Listening, Speaking, About English Language. 17.10.2012

Нові підходи у вивченні англійської

Автор: Анастасія Скляренко
Всі, хто читає цю статтю, записалися в GF, накупили підручників та зайшли на цей сайт з однією метою – вивчити англійську мову або ж покращити її знання. Безсумнівно, всі вище перелічені дії обов’язково принесуть результат, але не варто зупинятися лише на цьому. Ми підкажемо вам деякі нові підходи та методики з вивчення цієї цікавої та надзвичайно популярної мови.


Методики викладання англійської мови швидко розвиваються, і дуже важливим є те, щоб всі студенти нашої школи знали про них та мали вибір, який в майбутньому може значно покращити  їхні знання, і, що надзвичайно важливо, отримували задоволення від вивчення англійської на курсах. Не так давно, вивчаючи англійську протягом  5-10 років і годинами просиджуючи над лексичним мінімумом та граматичними правилами, вам було важко зрозуміти навіть свого вчителя, не кажучи вже про героїв голлівудського фільму. Мабуть ви питали себе і не раз: «Що зі мною не так?».  Тож для таких як ви, в нас є добра новина – нові підходи до вивчення англійської мови змінять цю ситуацію.

  • Що ж, почнемо. І першою нам на допомогу прийде так звана Shadowing Technique (Тіньова методика).

Першим  її розробив американський професор Олександр Аргюельс. Основа цієї методики – аудіо запис книжки або тексту на мові, яку ви вивчаєте. Людина намагається повторити текст за записом так швидко, як може. Під час цього також бажано (але не обов’язково) не просто сидіти за столом, а швидко ходити, щоб підвищити пильність та наситити організм киснем. Тож тут ви отримуєте подвійну перевагу, що особливо корисно для людей, які ведуть малорухомий спосіб життя (до яких, до речі, відношусь і я =))

«А де ж взяти матеріали для вивчення?»  - спитаєте ви. Багато хто рекомендує придбати книжки художнього або іншого жанру, в комплекті з якими йдуть диски. Такі книги, на приклад, ви зможете купити на aukro.ua або emarket.ua. Крім того, вони продаються майже у всіх великих книгарнях. Тобто фактично ви матимете на руках аудіо книгу та її друкований варіант. Перед початком повторювання вам, звісно ж, буде необхідно попередньо прослухати диск (і не один раз – чим більше, тим краще) і прочитати книгу, переклавши всі невідомі слова. Потім, поступово, повторюючи начитку з диску, книжка вже не буде потрібна, і ви зможете користуватись тільки аудіо доріжкою. Детально весь процес описаний тут:


Перш за все, ця методика допоможе вам покращити навички мовлення. Ви відчуватимете себе більш впевненими, ніж раніше.

  • На другій сходинці серед нових методик з вивчання англійської  знаходиться методика The Jingles.

І знову ж таки, це винахід американця, а точніше американського лінгвіста Стіва Вокера. Цей підхід оснований на тренуваннях м’язів рота, за рахунок чого вимову звичайної людини (не носія мови) дуже важко відрізнити від вимови того ж носія.

Давайте спробуємо вимовити наступну скоромовку: "From early on, three thoroughly surly thirsty thugs thought they could take baths throughout the night". Ну як, вийшло? Якщо ні, то книга Стіва The Jingles -- A Revolution in English Pronunciation Therapy  саме те, що вам потрібно. (Початково книга орієнтувалася на азіатський ринок читачів)

Терапія The Jingles є надзвичайно дієвою, бо під час тренувань найбільше задіяними є ті м’язи рота, які ми, звичайні українці, майже не використовуємо. Тож  якщо ви мрієте говорити англійською максимально виразно, гармонійно та елегантно, не втрачайте можливості дізнатися більше про цю методику.

  • Давайте продовжимо наш список і спробуємо розібратися в методиці під назвою Total Physical Response. (Метод фізичного реагування)

Цей метод базується на основних принципах вивчення першої мови дітьми. Фактично, учні поводяться як малі діти, реагуючи фізично на різні фрази викладача.  Тож у вас є шанс знову відчути себе дитиною! А це, звісно, принесе багато позитивних емоцій.  Автором метода є Джеймс Ашер, який пропонує використовувати під час навчання багато фізичних вправ, поєднуючи їх з прослуховуванням різних діалогів та текстів. При чому наголос робиться на задоволенні від вивчення мови і стимулюванні. У цього метода є свої обмеження, особливо коли йдеться про вивчення абстрактних понять, але він вважається надзвичайно ефективним для початківців. Що ж стосується маленьких учнів, то метод фізичного реагування є абсолютним стандартом для цієї категорії людей.
 

  • Наступну сходинку посідає дуже цікава методика Suggestopedia.

Вона використовує розслаблення як засіб здобуття нових знань.  Бажаючим вивчати англійську за цією методикою надають дуже велику кількість інформації на новій для них мові вже на самому початку курсу. Наприклад, учні мають перед очима текст, який потім перекладається і читається вголос. Крім того, фоновою музикою для читання є класичні музичні твори. Ціль процесу – занурення в атмосферу повного розслаблення, під час якого вони абсолютно випадково розуміють ті чи інші фрази. Думаю для тих, хто має багато часу і мріє поєднати приємне з корисним, ця методика є просто ідеальною. 

Що ж , дорогі студенти, у вас на озброєнні з’явилось багато  так званих нетрадиційних підходів до вивчення англійської мови. Але нетрадиційні не означає погані. Якщо ви поставили перед собою мету та впевнено йдете до неї, то в поєднанні з базовою методикою можна досягти неабияких результатів. Тож успіхів!

Вам також може сподобатися:
Video
Англійська в піснях. Imagine Dragons підтримали Україну в кліпі на пісню Crushed
Впевнені, ви вже чули про пісню Crushed by Imagine Dragons та їх кліп з історією Сашка з Миколаївської області І щоб ви точно розуміли, про що співають «дракони», та почерпнули щось нове для своєї англійської, наша викладачка Юля Кравченко зробила для вас відеорозбір цієї потужної пісні…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал 3 Body Problem
Відкрийте для себе захоплюючий світ наукової фантастики та таємниць з новим серіалом від Netflix "3 Body Problem". Протягом 8 серій по 1 годині ви дізнаєтеся, як рішення однієї людини в минулому може вплинути буквально на все людство. На тлі китайської революції 70-х роках, учасники секретного…
Video
5 TED Talks англійською мовою від українських спікерів для різних рівнів
Зараз, коли Україна знаходиться у стані війни, надважливо говорити про нашу країну у всьому світі. TedTalks – це платформа, яка надає можливість запрошеним людям ділитися своїми думками та досвідом. І українці не є винятком. У цій статті зібрала для вас підбірку з 5 виступів українців англійською…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.