Хто не любить маршмелоу? Сьогодні ми навчимося готувати його вдома, а заразом вивчимо нові слова англійською, пов'язані з кулінарією та десертами.
Давайте спочатку дізнаємося про кілька цікавих фактів про маршмелоу. Цей зефір не завжди був тим повсякденним смаколиком, який ми знаємо сьогодні. Ось невелика інфографіка з історії маршмелоу.
2000 р. до н.е. – Стародавні єгиптяни знайшли дикорослу траву в болотистій місцевості, з якої можна було витягти солодку речовину. Ця речовина, сік рослини алтею, у поєднанні з рецептом льодяників на основі меду стає настільки чудовим кондитерським виробом, що він призначений тільки для фараонів та богів.
1800-ті роки – Виробники цукерок у Франції роблять перші маршмелоу, якими ми їх знаємо сьогодні. Ласощі стали популярними настільки швидко, що кондитери вигадали формочки з кукурудзяного крохмалю для формування маршмелоу, щоб його можна було робити швидше. Лікарі також використали сік маршмелоу в поєднанні з яєчним білком та цукром, щоб робити густу меренгу, яка продавалася як лікарська карамель, щоб пом'якшувати біль у горлі, уповільнювати кашель та лікувати поранення.
1927 – «Довідник дівчат-скаутів» – перше видання, в якому наводиться рецепт смаженого зефіру в поєднанні з шоколадними батончиками та крекерами з борошна грубого помелу.
Чесно кажучи, за своє кулінарне життя я готувала домашній зефір кілька разів, і щоразу переглядаю різні рецепти… починаючи зі старомодного, зі збитими білками та желатином – перевірений спосіб приготування справжнього зефіру, і закінчуючи дуже «липким» американським методом змішування желатину та цукрової пудри. Сьогодні я вирішила зробити м'які маршмеллоу, що нагадують мус та зефір одночасно.
Корисна лексика
Word |
Definition |
Translation |
marshmallow |
a similar confection, usually soft and spongy, made from gum arabic or gelatin, sugar, corn syrup, and flavoring |
американський зефір |
confection |
a sweet preparation of fruit or the like, as a preserve or candy |
кондитерський виріб |
sap |
the juice or vital circulating fluid of a plant, especially of a woody plant |
сік (рослини чи дерева) |
аgar-agar |
Also called Chinise gelatin, a gelatin like product of certain seaweeds |
агар-агар |
meringue |
a delicate, frothy mixture made with beaten egg whites and sugar or hot syrup |
меренга, безе |
Інгредієнти:
- 2 egg whites – 2 яєчні білки
- 2 tbsp agar-agar (natural gelatin) – 2 столові ложки агар-агару (натуральний желатин)
- 200 ml water – 200 мл води
- 150 g sugar – 150 г цукру
- 100 ml whipped cream – 100 мл збитих вершків
- 1 pack fruit or berry jelly (we took strawberry) – 1 упаковка фруктового або ягідного желе (ми взяли полуничне)
Дивіться, ми зробили два види зефіру:
- з готовим полуничним желатином;
- зі свіжою чорницею.
Тож ви можете зробити один з них на ваш вибір. Пізніше ви побачите картинку А та картинку Б рецептів.
Тепер до процесу приготування!
1) Змішайте 70 г води та порошок желе в мисці та залиште на 5 хвилин (у цьому рецепті ми використовуємо 1 упаковку полуничного желе).
2) У невеликій каструльці змішайте 130 мл води, 2 столові ложки агар-агару і 150 г цукру. Прокип'ятіть суміш кілька хвилин і влийте гарячу суміш сиропу до желейно-водної суміші. Збивайте желейну суміш на високій швидкості міксером протягом 5 хвилин.
3) В окремій мисці збийте 2 яєчні білки до густої кремоподібної консистенції.
4) Додайте яєчні білки до желейної суміші і змішуйте протягом 1 хвилини.
5) В іншому окремому посуді змішуйте збиті вершки (26-33% жирності) протягом 3-5 хвилин, потім швидко влийте вершки в суміш маршмелоу.
6) Тепер вам потрібно швидко працювати! Розлийте зефірну суміш у силіконові форми.
Варіант А (з полуничним желе)
Варіант Б (з чорницею)
Змішайте 1/3 склянки чорниці у блендері. Потім додайте чорничне пюре в желатиново-вершково-яєчну суміш. Ви можете використовувати кондитерський мішок, щоб сформувати маршмелоу на деко. Перед цим посипте його цукровою пудрою або застеліть силіконовим килимком, як це зробили ми.
7) Залиште маршмелоу на 2,5 години на кухні за кімнатної температури або на 1 годину в холодильнику. Вийміть маршмелоу із силіконових форм і посипте кожен шматочок цукровою пудрою.
Смачного!