Fun. 23.12.2009

Топ ідеї для Різдвяної вечірки

Автор: Альона Горбатко

Як ви, можливо, знаєте, в Західному світі найважливішим і довгоочікуваним святом року є аж ніяк не Новий Рік, як у нас, а Різдво.
Ще в 4 столітті католицька церква постановила 25 грудня днем ​​народження Христа, хоча, насправді, він народився на початку літа. Все це було зроблено для того, аби затьмарити, так би мовити, римські святкування в честь римського бога Сонця, оскільки язичницькі вірування і традиції були неугодні католицьким священикам. Тобто дата, по суті, фіктивна, але більшість людей, які звикли святкувати Різдво 25 грудня, про це не замислюються. І правильно: головне, який власний сенс ви вкладаєте в це свято. Для когось це, в першу чергу, церковне свято, для когось сімейне.

Наприклад, я, коли вчилася в США, святкувала Різдво з сім'єю своєї подруги-американки. так ось у них в церкву ніхто не ходив, зате вся сім'я (а це ні багато ні мало 25 осіб) збиралася вдома і весело проводила час.

Оскільки ми з вами святкуємо Різдво 7 січня, то 25 грудня сімейним святом не назвеш. Зате можна весело відсвяткувати його в компанії одногрупників Green Forest, адже вивчати мову і не вивчати традиції країн, які нею говорять, неможливо. Ну а найкраще вчитися на практиці. Тому пропонуємо вам організувати свою власну Christmas Party. І ось деякі корисні поради по організації упереміш з історичними фактами.

Christmas Decorations

Ніщо не створює відчуття свята так, як інтер'єр. Тому ось кілька ідей для різдвяного декору, які зроблять вашу вечірку особливою.
Перша і головна прикраса - це різдвяна ялинка (Christmas Tree). Мало хто знає, але ідея з різдвяними ялинками належить німцям , які почали прикрашати ці вічнозелені деревця яблуками і свічками ще з далекого 16 століття ... Пізніше додалися цукерки, янголята, іграшки, дощіки, гірлянди і все таке інше. Одним з традиційних прикрас зараз є смугаста цукерка у формі палиці (Candy cane). Існує багато версій, чому у цукерки саме така форма: згідно з однією з них, така форма нагадує букву 'J' (від англ. Jesus - Ісус). Згідно з іншою версією, в 17 столітті цей знаменитий льодяник був прямої форми і білого кольору - його роздавали прихожанам в церквах під час різдвяної служби. Білий колір символізував чистоту і праведність. Червоний, який додали пізніше, кажуть, символізує любов. Згодом цукерка придбала форму пастушої палиці(адже саме пастухам першим з'явився ангел, щоб розповісти про народження Христа). Зараз, очевидно, виробники не особливо переймаються з приводу релігійного значення льодяника, бо знайти його можна в супермаркетах в самих різних колірних поєднаннях.
Взагалі, що стосується прикраси ялинки, ви ж можете проявити фантазію і прикрасити ваше деревце, наприклад ... суші-ролами!

Влаштуйте гостям контроль на вході: вхід на паті тільки з пластиковою пляшкою зеленого кольору - і потім спорудити з пляшок ялинку, як це зробили в Сіднеї і Парижі.

Головна різдвяна ялина США, встановлена ​​в блакитному залі Білого дому (Вашингтон, США).

Не забудьте розвісити гілочки омели (Mistletoe) в несподіваних місцях. Згідно з традицією, двоє, що опинилися під омелою, повинні поцілуватися. Кажуть, що це любов =) Ця традиція прийшла до нас від друїдів, які прикрашали будинки омелою в знак вшанування богині любові.

Ну і звичайно ж, ніхто не відміняв свічки, дощіки і гірлянди - завжди ефектно і дуже навіть по-різдвяному.  Не на правах реклами, але раджу з'їздити в «Епіцентр»: до зимових свят там відкрився цілий павільйон різдвяних і новорічних прикрас!

Або ж, в умовах кризи, завжди залишається економ-варіант: зробити прикраси своїми руками. Неважливо, якщо у вас руки-крюки або ж  вони ростуть звідки треба - готові шаблони різних прикрас на різдвяну тематику полегшать вам процес і заощадять час. Озбройтеся ножицями, кольоровим папером (олівцями / фарбами) - і вперед. Якщо ж самому зовсім ніколи або не хочеться цим займатися - можна влаштувати конкурс серед гостей. Пропонуємо кілька оригінальних варіантів шаблонів сніжинок, які будуть виглядати дуже красиво і святково.

 

- тристоронні
- чотиристоронні
- шестисторонні
- сніжинка «квітка»
- сніжинка Happy Dots
- сніжинка-ялинка1
- сніжинка-ялинка 2
- 3D Christmas Tree

 

Christmas Party Games

На Заході на Різдво прийнято дарувати подарунки. Але щоб не довелося закуповувати десятки дрібничок тільки щоб «нікого не забути», можна скористатися ідеєю «обміну подарунками» (Gift Exchange), яку я вважаю ідеальним варіантом для вечірки. Попередьте всіх гостей, щоб кожен прийшов з подарунком (добре б встановити ліміт на суму, щоб всі були в рівних умовах). Є два варіанти розвитку подій. Перший: всі скидають подарунки в різдвяний мішок при вході, і потім під час вечірки ви вибираєте час, коли кожен дістає з мішка свій подарунок, не дивлячись. За бажанням, подарунки можна підписувати чи ні. Другий варіант: ви заготовлюєте папірці з іменами всіх гостей і кладете їх в мішок. Потім кожен дістає з мішка папірець з ім'ям людини, якій він і дарує подарунок. Інтрига робить процес обміну веселіше, та й завжди приємно піти не з порожніми руками =)

Christmas Stocking Guess Game / Вгадай, що в панчосі

Ця гра може бути також варіантом для обміну подарунками. Гості складають в різдвяну панчоху принесені подарунки або ви самостійно наповнюєте мішок всякими різними штучками різдвяного змісту, кожен з гостей засовує руку в мішок і намагається вгадати, що ж там таке він намацав. Якщо вгадує - забирає подарунок, якщо ні - то ні =)

                                                                                                  

Scavenger Hunt (сміттяр йде на полювання)

Варіантів цієї гри існує безліч. Я пропоную вам, на мій погляд, один з найцікавіших. Заздалегідь сховайте кілька речей в різних місцях в приміщенні, де проходить ваша вечірка, і приготуйте приз переможцям. Краще подарунки вибирати по тематиці Різдва - свічки, іграшки, цукерки тощо.  Сфотографуйте ці місця - тільки так, щоб не було очевидно, де саме захована річ. Роздрукуйте фотографії та вкладіть їх у конверти. Розділіть гостей на команди від 2 до 4 осіб і роздайте конверти. Можна для кожної команди придумати різні завдання, можна одні і ті ж - тільки в різній послідовності. Щоб ускладнити завдання - можна кожну фотографію розрізати на шматочки, щоб командам спочатку довелося зібрати фото, а потім шукати «схованку». Грайте до тих пір, поки не будуть знайдені всі заховані речі або виділіть певну кількість часу і по його закінченні порахуйте, у кого більше знайдених речей. Команда-переможець отримує приз!

Приколіть Рудольфу ніс!

Це різдвяний варіант гри «поверніть ослику Іа хвіст». Для тих, хто не знайомий: Рудольф - це дев'ятий і найголовніший олень в упряжі Санти. У Рудольфа незвичайний, який світиться червоним ніс, який освітлює шлях упряжі в негоду. Як різдвяний персонаж і навіть символ Рудольф з'явився не так давно: в 1939 році Роберт Льюїс Мей придумав такого ось чарівного оленя для дитячої книжки, написаної спеціально для різдвяної компанії універмагу Montgomery Ward, на який він працював. Персонаж настільки полюбився дітям, що пізніше про Рудольфа були написані пісні і зняті мультфільми.

Так ось, сенс гри в тому, що на картонному папері ви малюєте цього самого оленятко, тільки без носа. Ніс можна окремо спорудити з поролону і посадити на голочку або скотч. Учаснику зав'язують очі, відводять на кілька метрів від плаката, крутять, потім відпускають і - він повинен приліпити цей самий червоний ніс Рудольфу куди треба. Хто виявиться ближче всіх до місця призначення носа - той і виграв =)

Christmas Character Game (Різдвяна рольова гра)

Підготуйте заздалегідь кілька різдвяних історій, випишіть персонажів з кожної на картки. Запропонуйте гостям витягнути кожному по картці і скажіть, що вони повинні будуть розігрувати зачитану вами історію. Можна розділити їх на команди, підібравши для кожної команди окрему історію. У підсумку приз отримує та, команда, яка розіграла історію краще і веселіше всіх.

Truth or Dare / Правда чи виклик

Це завжди весела і непередбачувана гра. До того ж, кількість учасників в ній необмежено і в залежності від формату гра підходить для всіх вікових категорій. Для зручності можна всім сісти в коло, в центрі якого покласти що-небудь, що обертається (наприклад, пляшку =). Кожен по черзі обертає пляшку, на кого вона вказує шийкою - тому вибирати: сказати правду (відповісти на питання) або прийняти виклик (що-небудь виконати - танець / пісню / і т.д.). Чим каверзні питання і оригінальніші виклики - тим веселіше. Якщо людина з будь-якої причини відмовляється відповідати на питання або виконувати виклик, то для нього потрібно придумати покарання (тільки не дуже суворе - щоб не відбити охоту грати =). Для зручності можна заздалегідь заготовити картки з питаннями, викликами та покараннями або ж придумувати їх на місці.

Christmas Karaoke / Різдвяне Караоке

Рано чи пізно на вечірці настає момент, коли у гостей виникає бажання поспівати. В даному випадку караоке буде просто ідеальним варіантом вирішення проблеми. Чого-чого, а вже популярних і класичних різдвяних пісень досить багато. І багато  з них у нас на слуху завдяки, звичайно ж, кінематографу і телебаченню. Для цього вам знадобиться комп'ютер, колонки і мікрофон (від навушників для Skype, наприклад, цілком підійде). Якщо монітор комп'ютера невеликий - підключіть його до ТВ. Якщо у вас швидкий Інтернет - можна шукати караоке-версії на YouTube.com. Якщо немає, то добре б встановити спеціальну програму. Перед виконанням можна роздати «співакам» роздрукований текст пісні на листочку, щоб вони освіжили в пам'яті слова, ну а потім вже включати караоке-версію. Повірте, байдужим не залишиться ніхто! (Список популярний різдвяних пісень англійською мовою дивіться нижче).

 

Music

А ці пісеньки можна знайти в розділі VIDEO-MUSIC на нашому сайті:

Dean Martin - Let it Snow! Let it Snow! Let it Snow!
Mariah Carey - All I want for Christmas
Frank Sinatra - Have Yourself a Merry Little Christmas
Celine Dion - O Holy Night
Burl Ives - Have a Holly Jolly Christmas

Twister
Ця універсальна іграшка підходить абсолютно для всіх вечірок і ваша різдвяна паті не виняток. Для зручності максимум в Твістер рекомендую грати 4 людям. Тому в залежності від кількості гостей, можна придбати кілька Твістерів (вартість в Метро приблизно 50 грн.) Або ж намалювати Твістер самим на підлозі крейдою або клейонці (найдешевша обійдеться вам гривень в 10).

                                                                                              

Christmas Drinks

Яка ж вечірка без дрінків! Серед так званих традиційних напоїв на Заході можна виділити наступні три: ег-ног (Eggnog), гарячий яблучний сидр (Hot Apple Cider) і м'ятний пунш (Peppermint Punch).


Eggnog

Hot Apple Cider

Peppermint Punch
 

 

Ег-ног - це різдвяний яєчно-вершковий напій з додаванням алкоголю і спецій. У нас поширений близький йому напій гоголь-моголь. Але якщо гоголь-моголь у нас асоціюється з дитинством, то ег-ног - напій зовсім не дитячий. Звичайний склад ег-нога - яйце, цукор, молоко і / або вершки, алкоголь (ром, віскі, бренді) і спеції (кориця, мускатний горіх або інші за смаком). Якщо хтось із присутніх на вашій вечірці за кермом - так вже й бути, можна прибрати з рецепта алкоголь. Ег-ног напій досить густий, тому комусь може здатися, що це, скоріше, десерт. Для таких гостей про всяк випадок запасіться чайними ложечками. Для інших гостей ег-ног може стати дуже солодким, або навіть нудотним (наприклад, для мене). На цей випадок є ще пара непоганих варіантів.

Ще один знаменитий різдвяний напій - гарячий яблучний сидр. У Північній Америці сидром називають різновид звичайного яблучного соку, тому там він безалкогольний - підігрітий яблучний сидр зі спеціями (кориця, цукати, мускатний горіх, гвоздика і ін.). Але взагалі-то нічого не заважає додати туди трохи спиртного на ваш вибір =). В Європі ж яблучний сидр - це щось на зразок нашого шампанського, бо напій слабоалкогольний і шампанізований (з бульбашками), який виробляється шляхом бродіння яблучного соку без додавання дріжджів. Так що дивіться на градуси перед тим, як додати чогось міцнішого, а то Різдво може пройти повз ...

Ну і третім напоєм на вашій вечірці може бути м'ятний пунш: змішайте лимонний сік, цукровий сироп, м'яту і подрібнену лимонну цедру. Перемішуючи, додайте корицю, гвоздику і вино, потім вліть гарячу воду і підігрійте. Подавайте в гарячому вигляді в пуншевих чашках.

Christmas Menu

Що стосується меню, то головні різдвяні страви на Заході - це запечений гусак або індичка, фаршировані яблуками. Зазвичай, гусака подають з овочами або картоплею. Але так як для вечірки запечений гусак може бути трохи занадто, то пропоную обмежитися чимось більш швидким на руку, але від того не менш традиційним і смачним. Наприклад, гарним ласощем може стати імбирне печиво у формі забавних усміхнених чоловічків (Gingerbread Men), які так люблять американці, а також різдвяний пудинг (Christmas Pudding) і м'ясний пиріг (Mince Pie), без яких не обходиться жодне Різдво у Великобританії.


Gingerbread Men

Christmas Pudding

Mince Pie
 

 

Рецептів різдвяного пудингу велика безліч, але традиційно він являє собою приготований на пару пудинг темного кольору (десерт з яєць, цукру, молока і муки) з додаванням сухофруктів і горіхів. Готується він, як правило, за кілька днів до Різдва, потім «дозріває» в прохолодному місці, а перед подачею на святковий стіл підігрівається, поливається бренді (або будь-яким іншим алкогольним напоєм, наприклад, коньяком) і підпалюється, тому у пудингу з'являється особливий смак і аромат ... Для фінального акорду - полийте пудинг вершковим кремом або додайте зверху пару кульок вершкового морозива.

Що ж стосується м'ясного пирога, то тут вся справа в начинці. Вона являє собою м'ясний фарш з дрібно посіченими родзинками, мигдалем, фруктами (зазвичай, яблуками) і з додаванням цукру. Далі все як зі звичайним пирогом: в тісто і в духовку. Якщо ви вегетаріанець, або підозріло ставитеся до м'яса з фруктами - можна робити начинку і без м'яса.
Ну а чим все вищеперелічене запивати - ви вже знаєте =)

Christmas Movies

Запропонуйте гостям для різноманітності подивитися який-небудь різдвяний фільм. Тим паче, що більшість з них - теплі, веселі і позитивні. Можна надати перегляду ігрову форму: скласти список слів, що відносяться до Різдва, і придумати для кожного або одну на всіх дію, яку потрібно виконувати, як тільки якесь із слів звучить у фільмі (наприклад, кричати / стрибати / пити =).

Нижче список топових різдвяних фільмів усіх часів! Приємного перегляду!


A Christmas Carol (2009) Різдвяна історія

A Christmas Story (1983) Різдвяна історія

Bad Santa (2003)
Поганий санта

Deck the Halls (2006) Ласкаво просимо, або сусідам вхід заборонено

Die Hard (1988)
Міцний горішок

Elf (2003) Ельф

Gremlins (1984) Гремліни

Home Alone (1990)
Сам удома

How the Grinch Stole Christmas (2000) Грінч – Викрадач Різдва

It's a Wonderful Life (1946) Це чудове життя

Love Actually (2003) Реальна любов

The Polar Express (2004) Полярний експрес 

The Nightmare Before
Christmas(1993) Кошмар перед Різдвом

While You Were Sleeping (1995) Поки ти спав

White Christmas (1954) Світле Різдво

Serendipity (2001) інтуіція

 

Вам також може сподобатися:
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Video
8 нових фільмів та серіалів Netflix, які покращать вашу англійську
Вітаю всіх мовних фанатів та кіноманів! Хочеться подивитися щось нове і покращувати свою англійську одночасно? Ні для кого не секрет, що вивчення іноземної мови тримається на 4 китах: listening, reading, writing, speaking. Тож, для якісного тренування англійської мови на слух (listening) вам спішать…
Video
Англійська в піснях – Персональні невдачі Taylor Swift в синглі Anti-Hero
Вона побила майже всі музичні рекорди, забрала майже всі нагороди, а ще сьогодні вона в нашій відеорубриці «Англійська в піснях». Це ми про Тейлор Свіфт і її популярний сингл Anti-Hero, який вже розібрала для вас викладачка Green Forest Юлія Кравченко у нашому новому відео — https://bit.ly/3TpttUX.…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.