Fun, Listening. 05.05.2023

Як вчити англійську з подкастами – поради та добірка найцікавіших

Автор: Євгенія Колбаєва

Певно, ви вже багато чули про подкасти. Це розмовні програми в аудіо форматі на якусь тему або з якоюсь метою. Вони бувають як розважальні, так і наукові або новинні. Особисто я вважаю цей формат одним з найзручніших для вивчення англійської, бо на відміну від читання або перегляду фільмів, ви можете поєднувати прослуховування подкастів з щоденними справами. До того ж, практикування listening skills англійською є надзвичайно важливим, адже саме вони дають нам можливість розуміти співрозмовника і підтримувати діалог. Уявіть як зручно: ви їдете на роботу та практикуєте англійську одночасно, і для цього не потрібно ніяких додаткових девайсів, карток чи книжок, тільки ваш смартфон та навушники. А якщо я скажу вам, що це можна робити абсолютно безкоштовно? Звучить добре, чи не так?

Де слухати подкасти англійською?

Почнемо з найрозповсюдженіших платформ, а точніше застосунків, для прослуховування - Apple та Google Podcasts.

Окрім того що вони вже є на вашому телефоні, там ще й зібрані тисячі подкастів на різні теми. Для користування ними вам не потрібно оформлювати підписку - просто заходьте та слухайте.

Apple podcasts та Google Podcasts

Наступний за популярністю ресурс - Spotify podcasts, де подкасти можна слухати так само як і музику. Всі записи доступні безкоштовно, проте для завантаження файлів онлайн потрібна підписка.

Доступний для IOS та для Android 


 Overcast - ще один повністю безкоштовний застосунок, єдине що вас буде тривожити - реклама. Доступний тільки для IOS

 

Якщо ви багато користуєтесь вищезгаданими застосунками і шукаєте щось новеньке, спробуйте Pocket Casts. Він ідентичний до попередніх, тільки тепер вже доступний для користувачів Android.

IOS та Android 

Audible - в цьому застосунку теж є безліч оригінальних подкастів та більш того, тут ви знайдете аудіокниги англійською, які теж можуть допомогти у вивченні мови.

Доступний для IOS та Android 

 

Як слухати подкасти англійською?

Здається, що це неймовірно просто - вдягнув навушники, обрав подкаст і слухаєш. Але в мене є кілька порад, як зробити прослуховування більш ефективним саме з навчальної точки зору:

  1. Для багатьох подкастів ви зможете знайти текстові версії, які допоможуть вам з розумінням. Також, деякі подкасти, головною метою яких є вивчення англійської, прикладають списки з поясненням або перекладом слів і граматичних структур, які можуть бути новими для вас.


     
  2. Допоміжними матеріалами теж необхідно користуватись правильно. Спочатку просто спробуйте прослухати епізод, потім прочитайте транскрипцію, і тільки після цього шукайте визначення незрозумілих вам слів. Це навчить вас краще слідкувати за контекстом і розуміти почуте. Ви можете виписувати незрозумілі вам слова, і може трапитись так, що в ході прослуховування ви зрозумієте значення деяких. В таких випадках, ви з набагато більшою ймовірністю запам‘ятаєте розгадані вами слова.
     
  3. Записуйте підсумок прослуханого епізоду. Напишіть, про що був подкаст, що нового ви вивчили і ваші думки на почуте. Це необхідно для того, щоб затвердитись, що ви зрозуміли головну ідею епізоду, а найголовніше, щоб попрактикувати використання нових слів, структур і виразів, які ви почули в цьому епізоді. Адже лише активне використання вивченого допоможе вам запам‘ятати матеріал надовго.
     
  4. Змінюйте швидкість подкасту відповідно до ваших потреб. Кожен програвач подкастів має таку функцію.
     
  5. Займайтеся прослуховуванням регулярно, аби це приносило найбільшу користь 

Що слухати?

Час перейти до найцікавішого! Для початку, я зібрала список подкастів з порадами та корисною інформацією щодо покращення мовних навичок. Тут ви знайдете пояснення нових слів, тексти та словники до епізодів.

Ніжний інгліш

 Початкові рівні
 Starter - Pre-Intermediate (A0-A2)

   Ведуча подкасту Хельґі Палко впевнена, що мову неможливо вивчити, не вибудувавши із нею стосунки.
  «Ніжний інгліш» — подкаст про те, як будувати здорові стосунки з англійською мовою.


Доступний в Apple podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts


Luke’s English Podcast 

Середні рівні
Intermediate - Upper-Intermediate (B1-B2)

Цей подкаст допоможе вам оцінити власний рівень володіння англійською мовою, отримати уявлення про те, що насправді означає мовна компетенція, і, змусить людей замислитися двічі, перш ніж робити поспішні висновки про англійську мову інших людей.

Доступний на Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts, Audible


Easy Stories in English

Для всіх рівнів 

Вивчати мову важко. Завдяки Easy Stories in English ви можете вивчати англійську природним шляхом, не вивчаючи списки лексики чи складних граматичних правил. Щотижня Аріель Гудбоді, письменник і вчитель мови, представлятиме історію, адаптовану до вашого рівня англійської. Історії будуть веселими, драматичними та розважальними, але ніколи не надто складними. Якщо ви вивчаєте англійську мову і втомилися від нудних підручників, тоді цей подкаст для вас.  

Доступний в Apple podcasts, Spotify, Google Podcasts, Overcast, Pocket Casts, Audible

Coffee Break English

Початкові та середні рівні
Pre-Intermediate - Intermediate (A2-B1)

Це подкаст, який допоможе вам вивчити англійську мову в регулярних 15-хвилинних епізодах, що ідеально підходять для вашої перерви на каву! 
Епізоди озвучуються повільною англійською мовою, яку легко зрозуміти. Цей курс для вас, якщо ви вивчали англійську в школі або хочете повторити її основи. 

Apple Podcasts, Spotify, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible


English Learning for Curious Minds

Середні рівні
Pre-Intermediate - Upper-Intermediate (A2-B2)

English Learning for Curious Minds — це подкаст для тих, хто хоче зробити процес вивчення мови ще цікавішим. Дізнавайтеся дивні та чудові речі про світ одночасно з покращенням своєї англійської. Кожен епізод містить інтерактивну стенограму, субтитри та ключову лексику, і вона озвучується зі швидкістю, яку ви можете зрозуміти. 


Apple podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

А от тепер подкасти на найпопулярніші та найцікавіші теми. Деякі з них розважальні, як цікаві історії чи комедійні інтерв’ю, а деякі дадуть вам змогу дізнатись щось нове про події в світі чи поглибити знання в науці. Якщо коротко, то будь-хто знайде подкаст, який буде йому до душі.

True crime (справжні злочини)

My Favorite Murder

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)


Він був одним з перших подкастів у цьому жанрі, який започаткував нашу одержимість справжніми злочинами. Але на відміну від багатьох інших шоу в цій категорії, "Моє улюблене вбивство" балансує на межі між жахами та комедією. Ведучі Джорджія та Карен наповнюють свої розслідування та розповіді необхідною кількістю гумору та приземлених дискусій. Вони розповідають одна одній свої улюблені історії про вбивства і слухають кримінальні історії рідного міста від друзів і шанувальників.

Apple podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

Serial

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)

Цей подкаст журналістських розслідувань розповідає справжню кримінальну історію протягом одного сезону. Родзинка в тому, що ведуча і розслідувач Сара Кеніг не знає, чим закінчиться розслідування, аж до моменту, поки разом з нею про це дізнаєтеся і ви.

Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

 

Новини

Будьте в курсі новин з усіх куточків світу щодня за допомогою цих подкастів:

This American Life

Середні та просунуті рівні
Intermediate - Advanced (B1-C1)

Автори щотижня обирають нову тему та записують годинну історію. Здебільшого вони займаються журналістикою, але розважальною, яка побудована навколо сюжету. Іншими словами, цікаві історії!

Доступний в Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

 

The Daily

Середні та просунуті рівні
Intermediate - Advanced (B1-C1)

Це щоденний новинний подкаст американської газети The New York Times, який ведуть Майкл Барбаро та Сабріна Таверніс. Випуски подкасту в будні дні базуються на репортажах Times за день, а також на інтерв'ю журналістів "The New York Times”.

Доступний на Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts


Комедія

Це саме той жанр який ще нікого не залишав байдужим. Якісні подкасти зі справжнім гумором від носіїв - це те що треба для прокачування навичок англійської! До того ж вам точно не буде скучно.

WTF with Marc Maron

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)

Марк Марон - стендап-комік, який привносить у формат аудіо інтерв'ю свій незвичний, веселий і гострий стиль. Саме тому ви знайдете це шоу у списках найкращих комедійних подкастів усіх часів! Слухайте задля цікавих гостей, залишайтесь задля глибоких розмов.

Доступний на Apple Podcast, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

HAIYAA with Nigel Ng

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)

Ласкаво просимо до HAIYAA з Найджелом Нг, комедійний подкаст про розчарування! Приєднуйтесь до Найджела Нг, творця інтернет-сенсації Дядечка Роджера, коли він висміює моменти в житті, які змушують всіх нас сказати "HAIYAA".

Доступний на Apple Podcast, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts

 

Історія, мистецтво та культура

Окрім розважальних, не меншою популярністю користуються освітні подкасти. Їх також незчисленна кількість на найрізноманітніші теми. Тут я відібрала декілька з моїх улюблених: 

Hardcore History

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)

Існують історичні подкасти, освітні та художні. "Хардкорна історія" Дена Карліна - це геніальне поєднання всіх трьох.
Він заглиблюється в історичні війни та події, такі як Перша світова війна, Галльські війни Цезаря та піднесення ханів, розповідаючи про них з витонченим, творчим чуттям, що змушує слухачів не знімати навушників. Названий "Найкращим викладачем історії в Америці" за версією Huffpost, Ден Карлін з'ясував, як поєднати свою пристрасть до історії з майстерністю драматичного викладу. 

Доступний на Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

ArtCurious

Середні та просунуті рівні
Intermediate - Advanced (B2-C1)

Авторка подкасту висвітлює найцікавіші питання історії мистецтва: Чи справді Ван Гог вчинив самогубство? Як суперництво між Мікеланджело та Рафаелем призвело до створення одного з найкращих творів мистецтва в історії? 
ArtCurious це не базова лекція в коледжі, де вам розповідають про архаїчну мистецьку термінологію. Завдяки цьому подкасту історія значно соковитіша, ніж ми собі уявляємо.

Доступний на Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

Banned Book Club 

Просунуті рівні
Upper-Intermediate - Advanced (B2-C1)

Заборонений Книжковий Клуб вважає, що найсуперечливіші книги часто є найважливішими. Щомісяця приєднуйтесь до ведучих Ніка та Рафаели, які занурюються в книги, що часто оскаржуються шкільними радами, пасторами, урядовими лідерами та небайдужими батьками по всьому світу. Серед нещодавно обговорених літературних творів: оповідання Ернеста Гемінґвея "Індіанський табір", графічний роман Арта Шпігельмана "Маус", "Фактотум" Чарльза Буковскі та "Остання спокуса Христа".

Доступний на Apple Podcasts, Spotify, Overcast, Google Podcasts, Pocket Casts, Audible

Підіб’ємо підсумки?

В цій статті ви дізнались більше про цікавий спосіб вивчення англійської, поєднуючи розважальні та освітні подкасти. Сподіваюсь, що вам більше не доведеться турбуватись про те, як практикувати аудіальні навички і чим зайняти свої вуха під час приготування наступної вечері.

Вам також може сподобатися:
Fun
6 трендових англомовних пісень в TikTok 2024 року: про що там співають?
А у вас є акаунт в TikTok? У мене – так! І це саме та соціальна мережа, яка може мене поглинути на декілька годин у scrolling (гортання) все нових і нових цікавих відео. Якщо ви такі ж, як і я, вам буде точно цікаво та корисно прочитати цю статтю. Тут я зібрала 6 популярних англомовних пісень…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Supacell
Шанувальники science fiction (наукової фантастики), збирайтеся! Netflix випустив новий серіал під назвою "Supacell", який неодмінно вас здивує цікавим сюжетом та допоможе поповнити словниковий запас необхідною лексикою. Сюжет серіалу завертається навколо п’ятьох жителів південного Лондона,…
Fun
6 нових та популярних серіалів на Apple TV за рівнями для вашої англійської
Вивчати англійську з викладачем – це, безсумнівно, найефективніший метод. Але ж і підтримувати свій рівень якось треба у паузах між курсами або заняттями. А один із приємних способів це зробити – дивитися серіали англійською. Тут і цікавим сюжетом себе розважите, і ще й вивчите нову лексику.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.