Grammar. 06.03.2024

Zero Conditional – правила вживання, різниця між Zero та First Conditional

Автор: Марія Діброва

Дивина, але тема Conditionals – тобто умовних речень – часто викликає в студентів бажання відтермінувати її вивчення. Але цього точно не варто робити, бо ця тема дуже логічна – її просто варто зрозуміти, і життя стане одразу набагато легше.

Загалом в англійській мові є 5 Conditionals – тобто 5 умовних типів речень. В цій статті пропонуємо розглянути найперший і найлегший із них, а саме – Zero Conditional (нульовий тип умовних речень).

Зміст

1. Коли вживається Zero Conditional
2. Утворення умовних речень нульового типу
3. Відмінність між Zero та First Conditional
4. Чим замінити слово if в Zero Conditional

Вивчення граматики англійської мови (фото)

А для поглиблення своїх знань пропонуємо вам ознайомитись зі статтями про інші умовні типи за цими лінками:

Коли вживається Zero Conditional

Zero Conditional – тип умовних речень, що переважно використовується для загальноприйнятих фактів або правил. Абсолютно всі умовні типи речень складаються з двох частин: з умовою (if clause) та з результатом (main clause), – і Zero Conditional не буде винятком. А зараз більш детально поглянемо на випадки його вживання.

1. Для опису явищ природи, загальнонаукових фактів, тощо

Зазвичай Zero Conditional потрібен, коли йдеться про певні природні явища або закони, наукові факти або певні причинно-наслідкові зв’язки. Власне, коли ви будете пояснювати своїм дітям хімію чи будь-який інший природничий предмет, вживайте саме 0 Conditional.

  • If the temperature is above 0 degrees, the ice melts. – Якщо температура сягає вище 0 градусів, лід тане.
  • If you mix black and white colors, you get gray color. – Якщо змішати чорний і білий кольори, вийде сірий.
  • If you cut your arm, it bleeds. – Якщо порізати руку, йде кров.

2. Коли йдеться про певні факти, що є зрозумілими та правдивими для більшості людей

Це можуть бути речення, що містять зрозумілі для всіх факти, які не потребують доведення, або загальновідомі та правдиві факти з нашого життя. В цьому випадку на допомогу теж приходить Zero Conditional.

  • If you eat a lot of chocolate, you gain weight. – Якщо ти їси багато шоколаду, то набираєш вагу.
  • If you don’t do sport, you don’t become healthier. – Якщо ти не займаєшся спортом, ти не стаєш здоровішим.
  • If babies are hungry, they cry. – Якщо малюки хочуть їсти, вони плачуть.

3. Технічні або інші інструкції

Коли ви складаєте технічну інструкцію використання певного додатка чи приладу, варто вживати 0 Conditional. 

  • If you don’t download zoom on your phone, you can’t join our online meeting. – Якщо ти не завантажиш зум на свій телефон, ти не зможеш приєднатися до нашої онлайн-зустрічі.
  • If you click here, one new window appears. – Якщо ти натиснеш сюди, з’явиться нове вікно.
  • If I press the red button, the air remote controller works. – Якщо я натисну на червону кнопку, кондиціонер запрацює.

4. Певні факти про себе та своє власне життя

Коли ми маємо справу зі звичками, певними рутинними речами з життя, коли йдеться про те, що відбувається час від часу або доволі часто – також використовуємо в реченні Zero Conditional.

  • If I’m tired after my working day, I usually drink a bottle of wine in the evening. – Якщо я втомлений після свого робочого дня, я зазвичай випиваю пляшку вина ввечері.
  • If Sam gets up earlier than Patrick, she drinks coffee alone. – Якщо Сем встає раніше за Патріка, вона п’є каву наодинці.
  • If I go out with my folks, we often go to the restaurant in the city center. – Якщо я йду кудись зі своїми родичами, то ми часто йдемо в ресторан у центрі міста.

Утворення умовних речень нульового типу

В цій статті ми запропонуємо декілька структур в Zero Conditional, ви побачите і переконаєтесь, що шляхів утворення речення в даному умовному типі кілька. Спочатку розглянемо найбільш вживану і стандартну побудову Zero Conditional.

Умова

Результат

Present Simple

Present Simple

 

Отже, в обох частинах речення, в умовній та головній, один і той самий час – Present Simple. Доволі легко запам’ятати, чи не так? Саме цей час і буде основою конструкції речення в Zero Conditional. Розглянемо кілька прикладів побудови Zero Conditional нижче:

  • If the rain falls, the grass becomes wet. – Якщо ллє дощ, трава стає мокрою.
  • If you sunbath for a long time in the summer, you have a sunburn. – Якщо ти довго засмагаєш влітку, можеш отримати сонячні опіки.
  • If you throw something, if falls down. – Якщо ти кидаєш щось, воно падає.

Але одним теперішнім простим часом не варто обмежуватись у цьому типі умовних речень. У різних частинах речення в Zero Conditional замість Present Simple може стояти Present Continuous, Present Perfect або й навіть наказовий спосіб, тобто Imperative. Кожен час ставиться в реченні залежно від його контексту та змісту. Розберемо кожен варіант, що може бути використаний у Zero Conditional, більш детально:

Умова

Результат

Present Continuous

Present Continuous

If Mary is driving her car, she is listening to the music and singing. – Якщо Мері їде за кермом своєї машини, вона слухає музику та співає.

Present Simple

Imperative

If you want to be smarter, start learning Zero Conditional! – Якщо ти хочеш бути розумнішим, починай вчити Zero Conditional!

Present Simple

Present Continuous

If Kate is here, I'm going away. – Якщо Кейт тут, я йду геть.

Present Continuous

Present Simple

If my children are sleeping, usually I watch movies or read books. – Якщо мої діти сплять, зазвичай я дивлюсь фільми чи читаю книги.

Present Perfect

Present Simple

In the evening, when we have done all our work, we go to the pub. – Ввечері, коли ми зробили всю нашу роботу, ми йдемо в паб.

 

Відмінність Zero та First Conditional

Вище вже було зазначено, що в англійській мові існує 5 типів умовних речень. Проте Zero Conditional найчастіше плутають із First Conditional. А воно й не дивно, в українській взагалі немає стільки типів умовних речень, тому можемо вас зрозуміти. Саме через це розберемо цей найбільш поширений варіант плутанини.

Zero Conditional

First Conditional

If ice melts, it becomes water in any case. – Якщо лід тане, він стає водою в будь-якому разі.

If we don’t explain the rule about Zero Conditional, our teacher will be crazy. – Якщо ми не пояснимо правило про Zero Conditional, наша викладачка буде шаленіти.

If bears sleep in winter, don't try wake them up. – Якщо ведмеді сплять взимку, не намагайся їх розбудити. 

If she moves to another flat near the city center, we will see each other more often. – Якщо вона переїде в іншу квартиру, ми будемо бачити один одного частіше.

If we fly to Madrid, we fly approximately 4 hours. – Якщо ми летимо до Мадрида, політ триває приблизно 4 години.

If our kids don't wash the dishes, they won’t go outside. – Якщо наші діти не помиють посуд, надвір вони не підуть.

 

Якщо Zero Conditional потрібен для висловлення щодо певних біологічних явищ чи загальноприйнятих фактів, то First Conditional використовується тоді, коли дія відбудеться з великою ймовірністю в майбутньому часі, якщо умова буде чи не буде виконана. Переглядайте порівняльну таблицю Zero and First Conditional вище.

Чим замінити слово if в Zero Conditional

  1. Unless – поки, допоки
  2. When – коли
  3. Whenever – кожного разу
  4. As soon as – як тільки-но
  5. Provided that – за умови
  6. On condition that – за умови
  7. Even if – навіть якщо

При вивченні Conditionals можна помітити, що слово if можна замінити на інші залежно від контексту слова. Вище можна розглянути найбільш вживані з них і ті, що чудово підійдуть для побудови речення в Zero Conditional. Пропонуємо також кілька наочних прикладів з цими словами-замінниками if у Zero Conditional.

  • Unless the sun rises up, morning doesn't come. – Допоки сонце не встане, ранок не прийде.
  • When you heat the water to 100 degrees, it definitely boils. – Коли ви нагріваєте воду до 100 градусів, вона обов'язково закипає.
  • Whenever she comes to the office earlier, she drinks two cups of tea. – Щоразу як вона приходить в офіс раніше, вона п’є дві чашки чаю.
  • As soon as it rains, the mushrooms grow. – Щойно починає дощити, виростають гриби.
  • Provided that you write your essay better than the previous time, you may go to the shopping mall. – За умови, що ти напишеш есе краще ніж минулого разу, ти зможеш піти в торговий центр.
  • On condition that I'm late to work, I often take a taxi to get to the office faster. – За умови, що я спізнююсь на роботу, я часто беру таксі, щоб швидше доїхати до офісу. 
  • Even if Jane is hungry, she should wait before the prayer finishes. – Навіть якщо Джейн голодна, вона має почекати, поки молитва скінчиться.
Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.