About English Language. 18.10.2023

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів

Автор: Олена Підопригора

На щастя, сьогодні ми маємо величезний вибір шкіл та курсів і можемо обрати уроки англійської мови під власні потреби та бажання.

Пройшли ті часи, коли на уроки англійської мови приходили за простими поясненнями граматики або лекціями про часи і стани дієслів. Сьогодні, щоб втримати увагу студента на заняттях, потрібно вміти його зацікавити. З приходом технологій в освітню сферу з цією задачею впоратись стає набагато легше: інтерактивні підручники, ігрові додатки, EdTech-платформи – і це далеко не все, що може перетворити нудний мовний урок англійської на сучасне динамічне заняття. Більш того, зробити навчання захопливим можна не тільки завдяки гаджетам: є безліч дієвих методик, про які ви могли не чути, та вони точно будуть вам до вподоби! 

Зміст

1. Еволюція англомовних уроків
    1.1. Що не так з традиційними методами проведення уроків англійської мови?
    1.2. Перехід до комунікативної методики
    1.3. Технологічна революція в мовній освіті

2. Гейміфіковані мовні програми та платформи
    2.1. Як гейміфікація підвищує мотивацію на мовних уроках англійської

3. Креативні підходи для збагачення словникового запасу
    3.1. Сила музики в засвоєнні мови
    3.2. Поповнення словникового запасу за допомогою фільмів і серіалів
    3.3. Використання асоціативних методів вивчення

4. Мовні виклики як спосіб пробудження мотивації на уроках англійської мови
    4.1. Прискорення прогресу
    4.2. Роль однодумців у мовних змаганнях
    4.3. Винагорода після важливих досягнень
    4.4. Як не опускати руки на шляху навчання: боротьба з вигоранням

Швидше за все, після прочитання цієї статті ви забажаєте вивчати англійську, навіть якщо цього не мали у планах. Ми підібрали для вас прості, та водночас дуже цікаві й дієві методики, що застосовуються як під час навчання сам-на-сам, так і на групових заняттях з англійської мови.

Еволюція англомовних уроків

Уроки англійської мови сьогодні та декілька років тому суттєво відрізняються. Ера цифрових технологій внесла свої корективи в освітній процес. Ті, хто вже давно знаходяться на шляху вивчення мов, ймовірно відчули, як використання гаджетів урізноманітнює заняття. Скільки лише створено корисних додатків для смартфонів, що можна використовувати на уроці англійської мови! 

Сьогодні ми разом з вами пригадаємо (точно не можемо сказати «поностальгуємо»), як проходив звичайний урок іноземної мови раніше, і які зміни відбуваються зараз.

Що не так з традиційними методами проведення уроків англійської мови?

Раніше більшість матеріалів було спрямовано на засвоєння граматики і лише невеликий відсоток був відведений на спілкування. До того ж не завжди комунікація відбувалася іноземною, здебільшого уроки англійської велися з використанням рідної мови. Звісно, таке навчання проходить без зайвого стресу і може сприяти засвоєнню граматичних конструкцій, проте воно точно блокує розмовний прогрес.

Старі-добрі уроки англійської мови передбачали, що основна роль на занятті відводиться викладачеві, а студенти просто відповідають на поставленні запитання. 

Заучування правил та слів – база для традиційних уроків англійської мови. А чи надовго у вашій пам’яті затримуються слова, що не прив’язались до певних асоціацій? Можете не казати, ми знаємо відповідь.

Якщо ви вивчали англійську у школі чи університеті, то, мабуть, слово «тести» викликає у вас легку тривогу, а можливо, і не легку. Суворі правила іспитів часто не дають можливості об’єктивно оцінити знання старанних студентів.

Давайте розберемо більш детально нові тенденції вивчення англійської та як вони долають вищезазначені недосконалості навчального процесу.

Перехід до комунікативної методики

За результатами кількісного соціологічного дослідження, проведеного у грудні 2022 – січні 2023 років на замовлення проєкту USAID «Трансформація комунікацій», було визначено найпоширеніші стимули вивчення іноземної мови для населення України, серед яких великий відсоток складають такі: 

  • більші можливості подорожування (43%);
  • можливість працювати в міжнародних компаніях (31%). 

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів - 1

Топ чинників-стимулів за результатами дослідження компанії «Кімонікс Інтернешнл»

Чому ми виділили зараз саме два стимули? Задля досягнення цих цілей потрібні вільні розмовні навички, які завжди страждають на уроках іноземної мови, що проводяться за старим підходом. Сучасні методи вивчення іноземної передбачають, що фокус буде спрямований на комунікацію.

Що представляє собою сучасний урок англійської мови? Тепер він виглядає зовсім по-іншому: викладач виступає ментором, що направляє студентів до правильних відповідей, у той час як останні мають можливість висловити свої думки і не обмежені одним реченням. Новий підхід дозволяє зануритись на уроках англійської мови в англомовне середовище і розговоритись вже на початку шляху, що дуже важливо. Досконала граматика не допоможе у житті, якщо немає впевненості у голосі для вільної розмови.

Технологічна революція в мовній освіті

Технології буквально перевернули світ навчання. З ними уроки англійської мови перетворюються на захопливу і динамічну подорож вивчення. Персоналізованість проходить на зміну універсальності, що дає змогу кожному опановувати мову з ентузіазмом. Як часто ми чули від когось раніше «я просто не маю схильності до вивчення мов»? Сьогодні ж англійська підвладна кожному, хто тільки забажає навчатись. Формат уроків англійської мови можна підібрати під будь-який стиль та темп життя. Більш того, самостійне навчання тепер не асоціюють з обмеженістю, воно може бути таким же ефективним, як і навчання з викладачем. Зокрема у цьому допоможуть EdTech-платформи, такі як онлайн-маркет курсів англійської Booyya.

Перевагою сучасних програм та додатків для вивчення мови є те, що вони містять елементи заохочення і підвищують мотивацію студентів. Стимулювати інтерес до вивчення допоможуть зароблені бали за пройдені вправи, якими можна відкрити персонажів гри, або грошові знижки за відвідані розмовні клуби, якими можна скористатись при оплаті курсу, як, наприклад, уроки Come and Learn від Green Forest.

Гейміфіковані мовні програми та платформи

Гейміфікація – це залучення до процесу навчання ігрових застосунків з метою підвищення уваги та інтересу студентів. Гаджети можна і потрібно використовувати на заняттях іноземної мови. 

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів - 2

Важливу роль у навчальному процесі відіграє зворотний зв’язок, суперництво та емоції. Цих складових так не вистачало на звичайних шкільних або університетських заняттях англійської мови! Технології змінили підхід до навчання на краще, полегшивши процес вивчення для студентів.

Переваги застосування ігрових додатків на уроках англійської мови:

  1. Встановлення чітких цілей
  2. Підвищення мотивації
  3. Розвиток навичок командної роботи
  4. Можливість відслідковувати прогрес у реальному часі
  5. Отримання зворотного зв’язку
  6. Краще засвоєння матеріалу завдяки візуалізації
  7. Яскравіші емоції від заняття

Усі перераховані вище фактори є важливими для максимізації результату. Пропонуємо розібрати детальніше, як залучення інтерактивних додатків для вивчення англійської впливає на бажання студентів навчатись.

Як гейміфікація підвищує мотивацію на мовних уроках англійської

Щоб краще відповісти на питання про мотивацію, розглянемо справжнє дослідження, проведене реальними вченими. 

Учасникам експерименту дали два аркуші паперу з накресленими лабіринтами й поставили завдання провести мишу від старту до фінішу. У першому варіанті лабіринту зверху на тваринку полювала сова, а в другому – у кінці шляху її чекав шматок сиру.

У якому випадку, на вашу думку, мишу провели до фінішу швидше?

Перемога за другим варіантом з сиром. Якщо поміркувати, то усе цілком логічно: коли на нас чекає винагорода в кінці, нехай навіть і невелика, як намальований сир, ми зосереджені на конкретному результаті задля бажаної мети. В іншому випадку, коли ми відштовхуємось від негативу, то розсіюємо увагу й наша задача – це вже просто рухатись і не завжди у правильному напрямку. 

У випадку з уроками англійської мови можна провести паралель: коли ми кажемо «потрібно вчити англійську, інакше кар’єрні перспективи нам не відкриються», то програмуємо себе тільки на «втечу». Гейміфікація формує невеликі, але досяжні й чіткі цілі, досягнувши яких, ми отримуємо винагороду. Так ігрові застосунки наділяють мотивацією студента на шляху навчання. На таких заняттях англійської мови ви заробляєте не оцінки, які можуть засмучувати, а бали, стікери, досвід тощо, що тільки пробуджує азарт до вивчення.

Креативні підходи для збагачення словникового запасу

Фантазію можна проявляти майже скрізь, зокрема на уроках іноземної мови. Механічне заучування слів не дасть вам ані позитивних емоцій, ані довготривалого результату. Звісно, комусь такий підхід може бути до вподоби, проте давайте розглянемо більш цікаві та дієві варіанти, що не забиратимуть у вас багато енергії та покажуть, що можна вчитись із задоволенням.

Сила музики в засвоєнні мови

Бувають такі моменти, коли залишаєшся вдома сам(а), вмикаєш плейлист популярних американських треків і з насолодою підспівуєш. Так от, є прекрасна пропозиція: співайте або просто слухайте улюблені пісні й вивчайте англійську! Такий метод поповнення словникового запасу має безліч переваг.

  • По-перше, мелодія і рима допоможе вам пов’язати слова з асоціаціями і запам’ятати їх надовго. 
  • По-друге, ви покращите сприйняття англійської на слух і будете відтворювати слова правильно, так як роблять це виконавці-носії мови у пісні.
  • По-третє, розбираючи тексти останніх хітів, ви будете у тренді!

Тож ви можете провести час після робочого дня наодинці з користю, влаштувавши музикальний відпочинок, або впровадити таку музикальну розрядку у ваше заняття англійської мови.

Поповнення словникового запасу за допомогою фільмів і серіалів

Про цей спосіб вивчення англійської ви мали чути не раз. Зараз є багато статей з добірками фільмів для різних рівнів володіння мовою. 

Не назвемо цей метод легким, але він точно буде цікавим і не забиратиме у вас стільки енергії, як це може бути зі звичайними вправами на застосування нових вивчених слів. Для початку ви можете дивитись фільми з субтитрами. Так ви будете чіткіше розуміти сказані з акцентом фрази і виділяти для себе нові слова. 

Для уроків англійської мови часто обирають серіал «Друзі»: короткі серії і всім відомі сюжети полегшують розбір діалогів.

Перегляд фільмів і серіалів англійською позитивно вплине на ваш ваші розмовні навички і словниковий запас. У них можна почути, як у повсякденному житті застосовуються ідіоми чи фразові дієслова, що збагачують наше мовлення і роблять його ближче до рівня носіїв. 

Використання асоціативних методів вивчення

1. Мнемотехніка та прийоми пам’яті

Мнемотехніка, або мнемоніка, – це сукупність методів, що полегшують запам’ятовування, створюючи у пам’яті асоціативні образи. Від того, наскільки поєднання асоціацій яскраве та точне, залежить легкість відтворення через певний проміжок часу. Чим дивніша асоціація, тим краще вивчене запам’ятається. Наприклад, як пишеться слово sociable (воно ж – «сокіабле»), що означає «комунікабельний», «дружелюбний», мабуть, запам’ятали всі, хто дивився одне українське телешоу про батьківство :)

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів - 3

2. Візуалізація за допомогою інфографіки

Інфографікою називають схематичні зображення будь-якої інформації або даних у вигляді таблиць, графіків, діаграм тощо. Такий метод запам’ятовування особливо вдалий для вивчення граматичних конструкцій і часів. На офлайн-уроках англійської мови викладачі часто розвішують в аудиторіях таблички з інфографікою. Так студенти можуть легко відтворювати в пам’яті слова або конструкції, які вони розглядають на дошці щоразу під час занять.

Чи пам’ятаєте ви, скільки всього часів налічують при класичному підході до граматики? Щоб ніколи не забути основні часи, відтворюйте таблицю у пам’яті, де всього три колонки по вертикалі (часи: минулий, теперішній, майбутній) і чотири по горизонталі (стани: простий, тривалий, доконаний і той, що відображає дію до певного моменту).

 

Simple

Continuous

Perfect

Perfect Continuous

P

R

E

S

E

N

T

V/V3

do/does + V?

 

every day, usually, always, sometimes, often, never

to be (am, is , are) + V ing

 

now, at the moment

have/has + V3

 

already, not yet, just, ever, never

have/has + V ing

 

since, for, how long

 

P

A

S

T

V2

did + V?

 

yesterday, last (year, month, week), ago, in 1998

to be (was, were) + V ing 

 

at…o’clock yesterday, when he came in, from 5 till 6 yesterday, the whole evening 

Had + V3

 

before, by, when + already

had been + V ing

 

when + for

F

U

T

U

R

E

Will/shall + V

 

Tomorrow, next week/month

Will be + V ing

 

at…o’clock tomorrow

Will have + V3

 

by…o’clock/ next month/ 2012 etc

Will have been + V ing

 

For + when


3. Сенсорні асоціації для запам'ятовування слів

Цікавий варіант запам’ятовування – пов’язування слів з відчуттями або звуками. Залучіть свою фантазію для вивчення нових слів! Одне слово може асоціюватися зі структурою поверхні, друге – зі звуком, третє – з певною формою. Наприклад, слово squeezy дуже схоже на звук вичавлення лимону і перекладається, як «стиснутий» або «той, що можна зжати, щоб витиснути зміст». Слово owl, що означає «сова», схоже на «овал», причому і за звучанням, і за першою буквою, та й самого птаха можна уявити такої форми.

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів - 5

Існує багато подібних творчих підходів до збагачення словникового запасу, що значно полегшують вивчення і роблять заняття з англійської мови ефективнішими. Ще більше секретів запам'ятовування англійських слів ви можете знайти тут.

Мовні виклики як спосіб пробудження мотивації на уроках англійської мови

Виклик – це те, що змушує нас рухатись вперед; це можливість, яка може покращити наше життя або пришвидшити результат від навчання. 

Можна додати перчинки у заняття англійської мови і поставити такі задачі, які стимулюватимуть інтерес студентів, особливо якщо є з ким змагатись.

Як щодо 7-денного граматичного марафону? Упродовж семи днів учасники вивчатимуть нові теми і будуть виконувати певну кількість завдань. Той, хто впорається з усіма темами найкраще, отримає заохочувальний приз. 

Чи потрапляли ви у смішну незручну ситуацію? Розкажіть такі історії одне одному з одногрупниками й визначте, хто з вас найкращий оповідач. Використовуйте фразові дієслова та ідіоми, перетворіть урок англійської мови на приємну веселу зустріч!

Таких мотиваційних заходів можна придумати безліч. Вони проводяться з конкретною метою. Якщо ваша ціль – покращення граматики, то марафон із вправами та тестами на закріплення матеріалу буде доречним. Якщо є потреба у розвитку мовних навичок – перетворіть уроки англійської мови на тиждень speaking clubs.

Шлях вивчення мови довгий і тернистий, тому варто розбити його на невеликі кроки. Якими цікавими не були б уроки англійської мови з гаджетами, фільмами і музикою, разом з мовними викликами вони заграють новими фарбами. 

Давайте розглянемо, чому мовні виклики сприятимуть швидшому результату на заняттях іноземної мови.

Прискорення прогресу

Заняття з англійської мови відбуваються за графіком із дня на день і можлива точка мотивації – фінальний тест курсу або іспит в університеті, а у когось заняття з викладачем, як тренування у спортзалі, не мають як такого зрізу знань. Потрібно додатково стимулювати інтерес студентів під час навчання. Марафон, обмежений у часі тижнем або кількома днями, чудово впорається з цією задачею. Принцип такий: на кожен день відведена певна кількість правил для вивчення, вправ для закріплення та тестів для перевірки отриманих знань, і для успішного результату потрібно виконати всі завдання. 

Створення таких важливих подій, обмежених у часі, позитивно впливає на прогрес. Мовні виклики допомагають розбити одну величезну мету «покращення рівня мови» на менші й чіткіші, що дозволяють швидше рухатись й отримувати видимий результат. 

Уроки англійської мови з використанням сучасних підходів - 6

Роль однодумців у мовних змаганнях

Конкуренція – це про прагнення бути кращим. У навчанні вона дуже корисна. Під час індивідуальних уроків англійської мови ми орієнтуємось тільки на себе: можемо десь швидше виконувати завдання, а потім тягнути з написанням есе тижнями. На групових заняттях ми бачимо результати інших і починаємо боротися з лінню, щоб не відставати.

Звісно, можна проходити той же марафон самостійно, але чіткий план і винагорода спрацюють набагато краще, якщо буде суперництво. Коли ми хочемо зупинитись і потім бачимо, що хтось уже впорався із задачею та досяг крутого результату – знаходимо в собі сили, щоб так само стати прикладом для інших, бути одним із кращих. Наявність однодумців – важлива складова навчального процесу.

Винагорода після важливих досягнень

Певний період часу нами може керувати інтерес або кінцева мета, та набагато краще, коли ми розподіляємо план вивчення на менші досяжні етапи і заохочуємо себе призами за кожен успіх. Під час використання інтерактивних додатків на англомовних заняттях можна заробляти бали й обмінювати їх на призи (відкрити нового віртуального персонажа або отримати особливий чекліст тощо). 

Щоб підсилити мотивацію під час чергового уроку англійської мови, можна розіграти серед учнів граматичний блокнот з лімітованим дизайном або доступ на місяць до інтерактивного підручника, наприклад, за активність під час дискусій. Так думки про можливу винагороду запрограмують студента на отримання максимального результату.

Як не опускати руки на шляху навчання: боротьба з вигоранням

При мотивацію під час уроків англійської мови можна говорити багато, та бувають періоди, коли бажання навчатись просто зникає. Не хвилюйтесь, боротися з цим можна і швидко повернутись у стрій цілком реально.

Спершу визначте, що провокує вигорання. Можливо, вам допоможе зміна формату занять з англійської мови: на певний період спробуйте зменшити або взагалі прибрати сухі граматичні вправи та заучування слів – заплануйте тиждень перегляду улюбленого серіалу з англійськими субтитрами, щоб розвантажити себе.

Виділіть реальну кількість годин на тиждень для уроків іноземної мови так, щоб відпочинок у вашому розпорядку дня був присутній і ви могли знаходитись у такому темпі довгий період часу.

А деколи нам просто потрібен відпочинок від усього, у тому числі від занять з англійської мови. Не бійтеся робити паузу: вона може допомогти вам знайти нові сили і з легкістю продовжити шлях вивчення мови.

Опанування нової мови – це безперервний процес. Щоб відслідковувати помітні результати і не втрачати запал, варто урізноманітнювати уроки англійської мови. Завдячуючи ері технологій, на сьогодні існує велика кількість цікавих додатків та інтерактивних платформ, що допомагають перетворити заняття з іноземної мови на необтяжливий і цікавий процес. Різні методики запам’ятовування слів дозволять закріпити результат у пам’яті надовго, що і є нашою метою у вивченні. Пробуйте, знаходьте своє та досягайте мети, задля якої все починали!

Вам також може сподобатися:
About English Language
7 сучасних трендів онлайн-навчання, які змінюють гру
Привіт, мене звати Віка, я викладач та методист в школі англійської мови Green Forest вже понад 8 років і зараз я пропоную вам зануритись в тренди онлайн-навчання. Коли я починала своє викладацьке життя, то ще було модно готувати на заняття якомога більше друкованих матеріалів, кольорових карток, ігор…
About English Language
7 популярних міфів та фактів про вивчення англійської мови
З яким викликами стикаються викладачі майже щодня? Одне з найважчих завдань - це зрозуміти як краще та ефективніше побудувати процес навчання для тої чи іншої групи, чи окремого студента. Дуже часто ми уявляємо як повинен проходити процес навчання, базуючись на: нашому попередньому досвіді (наприклад,…
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.