Reading, News. 28.10.2020

Take it easy – 5 основних відмінностей між виборами в США та Україні

Автор: Марина Карлевіц

Можливо ви зараз подумали, що помилково зайшли на сайт новин замість статті про вивчення англійської мови. Але ні! Ми хочемо, щоб ви не просто вивчили “London is the capital of Great Britain”. Набагато цікавіше вивчати мову через актуальні події та завжди бути в курсі останніх новин.

Сьогоднішній порядок денний складається з наступних тем - коронавірус, вибори в США, глобальне потепління та, конкретно в Україні - місцеві вибори, що відбулися минулої неділі. В цій статті я пропоную вам дізнатись набагато більше про те, як саме обирають президента в США, чим їх вибори відрізняються від наших, а також, як про все це говорити англійською.

Факт #1: Президента обирають не виборці (voters)

В Україні ніби все просто: дано 45 млн українців в країні та за кордоном, за кого більше проголосували - той і переміг. Можливо тут американці захотіли хоча б десь ускладнити собі життя (адже зазвичай вони намагаються все спростити), згідно з американським законодавством, спочатку обирається колегія виборців (Electoral College), а ті, в свою чергу обирають президента (vote for president). Тобто, якщо в Україні діє система прямих виборів (direct elections)  на всіх рівнях, то в США вони непрямі (indirect elections). Виграє той, хто набирає мінімум 279 голосів колегії виборців. Наприклад, у випадку з виборами 2016 року, Гілларі Клінтон отримала більшу підтримку у народу (she won the popular vote), тобто на загальнонаціональних виборах, але за Дональда Трампа проголосовали 304 виборця (electors), що і визначило результат виборів. 

Факт #2: Як стати кандидатом в президенти

Із простого: необхідно народитись на території США та прожити там щонайменше 14 років. Як і в Україні, кандидату має бути мінімум 35 років. Власне, схожості на цьому завершуються. Традиційно кандидати висуваються від партії - їх не дві, як прийнято думати, а набагато більше, але є дві найбільш впливові та популярні - Демократична та Республіканська (Democratic Party and Republican Party).

Кожна з партій може висувати на вибори лише одного кандидата в президенти (presidential candidate). Оскільки бажаючих може бути багато, проводяться внутрішні вибори на з’їзді партій (Party’s Convention), їх ще називають праймеріз (primaries). Шляхом таємного голосування, кожний штат обирає одного кандидата, який міг би представити партію на виборах. Кандидата також можна обирати під час кокусів (caucuses) - це ті ж праймеріз, тільки замість таємного голосування відбувається “голосування ногами” після відкритих дискусій. 

- Ted: Who are you voting for in the primaries, Hillary or Obama?
- Ralph: Neither yet, our state has a caucus.

16 states have postponed their primaries due to the coronavirus pandemic.

Факт #3. Американці обирають не тільки президента

За традицією, кандидат на посаду президента США має обиратись в парі з потенціальним віце-президентом (vice-president). Що цікаво, обидва кандидати мають бути народжені в США. Уявіть ситуацію: президент США з певних причин не може виконувати свої обов’язки - частіше за все через хворобу або смерть (як у випадку з Джоном Кеннеді, наприклад) або в разі відставки, як це було з Ніксоном. Хто тоді буде керувати країною? Проводити позачергові вибори це дорого та довго (пам’ятаєте всю бюрократію, через яку необхідно пройти для того, аби стати кандидатом в президенти?). Тому у випадку форс-мажору, президентом стає віце-президент до наступних виборів. По закінченню цього терміну, у нього також є можливість обиратись на пост глави держави, як це робили Ліндон Джонсон або Гаррі Трумен.
Якщо провести паралелі з Україною, то згідно з українською конституцією ми обираємо президента, а у випадку форс-мажору його функції повинен виконувати голова парламенту, тобто Верховної Ради.
Суттєва відмінність: відповідно до американської конституції, “віце-президент стає президентом”, приймає присягу та проходить всі необхідні процедури, в разі смерті або відставки президента. Жодних “в.о.” або “тимчасово виконуючий обов’язки” нема, новий президент несе повну відповідальність за країну та свої рішення, а також має всі привілеї та повноваження. В Україні ж, голова парламенту стає виконуючим обов’язки Президента України, тому існує певний ряд обмежень для тимчасового президента.

Факт #4. Президентами не стають наступного ранку
Переможця виборів, як в США, так і в Україні, офіційно оголошують після підрахунку всіх голосів, це займає в середньому від кількох тижнів до кількох місяців. Але вже в ніч виборів відомі попередні результати, що не суттєво відрізняються від остаточних, тому обидва кандидати, які готували напередодні дві промови (acceptance/victory speech в разі перемоги та concession speech в разі поразки), обирають потрібну і виступають перед народом.

Далі на новообраного президента чекають довгі тижні та місяці підготовки, розуміння поточного стану справ, передачі йому повноважень (transition of powers). Це необхідно для того, аби до дня інавгурації (inauguration) президент встиг завершити всі початі справи, зі всіма попрощатися та розповісти, що відбувається в світі своєму наступнику(successor). Американці часто називають старого президента “кульгава качка” (lame duck), тобто де-юре він все ще президент, але народ вже звикає з думкою про нового главу держави. Його також ще називають попередником по відношенню до нового президента (predecessor). В США інавгурація традиційно 20 січня, а в Україні інавгурація призначається рішенням голови Верховної Ради.

The former leader now has to watch his successor unpicking much of what he strived so hard to achieve.
In her speech, she paid a glowing tribute to her predecessor.

Факт #5. Всі вибори в один день - як все встигнути?

3 листопада американці обиратимуть не тільки президента та віце-президента, але й нових членів Палати представників (House of Representatives) та Сенату (Senate). Палата представників та Сенат - це нижня та верхня палати Конгресу відповідно, тому ці вибори ще називають вибори в Конгрес (Congressional elections). Більше того - в деяких штатах також будуть обирати губернаторів та мерів міст. І все це в один день!

Американці можуть голосувати як на дільницях, так і поштою (mail voting). В цьому році процес підрахунку голосів може бути дещо довшим адже велика кількість виборців бажають голосувати поштою через пандемію. Також в деяких штатах існує процедура раннього голосування (early voting/absentee ballot), тобто до дня виборів, наприклад, так можна зробити в Вашингтоні. 

У нас, в Україні, є три типи виборів - президентські, парламентські та місцеві. Вони проходят в порядку від більшого до меншого і, як ви бачите, не обов’язково в один рік. Зазвичай виборці голосують на дільницях, так само, як і в інших країнах. Якщо ви знаходитесь за кордоном, то можете проголосувати (cast your vote) в консульстві України за попередньої реєстрацією.
Вибори в Конгрес в США проходять один раз на два роки, але обираються не всі представники, а лише їх третина, тому вибори відбуваються доволі часто. В Україні ж обираються всі депутати на національному, а також на місцевому рівнях разом з мерами міст.

Сподіваюсь, що тепер політичні теми в англійській мові для вас не такі страшні та незрозумілі. Можливо, між виборами в Україні та США дійсно багато відмінностей, але об’єднує їх одне - небайдужі громадяни своїх держав, які бажають тільки найкращого для своїх міст та країн.

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
10 каналів та ботів у Telegram для вивчення англійської мови
Сьогодні ми використовуємо гаджети будь-де і будь-коли для спілкування, знайомств, роботи та навчання. Однак нещодавно я зрозуміла, що витрачаю багато часу на безцільне та безкорисне використання свого смартфона і замислилася, як я можу це змінити. Задавшись цим питанням, я знайшла Телеграм-канали для…
Grammar
7 сайтів для тих, хто тільки починає вчити англійську мову
Кажуть, що хороший початок – це вже половина справи. Якщо ви новачок, який тільки нещодавно поринув у світ вивчення англійської мови, то ця стаття саме для вас. Аби зробити ваше навчання більш різноманітним, прискорити підвищення рівня та допомогти тим, хто бажає додатково займатись самостійно,…
Vocabulary
Безкоштовний урок англійської з Notes. Hot Topic Lesson. B2-C2
В англійській мові вкрай важливо постійно поповнювати словниковий запас слів та вміти розмовляти на різні теми. Саме тому у новому уроці на базі інтерактивного підручника Notes пропонуємо вам розглянути Hot Topic "Tramp vs NATO" та вивчити нові слова, щоб вміти дискутувати —…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.