Vocabulary, Fun. 05.07.2024

Американська кухня: національні страви та корисна лексика англійською мовою

Автор: Іра Озадовська

Як ви вважаєте, чи існує американська кухня? Цей кулінарний парадокс бентежить багатьох. І дійсно, у мене перша асоціація з національною кухнею США – це бургер, картопля фрі та кола. Але насправді, не все так банально! У цій статті хочу вам відкрити Америку, а точніше – світ смачної та різноманітної американської кухні. Тут на вас чекає 2 в 1: поповнення словникового запасу та відкриття нових страв. Тепер ви зможете вільно розповідати про американську кухню англійською. Warning: після прочитаного ви можете захотіти їсти. 


Подорожуючи США, ви можете скуштувати як унікальні страви, характерні для окремих штатів, так і страви, які стали популярними по всій країні та навіть усьому світу. Варто лише згадати Kentucky Fried Chicken (KFC), де вже у назві ми бачимо назву штату, звідки походить ця смачна смажена курочка. Потрібно додати, що майже всі страви, які вважаються "американськими", насправді мають коріння в кухнях інших країн. Гамбургери та чизкейки походять з Європи, піца – з Італії, а тако – з Мексики. Навіть індичка, яка стала символом американського Дня Подяки, була завезена до Північної Америки європейськими колоністами. Але ж в цьому і є особливість американської кухні та цієї країни в цілому. Пропоную спочатку розглянути страви, які поширені скрізь, і плавно перейти до локальних та смачних творінь американської кухні в окремих штатах. 

Популярні американські страви

1. Macaroni and Cheese

Ця страва, яка часто з'являється в американських фільмах та серіалах, знайома багатьом. Її інгредієнти прості: cheese (зазвичай Чедер), cream (вершки), pasta та seasonings (спеції). Macaroni and Cheese стали порятунком для багатьох мам з непосидючими toddlers (дітьми 2-5 років), які дуже вередливі щодо їжі. 

Варто зазначити, що існує думка, ніби Macaroni and Cheese – це канадська національна страва. Проте, історія цієї ситної та затишної страви сягає корінням у Середньовіччя, і її рецепти можна знайти в кухнях багатьох європейських країн. Тому остаточно сказати, де саме вона виникла, складно.

2. Cobb salad

Я запам’ятала назву цього салату з фільму “Julie & Julia” – американської біографічної драмедії, яка розповість вам про історію 2 жінок, які захоплювалися приготуванням їжі. Мене ще тоді здивувало, чому всі жінки на зустрічі замовляють саме цей салат, а виявилося, це їх популярна та національна страва.

Оригінальний Cobb salad готується з chopped salad greens (подрібненої зелені салату), tomato, bacon, chicken breast (курячого філе), hard-boiled eggs (зварених круто яєць), avocado, onion, and blue cheese. Як на мене, досить поживний салат виходить, я б спробувала. 

3. Apple Pie

До прибуття перших поселенців з європейського континенту Америка нічого не знала про яблука. Тому і не дивно, що яблучний пиріг став своєрідним символом США. Його ароматний запах та насичений смак протягом століть об'єднують людей за столом, даруючи відчуття тепла та домашнього затишку. Є й окремі традиції з іншими начинками для пирогів. Наприклад, pumpkin pie (гарбузовий пиріг) готують на Thanksgiving (День подяки). 

4. Fortune cookies

Не очікували? Виявляється, fortune cookies (печиво з передбаченням) це американська вигадка для закладів з азійською їжею здебільшого задля маркетингу.. Наприклад, передбачення може бути залучене для реклами: "You will buy an inspiring cookbook." (Ви придбаєте надихаючу кулінарну книгу.) Рецепт цього печива дуже простий: flour, sugar, vanilla, and sesame seed oil (борошно, цукор, ваніль і кунжутне масло). Як на мене, геніальна ідея, бо люди їх купують не як для смаку, як для цих передбачень.

5. Thanksgiving dinner

Класична вечеря на Thanksgiving містить у собі улюблені страви американців, список яких має свій стандарт: turkey (індичка), gravy (соус, підливка), stuffing (начинка), potatoes (картопля), veggies (овочі), and pumpkin pie (гарбузовий пиріг). А щоб ви краще розуміли значення Дня подяки для американців, цей день можна порівняти з Новим роком або Різдвом в Україні. На це свято вся сім’я збирається разом, накриває великий стіл та дякують за все.

6. Cornbread

Приказка “хліб усьому голова” діє також і в США. Кукурудзяний хліб, мабуть, одна з найдавніших страв Америки, яку готували індіанці. Саме вони навчилися to dry or roast corn (сушити або обсмажувати кукурудзу), grind it into a meal for making bread, cakes and porridge (подрібнювати її на борошно для приготування хліба, коржів та каші).

7. S’mores

Десерт, який так полюбляють робити під час кемпінгу. І ні, це не смажені маршмелоу. А точніше, не тільки вони. Цей традиційний американський десерт  складається з roast marshmallows (підсмаженого маршмеллоу) та a bar of chocolate (плитки шоколаду), затиснутих між двома graham crackers («грем-крекерами»). Мало хто знає, що цю страву насправді придумали the Girl Scouts (дівчата-скаути) та записали рецепт аж у 1927 році. 

Страви, які поширені в окремих штатах

Отже, ви вже дізналися, що американська кухня складається не тільки з бургерів, але пропоную вам заглибитися ще далі. Розглянемо страви, які набули особливої популярності в окремих штатах. Звичайно, ми не будемо зараз перелічувати кожен зі штатів, але я обрала для вас найцікавіше:

  • New York: Buffalo Wings

Саме місту Буфало зі штату Нью-Йорк ми завдячуємо за смачні крильця в соусі.Ця страва виникла наступним чином: пізно ввечері син співзасновниці бару у цьому місті попросив зробити швидку закуску. Тереза, його матір, deep-fried the wings (обсмажила крильця у фритюрі) і додала до них секретний соус. Наче така проста страва, але ж смачна!

  • Illinois: Chicago-style pizza

Приберіть італійців від екранів! Ця піца створена за зовсім іншими правилами. Зустрічайте Chicago-style pizza, або ж deep dish pizza, як її ще називають. Це не просто піца, це справжня легенда, що підкорює своїми розмірами, ситністю та неповторним смаком. Піца виготовлена з extra-high crust (екстрависокими бортиками) та з великою кількістю начинки. Це саме той випадок, коли потрібно сповільнитися, спокійно сісти за стіл та насолоджуватися піцою, адже її буде неможливо їсти на ходу. 

  • Maine and Connecticut: Lobster Roll

Оскільки у штатах Мен та Коннектикут є coastline (берегова лінія), їх коронною стравою є лобстер, а точніше рол з лобстерами. У Коннектикуті цю страву подають холодною, а у Мені навпаки гарячою. Lobster Roll складається з toasted bun  (підсмаженої булочки), лобстера, drizzled with butter (политого маслом). Я точно хотіла б це спробувати:) 

  • Kansas: Burnt ends

Дивна назва, але смачна американська страва, родом з Канзасу. Burnt ends – це slow-smoked (повільного копчення), cubed (порізані), and caramelized (карамелізовані) pieces of meat (шматочки м’яса), які люблять за їх солодкуватий смак, соковитість та текстуру як у масла. Цікаво, що цю страву колись роздавали в ресторанах безкоштовно, але зараз це вважається справжнім делікатесом.

  • Texas: Chili con carne

Chili con carne — страва мексиканської та техаської кухонь. США має багату кулінарну історію, що формувалася під впливом багатьох культу, тому ми можемо знайти й мексиканський відбиток. Ця страва готується з м’яса з thick sauce of tomatoes, and powdered or fresh chilies (густим соусом з помідорів і меленого або свіжого чилі).

  • North Carolina: Pulled Pork Sandwich

Американці дуже люблять барбекю та бургери, тож однією із варіацій національної страви стали сендвічі з рваною свининою, які поширені у Північній Кароліні. М’ясо для цього сендвічу готують довго, щоб воно стало tender and easily shredded (ніжним і легко подрібнювалося). До страви додають coleslaw, fried onion rings, bacon, and pickles (капустяний салат, смажені кільця цибулі, бекон і мариновані огірки).

  • Florida: Key lime pie

А як щодо десертів? If life gives you limes, don’t make limeade, make a Key lime pie. (Якщо життя дає вам лимони лайми, не робіть “лимонади”, приготуйте пиріг з лаймом). Перший відомий рецепт лаймового пирога з’явився в кулінарній книзі 1931 року. Ця солодка страва готується з lime juice (лаймовий сік), egg yolks (жовтків), and sweetened condensed milk (підсолодженого згущеного молока). 

Від ситної індички на День Подяки до пікантних крилець Buffalo Wings та солодкого лаймового пирога – американська кухня пропонує безліч смаків, які задовольнять будь-які кулінарні вподобання. А що б ви скуштували з цього списку? Тепер ви знаєте більше про американську кухню та вивчили корисну лексику. А щоб порівняти та познайомитися детальніше з британською кухнею, переходьте за посиланням та читайте статтю – bit.ly/3zrMkbn

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Functional language. How to complain B2-C2
Англійською треба вміти робити все, навіть скаржитися. Тож запрошуємо вас на новий безкоштовний лексичний урок Notes на платформі Smarte для рівнів B2-C2 “How to complain” – https://bit.ly/4cOW6SV. На вас чекає мінівідео та 4 інтерактивні вправи з корисною лексикою, щоб ви точно змогли…
Vocabulary
Відео: Фразові дієслова з TAKE в англійській мові
Сьогодні пропонуємо вам трохи зануритися у світ фразових англійських дієслів. А допоможе вам у цьому викладачка Green Forest Яна Лужна в нашому новому відео! Вмикайте його, щоб вивчити значення різних Phrasal verbs with Take та отримати безліч прикладів їх вживання з фільмів & серіалів. Щоб першими…
About English Language
5 безкоштовних осінніх онлайн-курсів 2024 року для всіх рівнів англійської
А у вас теж вересень асоціюється з навчанням ще з часів школи? Коли за вікном починає падати листя, а дні стають коротшими, саме час зайнятися чимось корисним. Якщо ви відклали вивчення англійської мови до осені або просто у вас є це всім відоме відчуття, що потрібно розпочати навчання, ця стаття вас…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.