Listening, Reading. 02.02.2024

Аудіокниги англійською: як слухати і де знайти?

Автор: Анастасія Шульгіна

У двадцять першому столітті нікого вже не дивують книги, яких не потрібно читати. Всього кілька кліків на телефоні, комп'ютері або Smart-TV, і ви вже слухаєте свою улюблену книгу. А коли вона англійською, і ще й такою англійською, яку ви розумієте вже з рівнів Elementary або Pre-Intermediate, задоволення від прослуховування зростає вдвічі!

Користь від аудіокниг англійською - незаперечний факт! Вони ненав'язливо, в зручному для вас темпі, прокачають ваш словниковий запас, граматику і сприйняття грамотної англійської мови на слух. Основна ваша місія - не загубитися у серед незліченних літературних творів і вибрати саме той шедевр, який посприяє вашому позитивному ставленню до сприйняття текстів на слух. А перед стартом цієї інтелектуальної подорожі, я вважаю, критично важливо зрозуміти відмінності між різними форматами літературних доробків.

Книги бувають в оригінальному виданні та в адаптованих версіях. Адаптовані книги - це ті, що були спеціально переписані для зручності слухача, із використанням мовних конструкцій та слів, зрозумілих людям із певним рівнем знань англійської.             

Для тих, хто володіє мовою на рівні intermediate чи вище, я рекомендую звернути увагу на оригінальні твори. Це дозволить не тільки розширити словниковий запас, але й глибше зануритися в автентичну атмосферу і стиль автора.

Проте, незалежно від рівня, завжди можна знайти адаптовані книги, які відповідатимуть вашим потребам і допоможуть у вивченні мови. Вибір аудіокниг англійською мовою стане цінним вкладом у ваш лінгвістичний розвиток, допоможе вдосконалити вміння структурувати думки англійською та відточити навички аудіювання.

Хочете отримати максимум користі від прослуховування аудіокниги?

Тоді раджу звернути увагу на наступні кілька пунктів, що допоможуть вам при виборі книг.

1.  Рівень (Elementary? Upper-Intermediate?)

Як вже було згадано, вибір аудіокниги відповідного рівня складності - основна запорука успіху, якщо ви хочете слухати книги для розвитку навичок listening і поповнення словникового запасу. Кожен рівень складності наповнений відповідними лексичними і граматичними конструкціями. Вибравши книгу не під силу, ви швидко втратите інтерес. Навпаки вибравши «свою» аудіокнигу, ви відкриєте для себе англійську мову зовсім з іншого боку. Кожна наступна аудіокнига в озвучці професійних дикторів занурить вас в загадковий, небачений раніше світ, з якого ви не захочете повертатися.

2. Адаптовані книги VS оригінали

Адаптовані аудіокниги завжди дуже грамотно складені. Кожна глава в них спирається на попередню, закріплюючи мовні звороти, які раніше вже зустрічалися. Саме такі книги, а не книги в оригіналі, допоможуть вам засвоїти і активно практикувати нову граматику і лексику.

3. Ваші уподобання в літературі

Думаю, цей пункт найпростіший в розумінні. Книга улюбленого жанру, автора, видавництва, зробить процес прослуховування продуктивним і вмотивує вас слухати книги все більше і більше.

4. Вибір диктора (чи дикторки)

Останній, але не менш важливий пункт - це вибір озвучування книги. Книга може бути озвучена чоловічим або жіночим голосом. Британською або американською англійською. Визначтеся, який голос і акцент вам слухати приємніше і легше, і можете приступати!

Уявімо, що вибір аудіокниги вже зроблений, ви зручно розташувались на улюбленому кріслі, в кімнаті тиша і затишок, а може ви зовсім не в кімнаті, а в метро, ​​і все навколо вас відволікає. Ось, нарешті, ви натискаєте на Play... І нічого не зрозуміло! Вмикаєте аудіо заново, і знову нічого не ясно! Як же все-таки слухати книгу і розуміти почуте?

Ловіть кілька корисних порад:

  1. Слухайте книгу відрізками. Намагайтеся засвоїти загальний зміст відрізка. Заглядайте в словничок, тільки якщо певний вираз заважає розумінню загального змісту.
  2. Використовуй текст книги. Прослухавши главу або певний відрізок книги, можна відкрити текст і знову прослухати відрізок, звертаючи увагу на нові словосполучення. Тепер, коли вони перед вами, можете їх відзначати, виписувати або працювати з ними в будь-якому зручному для вас форматі, щоб їх вивчити.
  3. Послухай книгу ще раз після вивчення слів. Якщо у вас є час і бажання, прослухайте даний відрізок ще раз після опрацювання невідомих слів та фраз. Ви переконаєтеся, що ваша англійська покращилася вже від кількох прослуховувань.

Продовжуйте в тому ж дусі, і результати не змусять себе чекати!

Поради засвоєні, час за справу

На десерт представляю вам добірку ресурсів, де ви знайдете різні книги: одно-/двомовні, не/адаптовані, онлайн/для скачування тощо. Зверніть увагу, що деякі з них не є безкоштовними.

  1. digitalbook.io – містить майже 60 аудіокниг англійською мовою та дозволяє обрати комфортну швидкість відтворення.
  2. loyalbooks.com – книги для онлайн прослуховування і скачування. Пропонує широкий вибір неадаптовних аудіокниг, включаючи класику та сучасні твори.
  3. storynory.com – пропонує безкоштовний доступ до широкого асортименту аудіокниг, переважно орієнтованих на дітей та молодь.
  4. Колекція включає класичні казки, міфи, легенди, а також оригінальні історії.
  5. learnoutloud.com – спеціалізується на освітніх та навчальних аудіокнигах.Великий вибір безкоштовних та платних матеріалів для вивчення англійської мови та саморозвитку.
  6. gutenberg.org – ресурс містить широкий спектр жанрів, від класичної літератури до історичних творів і наукової фантастики. Всі книги доступні для завантаження у різноманітних форматах, що дозволяє легко читати їх на різних пристроях.

Також, YouTube канали з книгами англійською:

  1. LearnOutLoud. Пропонує освітні відео з аудіокнигами та записами, а також плейлисти з обраними відео для навчання. Усі аудіоматеріали професійно записані та озвучені, базуються на текстах з публічного домену, інформація про кожен твір є в описі відео.
  2. Learn English Online - EnOn. Канал на YouTube, що пропонує унікальний метод вивчення англійської через аудіокниги та історії з субтитрами.
  3. Bitesized Audio Classics. Присвячений класичним англійським коротким історіям, зокрема таємничим розповідям, які були популярними в епоху вікторіанського та едвардіанського періодів. Усі записи озвучує Саймон Стенхоуп, актор та художник озвучування з Великобританії. Відео супроводжуються субтитрами, а також додано біографії авторів та історичні примітки.
  4. English Audio Books. Пропонує широкий вибір жанрів аудіокниг, включаючи світові класики, наукову фантастику, сатиру, драму, романтику, містику, психологію, біографії, фентезі, історію та науку.

Покидаючи традиційні вебсайти та YouTube, не забувайте про потенціал, який ховається у ваших смартфонах. Цей невеликий пристрій може легко перетворитися на портативну бібліотеку аудіокниг за допомогою додатків. Нижче я пропоную декілька з них, які, на мою думку, є найзручнішими, та якими я користуюся сама:

1. Spotify:

  • Доступність книг: Велика колекція аудіокниг та подкастів.
  • Вартість: Безкоштовно – з рекламою та деякими функціональними обмеженнями (випадковий вибір глав і обмежена кількість пропусків треків), або платна підписка на Spotify Premium. 
  • Платформи: Доступний на Android та iOS.
  • Унікальні особливості: Плейлисти за жанрами. Також доступні сімейні та студентські знижки.

2. Apple Podcasts:

  • Доступність книг: Широкий вибір жанрів та освітніх матеріалів.
  • Вартість: Безкоштовно.
  • Платформи: Інтеграція з усіма пристроями Apple.
  • Унікальні особливості: Простий інтерфейс, підписки на канали.

3. Google Play Books:

  • Доступність книг: Широкий вибір для покупки, обмежена кількість безкоштовних творів.
  • Вартість: Оплата за кожну книгу, без підписки.
  • Платформи: Доступний на Android та iOS.
  • Унікальні особливості: Регулювання швидкості відтворення, інтеграція з Google Assistant.

4. Audible:

  • Доступність книг: Велика колекція, включаючи матеріали для вивчення англійської для різних рівнів.
  • Вартість: Підписка з щомісячним кредитом для покупки книг.
  • Платформи: Доступний на різних платформах (включно з Android та IOS).
  • Унікальні особливості: Ексклюзивні акції та знижки, 30-денний пробний період.

5. LibriVox:

  • Доступність книг: Велика колекція класичних творів, доступних у суспільному надбанні.
  • Вартість: Безкоштовно.
  • Платформи: Доступний на різних платформах (включно з Android та IOS).
  • Унікальні особливості: Аудіокниги озвучені добровольцями з усього світу, можливість взяти участь у волонтерстві та озвучити книгу самому.

Отже, аудіокниги англійською стануть відмінним інструментом у вашому арсеналі навчання. Вони не тільки поліпшують мовні навички, а й розширюють кругозір, знайомлячи з різноманіттям культур та ідей. Обираючи між різними жанрами та форматами, ви відкриваєте для себе безліч цікавого та корисного. Тож використовуйте цей потенціал по максимуму, і нехай кожна аудіокнига стане вашим мостом до вдосконалення англійської.

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Video
Англійська на слух: Енн Гетевей про курйоз на червоній доріжці
Напевно, у всіх були курйозні ситуації з одягом, але щоб просто на червоній доріжці найвідомішої модної події світу... Зустрічайте Енн Гетевей з її історією на Мет Гала, яку розібрав для вас речення за реченням викладач Green Forest Назар Задорожний у нашому новому відео — https://bit.ly/3ULMZ0b.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.