Grammar. 21.06.2023

3 Conditional – правила та приклади використання

Чи шкодуєте ви про щось, що зробили або не зробили у минулому? Не встигли туди, не прийшли сюди, не стало рішучості на це – такі докори нерідко турбують нас усіх, адже могло бути інакше. Всі ми так чи інакше помилялись у житті. На жаль, ми не можемо повернути час назад, але приємно іноді уявити альтернативний хід подій, трохи пофантазувати й обговорити це з близькими. Що було б, якби я тоді попросив підвищення? Чи було б моє життя краще, якби я вступив до іншого університету? Ці роздуми можна продовжувати до безкінечності за філіжанкою кави з друзями чи наодинці з собою.

В англійській мові саме для таких тем існує третій умовний тип речень – 3 Conditional. З його допомогою ви можете уявити той самий ідеальний сценарій минулого. Давайте розберемося, як, коли та навіщо використовувати цю граматичну структуру, ознайомимось з прикладами та правилами її використання.

Зміст 

1. Коли використовується 3 Conditional?
2. Як побудувати речення у 3 Conditional?
     2.1. Альтернативи до if
3. Third or Second Conditional?

Коли використовується 3 Conditional? 

Third Conditional – це третій умовний тип речень, який вживають для вираження уявної ситуації в минулому. Подія вже відбулася, ми не можемо змінити її наслідки, але можемо уявити альтернативний сценарій.

3rd Conditional – приклади: 

  • If I had asked for a promotion, I would have become a head of my department. – Якби я попросив про підвищення, то став би керівником свого відділу.

  • If you had chosen another university, you wouldn't have had this big loan. – Якби ти обрав інший університет, у тебе не було б такого великого кредиту.

Основне правило використання третьої умови полягає в тому, що ситуація трапилася в минулому – і вже запізно щось змінювати. Third Conditional виражає відчуття шкоди та жалю за минулі вчинки та обставини. Але це може стосуватися не тільки життєвих обставин самого мовця. Також Third Conditional використовують, щоб показати незадоволення чиєюсь поведінкою. Зверніть увагу на цей приклад: 

  • If you had used the map, we wouldn't have got lost. – Якби ти користувався мапою, ми б не загубилися. 

3 Conditional – правила та приклади використання

Ми навіть можемо щось порадити минулому собі або комусь, для цього доцільно замінити would на should. Як приклади розглянемо такі речення:

  • When I had been waiting for her, I should have bought some flowers. – Коли я чекав на неї, треба було купити квіти.

  • You should have cleaned the house, when you had had a day off. – Ти повинен був прибирати вдома, коли у тебе був вихідний.

Отже, підсумовуємо, що Third Conditional слугує інструментом для роздумів про минулі обставини та наслідки. Окрім цього, ми можемо використовувати 3rd Conditional для критики або рекомендацій іншій людині.

Як побудувати речення у 3 Conditional?

У Third Conditional за правилами речення складаються з двох частин: умовна частина (if clause) та основна частина або результат (main clause). В if clause в Third Conditional використовують Past Perfect, а у main clause – модальні дієслова would, should або could разом з have та третьою формою дієслова.

Тримайте схематичні правила побудови таких речень:

If clause 

Main clause

If + Past Perfect 

Would + have + Past Participle (3rd form)

If she hadn't drunk so much coffee,

she would have slept better.

 

Зверніть увагу, що ці частини в 3rd Conditional можуть йти в будь-якій послідовності. Однак якщо речення починається з main clause, то за правилом кома між двома частинами не ставиться. Подивіться на прикладах: 

  • Bob would have bought a new car if he had saved more money. – Боб купив би машину, якби зберіг більше грошей. 

  • Andy would have been happy if they had got divorced a few years ago. – Енді був би щасливим, якби вони розлучилися декілька років тому. 

Тобто в 3d Conditional кома ставиться тільки після if clause перед main clause. 

Речення Third Conditional можуть бути складними для вживання, однак дотримуючись чіткої конструкції та правил, ви не будете робити помилок.

Якщо вам необхідно поставити запитання, використовуючи 3 Conditional, питальне слово має стояти перед main clause. Зверніть увагу на приклади:

  • If you had had more time last week, what would you have done? – Якби в тебе було більше часу минулого тижня, що ти зробив би? 

  • If you hadn’t started learning English, which language would you have chosen? – Якби ти не почав вивчати англійську, яку іншу мову ти б обрав? 

  • How different would your life have been if you had never studied? – Наскільки іншим було б твоє життя, якби ти ніколи не вчився? 

Наголошуємо, що замість слова would у 3 Conditional також використовуються інші модальні дієслова. Структура від цього не змінюється, однак значення буде відрізнятися. Давайте подивимось, як працює це правило: 

Модальне дієслово

Приклад

would

If I had remembered about the party, I would have bought a cake.

Якби я пам’ятав про вечірку, я б купив торт.

could

If Mike had earned more money last month, he could have gone on vacation.

Якби Майк заробив більше грошей, він би зміг поїхати у відпустку.

might

If we had arrived earlier, we might have walked around the town.

Якби ми приїхали раніше, ми б напевно погуляли містом.

 

Отже, залежно від ситуації ми можемо обирати різні модальні дієслова у Third Conditional. 

Альтернативи до if

Незважаючи на назву, if clause або умовна частина речення може бути виражена не тільки словом if, але й іншими сполучниками: такими як when, in case, unless і т.д. Давайте ознайомимося зі списком прикладів найуживаніших альтернативних сполучників: 

Сполучник

Приклад

When

When he had saved enough money, he would have gone on a trip around the world.

Коли б він накопичив достатньо грошей, то вирушив би в навколосвітню подорож.

In case

In case they had won the championship, they would have thrown a big party to celebrate their victory.

Якби вони виграли чемпіонат, то влаштували б велику вечірку, щоб відсвяткувати свою перемогу.

Unless

Unless they had left early, they wouldn't have caught the train.

Якби вони не виїхали раніше, то не встигли б на поїзд. 

As/so long as

So long as they had listened to the weather forecast, they wouldn't have gone hiking in the storm.

Якби вони слухали прогноз погоди, то не пішли б у похід під час шторму.

On condition that

She would have stayed with him on condition that he had been more supportive.

Вона б залишилася з ним за тієї умови, якби він більше її підтримував.

 

Як можна побачити з правил в таблиці, більшість варіантів є ідентичними до if і не впливають на сенс речення в Third Conditional. Однак слово unless несе в собі негативну частину і може бути прирівняним до if not. Як приклад, порівняємо два речення:

  • If he hadn't met her, he wouldn't have become so successful. – Якби він не зустрів її, то не досяг би такого успіху.

  • He wouldn't have become so successful unless he had met her. – Він не був би таким успішним, якби не зустрів її.

Ці речення є однаковими за змістом, однак у другому варіанті ми вже не додаємо негативну частку в if clause. 

Англійська мова багата на синонімічні конструкції, а отже, ми можемо варіювати своє мовлення. Якщо у вашій промові або есе 3rd Conditional використовується декілька разів, доцільно було б використати альтернативи до слова if. 

Для кращого розуміння правил та прикладів використання 3 Conditional радимо переглянути коротке, але дуже корисне відео:

Third or Second Conditional? 

3 Conditional – не єдиний умовний тип речення в англійській мові. Ми також використовуємо Second Conditional для уявних ситуацій. У чому ж різниця? Основна відмінність полягає у правилах використання та в часі, про який ми говоримо. У другій умові згадується теперішній або майбутній час, щось що є уявним зараз, але теоретично може стати правдою у майбутньому. Third Conditional використовується тільки для минулого часу. Неможливо змінити те, що вже відбулося. Порівняйте: 

  • If I won a million, I would buy a new car. – Якби я виграв мільйон, я б купив нову машину. 

  • If I had won a million in that lottery, I would have bought a new car. – Якби я в тій лотереї виграв мільйон, я б купив нову машину. 

У першому прикладі ми кажемо про ситуацію загалом, де з малою вірогідністю, але все ж таки можливо виграти мільйон в лотерею. Однак у другому реченні, де ми використали 3d Conditional, лотерея вже відбулася, а мільйон не був виграний, ми вже не зможемо повернутися назад і виправити цю ситуацію. 

Ці два типи речень також відрізняються за своїми функціями. Коли друга умова дає нам можливість пофантазувати про майбутнє, то, згідно з правилами, 3 Conditional виражає жаль за втраченим минулим. 

Тож використовуйте 3 Conditional тільки тоді, коли говорите про щось, що вже сталося і не може бути змінено. 

3rd Conditional дозволяє нам досліджувати альтернативні можливості та рефлексувати над минулими подіями чи рішеннями. Це допомагає нам аналізувати причинно-наслідкові зв'язки й не повторювати своїх помилок. Незалежно від того, чи обговорюємо ми втрачені можливості, чи обмірковуємо свій вибір, чи шукаємо потенційні покращення – базові конструкції та правила допоможуть нам вільно розповідати про свій життєвий досвід англійською. 

Розуміння та використання 3 Conditional не лише розширює наші мовні можливості, але й підвищує здатність висловлювати складні ідеї, виправляти їх. Завдяки цьому ви теж можете навчитися на чужому досвіді, можливо, після цього зробивши ваш власний, правильний, вибір. Тож наступного разу, коли ви захочете обговорити інший розвиток подій, не забудьте використати Third Conditional, щоб ефективно сформулювати свої думки.

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.