  • Adverb – прислівник (як? яким чином?) – I study well.
А тепер поговоримо про цей важливий та very strict порядок слів у речення англійською. 
 
Почнемо зі стверджувальних речень (affirmative or positive sentences). Створювати речення нам допоможе формула, яку варто запам’ятати:
Частини мови та порядок слів у реченні в англійській мові - 2
Завдяки їй, ми можемо будувати речення правильно, не втрачаючи ніякі елементи:
  • Subject (підмет): суб’єкт, котрий виконує дію. Підметом в англійській мові можуть виступати nouns (Mike, a girl, a dog, people, etc.) та subject pronouns (I, you, we, they, he, she, it).
  • Verb (присудок): тут все зрозуміло, слова, котрі описують дії (to do, to work, to sleep, to eat, etc.). Форма дієслова буде змінюватися в залежності від часу, який ми використовуємо (минулий/теперішній/майбутній). 
  • Object (об’єкт): об'єкт, над котрим виконується дія. Знову ж таки можуть виступами nouns та object pronouns (me, you, him, her, it, us, them).
  • Manner (манера): який чином виконується дія (well, slowly, by car, etc.)
  • Place (місце): вказуємо, де відбувається дія (in the park, at home, etc.)
  • Time (час): вказуємо, коли відбувається дія (at 9 p.m., yesterday, etc.)
Звісно, деякі елементи з цієї формули ми можемо пропускати, якщо у нас немає цієї інформації, але все одно дотримуємося порядку:
  • S+VI study.
  • S+V+OI study English.
  • S+V+M I study hard.
  • S+V+O+M I study English hard.
  • S+V+O+M+P+T I study English hard in Green Forest every day:)

Заперечні речення (negative sentences)
 
Так само як і в українській мові, щоб створити заперечне речення, додаємо частку “не” - “not”. Проте, в українській ми додаємо лише цю частку, а зміна форми дієслова вказує на час. В англійській – частку “not” поєднуємо з допоміжними дієсловами (auxiliary verbs), які і є вказівниками часу. Проте сама формула SVOMPT нікуди не ділася:
 

Я не кохаю тебе.

I don’t love you

Я не кохала тебе.

I didn’t love you.

​Я не кохатиму тебе.

I won’t love you.

 
Питальні речення (interrogative sentences or questions)
 
Для створення питань в англійській  нам також потрібні допоміжні дієслова, яких не існує в українській мові. Проте, саме вони допомагають зрозуміти час, в якому побудоване речення. В українській мові ця роль припадає на основне дієслово, а саме на його закінчення. Для створення запитань також існує формула, але вже нова:
Частини мови та порядок слів у реченні в англійській мові - 3
Question words (питальні слова) – what? when? where? why? who? how many? etc.
Auxiliary verb (допоміжні дієслова) – у кожного часу та граматичної структури вони різні (e.g. do, did, have, can, could etc.)
 

(Чому) Ти кохаєш мене?

(Why) Do you love me?

Ти кохав мене?

Did you love me?

Ти кохатимеш мене?

Will you love me?

 
Як бачите, побудова речень англійською мовою не така вже складна, тому, що в ній є незмінна структура, яку потрібно знати та використовувати. Під час вивчення нових лексичних одиниць варто аналізувати, що це за частина мови, яку позицію та роль це слово буде грати під час побудови речення.
 
Проте, не дивуйтеся, якщо при перегляді серіалу, фільму, чи прослуховуванні пісень ви почуєте деякі відмінності. Існує багато нюансів (так автор захотів, так римується краще), або просто навіть те, що не всі носії досконало знають граматику рідної мови, та можуть помилятися. Проте нам, як тим, хто вивчає мову, варто дотримуватися та слідувати цим правилам. Особливо для того, щоб почуватися впевнено та мати змогу виражати думки, щоб нас розуміли.
Вам також може сподобатися:
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Grammar
Conjunctions – сполучники в англійській мові
Без існування сполучників будь-яка мова не була би милозвучною, а речення виглядали б порубаними на шматки. Тому не варто й зазначати, яка велика роль сполучників. У цій статті ми розглянемо основні аспекти вживання англійських сполучників та їхні види, сполучникові прислівники та відмінності сполучників…
Video
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Subject Questions | Питання до підмета
"What (made you чи did you make) choose this career path?" — а ви знаєте, як правильно ставити питання до підмета в англійській? Пропонуємо вам розібратися у цій важливій темі разом зі старшою викладачкою Green Forest у нашому новому відео  — https://bit.ly/4bKuA9n Вмикайте…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.