About English Language, Vocabulary. 14.06.2023

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики

Питання розширення словникового запасу актуальне як для тих, хто робить перші кроки в опануванні англійської для початківців, так і для впевнених спікерів. Незважаючи на те, що на цю тему написана вже не одна сотня статей, запитань, як запам'ятовувати нові слова, не стає менше – і методисти з викладачами постійно вигадують нові способи розширення словникового запасу своїх студентів.

Зміст

1. Що потрібно знати, перш ніж вчити лексику англійської для початківців
2. Джерела нових слів в іноземній мові
3. Закономірності запам'ятовування англійської для початківців
4. Практичні способи вивчення англійської лексики для початківців
    4.1. Розділяйте лексику на теми
    4.2. Вивчайте англійські антоніми для початківців
    4.3. Складайте цілі речення, коли вчите слова
    4.4. Використовуйте ігри
    4.5. Практикуйте свою іноземну

У цій статті ви розглянете практичні способи вивчення лексики англійської для початківців, дізнаєтесь, де шукати нові слова, а також ознайомитесь із закономірностями запам'ятовування людським мозком нового матеріалу.

Що потрібно знати, перш ніж вчити лексику англійської для початківців

Існує упередження, що англійська для початківців у дорослому віці – це майже «місія нездійсненна». Його ми спростували в цій статті. Звісно, буде важко, адже це опанування цілком нової мови, яка значно відрізняється від нашої. У вас можуть виникати труднощі розумінням граматики та запам’ятовуванням лексичних конструкцій. Можливо, пройде чимало часу, перш ніж ви зможете правильно вимовити звук «th». Але це не означає, що ви не зможете вивчити іноземну.

На уроки англійської для початківців є досить стабільний попит. Тому ви не залишитеся на самоті, вирішивши записатися на такі заняття. Групи підбираються не лише за рівнем володіння мовою, а й за віком, інтересами та метою навчання. Важливо, щоб уроки проводилися сертифікованими викладачами, адже саме на нульовому етапі відбувається засвоєння базових знань і навичок, які потім будуть використовуватися впродовж усього періоду вивчення мови.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 1

На заняттях з англійської для початківців студенти знайомляться з азами граматики та лексики й одразу ж переходять до розмовної практики

Оскільки англійська є другою мовою у світі за кількістю тих, хто нею розмовляє, і за фактом є мовою міжнаціонального спілкування, то у вас не буде проблем із пошуком курсів англійської для початківців, а також джерел для вивчення нових слів. Через її популярність ви вже знаєте певну кількість англійських слів і фраз, можливо, і самі про це не здогадуючись (репост, юзер-френдлі, лінк, інфлюенсер тощо). А інтернет рясніє англомовним контентом, у тому числі освітнім. Але з чого краще почати вивчення англійської лексики для початківців?

Джерела нових слів в іноземній мові

В англійській мові понад 270 000 слів, але це не означає, що вам потрібно знати їх усі. У будь-якій мові є список найбільш вживаної лексики. Ви можете легко знайти його в інтернеті за запитом «the most frequently used / common words in English»: ви побачите списки від 100 до 10 000 найбільш використовуваних слів, роботу з якими варто включати у ваші уроки англійської для початківців.

Нехай вашою першою метою буде вивчення 1000 слів – цього буде достатньо, щоб висловлюватися у стандартних ситуаціях на рівнях володіння іноземною нижче середнього.

Словниковий запас

Розуміння мови

1000 слів

72%

3000 слів

84%

5000 слів

89%

18 000 слів

98%

 

Як бачите, знати першу тисячу найпоширеніших слів достатньо для того, щоб розуміти майже три чверті повсякденної мови, а перших трьох тисяч вистачить на те, щоб покрити майже 85% вокабуляру. Але справа в тому, що ключовий сенс того чи іншого висловлювання може полягати саме в цих 15-10% слів, які не є найбільш використовуваними. Тож зупинятися на досягнутому не варто: вивчили першу тисячу – сміливо переходьте до другої й так далі.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 2

Щоб активно практикувати англійську для початківців, вам потрібно знати близько 1000 слів

У разі якщо ви вивчаєте мову з викладачем, ви можете працювати з цими словами самостійно в якості доповнення до основної програми. Але якщо ви вивчаєте англійську для початківців самі, особливо якщо ви не дотримуєтесь однієї конкретної програми, то працювати зі списком найпоширеніших слів стає надважливо. Під час розробки та написання книг і посібників із вивчення іноземної автори враховують поширеність слів і зростання складності вокабуляру. Тож хаотичне вивчення нової лексики може привести до того, що ви не будете розуміти значної частини мови, яку ви чуєте навіть у повсякденних ситуаціях.

Повертаючись до теми вибору джерел під час вивчення англійської для початківців, подумайте, що ви зазвичай читаєте, слухаєте і дивитесь вашою рідною мовою – знайдіть те ж саме, але англійською та використовуйте це в якості додаткової мовної практики. Ви й самі могли помітити, що уроки іноземної стають набагато простішими та цікавішими, коли тема вам близька. Але тут потрібно враховувати один важливий аспект: на жаль, не лише те, що вам цікаво, вам доведеться використовувати в повсякденній мові. Лексика, яку вживав, наприклад, Джек Лондон при написанні «Білого Ікла» – це зовсім не та лексика, яку використовують у спілкуванні сучасні нейтів спікери.

У цьому сенсі підписка на англомовний профіль з мемами в Інстаграмі набагато корисніша з точки зору розмовної англійської для початківців, ніж «Хоббіт» в оригіналі. Такі джерела нової лексики як Інстаграм, Твітер або Фейсбук чомусь рідко згадуються, хоча в них містяться саме найпоширеніші на сьогодні слова та конструкції, і підписка на якусь англомовну сторінку на одній з цих онлайн-платформ плавно увіллється в ваш повсякденний потік інформації завдяки своєму невеликому обсягу тексту і ненав'язливості.

Закономірності запам'ятовування англійської для початківців

Для ефективного запам'ятовування нової лексики потрібно знати про закономірності пам'яті людини, щоб ефективно вивчати мову й уникати малоефективної та нудної роботи на зразок зазубрювання.

І знову вищезгаданий фактор: вчіть через те, що вам цікаво. Тут потрібно розуміти те, що коли ви будете дивитися і читати англомовний контент, то це потрібно сприймати не як роботу (навіть якщо це потрібно вам для роботи), а як дозвілля. Незалежно від того, будете ви дивитися ваш улюблений серіал або професійну конференцію, вам потрібно робити це без думок про те, що це ще один урок, тільки без викладача. Це – частина вашого дозвілля, а в дозвілля люди займаються тим, що їм цікаво, тож вивчення англійської для початківців має бути частиною ваших повсякденних захоплень. При роботі з цікавою інформацією в такій невимушеній обстановці ваш мозок буде запам'ятовувати нові слова набагато легше і продуктивніше.

Іще одним важливим фактором є повторення пройденого матеріалу. І тут є певні закономірності, знання яких допоможе вам на уроках англійської для початківців. Ще в 1885 році німецький психолог Герман Еббінгауз провів експеримент над людською пам'яттю і прийшов до таких висновків:

  • через перші 30 хвилин після ознайомлення з матеріалом забувається 60%;
  • через 10 годин від цього обсягу залишається 35%;
  • через 6 днів у пам'яті залишається лише 20% опрацьованого матеріалу.

Але є і хороша новина: психолог також визначив, що осмислений матеріал запам'ятовується в 9 разів краще, а він та інші учасники експерименту запам'ятовували окремі частини тексту без будь-якого сенсу. Це означає, що у випадку зі словами, значення яких ви добре розумієте та можете проасоціювати з чимось, їх запам'ятовування буде відбуватися порівняно просто й ефективно.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 3

На уроках англійської для початківців важливо осмислювати кожне слово, щоб точно його запам'ятати

На підставі проведених Еббінгаузом експериментів була виведена система повторення для довготривалого запам'ятовування нової інформації, яку ви можете використовувати під час ваших уроків англійської мови для початківців:

  • перше повторення – одразу після закінчення читання;
  • друге повторення – через 20-30 хвилин після першого повторення;
  • третє повторення – через один день після другого;
  • четверте повторення – через два-три тижні після третього;
  • п'яте повторення – через два-три місяці після четвертого повторення.

Це означає, що в ідеалі під час вивчення англійської для початківців ви повинні датувати ті дні, коли ви будете повторювати новий матеріал. Якщо ви будете вчитись на курсах, то поцікавтесь, чи впроваджують вони систему інтервального повторення в навчальний процес. У сукупності з практичними способами вивчення нових слів, які буде наведено далі в цій статті, застосування цієї системи дасть помітний результат. Навіть якщо у вас не вийде повторювати матеріал саме за такою схемою, то повертайтеся до пройденого матеріалу, щойно у вас з'явиться така можливість. І пам'ятайте, що повторити лише один раз – це насправді не набагато краще, ніж не робити цього взагалі.

Практичні способи вивчення англійської лексики для початківців

Крім загальних рекомендацій із пошуку джерел нових слів і пріоритетів у їх вивченні, існують ще й практичні способи збільшити ефективність засвоєння нової лексики. Чимало з них можна легко знайти в інтернеті, але в цій статті ми описали п'ять способів, які легко використовувати на практиці та які довели свою ефективність. Дотримуючись цих порад, ви швидко відчуєте їх користь у ході вивчення англійської для початківців.

Розділяйте лексику на теми

Мозку легше запам'ятовувати й обробляти інформацію, якщо вона класифікована та розділена на логічні групи. Цей принцип легко застосовувати на практиці під час вивчення англійської для початківців. Виписуйте слова в групи за темами, надалі доповнюючи ці списки. Для цього вам знадобиться блокнот або електронні таблиці чи картки. Подивіться на приклад такого розділення лексики за темами:

Тема

Слово

Переклад

Sports – спорт

Soccer / Football

Футбол

Active

Активний

Team

Команда

To run

Бігти

Ball

М’яч

Family – сім’я

Parent

Батько або мати

Birthday

День народження

Relative

Родич

Loving

Сповнений любові

To hug

Обіймати

Weather – погода

Sunny

Сонячний

Hot

Спекотний

Umbrella

Парасолька

Climate

Клімат

Bright

Яскравий

 

Як ви можете помітити, слова на зразок «м’яч» і «команда», «родич» і «обіймати», «спекотний» і «парасолька» прямого зв'язку не мають, але їх об'єднує між собою тема й факт того, що вони можуть бути вжиті в одному реченні чи тексті. Підключайте власний власний асоціативний ряд, коли формуєте такі групи слів, не обмежуйтесь готовими списками, які вам пропонує певний підручник або застосунок.

Вивчайте англійські антоніми для початківців

Окрім слів, які підходять за темою, а також синонімів, варто також одразу знаходити антоніми до тієї лексики, яку ви запам’ятовуєте. Антоніми – це протилежні за значенням слова. Найбільш банальний приклад – big (великий) і small (маленький). Візьміть собі за правило шукати протилежності тих слів, які ви точно будете використовувати у своїй мові. Наприклад:

Слово

Антонім

Quick – швидкий

Slow – повільний

To take – брати

To give – давати

Wet – мокрий

Dry – сухий

To remember – пам'ятати

To forget – забувати

To find – знаходити

To lose – губити

Young – молодий

Old – старий

Happy – щасливий

Sad – сумний

Day – день

Night – ніч

To go – іти

To stop – зупинитись

Up – вгору

Down – вниз

 

Спочатку може здатися, що виписування антонімів збільшує обсяг роботи під час занять з англійської для початківців, але насправді це до певної міри навіть його зменшує. Практика показує, що запам'ятовування протилежних за значенням понять відбувається досить легко, тому виписавши антоніми до слів, які вивчаєте зараз, ви заощадите багато часу на їх вивчення в майбутньому.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 4

Знайдіть свій дієвий спосіб запам'ятовування іноземної лексики

Цей спосіб особливо добре працює під час початкових стадій вивчення мови, коли невідомих слів ще багато і вивчаються лише базові слова, які самі по собі є простими. Використовуйте власну уяву: як антоніми можна виписувати і слова, які є протилежностями лише у вашому розумінні. Наприклад, слова cat (кішка) і dog (собака) – це не антоніми, але якщо у вашому розумінні вони протилежні, то ви можете їх протиставляти одне одному. 

Складайте цілі речення, коли вчите слова

Ви вже багато разів могли чути про те, що окремі слова без прив'язки до контексту вчити важко та неефективно. Крім простих асоціацій, пов'язаних зі словами, ви можете самі додавати їм контекст, складаючи з них речення. Подивіться на приклади, в яких ми використовуємо лексику з уроку англійської для початківців про здоров'я та хвороби:

Слово

Вживання в реченні

Healthy – здоровий

I eat fruits and vegetables to stay healthy

Doctor – лікар

When I'm sick, I always go to the doctor for a check-up

Allergy – алергія

Some people have allergies and need to be careful around certain foods or animals

Stomachache – біль у шлунку / животі

I ate too much fast food and now I have a stomachache

Sleep – сон

You should try to get enough sleep every night to feel rested

 

Завдяки такій практиці слова знаходять контекст, в якому їх простіше запам'ятати. Плюс у цьому випадку складання нових речень працює особливо ефективно, оскільки тут воно поєднується з першим способом – об'єднанням слів за спільною тематикою. Окрім цього, речення можна будувати з використанням конкретних граматичних конструкцій або часів. Так ви закріпите ще й певну граматичну тему із уроків англійської для початківців.

Використовуйте ігри

Коли йдеться про англійську для початківців, інтерактивна складова навчання відіграє особливо важливу роль. Дуже добре, якщо на курсах ви можете вчитися, використовуючи живий онлайн-підручник або застосунки для запам'ятовування лексики на зразок Quizlet. Ігрові активності, задіяні в таких програмах і навчальних платформах, прискорюють і полегшують процес вивчення слів і граматики.

  1. Картки: на одному боці картки слово написане іноземною мовою, а на іншому – вашою рідною / міститься опис слова максимально простою іноземною мовою / міститься зображення, яке відповідає значенню слова.

  2. Логіка: ви бачите слово або вислів та чотири варіанти його значення на вибір, тільки один із яких є правильним. Цей метод часто можна зустріти в тестах, де потрібно за логікою або методом виключення обрати правильну відповідь до поставленого запитання. 

  3. Правопис: хороша вправа на тренування слухового сприйняття слів, коли програма озвучує слово, а ви маєте його написати й автоматично перевірити. Тут потрібно зазначити, що в англійській мові через різні історичні причини вимова слова далеко не завжди збігається з написанням, тому ця активність має досить високу цінність.

  4. Тести: застосунки завжди пропонують добірки різнопланових завдань декількох типів – написати слово або речення, обрати правильний варіант відповіді на запитання, поєднати слово з його визначенням або перекладом, поєднати синоніми або антоніми тощо. Такі типи завдань є на ЗНО та інших тестах, вони ж використовуються і на уроках англійської для початківців. Подібні вправи активізують і пам'ять, і логіку, і асоціації.

Всі зазначені вправи можна виконувати як онлайн у будь-якому гаджеті, так і на папері; скласти самостійно або ж скористатися готовими варіантами.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 5

Гейміфікація – один із найбільш ефективних шляхів вивчення іноземної

Завершуючи тему про ефективність ігор під час вивчення англійської для початківців, згадаємо також і про відеоігри. Хоча багато хто досі не сприймає їх серйозно, якість мови і діалогів у них вже давно не поступається високобюджетним фільмам, а місцями і перевершує. Додатковим доказом цього є те, що до озвучування відеоігор вже давно залучаються не тільки професійні актори озвучування, а й всесвітньо відомі зірки кіно. Тож ви можете брати уроки іноземної просто у ваших улюблених акторів у віртуальному світі. Відеоігри корисні тим, що в них, як і у фільмах, використовується найрізноманітніша лексика від розмовної до специфічної, подана в цікавому контексті. До того ж постійна взаємодія з мовою в процесі гри і є одним з найбільш ефективних проявів інтерактивності.

Використання ігор з метою навчання, в тому числі іноземної мови, – це базова практика форми навчального процесу під назвою educational entertainment або скорочено edutainment. Такий підхід до навчання є ефективним і давно успішно використовується в різних країнах світу. Тому не варто його оминати, коли ви будете думати про формат своїх додаткових занять із англійської мови для початківців.

Практикуйте свою іноземну

Найбанальніша, але і найважливіша порада – вживайте на практиці слова, вивчені під час ваших уроків англійської для початківців. Сказати це простіше, ніж зробити, адже не завжди вивчена вами лексика буде доречною в тих ситуаціях, коли у вас буде можливість заговорити. Але достатньо буде кілька разів сказати вивчене слово в повсякденних ситуаціях, щоб воно відклалося у вашій пам'яті.

Англійська для початківців – практичні способи вивчення лексики - 6

Безперечно, теорія – важлива складова навчання. Але саме розмовна практика визначає, наскільки добре ви володієте мовою. Ви можете прекрасно читати й писати, дивитися фільми в оригіналі, слухати іноземні пісні та розуміти кожне слово, але якщо вам важко сказати навіть коротку фразу – ваші заняття пройшли марно.

Як же можна практикувати початківцям англійську? Використовуйте вивчені слова в повсякденному житті. Саме для цього підбирайте такі лексичні теми, які вам точно знадобляться на роботі, у подорожах чи в побуті. Вивчайте напам'ять тексти улюблених англомовних пісень і співайте їх (наявність слуху й голосу зовсім не обов'язкова). Але найбільш ефективний метод практики англійської для початківців – це розмовні клуби. 

Спікінг клаби проходять у форматі групових онлайн- або офлайн-зустрічей під менторством носія мови, на яких учасники обговорюють різні теми та активно висловлюють свої думки. Як правило, вони відбуваються на базі мовних шкіл як бонусна практика для студентів.

Швидше за все, спочатку вам буде важко говорити. Причиною може бути недостатньо багатий словниковий запас, страх виступати на публіці або проста невпевненість у своїх мовних навичках. Але і з цими проблемами можна впоратися – заздалегідь обов’язково з'ясуйте тему обговорення та підготуйте тези чи навіть цілі речення, які б ви хотіли проговорити. Також ви можете відвідувати подібні заняття з друзями, що дозволить вам почуватися більш впевнено та вільно. Не забувайте робити нотатки в блокноті, виписуючи нові слова та фрази, які ви почули протягом зустрічі на розмовному клубі.

Обирайте для себе зручні способи навчання, практикуйтеся на заняттях з англійської для початківців, а також самостійно та не забувайте повторювати вивчений матеріал. Успіхів!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.