Video, Reviews. 22.03.2019
#GreenForestRecommends

Топ-5 фільмів про мафію та гангстерів від Саші Тромси

Автор: Саша Тромса

Окей, я маю зізнання: I am a film buff або ж film geek. Для мене кіно – не просто час, який я проводжу розважаючись, але також час, який я проводжу навчаючись. Навчаючись історії кіно, та, звісно ж, англійської. Список фільмів нижче присвячується тим, хто обожнює сучасні детективні фільми та серіали, але ніколи не цікавився, де вони взялися і чому вони так нам подобаються.

  • Необхідний рівень англійської: від Intermediate та вище.

Думаю, з мовою особливих проблем не виникне й у тих, хто вважає себе “слабким” Intermediate. Проте на перегляд цих фільмів необхідно буде виділити максимум уваги та концентрації – сюжети деяких з них далекі від простих.  У будь-якому фільмі про мафію багато вуличного сленгу, слів, майже дослівно переведених з італійської, та повно “метафор” на будь-який злочин, який не можна обговорювати по телефону. Цей Топ-5 – не виключення. Enjoy.

5. Road to Perdition, 2002.

Ви коли-небудь бачили Тома Генкса у ролі гангстера? Ні? Я так і думав. Присвятіть дві години часу одному з найкращих акторів сучасності у незвичній для нього ролі мафіозі, який став на шлях помсти “за сімейних обставин”, що робить свої криваві справи разом із малолітнім сином. Холодний тон картини, адаптованої з коміксу 1990-х, та несподівана кінцівка від оскароносного режисера Сема Мендеса (American Beauty) в купі з ансамблем акторів (Том Хенкс, Деніел Крейг, Джуд Лоу) точно дадуть вам над чим подумати.

  • Дивитись бо: всі люблять Тома Хенкса?

4. Gangs of New York, 2002

Весь цей Топ-5 міг би складатись з фільмів Мартіна Скорсезе, настільки широкий каталог його робіт на тему “закон і порядок”. Оберу лише улюблені.

“Банди Нью Йорка” - не зовсім класичний сюжет, який уявляєш, почувши слово “мафія”. Це не історія Америки 30-х про автомати Томсона та епоху “сухого закону”. Цей фільм про 5 найбільших банд Нового Світу на межі 19 і 20 століть, про жорстокість звичайних людей, довіру та помсту. Скорсезе народився і виріс у Нью Йорку, і присвятив половину своєї кар’єри історії цього міста, показуючи її, через історії людей. Людей, які жили, а у випадку Банд Нью Йорка – померли та загинули, в цьому місті.

p.s. Ді Капріо і Скорсезе мають ряд шикарних колаборацій. Ця, на мою думку – найкраща.

  • Дивитись бо: ви ніколи не бачили Нью Йорк саме таким.

3. Miller’s Crossing, 1990

Важко говорити про фільми про мафію і не зачепити історію кіно. Увесь жанр нуар-фільмів просякнутий темами: поліція проти бандита, громадськість проти влади, хороший поганий проти поганого (і хто з них тепер хороший??). Нуар та нео-нуар детективи зазвичай слідкують за долею детектива або ж злочинця, який опиняється у ситуації, де всі вищезазначені конфлікти навалюються на героя одночасно, у заплутаній та непередбачуваній послідовності. Все це приправлено грою світла та тіні на екрані, незвичною роботою камер, “холодною” грою акторів та наявністю femme fatale.

Перехрестя Міллера – класична пост-нео-нуар картина двох геніїв - братів Коенів (The Big Lebowski, Fargo, No Country for Old Men), де кожен сам за себе у світі “око за око”, де честь та слово коштують більше ніж життя.

  • Дивитись бо: це фільм, який надихнув цілий ряд інший фільмів твоїх улюблених режисерів, серіалів HBO та Netflix, та цілих субжанрів детективів. Можна сказати, завдяки йому жанр нуар-детективу знову став актуальним. 

2. Chinatown, 1974

Якщо тобі не стало нудно читати два абзаци про нуар-кінематограф вище, то цей фільм – точно для тебе. Просто зазначу ряд імен та нагород, а про “варто дивитись чи не варто” – вирішуй сам. Режисер – Роман Поланскі, у головній ролі – Джек Ніколсон, 11 номінацій на Оскар, 4 Золотих Глобуси, та №2 у списку “Best Mystery Films” від American Film Institute.

  • Дивитись бо: класика надзаплутаної нео-нуар драми, про родинні, сексуальні та політичні зв’язки в одному флаконі.

1. Goodfellas, 1990

“As far back as I can remember I’ve always wanted to be a gangster,” – це перша фраза на першій же хвилині фільму. Рей Ліотта грає хлопця, якій стає одним з важливих членів одної з італійських мафіозних сімей Нью Йорка, і дорогою з дитинства до зрілості спостерігає та бере участь у цілому ряді нелегальних активностей. Через це за ним і слідкує ФБР. Через це його ловлять. Через це він вирішує... No spoilers, sorry. Італійська мафія, Нью Йорк – так, це Скорсезе. А ще це Скорсезе 90-х, що також означає участь Роберта ДеНіро, Джо Пеші та ряду інших відомих акторів того періоду.

p.s. близько десятка акторів цього фільму у подальшому знімались у легендарному серіалі “Клан Сопрано” на HBO.

  • Дивитись, бо: це кримінальна трагікомедія, у фірмовому нью-йоркському соусі Скорсезе, яку має подивитись кожен. Хоча б для того, щоб зрозуміти, чому саме сучасний кінематограф про кримінал саме такий як є. ​
Вам також може сподобатися:
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Supacell
Шанувальники science fiction (наукової фантастики), збирайтеся! Netflix випустив новий серіал під назвою "Supacell", який неодмінно вас здивує цікавим сюжетом та допоможе поповнити словниковий запас необхідною лексикою. Сюжет серіалу завертається навколо п’ятьох жителів південного Лондона,…
Video
Відео: Артиклі The, A/An та Zero в англійській мові за 15 хвилин
Зустрічайте на рингу 3 англійські артиклі The, A/An та Zero! І сьогодні наша рефері aka викладачка англійської Настя Сеніва пояснить для вас найпопулярніші правила їх використання всього за 15 хвилин та 12 раундів поєдинку. Хто переможе, коли на кону правильна граматика? Вмикайте відео, щоб дізнатися…
Video
Англійська в піснях – Розбір і переклад пісні Beyonce – Texas Hold`Em
Музична королева Beyonce та наша неймовірна викладачка Юля Кравченко — ось таке wow-поєднання чекає вас у новому відео рубрики Англійська в піснях від Green Forest. У ньому Юля розбере для вас найбільший хіт останнього альбому попдіви «Texas Hold`Em» на цікаві англійські фрази, розкаже,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.