Vocabulary. 29.11.2011

Фразові дієслова – це просто

Автор: Анастасія Брандт
Англійська мова не схожа на нашу рідну мову – українську. Вона містить у собі  багато понять, яких немає в нашій мові і навпаки. Тому з одного боку вона складніша, а з іншого - легша. Люди, які спілкуються англійською, не звертають уваги на відмінки, а українці не виділяють в минулому часі ще 5 різних часів.


Але в англійській мові, як і в будь-якій іншій, є дуже багато цікавих аспектів. Одним з них є phrasal verbs. Під час вивчення англійської не всі школи і не всі вчителі вважають за потрібне пояснювати та вивчати phrasal verbs. Але на сьогоднішній день вони є невід’ємною частиною мови. І ви навіть можете не помічати, як використовуєте ці дієслова, коли говорите  “I get up at 7 o’clock”.

Фразові дієслова – це просто

Phrasal verb (фразове дієслово) – це сполучення звичайного дієслова та постпозитива (прийменника, прислівника або того й іншого одночасно), іноді їх ще називають  дієслівно-прийменниковими словосполученнями. Значення такого дієслова не завжди відповідає дослівному перекладу його складових, частіше це значення набуває ідіоматичного характеру. Деякі фразові дієслова мають декілька значень, і як правило вони мають синонім із звичайних дієслів, який передає його суть.

Наприклад всім відоме дієслово break – ламати, розбити, набуває зовсім інших значень, коли стає частиною фразового дієслова:
break down  - зламатися, сильно засмутитися (stop functioning, get upset)
break in  - ввірватися (зі взломом), втручатися (force entry to a building, interrupt)
break up – розірвати стосунки (end a relationship)
break out – втекти, вирватися (escape)

Також фразові дієслова можуть складатися з двох (cheer up) або трьох (get away with) частин.

Розрізняють кілька типів фразових дієслів:

  1. Як і звичайні дієслова phrasal verbs можуть бути  intransitive (неперехідними) та  transitive (перехідними). Перехідні фразові дієслова мають прямий додаток, а неперехідні – ні.
  2. В тому випадку, коли фразове дієслово перехідне, воно може бути separable. Тобто phrasal verb може розділятися додатком або обставиною. Наприклад, "turn down" is a separable phrasal verb. Ми можемо сказати: "turn down my offer" or "turn my offer down".
                  He turned down my offer . / He turned my offer down.
    Визначити, чи фразове дієслово separable or inseparable, допоможе словник. Якщо між частинами такого дієслова стоїть something/someone - це значить, що воно може бути розділене на дві частини.
     
 

phrasal verbs

meaning

examples

 

direct object

intransitive phrasal verbs

get up

rise from bed

I don’t like to get up.

 

break down

cease to function

He was late because his car broke down.

 

transitive phrasal verbs

put off

postpone

We will have to put off

the meeting.

turn down

refuse

They turned down

my offer.


Фразові дієслова є джерелом утворення іменників та прикметників. Іменники або прикметники, які походять від фразового дієслова, наводяться у словнику після того значення фразового дієслова, від якого вони походять. Наприклад: “blackout”(“непритомність”) подається після фразового дієслова  black out” ( “suddenly become unconscious”).

Longman Phrasal Verbs Dictionary виділяє більше 5000 фразових дієслів в англійській мові, але це не означає, що їх усі потрібно вивчити на пам'ять. Далеко не всі слова у словнику часто вживані і, можливо, з деякими з них ви ніколи не зустрінетесь у повсякденному житті.

Існує два основних способи вивчення фразових дієслів самостійно: вивчення із словників та списків або вивчення із контексту.

Спосіб 1
Вивчення фразових дієслів із списків типу топ 100 або із словника належить до більш нудних методів, та кожен обирає собі те, що підходить саме йому. В цьому випадку Phrasal verbs потрібно вивчати поступово: не потрібно брати одразу велику кількість на вивчення, достатньо 1-3 дієслів в день. Можна обирати фразові дієслова за алфавітом, за головним дієсловом (get across, get along, get on with, get around, get at, get away, get down, get down to, get over) або за прийменником (build up, come up, divide up, drive up, meet up, open up, pass up, set up, start up, write up).
Спочатку потрібно дізнатись, що означає це фразове дієслово, звернути увагу на його складові частини (чи відповідає їх значення значенню всього дієслова). Потім потрібно знайти синонім до цього phrasal verb серед звичайних дієслів або словосполучень. Вигадати або виписати (з книжки, інтеренту) декілька речень із цим фразовим дієсловом. І так кожного дня. Поступово записувати всі вивчені дієслова в список та в кінці кожного тижня його проглядати.

Ось, наприклад, на цьому сайті кожен день ви зможете знайти нове фразове дієслово і речення до нього, тож знаходити списки самостійно не доведеться.

Спосіб 2
Цей спосіб більш цікавий, ніж попередній. Він полягає у тому, щоб записувати нові фразові дієслова, які ви почули у фільмі або у пісні, прочитали в книжці або у якійсь англомовній статті в інтернеті, почули від вашого знайомого іноземця або підслухали у метро=).
Цей спосіб навіть є більш ефективним, адже в сучасних фільмах та піснях ви почуєте найбільш вживані фразові дієслова (а ви ж не хочете вивчати застарілі фразеологізми).
Використовуючи цей спосіб, потрібно виписати це дієслово у тому контексті, у якому воно було вжите.  Набагато цікавіше вивчати phrasal verbs із різноманітних історій та книжок, аніж просто зі списку. А те, що ви зацікавлені не тільки в дієсловах, а і в самому контексті, робить вивчення більш легким, фразові дієслова запам’ятовуються швидше.

На сайті BBC є цілий розділ присвячений вивченню фразових дієслів (Face up to phrasals).

Тож не потрібно боятися або просто ігнорувати фразові дієслова. Потрібно обрати спосіб їх вивчення, який підійде вам найбільше. І наступного разу, почувши щось типу look forward чи catch up, ви без зайвих запитань зрозумієте зміст речення, що додасть вам впевненості у своїх знаннях англійської мови.

 

phrasal verbs

meaning

examples

 

direct object

intransitive phrasal verbs

get up

rise from bed

I don’t like to get up.

 

break down

cease to function

He was late because his car broke down.

 

transitive phrasal verbs

put off

postpone

We will have to put off

the meeting.

turn down

refuse

They turned down

my offer.

Вам також може сподобатися:
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.