Video, About English Language. 25.10.2017

Історичні фільми та серіали про королівську сім’ю англійською мовою

Автор: Вікторія Інзіна

Чи замислювалися ви, що вивчення іноземної мови – це не тільки зубріння дієслів, тонна граматичних вправ і робота над фонетикою? Великий італійський кінорежисер Федеріко Фелліні якось сказав: «Інша мова – це інше бачення життя», – і щоб зрозуміти це бачення, необхідно заглибитися не тільки в різницю між Past Simple and Present Perfect, але перш за все – в культуру та історію країни. У нашому випадку – Великобританії. Пропоную вашій увазі невелику добірку історичних фільмів і серіалів. Крім найцікавіших історій, ви побачите і почуєте, як змінилась англійська мова відтоді, поповните свій лексикон новими цікавими фразами і цитатами. 

1) The Tudors 

Сюжет серіалу побудований навколо вельми неоднозначної історичної особистості – короля Генріха VIII. У цього правителя було, ні багато ні мало, шість дружин, хоча йому, як голові англіканської церкви, були заборонені розлучення. І це далеко не єдиний інтригуючий факт біографії цього представника роду Тюдорів. Звичайно, серіал не обійшовся без художнього вимислу, і деякі сюжетні лінії спотворені або перебільшені. Однак, це зовсім не псує вражень від серіалу. Напевно, як і я, ви будете відчувати суперечливі почуття, спостерігаючи вчинки головних героїв. У будь-якому випадку, час було витрачено далеко не даремно. Давайте з’ясуємо, які фрази і події чекають на вас уже в першому сезоні. 

  • Swear – клястися, приносити клятву (так само може означати «лаятися матом»).
  • To intend to do something – мати намір зробити щось. I swear to you I intend to be a just ruler. 
  • Liaison – любовний зв'язок. They say that all his liaisons are soon over. 
  • Bedmate – коханець. I have yet to decide whether to make your bedmate a head shorter. 
  • To be capable of – бути в стані, могти. The King of England isn’t capable of keeping his word. 
  • Your Majesty – Ваша високосте. I’m merely your Majesty’s humble servant. 
  • Dare – наважитися, посміти. How dare you look at me? 

2) Elizabeth: The Golden Age

Цього разу йтиметься про останню представницю великого роду Тюдорів – Єлизавету І, молодшу дочку вищезгаданого Генріха VIII. Свою назву фільм отримав не випадково, адже період правління Єлизавети I часто називають «золотим століттям», незважаючи на те, що період цей був нелегким і супроводжувався військовими конфліктами з Іспанією. Саме це протистояння стало центром сюжету цього фільму. Слоган фільму: Woman. Warrior. Queen. Сильний жіночий образ дійсно надихає на подвиги. 

  • Strength – сила. You will need all your strength in the days to come. 
  • Prophet – провидець. There are hard days coming but I am no prophet, I see no more than shadows and ghosts. 
  • Assassinate – вбивати за політичними мотивами. Spain intends to place Mary Stuart on our country’s throne and I am to be assassinated. 
  • Neither…nor… - ні ..., ні ... Tell your king I fear neither him, not his armies. 
  • Pride – гордість. There is a wind coming that will sweep away your pride. 
  • Mortal – смертний. We mortals have many weaknesses. 

3) The Duchess 

Основою сюжету послужила біографія хай не королівської, але все ж досить знатної особи – Джорджіани Кавендіш, герцогині Девонширської. Звичайно, в сімейному дереві цього роду все ж можна знайти «зіркового» родича – принцесу Діану. Але події фільму розгортаються двома століттями раніше. Герцогиня Джорджіана нещасна в своєму шлюбі, і це штовхає її на сумнівні та ризиковані вчинки, внаслідок яких утворюється любовний трикутник. Сюжет трохи банальний, але фільм обов'язково порадує вас красивими декораціями, костюмами й атмосферою. 

  • Draw attention – привертати увагу. Perhaps we could use my ability to draw attention to our advantage. 
  • Committed – відданий. We are awfully committed to the concept of freedom. 
  • Give up – здаватися, припиняти робити щось. You’ll give up your politics. 
  • Heir – спадкоємець. I asked for two things when we met: loyalty and a male heir. 
  • Laughing stock – посміховисько. Are you determined to make me a total laughing stock?
  • Comfort – втіха. You have robbed me of my only comfort. 

4) The Young Victoria 

Ще одна королева, яка по праву заслужила народну любов – королева Вікторія. Період її правління так само був сприятливим для Великобританії, проте фільм оповідає зовсім не про це. У центрі сюжету взаємини Вікторії і, на той момент, її майбутнього чоловіка. Згодом цей шлюб подарував світові дев'ять спадкоємців і забезпечив Великобританії зміцнення зв'язків із багатьма європейськими країнами. Творці фільму пропонують нам поглянути на початок цієї історії, де королева ще зовсім юна і не впевнена в своїх силах. Але незважаючи на свій вік, вона вже готова боротися за свої права, за свою країну і за свою любов. 

  • Pray – молитися. I prayed for the strength. 
  • Ally – союзник. Should you ever need an ally, you have one in me. 
  • Treat – звертатися, ставитися. If you think that I will ever forget that you stood by and watched him treat me like this, you are dreaming. 
  • Not have a clue – не мати поняття. I know what it is to live alone inside your head while never giving a clue as to your real feelings. 
  • Against one’s will – проти чиєїсь волі. Do you ever feel like a chess piece being played against your will?
  • Master – відточувати, вдосконалити. You’d better master the rules of the game until you play it better than they can. 
  • Courage – сміливість. You have courage and heart, you are stronger than you look. 

5) The King’s Speech 

Головний герой фільму – батько теперішньої королеви Великобританії Єлизавети II, Георг VI, який ніколи не прагнув до влади і відчував неймовірні труднощі від публічних виступів через своє заїкання. Це не тільки гарна історична драма, а й по-справжньому зворушлива історія про людину, якій довелося подолати свою недугу і стати опорою для цілої нації. Факти говорять за себе: позитивні відгуки критиків, чотири «Оскари» і талановитий акторський склад. Кажуть, що фільм дуже сподобався навіть самій Єлизаветі II. Не знаю, чи правда це, але атмосфера фільму неймовірно затишна, головні герої правдиві та змушують співпереживати. 

  • ​Stammer – заїкатися. - Why are you here then? - Because I bloody hell stammer. 
  • Controversial – суперечливий, неоднозначний. All your methods are unorthodox and controversial. 
  • Peculiar – дивний, своєрідний. - Because you’re peculiar. - I take that as a compliment. 
  • Shadow – тінь. He’s afraid of his own shadow. 
  • Waste time – витрачати час даремно. Why should I waste my time listening to you? 

І це лише мала частина цікавих історичних подій та особистостей, які стають основою для цілих фільмів і серіалів. Для тих, хто тільки почав своє знайомство з англійською мовою і фільмами в оригіналі, я рекомендую перегляд із супроводом субтитрів. 

Вам також може сподобатися:
Fun
Відео: Найпопулярніші акценти в англійській мові по серіалам
Вміти розрізняти акценти англійської — ціла суперсила, і сьогодні ми пропонуємо вам опанувати її. А в цьому вам допоможе нове відео від Green Forest, у якому на прикладах з культових серіалів викладач Green Forest проаналізує для вас 6 найпоширеніших акцентів англійської: від британського до канадського…
About English Language
Відео: Teachers Talk - Чи реально вивчити англійську мову за 1 місяць?
"Вивчай англійську за 1 місяць", "Англійська мова за 4 тижні" — думаємо, ви теж бачили подібні оголошення і туторіали.  Чи реально опанувати англійську за такий короткий термін? У новому відео викладачі Green Forest розберуться в цьому — https://linktw.in/lKBQHq.…
Fun
One TV show for your English - серіал KAOS
Чи готові ви до суміші античних міфів та сучасних проблем? Сучасне переосмислення грецької міфології з нотками чорного гумору – ось короткий опис нового британського комедійного серіалу Netflix, який я вам раджу подивитися від щирого серця. Якщо коротко щодо сюжету: у Зевса є зморшка. Так-так,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.