На жаль, у зв'язку з поточною ситуацією у світі, ми можемо подорожувати хіба що зі спальні на кухню і назад. Але нехай це не заважає нам зараз мріяти, згадувати і планувати майбутні подорожі і нові відкриття. Адже під час подорожей, ми завжди намагаємося спробувати щось нове. І вино в тому числі (куди ж без нього). Ось, гуляючи десь вузенькими вуличками Італії або Франції, заходиш в невеликий family-run ресторанчик і замовляєш звичне і знайоме шардоне або к'янті, а може і щось більш автентичне, обов'язково місцеве, особливе. І зовсім не важливо, в якій країні ти знаходишся, адже мова вина, вона ж практично універсальна. Вам не потрібно вміти говорити італійською, французькою або іспанською, щоб розуміти та насолоджуватися смаком цього напою. До того ж, часто етикетки на пляшках англійською мовою. Так-так, англійська не тільки міжнародна мова комунікацій та бізнесу, але і вина.
Мій невеликий гід в термінологію п'янкої теми допоможе знайти саму цю veritas у вині і підібрати напій, який буде до смаку саме вам.
Почнемо з "кольору". Всі знають про white (біле) and red (червоне), але як бути з рожевим? Адже воно точно не pink. Якщо хочете рожевого вина, запитайте blush wine або rosé.
Тепер подивимося, що ж стоїть за кольором. Вино ділять на кілька основних видів, в залежності від varietal (сорту виноматеріалів):
- dry - сухе
- semi-sweet - напівсолодке
- sweet, dessert - солодке, десертне
- sparkling - ігристе
- cuvée - кюве (суміш сухих вин, різних сортів, районів і навіть врожаїв різних років)
- brut - брют (має одну з найнижчих ступенів вмісту цукру, дуже сухе)
- ice wine - крижане вино (солодке вино з перезрілого винограду, зібраного під час перших заморозків, ретельно відібраного і віджатого вручну, з якого отримують різкі, ексклюзивні вина з медовим смаком)
- coupage / blending - змішування різних сортів
- assemblage - змішування молодих вин з певних сортів винограду, вирощених в певних районах
Сам смак вина (wine flavour) має шість основних ознак:
- Acidity - кислотність
- Sweetness - солодкість
- Tannin - таніни
- Fruitiness - фруктовість
- Non-fruit flavors - не фруктові смаки
- Alcohol - алкоголь
Більше про ці ознаках дивіться у відео нижче:
Варто також розглянути деякий особливості тієї чи іншої пляшки вина зокрема. Наступні слова і абревіатури можна знайти на етикетці або ж почути з вуст гостинного господаря того самого маленького ресторанчика:
- mature wine - витримане вино
- vintage wine - марочне вино
- aged wine - вино, яке досягло зрілості в хороших умовах; ароматне, округле, без ознак терпкості
- house wine - домашнє вино
- table wine - столове вино
- rough wine - терпке вино
- astringent wine - в'яжуче вино
- rich wine - багате вино, врівноважене по своїх численних складових
- Riserva - вино з підвищеним терміном витримки і більш високою міцністю
- DOC (Denominazione di Origine Controllata) - категорія якості італійських вин, яка вказує на те, що вино було вироблено в певному традиційному регіоні Італії за певною технологією і задовольняє специфічним стандартам якості.
- DOCG (Denominazione di Origine Controllata e Garantita) - вища категорія якості італійських вин.
- AOC (Appellation d'Origine Contrôlée) - вища категорія якості французьких вин.
У цьому відео вам розкажуть про основні помилки, які ми здійснюємо при виборі вина. З нього ми можемо винести 4 основних правила, яких варто дотримуватися і які допоможуть вам завжди насолоджуватися вашим вибором.
- Pair your wine with the right food. - Поєднуйте вино з відповідною йому їжею.
- Serve it at the right temperature. - Подавайте вино правильної температури.
- Let it breathe. - Дайте вину подихати.
- Use the right glass. - Використовуйте правильний келих.
Що стосується келихів, то їх неймовірна кількість, в залежності від типу, кольору, солодкості, міцності вина і навіть сорту винограду, з якого воно виготовлено. Але для того, щоб насолодитися смаком вина, досить вибрати один з основних трьох варіантів.
- tall glass - високий келих
- wider bowl - ширша чаша
- narrower rim - більш вузький обідок
- tall, skinny flute - високий, вузький келих для шампанського (ігристого вина)
І кілька tips on what you need to know about ordering wine at the restaurant.
- Did you decide on some wine? - Oh, heck, yes. - Ви вибрали вино? - О так.
- Bring me a malbec. - Принесіть мені мальбек.
- The wrong bottle comes out. - Вам подають не ту пляшку.
- Make sure to check the label, the style and the vintage to what you asked for. - Переконайтеся, що етикетка, тип і рік збору врожаю винограду, з якого виготовлено вино відповідає тому, яке ви замовили.
- He pours you a sample to see if the wine is flawed. - Він наливає вам вино, щоб ви могли побачити, що воно не зіпсовано.
- That wine is clean. - Це вино чисте.
- corked wine - вино, яке має аромат пробки, через те що було закупорено поганою пробкою.
- oxidized wine - окислене вино (через потрапляння повітря в пляшку при закупорці)
- cooked wine - варене вино (в результаті неправильної температури зберігання).
Як бачите, не обов'язково бути enologist (фахівцем з виноградарства та виноробства) або професійним сомельє, щоб обрати хороший напій. Сподіваюся, моя добірка трохи розширила ваші пізнання в цій тонкій темі і допоможе з вибором хорошого смачного і ароматного вина для будь-якого приводу, будь то весела зустріч з друзями, романтична вечеря з коханими або обід-знайомство з новою країною.
Enjoy!