Vocabulary, Speaking. 17.05.2024

Small Talk англійською мовою: корисні фрази і поради, щоб почати розмову

Автор: Іра Озадовська

В англомовному світі вміння вести small talk - це не просто ввічливість, а й ключ до успішного спілкування. Ці невимушені та прості розмови, які часто здаються неважливими, насправді відіграють важливу роль у налагодженні контактів та створенні сприятливого враження будь-де. В англомовних країнах ви точно не зможете сховатися від привітних людей, які завжди запитають “how are you?”. То що варто відповідати на такі стандартні питання та як підтримати бесіду англійською? Розберемо у цій статті різні типи small talk та приклади фраз, які ви можете використовувати англійською. Ця стаття буде корисною тим, хто хоче розмовляти англійською невимушено та краще зрозуміти культуру розмови носіїв мови. 

То що таке small talk?

В Cambridge Dictionary я знайшла визначення small talk: “conversation about things that are not important, often between people who do not know each other well” або “розмова про неважливі речі, часто між людьми, які погано знають один одного”. Але чи є це абсолютною правдою? Small talk має важливе значення у комунікації між людьми. Це є своєрідними “воротами” або ж початком до будь-якої розмови навіть якщо люди давно знайомі одне з одним. За допомогою невеличкого вступу – small talk – ви можете привернути увагу, поцікавитися людиною, зробити комплімент. Є в цьому щось позитивне та приємне, як на мене. До того ж це хороша практика вашої англійською.

Де потрібен small talk та як відповідати?

А тепер перейдемо до практичної частини. Розберемо приклади запитань у різних ситуаціях та можливі відповіді на них. 

Питання “How are you?” та всі його похідні

“How are you/How's everything / How's life / How've you been / How's tricks?” –  питання, які ви можете почути на співбесіді, від сусіда, на роботі від колеги і буквально будь-де. Тут головне не лякатися і не розповідати всі свої справи в деталях. Достатньо буде відповісти щось на кшталт: 

“I’m good/fine. And you?” (Я в порядку/добре. І ти?)
“I'm all right. Thanks.” (У мене все добре. Дякую.)
“Living a dream” (Фантастично/Живу мрією.)
“Nothing much.” (Нічого особливого.)
“Could be better” (Могло б бути краще) тощо.

У неформальній обстановці вас можуть запитати “what’s up?”. Можливо, ви будете здивовані, але у відповідь можна так само сказати: “What’s up!”.

Про погоду | About weather 

Так-так, стандартні розмови про погоду також не варто уникати. Про що ж ще ви можете поговорити з незнайомцем у ліфті? Варто додати, що мовчання в ліфті це не вихід, бо вважається грубістю. Фрази, які вам можуть знадобитися:

  • “Nice day, isn't it?” (Гарний день, чи не так?) 
  • “A bit too hot/cold/rainy for me today.” (Для мене сьогодні надто жарко/холодно/дощить.)
  • “Looks like it might rain a bit.” (Схоже, може піти невеликий дощ.)
  • “Such beautiful weather today, makes me want to go for a walk.” (Сьогодні така чудова погода, що аж змушує мене погуляти.)
  • “This heat makes it so hard to concentrate on work.” (Ця спека ускладнює концентрацію на роботі.)

А якщо вам разом із незнайомцем їхати аж на 18 поверх, розмову можна доповнити запитаннями:

  • “Do you think it will rain today?” (Як ти думаєш, сьогодні буде дощ?)
  • “Do you like this kind of weather?” (Тобі подобається така погода?)

На роботі | At work

Співбесіда, знайомство з колегами, робочі зустрічі – тут ви ніяк не викрутитеся від small talk. Саме він допоможе розпочати розмову на хорошій ноті та перейти до робочих моментів. Про що ж саме ви будете говорити? Звичайно, ви можете запитати про їх справи або погоду. У цьому ж розділі ми розглянемо більше прикладів, щоб не запитувати в колег одне й теж: 

  • “Are you new around here? / Have you worked here long?” (Ви тут новачок? / Ви давно тут працюєте?)
  • “What do you think about this article/ new program?” (Що ви думаєте про цю статтю/нову програму?)
  • “What did you get up to this weekend?” (Що ви робили на цих вихідних?)
  • “Did you hear about (company event)?” (Ви чули про (компанійний захід)?)

В подорожі | On a trip

Попрацювали, тепер можна і відпочити. Тут small talk стане у нагоді, коли ви заселяєтеся у житло, питаєте у незнайомця дорогу до визначного місця чи просто замовляєте каву. Звичайно, не у всіх країнах і не в усіх ситуаціях ви будете вести коротку бесіду з незнайомцем, але в англомовних країнах це дуже навіть поширено. Розпочнемо з питань, які ви можете поставити місцевим:

  • “What is your favorite spot in (London)?” (Яке ваше улюблене місце в Лондоні?)
  • “Is there anything special we shouldn't miss seeing?” (Чи є щось особливе, що ми не повинні пропустити?)
  • “Where do the locals like to hang out?” (Де люблять проводити час місцеві жителі?)

А якщо ви познайомилися з іншим відпочиваючим, ось декілька ідей, як розпочати розмову англійською:

  • “Have you tried any of the local food yet? Any recommendations?” (Ви вже пробували щось із місцевих страв? Є рекомендації?)
  • “I hear there’s a great [museum/restaurant/attraction] nearby. Have you been?” (Я чув, неподалік є чудовий [музей/ресторан/атракціон]. Ви були?)
  • “What are your plans for the rest of your trip?” (Які у вас плани на решту подорожі?)
  • “Isn't this place amazing? Have you ever been here before?” (Хіба це місце не дивовижне? Ви коли-небудь були тут раніше?)

І наостанок, ніколи не буває багато компліментів для мешканців країни/міста, де ви відпочиваєте:

  • “I love the [food/music/architecture] here! It's so unique.” (Мені подобається [їжа/музика/архітектура] тут! Це так унікально.)

Завершуємо small talk

Під кінець розмови також варто щось сказати, щоб не здаватися грубим(-ою). Ловіть кілька універсальних фраз:

  • It was lovely chatting with you about [weather]. (Було приємно поспілкуватися з вами про [погоду].)
  • It was great catching up, but I need to [grab a coffee before my meeting]. Have a great day! (Було приємно поспілкуватися/обговорити з вами, але мені потрібно купити каву перед моєю зустріччю. Гарного дня!)

Яких помилок в small talk варто уникати

Наостанок, подивимось, про що НЕ варто говорити під час small talk. Тут щось схоже до списку речей, які не варто обговорювати за столом. Розмови на такі теми можуть швидко перейти у сварку або просто викличуть неприязнь до вас. А я не думаю, що ви б хотіли посваритися з колегою чи сусідом через: 

  • політику
  • релігію
  • плітки
  • фінансове положення
  • особисте життя
  • зовнішній вигляд людини тощо.

Також, варто дотримуватися декількох правил, коли ви спілкуєтеся:

  1. Сховайте свій телефон. Таким чином людина буде відчувати свою важливість та повагу.
  2. Active listening (Активне слухання). Підмічайте деталі і розмові та продовжуйте діалог, перепитуйте. Тут важливо не перебивати співрозмовника та давати йому завершити речення або ж думку в цілому.
  3. Ставне відкриті запитання. Вам точно важко буде підтримувати розмову, якщо відповіді на всі ваші запитання будуть yes/no. Пам’ятайте, що в першу чергу у вас на меті саме спілкування. 

Як висновок, хочу додати, що small talk – це про побудову зв'язків. Це хороший спосіб познайомитися з людьми, знайти спільні інтереси та практикувати англійську. Тепер ви знаєте, як правильно розпочати розмову з носієм мови та сподіваюсь, не будете мовчати під час small talks. Головне, не бійтеся практикуватися, і ви побачите, як small talk відкриває вам нові горизонти!

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
One TV show for your English - серіал The Bear
Пропоную вам подивитися популярний серіал “The Bear” англійською мовою та не тільки дізнатися нові слова, а й зануритися в цікавий сюжет про ресторанний бізнес. Все розпочинається з того, що Кармен – молодий та талановитий шеф-кухар зі світу вишуканої кухні – повертається…
Listening
Англійська в піснях. Розбір і переклад пісні Dua Lipa - Illusion з кліпом від Таню Муїньо
Ви точно мали чути її пісні, тож як щодо краще зрозуміти одну з них? Сьогодні пропонуємо вам зануритися в новенький хіт Dua Lipa “Illusion” та розібрати його англійську лексику і граматику разом з викладачкою Green Forest у новому відео — www.youtube.com/watch?v=4hDsYLgJuNY. Наша Юля…
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.