Grammar, Writing. 26.01.2024

Пунктуація в англійській мові: де і як ставити розділові знаки

Автор: Іра Озадовська

Чи важлива пунктуація в англійській? Однозначно так, адже без неї буде хаос. Це інструмент, за допомогою якого ми структуруємо свої думки у тексті і його розуміють інші. 

Кома, крапка з комою, двокрапка, тире тощо – всі ці розділові знаки використовуються як в українській, так і англійській мовах. А що ж з правилами використання? Вони будуть інакшими, але, спішу вас втішити, їх менше, ніж в українській мові. Всі правила можна швидко запам’ятати за допомогою послідовності вивчення та декількох секретів, тож біжімо розбиратися. 

Які є розділові знаки в англійській мові?

Уявіть, що ви диктуєте комусь текст. А як сказати “кома”, “двокрапка” чи будь-який інший розділовий знак англійською? У цьому вам допоможе наступний список слів:

  • question mark (?) – знак питання
  • comma (,) – кома
  • semicolon (;) – крапка з комою
  • colon (:) – двокрапка
  • dash (–) – тире
  • hyphen (-) – дефіс
  • braces ({}) – фігурні дужки
  • apostrophe (') – апостроф
  • quotation marks ("") – лапки
  • ellipsis (…) – три крапки

Але і тут англійська не без винятків. Є різниця між деякими словами в американській та британській англійській.

Переклад

British English

American English

Крапка

a full stop

a period

Знак оклику

an exclamation mark

an exclamation point

Квадратні дужки

square brackets

brackets

Круглі дужки

brackets

parentheses

 

Де ставити розділові знаки: правила та секрети запам'ятовування

У цьому розділі статті розпочинається справжня магія. Ми визначимо та запам'ятаємо нехитрими способами, де і як ставити розділові знаки у реченнях. Можливо, деякі правила вас здивують, але таким чином ви зможете створити текст, який буде не тільки граматично правильним, а й легким для розуміння.
 
To Comma or NOT To Comma 

Пропоную вам розпочати з найважливішого правила про розділові знаки – кому. Саме цей знак найчастіше використовується в англійській. Пам’ятайте, що коми можуть кардинально змінити значення фрази, тож дуже важливо правильно їх вживати у реченні. Є правила ідентичні до українських, а є зовсім несхожі. Тож будемо вивчати їх поступово, крок за кроком.

Кома ставиться у наступних випадках:
1) Однорідні члени речення. Це правило є й в українській мові. Кома нам потрібна, щоб перелічити всі характеристики предмета/явища/істоти.
Example: The cat has fluffy, soft fur.

2) Вставні слова та фрази. Такі слова несуть додатковий сенс у речення і прикрашають його. Їх ми завжди повинні виділяти комами без винятків.
Example: However, she prefers tea to coffee.

3) Звертання та вигуки. Як бачите, тут також не потрібно запам’ятовувати щось нове, правила в українській мові такі ж самі.
Example: John, could you pass my scarf? Hey, guys, wait for me!

4) Перед та після Participle Clauses. Використовуються для вираження послідовності різних дій. Більше пояснень та прикладів граматичної теми Participle Clauses ви можете знайти у відео нижче.
Example: Upset by his cousin, he went home. Frank, hoping to get promoted, applied for the role.

 

5) Перед question tags. Це конструкція, яка додає до речення питальний елемент, ніби утворюється питання з хвостиком.
Example: You're coming to the party, aren't you?

6) У складному реченні. Складне речення – це речення, яке складається з двох або більше граматичних основ. Є декілька правил використання коми: 

- Відокремлення головних частин речення, які описують послідовні дії.
Example: She finished her work early, she packed her bags, and she left the office.

- Складнопідрядне речення (є головна та залежна частина речення).
Секрет №1: для запам'ятовування цього правила біжить на допомогу абревіатура WEBITS: When, Where, While, After, Although, Before, Because, If, Though, and Since. Якщо речення починається з одним із цих сполучників – ставимо кому після цієї частини.
Examples: When I wake up, I like to eat a bowl of cereal. If the weather is good, we will go to the beach. Since arriving in America, he has learned to speak English.

Якщо ж порядок змінюється й один зі сполучників WEBITS стоїть в другій частині речення – кому не ставимо.
Examples: I like to eat a bowl of cereal when I wake up. We will go to the beach if the weather is good. He has learned to speak English since arriving in America.

- Складносурядне речення
Секрет № 2 для запам’ятовування – FANBOYS: For, And, Nor, But, Or, Yet, and So. Кому ставимо перед наведеними сполучниками, якщо 2 частини є незалежними (головними) реченнями.
Example: Abby eats hamburgers, and she also enjoys milkshakes. 

- a non-defining relative clause (коли є додаткова інформація)
Example: My sister, who is a doctor, will be visiting us next week.

Але не ставимо кому з defining relative clause (коли є основна інформація).
Example: The book that is on the table is mine.

7) Oxford Comma. Last but not least правило, яке має важливе значення для переліку предметів/явищ/осіб. Зазвичай це пояснюється одним прикладом. Розгляньмо 2 речення: 

  • We invited the rhinoceri, Washington, and Lincoln. – Ми запросили носорогів, Вашингтона та Лінкольна.
  • We invited the rhinoceri, Washington and Lincoln. – Ми запросили носорогів: Вашингтона та Лінкольна. 

У першому реченні ми поставили oxford comma й отримали просто перелік запрошених, а ось у другому носорогами були Вашингтон та Лінкольн. Це саме те правило, де не варто боятися поставити кому перед “and”, щоб не було каламбурів.

А що ж іншими розділовими знаками?

Зараз буде все менше і менше нової інформації. Правила використання крапки, лапок, знаку оклику та запитання абсолютно такі ж самі, як і в українській мові. Варто запам’ятати лише одне: знак запитання ми не ставимо з indirect questions. Наприклад, I was asked how much I paid yesterday. Тож, рухаємося до фінішної прямої та вивчимо правила двокрапки, крапки з комою та тире: 

Colon (:)
Двокрапку насправді вживають рідко, адже багато носіїв мови її замінюють комою. Тут є лише 3 основних правила. Цей розділовий знак використовується для переліку в офіційному стилі, прямої мови та між реченнями, коли друге речення пояснює або обґрунтовує перше.

Examples:
There are three main reasons for the success of the governmenteconomic, social and political.
Try to keep your flat clean and tidyit will sell more easily.

Semicolon (;)
Крапка з комою потрібна у реченнях, які пов’язані за значенням, але відокремлені граматично. Правило легко запам’ятати, бо в англійській мові якщо ви не можете поставити крапку між реченнями, то і крапка з комою не використовується. 

Example: Spanish is spoken throughout South America; in Brazil the main language is Portuguese.

Dash (–)
Використовуємо тире, щоб виділити окремі фрази у реченні, зробити на них акцент. 

Example: Just wanted to thank you for a lovely evening we really enjoyed it.

Що ж, ось і все. Тепер ви знаєте всі правила використання розділових знаків, які найчастіше використовуються в англійській мові. Залишилася тільки практика, тож за цим посиланням ви знайдете безкоштовний урок на тему пунктуації для рівнів B1-C2http://bit.ly/3nMJZfW. Згадуйте ці правила, коли пишете англійською та пам’ятайте, що пунктуація – це мистецтво, яке допомагає створити текст та наповнити його значенням та емоціями. Успіхів у навчанні:)

Вам також може сподобатися:
Vocabulary
6 безкоштовних онлайн-курсів англійської для всіх рівнів на літо 2024
Ось і літо прийшло: пора хоч трішки відпочити та розслабитися. Це чудовий час для перезарядки, але не варто забувати про важливість підтримки своїх знань та навичок, у тому числі й володіння англійською мовою. За три літні місяці без практики можна втратити те, що ви так старанно вивчали раніше. Що…
Grammar
Conjunctions – сполучники в англійській мові
Без існування сполучників будь-яка мова не була би милозвучною, а речення виглядали б порубаними на шматки. Тому не варто й зазначати, яка велика роль сполучників. У цій статті ми розглянемо основні аспекти вживання англійських сполучників та їхні види, сполучникові прислівники та відмінності сполучників…
Video
Безкоштовний відеоурок англійської мови з викладачем: Subject Questions | Питання до підмета
"What (made you чи did you make) choose this career path?" — а ви знаєте, як правильно ставити питання до підмета в англійській? Пропонуємо вам розібратися у цій важливій темі разом зі старшою викладачкою Green Forest у нашому новому відео  — https://bit.ly/4bKuA9n Вмикайте…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.