Vocabulary. 05.01.2024

10 нових англійських слів та фраз 2023 року

Автор: Іра Озадовська

Ось і прийшов 2024 рік та час підбити підсумки минулого року. Всі ми знаємо, що мова розвивається постійно, саме тому кожного року в англійській з’являються нові слова та фрази. Деякі з них утворилися з нуля, а інші вже існували та набули нових значень. Пропоную вам розглянути, які ж саме слова стали найвживанішими, щоб ще краще розуміти носіїв мови та популярні відео в інтернеті! Let’s start!

1. rizz – noun, іменник

Значення: походить від слова charisma (харизма) та використовується для позначення романтичної привабливості або чарівності.
Example: I've lost all my rizz, but I think it's a sign to focus on school. (Я втратив всю свою харизму, але я думаю, що це знак зосередитися на школі.)

Відповідно до the Oxford English Dictionary (OED) – це слово 2023 року. Для багатьох людей це слово знайоме завдяки актору Тому Холланду, який використовував його у своєму інтерв’ю.

 
2. to deinfluence або de-influence – verb, дієслово
 
Значення: використовувати соціальні мережі, щоб попередити (своїх підписників) уникати певних комерційних продуктів, способу життя тощо. Це слово також можна назвати відносно новим трендом в Instagram, TikTok та YouTube. Все більше блогерів розкривають правду про деякі продукти, які не варті уваги через погану якість або будь-які інші причини.

Example: My favourite blogger made a TikTok video to de-influence other people from bad cosmetics. (Мій улюблений блогер зняв відео в TikTok, щоб застерегти інших людей від поганої косметики.)

3. situationship – noun, іменник

Значення: походить від слова relationship (стосунки), але має трохи інше значення. Це романтичні або сексуальні стосунки, які є невизначеними та ні до чого не зобов’язують. Люди в situationship більше, ніж друзі, але менше, ніж віддані романтичні партнери.
Example: No one disrupts your mental health the way that 2-year long situationship with no future does. (Ніхто так не порушує ваше психічне здоров'я, як це робить 2-річні стосунки без майбутнього.)

Той самий новий термін для невизначених стосунків, коли ви не хочете “навішувати ярлики” один на одного. 

 
4. beige flag – noun, іменник
 
Значення: це короткий опис риси характеру, яка вказує на те, що партнер або потенційний партнер нудний або йому бракує оригінальності. Також ця фраза описує людину в цілому як не явно хорошу, але й не погану.
Example: He continues to wear underwear or clothes that have holes in them. It’s a beige flag for me. I need to think about our relationship. (Він продовжує носити спідню білизну або одяг, коли на них вже є дірки. Для мене це бежевий прапор. Мені потрібно подумати про наші стосунки.)

Словосполучення походить від творців green flag та red flag, що означають хороші та погані риси відповідно. 

5. parasocial – adjective, прикметник

Значення: Позначення стосунків, що характеризуються одностороннім, невзаємним почуттям близькості, яке відчуває глядач, шанувальник або послідовник до відомої чи видатної особи.
Example: Parasocial attitudes are bad enough when fans think they are your friends. (Парасоціальне ставлення доволі погане, коли шанувальники вважають, що вони ваші друзі.)

6. Swiftie – noun, іменник

Значення: фанат Тейлор Свіфт.
Example: Taylor Swift’s Eras tour has thrilled Swifties and brought even more into the community. (Тур Тейлор Свіфт “Eras” схвилював свіфтіз і ще більше привернув увагу спільноти.)

У 2023 році співачка Тейлор Свіфт на піку своєї популярності, тому фанати створили цілу спільноту та обрали собі назву на її честь.

7. copypasta – noun, іменник

Значення: дані (наприклад, блок тексту), які були скопійовані та поширені в Інтернеті, дослівного перекладу в українській мові немає.
Example: The tweet became a copypasta, and was shared and applied to movies, TV shows, musicals, songs, and books… (Твіт став “копіпастою”, його поширили та застосували до фільмів, телешоу, мюзиклів, пісень і книг…)

8. to hallucinate – verb, дієслово

Значення: стосується штучного інтелекту, який може створювати неправдиву інформацію, що суперечить намірам користувача, і подавати її як правдиву та фактичну.
Example: When chatbots hallucinate, the result is often not just inaccurate but completely fabricated. (Коли чат-боти “глючать”, результат часто не просто неточний, а повністю сфабрикований.)

Це слово 2023 року відповідно до dictionary.com, адже саме у цей рік почали активно використовувати штучний інтелект майже у всіх сферах життя. Завжди варто пам’ятати, що ШІ не перевершив людського мозку, тому інколи може hallucinate

@20vc_tok AI hallucinations: bug or feature? Full episode with Douwe Kiela from #ContextualAI now in bio — #20VC #HarryStebbings #aicoding #genai #aihallucinations #DouweKiela #chatgpt ♬ Storytelling - Adriel

9. mid – adjective, прикметник

Значення: навіть скорочення від middle (середина) набуло нового значення, тож це слово тепер також означає “ні дуже хороший, ні дуже поганий”.
Example: The PlayStation showcase was mid. (Виставка PlayStation була посередньою.)

Найбільше його почали використовувати у соціальних мережах після виходу більма “Барбі”, коли деякі люди почали називати Марґо Роббі “посередньою”. 

 
10. Blursday – noun, іменник
 
Значення: походить від слів blur (розмитий) та day (день), виходить такий собі “розмитий день”. Можна використовувати, коли ви забули, який сьогодні день, або ж коли всі дні такі однакові, що вже не збереш, який це день тижня. 
Example: It was another Blursday in my life. (Це був ще один “незрозумілий день” у моєму житті.)
 
Сподіваюсь, цей список слів 2023 року був корисним для вас і ви почнете використовувати ще більше трендових слів. Звичайно, на цьому він не закінчується і я впевнена, що протягом нового 2024 року ми ще будемо дізнаватися і вчити нові популярні слова зі словників та різних соціальних мереж. Успіхів у навчанні!
Вам також може сподобатися:
Fun
6 трендових англомовних пісень в TikTok 2024 року: про що там співають?
А у вас є акаунт в TikTok? У мене – так! І це саме та соціальна мережа, яка може мене поглинути на декілька годин у scrolling (гортання) все нових і нових цікавих відео. Якщо ви такі ж, як і я, вам буде точно цікаво та корисно прочитати цю статтю. Тут я зібрала 6 популярних англомовних пісень…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Supacell
Шанувальники science fiction (наукової фантастики), збирайтеся! Netflix випустив новий серіал під назвою "Supacell", який неодмінно вас здивує цікавим сюжетом та допоможе поповнити словниковий запас необхідною лексикою. Сюжет серіалу завертається навколо п’ятьох жителів південного Лондона,…
Fun
6 нових та популярних серіалів на Apple TV за рівнями для вашої англійської
Вивчати англійську з викладачем – це, безсумнівно, найефективніший метод. Але ж і підтримувати свій рівень якось треба у паузах між курсами або заняттями. А один із приємних способів це зробити – дивитися серіали англійською. Тут і цікавим сюжетом себе розважите, і ще й вивчите нову лексику.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.