About English Language. 01.05.2020

Англійська за допомогою скайпу розширює можливості

Автор: Анна Снєжко

Поки групові заняття з англійської мають свої плюси, вони водночас можуть уповільнити ваш прогрес, якщо заняття не торкаються ваших особистих інтересів, не підходять вам за часом, темпом і стилем. Самостійні ж заняття можуть викликати відчуття, що ви рухаєтеся не в тому напрямку.

Дистанційно з репетитором ви можете займатися в своєму темпі і зосередитися на навичках, які важливі особисто для вас, і при цьому з вами буде експерт, який зможе вас спрямовувати і виправляти, пояснювати нові поняття і не давати вам ухилятися від уроків.

Зміст

  1. Переваги дистанційного вивчення англійської мови по скайпу
  2. Де шукати викладача англійської по скайпу
    2.1. Сайти рекламних оголошень
    2.2. Сайти для пошуку роботи
    2.3. Сайти для репетиторів
    2.4. Соціальні мережі
    2.5. Рекомендації знайомих
    2.5. Курси англійської по скайпу і онлайн-школи
  3. Які якості шукати в хорошому викладачеві
    3.1. При пошуку
    3.2. На занятті
  4. На що дивитися в процесі вивчення англійської за допомогою скайпу
    4.1. Якщо ви новачок у вивченні англійської
    4.2. Якщо ви на більш високому рівні

Переваги дистанційного вивчення англійської мови по скайпу

Займатися з репетитором англійської можна не тільки віч-на-віч – багато хто вже давно вивчає іноземну мову дистанційно, наприклад, по скайпу. Дистанційне вивчення англійської по скайпу має низку своїх переваг:

  1. Час і витрати на дорогу
    Якщо ви займаєтеся онлайн, ні вам, ні вашому викладачеві не потрібно марнувати час у громадському транспорті або заторі, щоб потрапити на урок. Також у вас залишається більше вільного часу на виконання завдань, а у вашого викладача – на підготовку до уроку. Відсутність необхідності марнувати час і гроші на дорогу зменшує вартість уроку, тому онлайн-заняття дешевші за офлайн.
     
  2. Більший вибір вчителів
    Рішення вивчати англійську онлайн по скайпу збільшує список потенційних викладачів. Коли йдеться про індивідуальні заняття, ваші опції, очевидно, зводяться до репетиторів з вашого міста. Якщо додати сюди взаємні спроби узгодити графік, необхідність їздити на заняття, вибір стає ще вужчим. Ці проблеми вирішують дистанційні онлайн-уроки, оскільки розширюють ваші опції майже до нескінченності. З цієї ж причини уроки по скайпу популярні й серед самих викладачів.
     
  3. Гнучкість дистанційного навчання онлайн
    Якщо ви займаєтеся онлайн індивідуально і з якої-небудь причини змушені екстрено перенести або скасувати заняття, це найлегше зробити, якщо ви займаєтеся мовою онлайн. В цьому випадку і ви, і викладач втрачаєте мінімум часу і маєте велику маневреність у питаннях планування.
     
  4. Вартість матеріалів в разі онлайн-навчання
    Якщо ви вивчаєте англійську через скайп, швидше за все, всі ваші навчальні матеріали існують в електронному вигляді. Ви не будете змушені витрачати гроші на дорогі підручники та посібники, а ще набудете або зміцните навички роботи з електронними файлами, обмінниками й онлайн-словниками.
     
  5. Врешті-решт ви почнете розмовляти
    Це одна з найбільших переваг онлайн-уроків англійської за допомогою скайпу – у вас не буде іншого вибору, окрім як підключитися до уроку. На групових заняттях можна легко «загубитися» на тлі більш балакучих учнів, проте наодинці з репетитором вам доведеться заговорити. Хороший викладач знайде цікаві теми, щоб залучити вас до обговорення, і буде всіляко заохочувати вас до того, щоб ви говорили без остраху.
     
  6. Зручність домашньої обстановки
    Новачкам буде легше займатися в знайомому і безпечному домашньому оточенні. На самому початку всі спроби вивчити нову мову і почати нею говорити можуть стати джерелом великого стресу, тому перебування на «своїй території» забезпечить вам важливу психологічну підтримку. Під час перших кроків у вивченні іноземної мови ви можете відчувати тиск (переважно вигаданий) з боку викладача, і домашня обстановка допоможе вам з ним впоратися.
     
  7. Доступ до онлайн-словників й інтернету в цілому
    Під час уроку в сусідньому вікні ви можете швидко відкрити словник або онлайн-перекладач, який підкаже вам правильний вислів або використання слова. З першого ж заняття це допоможе вам почати розмовляти вільніше і впевненіше, ніж якби ви займалися офлайн.

Переваги вивчення англійської мови по скайпу
Усе, що вам потрібно для онлайн-уроку по скайпу – стабільне інтернет-з'єднання і навушники з гарнітурою

Де шукати викладачів англійської по скайпу

Отже, ви вирішили почати займатися англійською віддалено, але не знаєте своїх опцій? Є безліч місць, куди можна звернутися в пошуках ідеального кандидата.

Сайти рекламних оголошень

Це найочевидніший варіант, тому ви матимете справу з широким вибором кандидатів. На жаль, стислий формат оголошення не дасть вам повної інформації про освіту або досвід викладача, а без цього складно отримати уявлення про реальний рівень репетитора. Вам доведеться зв'язуватися з ним додатково для уточнення всіх деталей. Сьогодні багато хто воліє одразу бачити перед собою всю потрібну інформацію без необхідності дізнаватися її під час дзвінка.

Крім того, репетиторів за оголошеннями ніхто не перевіряє на благонадійність. Вам може трапитися знавець своєї справи, але також це може виявитися відрахований за неуспішність студент, який ніколи раніше не давав уроків. Якщо ви шукайте репетитора за оголошенням, переконайтеся, що він або вона знає свою справу.

Сайти для пошуку роботи

На таких сайтах ви одразу зможете отримати найголовнішу для себе інформацію: профільну освіту репетитора і його досвід. У більшості випадків до резюме додається фотографія, тож ви заздалегідь будете знати, як виглядають кандидати. Представлені тут резюме виглядають професійно і не рясніють зайвими деталями. Оскільки це не найбільш популярний або очевидний варіант для пошуку репетитора, як правило, на таких сайтах ваш вибір кандидатів дуже обмежений.

Сайти для репетиторів

У мережі існує безліч платформ, створених спеціально для пошуку викладачів з різних предметів, зокрема з англійської мови. Тут репетитори розповідають про себе в більш вільній формі і самі обирають, як себе подати і підкреслити власні сильні сторони. Такі сайти зручні тим, що на них можна залишити відгук про репетитора і подивитися його загальний рейтинг. Будьте уважні при читанні коментарів, особливо схвальних, адже деякі з них можуть бути написані навмисно для підвищення рейтингу, а не через бажання віддати належне хорошим урокам.

Соціальні мережі

У соціальних мережах існують спеціальні групи для пошуку або пропозицій репетиторських послуг, а на тематичних форумах є відповідні теми. Деякі репетитори розміщують «резюме» на своїх особистих сторінках або створюють для цього окремі профілі. У соціальних мережах можна більше дізнатися про особистість викладача. Коли ми бачимо чужий профіль або читаємо чиїсь пости, з цією людиною у нас вибудовуються парасоціальні взаємини, і в нас складається враження, ніби ми фактично з нею знайомі особисто. Це допоможе налагодити контакт на першому занятті й полегшити спілкування.

Рекомендації знайомих

Якщо відгуки в інтернеті можуть виявитися не завжди правдивими, то на рекомендації друзів можна покластися з більшою впевненістю. Деякі хороші репетитори навмисно не дають оголошень і працюють тільки зі знайомими та їхніми друзями. Якщо хтось із ваших друзів вчить англійську мову по скайпу, попросіть порадити вам хорошу репетиторку або репетитора.

Курси англійської по скайпу й онлайн-школи

Онлайн-курси мають низку своїх переваг. По-перше, це організоване підприємство, яке власноруч підібрало викладацький склад. Це заздалегідь означає, що всі вчителі мають профільну освіту, а їхні навички англійської достатні, аби передавати їх іншим. На сайтах таких курсів обов'язково є сторінка з викладацьким складом, де міститься опис сильних особистісних якостей кожного співробітника. Тут ви одразу можете обрати когось, хто підійде вам найкраще. Школа гарантовано має власну методику викладання і самостійно розроблені навчальні посібники і матеріали. Якщо ви вчите англійську по скайпу в рамках курсів, їхні організатори беруть на себе відповідальність донести до вас матеріал, проводять контроль успішності і дадуть вам сертифікат про завершення. Крім того, якщо вам із якоїсь причини не підійшов викладач, його можна легко змінити без необхідності починати пошук з самого початку. Зараз існує безліч різних програм і курсів, тому вам, безумовно, буде з чого обирати.

Де шукати викладачів англійської по скайпу
Вивчайте англійську по скайпу в будь-якому зручному вам місці

Які якості шукати в хорошому викладачеві

Знати, де шукати, недостатньо, адже попереду найскладніше завдання – вибір кандидата. Як підібрати хорошого викладача з безлічі запропонованих варіантів? Ось на що раджу звернути увагу.

При пошуку

  1. Освіта й сертифікати
    Звичайно, потрібно звернути увагу на наявність у викладача відповідної спеціалізації (переклад, філологія). Хорошою ознакою будуть сертифікати, що підтверджують знання мови. Сертифікати IELTS, TOEFL, CAE тощо визнані на міжнародному рівні і будуть дуже доречні, якщо ваша мета – підготуватися до одного з таких тестувань, адже ваш викладач буде знайомий з ними. Також великим плюсом будуть сертифікати, що підтверджують вміння людини викладати (наприклад, CELTA, TESOL та інші).
     
  2. Досвід викладання
    Переглядаючи категорію «Досвід», швидше за все, ви будете орієнтуватися на свої цілі та бюджет. Як правило, чим більший досвід викладача, тим вища ціна за урок. Уважно вивчайте кваліфікацію «дорогих» учителів і оцінюйте їх на першому занятті, оскільки буває, що недосвідчені новачки одразу завищують собі ціну.

    Мета ваших занять теж має значення. Якщо ви збираєтеся починати підготовку, наприклад, до IELTS, раджу розглядати кандидатів, які, по-перше, працюють з дорослими, а по-друге, самі проходили таке тестування.

    Якщо ви хочете поліпшити власні розмовні навички, вивчаючи англійську по скайпу, і ви досить молоді, спробуйте підшукати когось свого віку, щоб у вас був приблизно однаковий культурний фон і вам легше було знайти спільні теми.
     
  3. Наявність пробного заняття
    За одним лише фото і супровідним текстом не можна зрозуміти, як будуть проходити заняття і чи підходить вам викладач. Раджу скористатися пробним заняттям, якщо його пропонують, де ви зможете познайомитися з викладачем, поставити запитання та оцінити, наскільки вам приємно спілкуватися. Сам репетитор зможе використовувати такий урок для знайомства з вами, оцінки вашого рівня англійської, розробки плану згідно з вашими цілями і побажаннями.
     
  4. Відгуки та рекомендації інших студентів
    Якщо немає можливості провести пробне заняття, можна пошукати в мережі відгуки людей, які вже займалися з потенційним учителем. Зрозуміло, коли йдеться про відгуки в інтернеті, потрібно підходити до питання обережно, адже не завжди позитивні коментарі виявляються щирими. На деяких форумах є спеціальні теми з чорними і білими списками людей, що надають різні послуги, – є висока ймовірність, що там ви прочитаєте відгуки реальних учнів. Звичайно, найнадійнішими будуть оцінки тих, кого ви знаєте особисто.
     
  5. Методика викладання та навчальні матеріали
    Зверніть увагу на те, з чим пропонує працювати викладач. Краще за все, якщо підручники і завдання складені в англомовних країнах – так ви гарантовано будете працювати з граматикою і лексикою, яку дійсно використовують носії мови. Багато репетиторів використовує уривки з англомовних засобів масової інформації, радіопрограм, серіалів та інших джерел.

    Наявність авторської методики не обов'язкова, але її присутність вказує на те, що, швидше за все, репетитор ознайомився з існуючими методами викладання і розробив найбільш ефективний як для учнів, так і для себе особисто.
     
  6. Досвід поїздок за кордон
    Це далеко не обов'язкова вимога – з доступом до інтернету чимала кількість вчителів розвиває прекрасну вимову і знайомиться з сучасною лексикою. Проте проживання або навчання в англомовній країні дає такому викладачеві перевагу перед іншими кандидатами. Сюди входять програми Work and Travel, Erasmus та інші.

На занятті

  1. Якість зв'язку
    Для вивчення англійської по скайпу потрібно, по суті, небагато: стабільне інтернет-з'єднання і навушники з гарнітурою. Переконайтеся, що вам з викладачем добре чутно одне одного, немає перебоїв зв'язку і сторонніх шумів, інакше ви будете постійно відволікатися на усунення технічних несправностей замість вивчення мови.
     
  2. Вимова і знання мови
    Викладач повинен елементарно знати свій предмет на високому рівні та володіти хорошою чіткою вимовою. Зокрема, і вчителі старої школи, і молоді викладачі часто грішать неправильним прочитанням диграфа th (звуки [ð] і [θ]). Неправильна вимова з боку репетитора загрожує тим, що ви не навчитеся розрізняти іноземну мову на слух. Існує фонетична різниця між словами think – sink, west – vest, wander – wonder, і її має бути чутно в мові.
     
  3. Уміння подати матеріал
    Знати мову і вміти навчити – різні речі. Викладач повинен не лише досконало володіти англійською, а й уміти пояснити як прості, так і складні концепції і правила. Всі учні різні та засвоюють матеріал по-своєму, і викладач повинен знайти оптимальний підхід до кожного.
     
  4. Приємність у спілкуванні
    На вашу мотивацію вивчати іноземну мову багато в чому впливає поведінка вчителя. Погодьтеся – байдужість і відкрита нудьга з боку викладача мало стимулюють не лише з ним розмовляти, а й зберігати зацікавленість в уроках. Жвавий інтерес викладача до свого предмету допоможе підтримати і ваше бажання продовжувати заняття. Людський фактор відіграє велику роль, тому оберіть учителя, який буде ставитися до вас із повагою і терпінням.
     
  5. Зосередженість на уроці
    Ефективність уроків англійської за допомогою скайпу безпосередньо залежить від концентрації обох боків процесу. Під час занять ваш викладач не повинен відволікатися на сторонні предмети, відповідати на дзвінки або займатися власними справами – цей час належить вам, і викладач повинен приділити вам свою повну увагу.

На що дивитися в процесі навчання англійської за допомогою скайпу

Після кількох пробних занять ви побачите, що в кожного викладача свій стиль і що деякі підходи спрацьовують для вас краще, ніж інші. Думка про те, яким повинен бути хороший викладач, завжди суб'єктивна, але ось на що можна орієнтуватися.

Якщо ви новачок у вивченні англійської

Віддавайте перевагу вчителям, які терпляче дають вам закінчити речення, незалежно від того, скільки вам потрібно часу. Намагайтеся уникати тих, хто виправляє вас на кожному кроці і виявляє при цьому надлишкове завзяття. Зайві виправлення на ранньому етапі вивчення можуть відбити бажання рухатися далі. Граматичні навички врешті-решт прийдуть – перш за все ви повинні не боятися говорити.

Викладач повинен вміти правильно оцінити ваш рівень і підлаштуватися під нього. Якщо ваш учитель бачить, що вам складно, і все одно розмовляє надто швидко або використовує складну лексику, можливо, вам варто звернутися до нього на більш пізніх етапах вивчення мови.

Якщо ви на більш високому рівні

На цьому етапі найкраще підійде більш суворий викладач, який не буде пропускати ваших помилок. Уже можна орієнтуватися на тих, хто пропонує складні усні та граматичні завдання, які виведуть вас із зони комфорту.

На всіх етапах звертайте увагу на динаміку уроку, наскільки успішно репетитор комбінує різні види вправ і стежить, щоб ви не втомлювалися.

Наостанок хочеться ще раз наголосити, що кожен учень має різні потреби і вимагає індивідуального підходу. Окресліть для себе бюджет, цілі, бажані якості репетитора і беріться до пошуку. Не бійтеся змінювати викладача, якщо відчуваєте, що вам некомфортно при спілкуванні або викладач не може підлаштуватися під ваш рівень або ваші цілі. Головне – щоб у вас зберігалося бажання продовжувати вивчати англійську і самовдосконалюватися.

Кращі взаємини викладач-студент тривають місяцями, а то й роками, ми радимо приділити достатньо часу, щоб знайти когось, хто буде підтримувати вас і надихати дізнаватися більше.

Не поспішайте в пошуках хорошого репетитора, і вас буде винагороджено стрімким прогресом на шляху до вільного володіння мовою.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.