Grammar, Fun. 26.11.2019

8 популярних граматичних помилок в англійській та як їх уникнути

Автор: Марина Карлевіц

Одна лише згадка про граматику англійської мови жахає деяких людей. За 2 роки викладання англійської в Green Forest і величезної кількості студентів, у мене сформувався особистий рейтинг найпопулярніших граматичних помилок в англійській мові. У цій статті я пропоную розглянути лише 8 з них і спробую розставити всі крапки над "і".


Спочатку пропоную перевірити самих себе. Подивіться на наступні речення та спробуйте знайти в них помилки.

  • I have gone to India last year.
  • Yesterday I go for a walk with my friend.
  • How do you think?
  • I very much like it.
  • My brother like dogs but his girlfriend have a cat.
  • He must to call his wife every hour - you see who wears the pants in this relationships.
  • It depends from my mood.
  • I do not sure, we might go to the cinema in Monday.

Ну що, вийшло? Давайте перевіряти разом.

× I have gone to India last year.
✓  "I went to India last year" або "I have gone / I've been to India"

Давайте домовимося раз і назавжди - якщо нам важливо, коли відбулася дія, ми використовуємо Past Simple, якщо ні - Present Perfect. Все просто!
Більше про Present Perfect можна почитати в цій детальній статті

× Yesterday I go for a walk with my friend.
✓  Yesterday I WENT for a walk with my friend.

На жаль чи на щастя, в англійській мові немає відмінків і всіх інших складних речей, яких вдосталь в українській та російській мові. Проте є прекрасні правильні і неправильні дієслова. Здавалося б, просто береш і додаєш всюди закінчення -ed і радієш життю. Але все не так просто! Є неправильні дієслова, які краще вивчати і запам'ятовувати поступово. Декілька секретів вивчення irregular verbs ви знайдете тут.

× How do you think?
✓  What do you think?

Одна з найчастіших помилок виникає через те що в розмові ми намагаємося перекласти фразу з рідної мови дослівно. Здається, що "How do you think?" - це цілком логічний переклад нашого "Як ти думаєш?". Але не тут то було. Якщо говорити чесно, то я свого часу і сама попалася на цій фразі. Як мені пояснили тоді, що найбільш логічною відповіддю на це питання англійською буде "With my brain", тобто мозком. =))  Як легше запам'ятати різницю? Якщо вас не цікавить фізична здатність вашого співрозмовника думати, то запитуємо - "What do you think?", що в перекладі буде означати "Що ти думаєш з цього приводу?".

× I very much like it.
✓ I like it very much.

Така сама ситуація, як і в попередньому випадку. Коли ми намагаємося перекласти фразу "Мені це дуже подобається", але при цьому пам'ятаємо, що в англійській дієслово йде відразу після підмета, то виходить ось така плутанина. Дійсно, в англійській майже завжди панує порядок слів у реченні, саме тому правильніше все-таки буде сказати: I like it very much.

× My brother like dogs but his girlfriend have a cat.
✓ My brother likeS dogs but his girlfriend HAS a cat.

Мабуть, саме з цієї помилки варто було б почати цю статтю, тому що вона по праву займає перше місце в моєму особистому рейтингу найпопулярніших помилок. Коли я вчилася в школі, стався дуже кумедний випадок: у диктанті з російської мови абсолютна більшість учнів допустили безліч помилок в написанні одного єдиного слова. Так от, перше з чого почався наш наступний урок, так це з того, що вчителька зайшла в клас і написала на дошці величезними літерами слово "ИСКУССТВО". Клянуся, у мене до цих пір перед очима ця картина - я можу забути що завгодно, але тільки не те як пишеться слово "искусство".

Власне, до чого це я? До того, що я вирішила скористатися цією тактикою на своїх заняттях, але трохи її виправивши. Кожен раз, коли мої студенти заходять на заняття, вони бачать на дошці ось це:


І знаєте, таки працює!

× He must to call his wife every hour - you see who wears the pants in this relationships.
✓ He must call his wife every hour - you see who wears the pants in this relationships.

Основне, що тут потрібно запам'ятати: прийменник to використовується тільки з двома модальними дієсловами: be to, have to. Все. Такі дієслова як can, should, would, may, might, must прийменника не потребують, вони самі приходять :)

× It depends from my mood.
✓  It depends ON my mood.


× I do not sure, we might go to the cinema in Monday.
✓ I'M not sure, we might go to the cinema ON Monday.

Ох, в яких тільки варіаціях не бачила я ці фрази. Нижче представлені лише найпопулярніші варіанти, почуті і дбайливо зібрані за два роки викладання (авторська орфографія збережена):

  • It depends on: it depends from, its depend on, it's depend of, he do not depends of
  • I'm not sure: I do not sure, I not sure, I'm not cure.
  • to be afraid of: I afraid of, he does not afraid of, I'm not afraid it
  • on Mondays / Tuesday etc: At Sundays, in the Monday

Студенти часто запитують мене, як саме можна зрозуміти, де який прийменник необхідно використовувати, щоб не потрапити в халепу. Що ж, зрозуміти це неможливо, можна лише прийняти, пробачити і запам'ятати :) А ще можна прочитати цю статтю від Green Forest.

Що ж, необхідно сказати, що в кожній мові є певні граматичні теми, які викликають подив і непорозуміння. Скажу вам по секрету, можливо, ви цього раніше не чули, але ніхто не застрахований від помилок. І це абсолютно не привід опускати руки і припиняти говорити англійською. Головне, щоб ваші помилки не виглядали ось так, як на фото нижче. А все інше вже не страшно ;)

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Артиклі The, A/An та Zero в англійській мові за 15 хвилин
Зустрічайте на рингу 3 англійські артиклі The, A/An та Zero! І сьогодні наша рефері aka викладачка англійської Настя Сеніва пояснить для вас найпопулярніші правила їх використання всього за 15 хвилин та 12 раундів поєдинку. Хто переможе, коли на кону правильна граматика? Вмикайте відео, щоб дізнатися…
Video
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Stop, Try, Remember
Підготували для вашої англійської новий безкоштовний відеоурок зі старшою викладачкою Green Forest! Цього разу він про особливі дієслова "stop", "try", "remember", після яких ми можемо вживати і Gerund, і Infinitive, але зі зміною їх значення... Тож щоб краще розбіратися…
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.