About English Language. 11.12.2023

Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази

Автор: Олена Підопригора

Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає перепусткою до більших можливостей. 

Зміст

1. Чи є різниця, у якому віці починати вивчення мови?
2. На що звернути увагу при вивченні англійської дорослим початківцям?
    2.1. З чого почати вивчення дорослим?
    2.2. Як впливає на навчання дорослих початківців попередній досвід вивчення іншої мови?
    2.3. Як починати працювати над вимовою у дорослому віці?
3. Англійська для дорослих початківців: поради для ефективного навчання
    3.1. Станьте «бібліотекою правил»
    3.2. Ілюзія знання й важливість пригадування
    3.3. Уникайте імітації результату

Починати вчити мову можна у будь-якому віці, проте англійська для дорослих початківців має свої особливості. Ми пропонуємо вам розглянути, на що звернути увагу дорослим при вивченні англійської мови з нуля, які бувають ілюзії під час навчання, а також розберемо інструменти для спростування цих ілюзій.

Чи є різниця, у якому віці починати вивчення мови?

Звісно, вік не є перешкодою для початку вивчення нової мови. Разом з тим варто зазначити, що з віком стає важче швидко засвоювати й відтворювати нову інформацію в силу багатьох факторів. 

Массачусетським технологічним інститутом було проведено дослідження, в якому брали участь близько 700 тисяч осіб різного віку від 10 до 70 років. Учені аналізували вікові дані учасників та їхні знання мови, зважаючи на тривалість навчання й умови вивчення англійської. У результаті було визначено, що найсприятливіший вік для вивчення нової іноземної мови — 10 років. Дослідники визначили цей вік як найкращий для початківців з декількох причин: швидше засвоєння нової інформації та економія часу. У дорослому віці з’являється купа справ, що можуть відкинути вивчення мови на другий план. 

Згідно з результатами дослідження, граничний оптимальний вік для вивчення англійської з нуля — 17-18 років. У початківців такого віку найкраще засвоюються граматика, далі ця здатність починає зменшуватись, за висновками вчених.

Простіше і раціональніше почати вивчати англійську зрання, та якщо ви пропустили цей момент — не переймайтесь, досягти успіхів дорослим, розпочавши набагато пізніше, також можна!

Дорослі вчать англійську мову (фото)

Для дорослих початківців вивчати мову може бути дещо складніше, проте водночас старший вік має свої переваги

Уроки англійської для дорослих початківців потребують більше часу та старанності. Разом з тим, швидко чи повільно буде відстежуватися прогрес — залежить тільки від вас. 

Безсумнівно, вивчення англійської мови з нуля для дорослих має велику кількість переваг, серед них:

  1. Високий рівень мотивації.
    Дорослі початківці можуть визначити власну мету вивчення мови, а не встановлену батьками. Чітке розуміння важливості результату спонукає нас старанно працювати на заняттях і впливає на прогрес.

  2. Самодисципліна.
    Здатність самостійно контролювати власну поведінку частково пов’язана з мотивацією, але це не одне і те саме. Самодисципліна — це вміння пожертвувати короткостроковим задоволенням заради довгострокової користі. У вивченні англійської для дорослих початківців це вміння точно знадобиться. Наприклад, піти на годину раніше з вечірки, щоб мати час на підготовку до ранкового іспиту.

  3. Знання більшої кількості понять.
    З кожним вищим рівнем ускладнюється і лексика. Маючи широкий словниковий запас у рідній мові, дорослі початківці можуть легше розуміти та запам’ятовувати нові англомовні слова.

  4. Можливість обирати.
    У молодшому віці вибір курсів англійської — задача, що лягає на плечі батьків і не завжди відповідає очікуванням дитини чи підлітка. Коли ми стаємо дорослими, у нас з’являється можливість самостійно обирати, як, де і коли навчатися. Кожен дорослий початківець обирає свій варіант відповідно до власних потреб, можливостей та вподобань.

Більш детально про переваги вивчення англійської для дорослих початківців та про специфіку англійської для дорослих читайте тут.

На що звернути увагу при вивченні англійської дорослим початківцям?

Початок вивчення мови — найвідповідальніший момент навчання. У різноманітті як лексичних, так і граматичних тем можна розгубитися новачку. Ми спробуємо спростити вам шлях до навчання і відповімо на найпоширеніші запитання дорослих початківців.

З чого почати вивчення дорослим? 

Відповідно до поставленої мети потрібно будувати стратегію навчання. Дорослі студенти починають вивчати англійську мову з нуля з різних причин: переїзд за кордон, потреба у спілкуванні з клієнтами на роботі тощо. Одному початківцю необхідно приділяти більше уваги вивченню нової лексики й розвитку розмовних навичок, а іншому варто більше часу виділити на засвоєння граматики. А з чого краще почати вивчення мови у дорослому віці?

Спершу необхідно ознайомитися з алфавітом, навчитися правильно читати та вимовляти англійські звуки. Перед тим як переходити до вивчення слів та словосполучень, потрібно навчитись читати транскрипції, адже в англійській є чимало незвичних звукових поєднань, що не притаманні українській мові. 

Після того, як алфавіт засвоєно, на ранньому етапі вивчення англійської для дорослих новачків краще зосередитися на формуванні базового словникового запасу. Знання елементарної базової лексики допоможуть не тільки почати висловлювати думки, а й читати нескладні тексти й розуміти контекст. Існує багато практичних способів вивчення англійської лексики для початківців, щоб швидко наповнити свій словниковий запас.

Коли ви вже оперуєте базовою лексикою, варто зрозуміти, як будуються речення в англійській мові, і тільки після цього братися до розбору граматичних конструкцій.

Отже, вивчення англійської для дорослих початківців варто розбити на такі етапи:

  • засвоєння алфавіту;
  • формування базового словникового запасу;
  • розуміння структури простого речення;
  • засвоєння основних правил граматики.

Як впливає на навчання дорослих початківців попередній досвід вивчення іншої мови?

Поширене явище, коли серед дорослих початківців трапляються ті, хто у шкільні роки вивчав німецьку і при цьому тільки починає знайомство з англійською. Такий досвід має й позитив, але водночас може викликати певні труднощі.

Переваги

Недоліки

Розуміння процесу вивчення мови

Візуально схожі слова можуть мати абсолютно різні переклади

Полегшення процесу вивчення внаслідок схожості деяких граматичних структур та структури речення

Звуки першої іноземної мови можуть не відповідати англійській фонетиці, а звичка вимови вже сформована

 

Загалом, попередній досвід вивчення іншої іноземної мови, наприклад, німецької, скоріше буде перевагою для дорослого новачка. Так, схожі слова двох різних мов можуть заплутувати початківців, та в той самий час студент буде легше знайомитися з мовними нюансами англійської. Можна довіряти своїм лексичним і граматичним догадкам, інтуїції та логіці, проте для уникнення непорозумінь і помилок дорослим початківцям варто звертатися до словників англійської мови для тлумачення. 

Як починати працювати над вимовою у дорослому віці?

Уроки англійської для дорослих початківців мають складатися не тільки із завдань на застосування базової лексики та граматики, треба приділити окрему увагу вимові. Більшість дорослих, що вивчають англійську, прагнуть мати вимову, наближену до native speakers. Для того щоб досягти цього, початківцям потрібно багато практики. 

Роботу над вимовою зазвичай варто починати з відпрацювання усіх звуків окремо. Підбирайте приклади, створюйте пари схожих за будовою слів.

Наприклад:

  • [u:] — food, mood, soon, moon
  • [i:] — sleep, deep, free, tree
  • [eɪ] — snake, bake, came, same
  • [æ] — cat, hat, clap, gap

Після пропрацювання вимови звуків можна перейти до речень. Для наближеної до оригіналу вимови дорослим початківцям потрібно приділити час ритму та логічному наголосу. Ці тонкощі надають реченням потрібно сенсу, дозволяють зробити акцент на важливому.
 

Речення

Наголошене слово

Сенс

I didn't say that he bought a gaming laptop

I

Наголос на «I» вказує на те, що про його покупку повідомив хтось інший

say

Наголос на «say» вказує на те, що мовець про покупку не говорив та міг повідомити іншим способом

he

Наголос на «he» вказує на те, що купити ноутбук міг хтось інший

bought

Наголос на «bought» вказує на те, що ноутбук не обов’язково придбаний, його могли подарувати або віддати на деякий час

 

Ефективний та цікавий спосіб для покращення вимови — наслідування носіїв. У цьому вам допоможуть книги, фільми та подкасти англійською для дорослих початківців. 

Дівчина вчить англійську разом з подкастами (фото)

Покращення англійської вимови для дорослих початківців з подкастами та фільмами

Прослуховуючи подкасти мовою оригіналу чи дивлячись фільм, ви чуєте і можете запам'ятовувати вимову слів, інтонації героїв, звертати увагу на логічні наголоси. Для тренування власної вимови оберіть фрагмент фільму чи подкасту, зупиняйте ролик після кожного речення і спробуйте відтворити його самостійно.

Англійська для дорослих початківців: поради для ефективного навчання

Вивчення англійської для дорослих з нуля потребує правильної організації процесу навчання. Ми маємо для вас кілька слушних порад для легшого старту і швидших результатів.

Станьте «бібліотекою правил»

Чи хотіли б ви мати феноменальну пам’ять? Якщо ви раптом відповіли «так», то запевняємо вас, вона вам не потрібна. На перший погляд здається, що це полегшило б навчання, зокрема, вивчення англійської для дорослих початківців. Насправді такий дар тільки перенавантажив би наш мозок й обмежив би його розумову діяльність. Натомість набагато краще зрозуміти закономірність і таким чином відтворювати вивчене. 

Найкращий варіант вивчення англійської для дорослих початківців — чергування структурованих практичних занять з великою кількістю повторень і вивчення напам’ять з вільним спілкуванням з носіями мови. Так ми спочатку фокусуємось на вивченні правил і слів, а потім пробуємо застосувати отримані знання у вільній розмові.

Механічне заучування правил не дасть початківцю зрозуміти контекст. Розуміння — це сила, що складає докупи всі фрагменти пам’яті.

Створення «бібліотеки правил» під час вивчення мови (фото)

Створення «бібліотеки правил» у пам’яті полегшить навчання дорослим початківцям

Що ми вклали в поняття «бібліотека правил»? Ми не мали на увазі заучувати весь матеріал, що надається на заняттях. Йдеться про те, щоб зафіксувати інформацію у вигляді фрагментів пам’яті: концепції або приклади, на які можна спиратись, а не сухе формулювання правила. Створивши таку бібліотеку, початківець у дорослому віці зможе значно легше орієнтуватися, коли і яке правило потрібне, навчить мозок розпізнавати не просто конкретні завдання, а й загалом їхні типи чи напрями.

Ілюзія знання й важливість пригадування 

Пригадайте, коли ви намагалися розв’язати головоломку і після невдалої спроби підглянули її рішення. Певно, вас осягнуло відчуття на зразок «точно!». У цей момент вас несвідомо схилило до думки, що ваші здібності до розв’язання головоломок кращі, ніж є насправді.

Проведемо паралель з вивченням англійської для дорослих початківців. Коли перед вами лежить розгорнутий підручник, який ви читали лише один раз, у вас з’являється ілюзія знання. Так трапляється, оскільки відповідь вже є перед очима і ви вже її бачили. Спробуйте закрити підручник і відтворити по пам’яті матеріал — це покаже ваші справжні знання і ваше розуміння. Коли ми перечитуємо матеріал знову і знову, нам здається, що ми його вже засвоїли, а насправді ж ми стаємо жертвами ілюзії.

Отже, якщо ви прагнете закріпити інформацію в пам’яті надовго, вам допоможе просте і дієве пригадування без підглядання у текст. 

Уникайте імітації результату

Головна задача при вивченні англійської мови з нуля для дорослих — навчитися вибирати та правильно застосовувати потрібні фрагменти пам’яті у вигляді правил. Єдиний спосіб досягти цього початківцям — виконувати вправи різних типів. Якщо ви вже навчилися виконувати завдання з розкриттям дужок, то далі спробуйте виконати іншу, наприклад, де потрібно поставити слова у правильному порядку. Чергуючи різні типи вправ, ви перебираєте у вашій «бібліотеці правил» усі можливі фрагменти, аналізуєте їх і тільки тоді застосовуєте потрібний. Не дозвольте мозку рухатися за інерцією, навчайтесь перемикатися між завданнями. 

Вивчення англійської для дорослих початківців може проходити по-різному: комусь дається легше, комусь важче. При цьому більшість студентів можуть виконувати домашні завдання за принципом «виконав вправу — перевірив відповіді у кінці підручника — перейшов до наступної». Якщо вам хочеться зробити так само — запитайте себе: «Чи зміг би я виконати цю вправу так само легко, якби вона чергувалися з вправами інших тем?». Теми на уроках англійської для дорослих початківців закладають важливий фундамент для подальшого навчання, тож попрацюйте особливо якісно на цьому відповідальному етапі.

Як бачите, вивчати мову у дорослому віці можна, головне — приділяти навчанню вдосталь часу, особливо якщо ви дорослий початківець. Якісна база — запорука легкого навчання надалі, тому на даному етапі важливо накопичити словниковий запас, засвоїти основні правила граматики й ознайомитися зі структурою простого речення.

Намагайтеся працювати сумлінно як на заняттях, так і поза ними: домашнє завдання в першу чергу потрібне для вашого результату, тож не піддавайтеся спокусі підглянути відповіді до завершення вправи, спробуйте спочатку обґрунтувати обрані варіанти.

Чітке встановлення цілей та мотивація — рушійні сили для вивчення англійської для дорослих новачків, що також допомагають опанувати мову. Завжди пам’ятайте, заради чого ви почали, беріть до уваги згадані вище рекомендації, і у вас все вийде!

Вам також може сподобатися:
About English Language
7 сучасних трендів онлайн-навчання, які змінюють гру
Привіт, мене звати Віка, я викладач та методист в школі англійської мови Green Forest вже понад 8 років і зараз я пропоную вам зануритись в тренди онлайн-навчання. Коли я починала своє викладацьке життя, то ще було модно готувати на заняття якомога більше друкованих матеріалів, кольорових карток, ігор…
About English Language
7 популярних міфів та фактів про вивчення англійської мови
З яким викликами стикаються викладачі майже щодня? Одне з найважчих завдань - це зрозуміти як краще та ефективніше побудувати процес навчання для тої чи іншої групи, чи окремого студента. Дуже часто ми уявляємо як повинен проходити процес навчання, базуючись на: нашому попередньому досвіді (наприклад,…
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.