Speaking, Vocabulary, Writing, Reading, Listening, Grammar. 04.10.2019

10 секретів, які допоможуть вивчити англійську мову

Автор: Аліна Галицька

Починаючи вивчати англійську мову, не всі люди доходять до певного рівня, а деякі зупиняються на півдорозі. Чому так відбуваєтсья? Чому вивчення англійської піддається не кожному? І справа тут не в математичному або філологічному складі розуму. В цій статті я спробую розібрати, які секрети потрібно знати, щоб вивчення мови стало для вас максимально ефективним, і ви дійшли до рівня Advanced легко и невимушено.

Секрет №1. Мотивація. 

Можливо, для когось це очевидно, а хтось почує це вперше. Якщо ви вирішуєте вивчати англійську мову, ви маєте чітко розуміти. для чого ви це робите. Навіть найпростіша мотивація надасть сил для подолання перших складних кроків. Якщо в голові у вас розпливчасті думки: "вивчу для себе", "зараз усім потрібна англійська", " зараз усім потрібно знати англійську", "на роботі всі знають, а я ні", не очікуйте великих результатів. Мотивація у кожної людини різна: можливо, ви хочете подорожувати і вільно спілкуватися з іноземцями, можливо, англійська допоможе вам піднятися по кар'єрних сходах або знайти більш престижну роботу, можливо, ви хочете слухати пісні і дивитися  фільми і хочете допомагати своїй дитині в школі. Все що завгодно, але без мотивації нікуди. Ви повинні чітко розуміти, які вигоди можна отримати після проходження одного рівня. Вивчення мови - процес непростий і тривалий. Щоб, зіткнувшись з важкою темою або важким завданням не опускати руки, потрібно мотивувати себе. Так само в цьому вам може допомогти ваш викладач і близькі люди. Пам'ятайте: будь-які складнощі можна подолати, аби було бажання. Так само потрібно ставити конкретні і реальні цілі, наприклад, що за три місяці ви пройдете початковий рівень, а до кінця року дійдете до рівня Intermediate. Ось вам 10 незвичайних ідей в короткому відео, які можуть вмотивувати вас вчити англійську.

Секрет № 2. Результати і прогрес.

У будь-якій справі головне почати і трохи почекати. Чим раніше ви відчуєте результати своєї роботи, тим впевненіше і щасливіше ви будете від того, що пішли на курси вчити англійську мову. Секрет полягає в тому, що перші два-три тижні потрібно присвятити англійській весь можливий час. Запис на курси або до репетитора - це, свого роду, стрес: нові люди, нове місце, нові обов'язки, менше вільного часу і відпочинку. Тому чим швидше ви поринете в атмосферу навчання і відчуєте перший прогрес, тим легше вам буде надалі. Всі складні завдання, які спочатку здавалися нездоланними, незабаром стануть не такими вже й складними. Ви зрозумієте, що граматичні теми іноді пов'язані між собою, якщо кожен день вчити хоча б по 10 слів, то за місяць ви будете знати 300 нових слів. Не так вже й важко, погодьтеся. Як ви почнете заняття, ввійдете в ритм, так і буде проходити ваш семестр.

Секрет № 3. Спілкування і практика.

10 секретів, які допоможуть вивчити англійську мовуЛовіть кожну можливість для практики англійської. В наші дні інтернет дає нам можливість вчити слова і фрази, користуватися словниками, дивитися фільми, слухати радіо, музику, подкасти англійською, читати онлайн книги, спілкуватися в чатах і проводити уроки по скайп. Задумайтесь. П'ятнадцять-двадцять років тому такої кількості можливостей не було. Люди вчилися за підручниками і за допомогою одного викладача в школі. Зараз у кожної людини є необмежені ресурси для вивчення будь-якої іноземної мови, потрібно просто їх знайти, вибрати кращі і скористатися. Тут звичайно ж головне, не переборщити з самостійним підбором матеріалів: допомога викладача вам потрібна, щоб не було помилок і плутанини. Робіть тільки те, в чому впевнені. Одного певного алгоритму дій немає, потрібно пробувати всі варіанти вивчення і вибирати свій. Постійно практикуйте ваші навички, які потрібні саме вам і які ви хочете освоїти. Намагайтеся думати англійською, писати, слухайте радіо і музику, читайте новини, дивіться фільми і телепередачі. Тут можна знайти кращі сайти для вивчення англійської.

Секрет №4. Не сподівайтесь лише на курси і викладачів. 

Багато людей, які вивчають англійську мову, часто перекладають відповідальність за свої успіхи або невдачі на викладачів або курси. Але це зовсім неправильно. В першу чергу все залежить від вас, вашого бажання і відн до занять. Хороший репетитор або курси англійської передають вам свої навички, досвід, матеріали, вчать, направляють і допомагають вам. Але просто записатися на курси і відвідувати уроки недостатньо. Потрібно брати активну участь в занятті, вдумуватися в кожне слово, завдання, правило. Також займатися англійською потрібно кожен день, навіть якщо у вас немає уроку або домашнього завдання, відвідувати додаткові заняття і заходи англійською. Не чекайте, що хтось познайомить вас з мовою і змусить її вивчити. Тим більше, в дорослому віці. За погану оцінку або пропуск вас ніхто лаяти не буде, як в школі. І англійську ви прийшли вчити не для оцінки або галочки. Ось тому потрібно чітко розуміти, що велика частина відповідальності лежить на вас.

Секрет №5. Навчайтеся на помилках.

Багато студентів кажуть, що у них мовний бар'єр. Як з ним боротися і побороти? У деяких людей існує мовний бар'єр тільки через те, що вони бояться зробити помилки в мові. Це комплекс відмінника. Такі люди звикли, що все навколо має бути ідеально. Але ви в будь-якому випадку будете робити помилки, тому що ви вчитеся, а не досконало володієте мовою. І всі поруч з вами в групі теж вчаться. Тільки хтось не боїться говорити і помилятися і при цьому отримує практику, а хтось навпаки. Навіть носії мови роблять помилки в мові. Навіть ви, говорячи своєю рідною мовою, можете робити помилки. Без мовної практики бар'єр не подолати. Для цього у вас є викладач, який вас повинен виправити, але робити це потрібно дозовано, не багато, щоб не було комплексів, але і не мало, тому що людина не буде розуміти, де помилилася. Чим більше ви говорите, тим швидше ви будете думати англійською, а не перекладати окремі слова у себе в голові, тим вільніше ви будете себе почувати. Мову вчать не заради знання граматики, мільйон правил і нової лексики. Англійська - це засіб спілкування. Розслабтеся і отримуйте від спілкування задоволення, навіть якщо ви помиляєтеся або щось не зрозуміли. Але не забувайте реагувати на виправлення і не допускати своїх помилок надалі.

Секрет №6. Закріплюйте і повторюйте пройдений матеріал.

Буде чудово, якщо ви знайдете час, щоб повторювати пройдений матеріал кілька разів. Щоб слово або фраза закріпилися в довгостроковій пам'яті, потрібно пропрацювати їх в різних варіаціях 6-8 разів (проговорити, прочитати в тексті, написати, почути). Якщо ви не використовуєте слово або мову, ваш мозок може викинути це, як непотрібну інформацію. Ось чому навіть якщо ви дійшли до останнього рівня англійської мови, потрібно підтримувати свій рівень і бути в тонусі, відвідуючи розмовні клуби хоча б раз на тиждень. Наприклад, школа англійської мови Green Forest організовує різні англомовні заходи в Києві, Львові, Харкові, Дніпрі та Одесі. Деякі з них, наприклад English Sunday, ви можете відвідувати безкоштовно щонеділі, подробиці за цим посиланням. За іншими подіями стежте тут.

10 секретів, які допоможуть вивчити англійську мову - 2

Секрет №7. Не обирайте носія в ролі основного викладача.

Багато студентів хочуть вчити англійську саме у носія мови, думаючи, що це престижно, і тільки носій може добре викладати англійську. Тут потрібно розібратися, чи є носій педагогом або це людина, для якої англійська мова рідна. У першому варіанті, звичайно ж, маса плюсів: ви слухаєте мову без акценту, вас навчають і вам в будь-якому випадку потрібно вживати англійську, адже носій вас не зрозуміє. Але за такий варіант будьте готові заплатити більше, ніж за курси або українського викладача. Так само на початковому рівні вам буде дуже складно розуміти один одного. Якщо носій - людина, яка просто говорить англійською і не є викладачем, це інша справа. Подумайте, ви носій російської або української мов, але чи зможете ви навчити цих мов англійця? Навряд чи, адже ви не педагог і не знаєте всіх особливостей мови. Тому до такого носія є сенс ходити на розмовні заняття, щоб слухати живу мову і вимову. Але на основні заняття краще підібрати українського викладача, який не гірше англійця зможе пояснити всі тонкощі навчання. У цій статті можна дізнатися, де знайти іноземців для розмовної практики.

Секрет №8. Не вивчайте окремі слова.

Всім відомо, що одне слово в англійській мові може мати багато різних значень і перекладів. Не намагайтеся вивчити окреме слово, адже в кожному випадку воно буде мати різні значення. Вивчайте слова і фрази в контексті. Ще краще запам'ятовувати відразу ж цілі словосполучення або навіть речення. Тут вам на допомогу прийде читання. Підбирайте статті та книги вашого рівня, щоб не потонути в новій лексиці. Так само популярна помилка у вивченні англійської - перекладати речення дослівно. Порядок слів у російській або українській мовах відрізняється від англійського. Нижче список з 10 слів, які мають найбільшу кількість значень.

                        Слово                         Приблизна кількість значень 
run  645
set  430
go  368
take  343
stand 334
get  289
turn  288
put  268
fall  264
strike  250

 

У цій статті можна знайти поради з вивчення нових англійських слів.

Секрет №9. Слухайте.

У кожній мові є свої особливості вимови, до яких нам важко звикнути. Тому потрібно слухати якомога більше. Спочатку звуки будуть здаватися дивними, але потім наш мозок звикає і підлаштовується, і ми можемо говорити новою мовою правильно. Намагайтеся імітувати звуки. Спочатку це складно, але потім з тренуваннями все виходить. Чому важливо мати правильну вимову. Як кажуть: «Зустрічають по одягу...» Якщо ви починаєте говорити з неправильною вимовою, і це ріже слух, далі вас слухати ніхто не буде, навіть якщо ви освоїли досконало граматику і лексику і не робите помилок у мовленні. Вимова - це ваша візитна картка. На сайті enpodcast.com можна знайти безліч аудіо-матеріалів для різних рівнів і з різних тем.

Секрет №10. Організуйте час і дозвілля. 

10 секретів, які допоможуть вивчити англійську мову - 3Якщо ви вирішили записатися на курси англійської або займатися з викладачем, потрібно налаштувати себе на серйозну і активну роботу. Постійні зміни викладачів або курсів, відсутність однієї методики навчання, часті пропуски занять, невиконання домашніх завдань не принесуть результат. Ви просто витратите свій час. По-перше, складіть правильний графік, щоб часу вистачало як на навчання, так і на відпочинок та інші заняття. Якщо ви будете втомлені і перевантажені, англійська буде не в радість. Якщо у вас багато роботи, планується тривале відрядження або можуть виникнути непередбачені обставини, краще відкласти семестр. Так само запорука успіху при вивченні англійської - регулярність. Краще займатися кожен день по годині, ніж раз на тиждень - цілий день. Оптимальний режим занять з викладачем - 2-3 рази на тиждень по одній годині і більше. У будні намагайтеся займатися 2-3 години на день, виконуючи домашнє завдання і роблячи додаткову роботу на свій розсуд. По-друге, не буде результату, якщо ви будете ставитися до навчання, як до важкого завданням, яке відбирає ваші сили, час і нерви. Спочатку потрібен позитивний настрій. Якщо ви втомилися, зробіть невелику перерву і продовжіть пізніше. Якщо ви відчуваєте, що англійська мова - це взагалі не ваше, відкладіть заняття, можливо, бажання вчитися прийде до вас пізніше. Але не потрібно навчатися через силу. Це точно не принесе результату.

І найголовніший секрет: починаючи вивчати мову - станьте одержимі цією ідеєю. Потрібно вчитися, старатися, діяти, і все вийде.

Вам також може сподобатися:
Speaking
Відео: 10 лайфхаків для набуття британського акценту в англійській мові
Якщо ви не шукаєте легких шляхів, тобто обрали для себе аристократичну British English, тоді ловіть нове відео "10 лайфхаків для набуття британського акценту" від викладача Green Forest, яке значно полегшить вам життя  — https://bit.ly/3wIxJab. У ньому Назар Задорожний ділиться…
Video
Відео: 10 підступних питань на співбесіді англійською мовою та відповідей на них
"Де ви бачите себе через 5 років?", "Яким десертом ви хотіли б бути?" — ці та інші tricky questions можуть трапитися на співбесіді з кожним. І щоб ви знали, як відповісти на них in English так, аби отримати бажану роботу, ми у Green Forest підготували для вас нове відео "10…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.