Grammar. 22.09.2015
Grammar Teacher

To be та інші дієслова у Present Simple (for lower levels)

Автор: Grammar Teacher

Hey-hey, our dearest English-learners! Якщо у вас досі виникає питання чому не можна сказати I am work, чи We are play? Тоді вам до нас у гості!

Не один раз на своєму тічерському шляху зустрічалась я із подивом в очах студентів, коли виправляла чергове She is like coffee , або They aren´t watch TV every day. Тому свою сьогоднішню статтю хотіла би присвятити дієслову to be та іншим дієсловам в Present Simple, а саме відмінностям іх вжитку.

To be та інші дієслова у Present Simple (for lower levels)

Тож, почнемо перш за все із функції дієслова to be в англійській мові. Це чудове дієслово, яке в дослівному перекладі означає «бути», несе дуже відповідальну роль у реченні. Адже В АНГЛІЙСЬКІЙ МОВІ У БУДЬ-ЯКОМУ РЕЧЕННІ МАЄ БУТИ ПРИСУДОК (рус. сказуемое). Якщо раптом сталося, що у реченні не має будь-якого іншого дієслова (наприклад, drink, learn, live, run), то ми сміливо можемо вживати дієслово to be. Таким чином ми можемо утворити наступні речення: We always eat eggs for breakfast. (будь-яке інше дієслово) We are very happy. (дієслово to be)

Отже, давайте пригадаємо всі форми дієслова to be та інших дієслів в PRESENT SIMPLE.

to be
Present Simple

+

full form

+
short form

-
full form

-
short form

?

I am

You are

He is

She is

It is

We are

They are

I'm

You're

He's

She's

It's

We're

They're

I am not

You are not

He is not

She is not

It is not

We are not 

They are not

I'm not

You aren't

He isn't

She isn't

It isn't

We aren't

They aren't

Am I?

Are you?

Is he?

Is she?

Is it?

Are we?

Are they?

 

OTHER VERBS IN PRESENT SIMPLE

+

-

?

I
You
We
They

play tennis

I
You
We
They

don't play tennis

Do

I
You
We
They

play tennis?

He
She
It

plays tennis

He
She
It

doesn't play tennis

Does

He
She
It

play tennis?


 

Зверніть увагу на те, що дієслово to be абсолютно самостійне, тому заперечні речення та питання ми формуємо лише за допомогою незначних змін – додаванням not у запереченні, та винесенням to be на першу позицію у питаннях. У випадку із іншими дієсловами, вже з’являються допоміжні дієслова do/does у відповідних формах та позиціях.
Давайте розглянемо приклади:

Бачимо,  що у питанні Why am I so lazy? ми не маємо жодних do/does, тому що питання будується з дієсловом to be. Якщо перекласти питання дослівно на українську мову, то отримаємо «Чому є я такою лінивою?». Погодьтеся – звучить дуже неестетично. Ми б запитали «Чому я така лінива?». Отже, в українській версії питання в нас зовсім не має присудка. Тобто, іще одним показником вживання в англійському реченні to be це коли в українському перекладі зовсім немає присудка. Якщо українською мовою ми скажемо Я вчитель (речення без присудка), то англійською це буде I am a teacher, тобто Я є вчитель (присудок «є»). 

В той час у запереченні I don´t want to go to school у нас з´являється допоміжне дієслово don´t. Оскільки присудком в цьому реченні є дієслово want, яке не є самостійним, воно не може без втручання допоміжного дієслова, утворювати ні заперечення, ні питання.

Таким чином, коли ви будуєте речення англійською мовою, ви маєте перш за все подумати – чи це речення матиме за присудок дієслово стану to be, або будь-яке інше дієслово. Іншими словами, процитую твір усім відомого Вільяма:

Наприклад,

SENTENCES WITH TO BE

SENTENCES WITH OTHER VERBS

I am a teacher.

She isn't young.

What is our home task?

Where are you?

I work at school.

She doesn't celebrate 99th birthday today.

What do we need to do at home?

Where do you go?

Давайте повернемося до початку моєї статті, згадаємо помилки, які можуть робити студенти та проаналізуємо їх. Якщо взяти до уваги вищезгадане мною речення I am work, ви можете побачити, що воно, по суті, є нелогічним. Адже в реченні може бути або дієслово to be, або інше дієслово. Тобто, ви НЕ можете сказати Я є працюю. Може бути або «Я (є) лікар» (I am a doctor), або «Я працюю у лікарні» (I work at the hospital). Таке саме пояснення стосується помилок We are play. She is like coffee. They aren´t watch TV every day. Ви не можете сказати «Ми є граємо.» «Вона є любить каву.» «Вони не є дивляться телебачення щодня.» Вірними реченнями будуть: We play. She likeS coffee. They don´t watch TV every day.  

Повністю розібратись з цією граматичною темою, вивчити форми дієслова to be, правила побудови заперечення і питання, а також відпрацювати це все в завданнях і тестах ви можете з онлайн-уроком "TO BE. ВСЕ ПРО ОСНОВНЕ АНГЛІЙСЬКЕ ДІЄСЛОВО" для самостійного навчання від booyya.com - https://bit.ly/463qHcI.

To be та інші дієслова у Present Simple (for lower levels) - 2

P.S. А зараз, я вас попрошу знайти помилки у наступних реченнях:
1. I not like winter.
2. We sad, because it Monday today.
3. When you have birthday?
4. When your birthday?
5. She isn´t read books.

Тож, прошу, не забувайте аналізувати речення, які ви будуєте англійською мовою і не забувайте слова класика: «Бути, чи не бути? Ось в чому питання!» 

Більше пояснень та вправи для закріплення матеріалу ви знайдете за цими посиланнями:

Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Умовні речення в англійській мові на прикладі мемів | Conditionals 0, 1, 2, 3, Mixed
Розібратися зі всіма типами Conditionals в англійській на прикладі мемів за одне відео? Пфф, а чому б і ні! Все це реально, і доведе це Настя Сеніва у новому відео від Green Forest — https://bit.ly/3Jl3BF9. У ньому за допомогою мемів ми дали найпростіші пояснення та приклади усіх типів умовних…
Grammar
Past Continuous – правила застосування та приклади побудови речень у минулому тривалому часі
Past Continuous – минулий тривалий час, що вказує на певну дію в минулому впродовж певного періоду. Цей час є широковживаним в англійській мові, тому ніяк не можна пропустити вивчення цієї теми. У цій статті ми поглянемо на правила Past Continuous, а також порівняємо минулий тривалий час з іншими…
Grammar
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Used to vs Past Simple
Як думаєте, який варіант правильний: I (used to spend OR spent) time at home watching TV. But last year, I finally started travelling. Щоб ви добре розбиралися в темі "Used to vs. Past Simple",  старша викладачка Green Forest Оля Янкова пояснить для вас всі нюанси і різницю між цими…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.