Vocabulary. 29.07.2011

10 латинських абревіатур, які ви маєте знати

Автор: Альона Горбатко
Незважаючи на те, що латинь вважається мертвою мовою, у багатьох європейських мовах, зокрема, англійській, присутня величезна кількість латинізмів, тобто слів, запозичених з латинської мови. Це пов'язано з тим, що до XIX століття латина була міжнародною мовою науки. Наукові трактати в більшості випадків писалися латинською мовою. Англійські переклади цих трактатів рясніли латинізмами, щоб зберегти науковий стиль викладу. Однак після французької революції університетське викладання було перелаштовано з латині на національні мови, і це рішуче підірвало статус латині як основної мови науки. В результаті в XIX столітті латинь майже вийшла з ужитку, справивши величезний вплив на формування лексики багатьох мов.


Оскільки англійська графіка повністю збігається з латинською, розпізнавати латинізми в англійському тексті досить важко, особливо це стосується скорочень. Скорочення є невід'ємною частиною письмової мови: вони допомагають зробити письмову мову легше, спрощуючи написання певних висловів і словосполучень, однак при читанні часто виникає проблема з вимовою таких абревіатур. Тому пропонуємо вам 10 часто вживаних в англійській мові латинських скорочень з транскрипцією і прикладами.



etc. et cetera [et'setrə]
Meaning: and so on, and other things/ і так далі; та інші
Usage: "This is a shop which sells cards, calendars, wrapping paper etc."

 

 

 


e.g. exempli gratia [ɪg,zempɪ‘greɪʃə]
Meaning: for example / наприклад
Usage: "We have numerous problems to deal with before reforming welfare policies, e.g., the trade deficit, Medicare, and social security."


i.e. id est [,ɪd‘est]
Meaning: literally, precisely, it is / буквально, в точності, тобто
Usage: "The film is only open to adults, i.e. people over 18."


vs. versus [‘vəːsəs]
Meaning: against, compared to, as opposued to / проти, в порівнянні з
Usage: "You know, people always point the presidents to sort of look at how they've changed, at the beginning of their term vs. end of their term. "

 

 

 

 


c., ca., ca.,cca. circa [‘səːkə]
Meaning: around, approximately / близько, приблизно
Usage: "Shortly after Henry IV seized the throne from Richard II, Geoffrey Chaucer died (c.1400 A.D.), perhaps due to old age. "


p.a. per annum [pər’ænəm]
Meaning: through a year, yearly / за рік, щорічно
Usage: "The prevailing interest rate of the country - also to be used for discounting - is 14 % p.a., for investments through a bank or other financial institutions. "


i.a. inter alia [,ɪntər‘eɪlɪə]
Meaning: among other things / між іншим
Usage: "The paper discussed, i.a, political, economic, and social issues."

 

 

 

 

cf. confer [kən‘fəː]
Meaning: compare / порівняйте
Usage: "These results were similar to those obtained using different techniques (cf. Wilson, 1999 and Ansmann, 1992)."


C.V. curriculum vitae [kərɪkjuləmvɪ:taɪ]
Meaning: course of life / короткий опис життя і професійних навичок (резюме)
Usage: "Some employers require that your C.V. was no longer than one page. "


A.D. Anno Domini [,ænəu‘dɔmɪnɪ]
Meaning: In the year of the Lord / в рік Господа (нашої ери)
Usage: "The building of the Roman Colosseum began between 73-75 A.D. and was almost completed in 79AD when Vespasian died. "


Повний список

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Vocabulary. Places around the city. A1-A2
“Де знаходиться автобусна зупинка/ресторан/кав’ярня?” – одні з найважливіших типів запитань англійською, які вам точно знадобляться у подорожі. У новому безкоштовному лексичному уроці поговоримо на тему Places around the city для рівнів A1-A2 – https://bit.ly/4av9UkJ. На…
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.