Speaking. 05.11.2018

Англійські звуки для початківців

Автор: Вікторія Інзіна
Ви намагаєтеся висловити свою думку англійською, а у вас кидають рятувальним кругом? Ну що ж, мабуть звуки [θ] і [s] (у слові think) знову змішалися в роті. Нічого дивного, адже деякі звуки англійської мови не представлені ніякими аналогами ні в українській, ні в російській. І навіть ті звуки, що видаються нам знайомими, вимовляються не так, як ми звикли. Нехай вас це не лякає – трохи регулярної практики і результати не змусять на себе чекати. Помилки новачків, які вивчають англійську фонетику, діляться на два види. Помилка перша: «О! Цей звук зовсім як у моїй рідній мові, буду вимовляти його так само». І друга: «Ой, цього звуку немає ні в українській, ні в російській, заміню-но я його на щось схоже». І перша, і друга призводять до сумних результатів – ось ви вже вивчили сотні слів і тисячі конструкцій, але вас все одно ніяк не розуміють. Щоб цього не сталося, в цій статті ми розглянемо найбільш проблемні звуки, в яких часто припускаються помилок. 
 
 
Звуки [æ] та [ʌ]
 
Звук [æ] як в словах apple, cat, man, bad, laptop. Щоб вимовити його правильно, потрібно розтягнути губи, широко відкрити рот, опустити нижню щелепу, а кінчик язика повинен торкатися нижніх зубів. Ви нібито щосили хочете сказати український звук [е], але «витягуєте» його в [a], напружуючи при цьому горло. 
 
Звук [ʌ] схожий звук [а] в українському слові «коса». Щоб вимовити його правильно, нам потрібно трохи відсунути язик від основи нижніх зубів, відкрити рот, залишити губи в нейтральному положенні, не розтягувати їх. Цей звук присутній у словах cup, much, uncle, trouble. Раджу подивитися відео про ці два звуки і потренуватися разом із носієм мови.
 
Слова mad і mud мають абсолютно різне значення і розділяє їх лише один звук. У світі вивчення англійської ми називаємо пари таких слів minimal pairs і саме вони мають стати вашим вірним другом на шляху до чудової вимови. Рекомендується читати їх вслух, спочатку в повільному темпі, потім у швидкому. Якщо у вас є друзі, які вивчають англійську мову, можна влаштовувати одне одному диктанти.

 

Elementary Intermediate
bat but ankle uncle
batter butter back buck
cap cup badge budge
cat cut bag bug
match much banker bunker

 

На сайті за посиланням www.englishclub.com можна знайти ще більше minimal pairs для різних рівнів: 

 
Звуки [w] та [v]
В українській і російській мовах, як і в багатьох європейських мовах, немає губного приголосного звук [w]. Недбала вимова цього звуку змінює сенс сказаного. Наприклад, якщо замість [w] в слові wet («сирий») вимовити [v], то вийде vet – «ветеринар». Отже, щоб правильно вимовити звук [w], необхідно округлити губи і випнути їх вперед. У той час як для [v] слід притиснути верхній ряд зубів до нижньої губи. Невелике відео допоможе розібратися. 
 
Крім minimal pairs, є ще одна популярна вправа – tongue twisters. Це різноманітні скоромовки, які допоможуть відточити звуки не тільки в окремих словах, а й цілими реченнями. Ось десять таких прикладів для відпрацювання звуків [w] і [v]:
   
    Wild vines make fine vintage wines.
    Victor’s friend Vincent rinsed his vests in vinegar.
    Vivacious Vivian loved to voice vigorous verses vociferously.
    Stephen vainly viewed vast vales with vacant eyes.
    Vincent vowed vengeance very vehemently.
    Woollen vests for wailing wolves are worn in the vast woodlands. 
    For once, weary Wanda's woolgathering lost its vim and vigour.
    Which witch winds white weasel wool well?
    Very volatile vets visited several wives.
    Which is worse verse - Wendy's verse or Wayne's verse?
 
Звуки [θ] та [ð]
Мабуть, найменш улюблені звуки серед тих, хто вивчає англійську. Але, як то кажуть, ви просто не вмієте їх готувати! Щоб правильно вимовити глухий [θ], як у словах think, thank, thriller, потрібно розмістити язик між зубами і створювати цей звук одним лише потоком повітря між верхніми зубами і язиком. Запам'ятайте: це зовсім не український чи російський звук «ф» або «з». 
 
На відміну від попереднього, дзвінкий міжзубний звук [ð] вимовляють з голосом. Для цього потрібно ледь торкнутися верхніх зубів мовою, щоб створити легке «деренчання». Вам навіть може стати лоскотно – добрий знак, що все робите правильно. Зустріти цей звук можна в таких словах як father, that, weather. Для додаткової практики рекомендую до перегляду відео:
 
 
Відпрацювати ці та будь-які інші звуки можна за допомогою додатків. Тоді у вас точно не залишиться відмовок, що «часу не вистачає», адже телефон завжди з собою. У додатку Speak English Pro: American Pronunciation є два режими – Learning і Practice. У режимі Learning зібрані навчальні матеріали по кожному окремому звуку: відео, картинки з описом, приклади. Щоб закріпити результат, пройдіть режим Practice, де додаток буде записувати, як ви вимовляєте слова, і виставляти вам оцінки. 
Завантажити додаток у Play Market.
     
 
Регулярна практика і трохи старанності – усе, що вам потрібно для досягнення результатів. Головне, не залишати все як є, сподіваючись, що «і так зрозуміють». Ваша мова – ваша візитна картка, якою б мовою ви не розмовляли. Буде це британський або американський акцент, читання tongue twisters перед сном або заняття в додатку за обідом на роботі. Просто виберіть свій, зручний вам спосіб, і вперед, до вершин!
Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.