About English Language, Grammar. 05.05.2021

Курси англійської: детальний розбір прислівників

Автор: Світлана Федорчук

Кожен курс англійської в будь-який освітній школі пропонує ознайомитися з прислівниками – словами, які можуть висловлювати ознаку дії, стан конкретного предмета, рівень його якості. Прислівники – це слова, які відповідають на запитання «як?», «де?», «звідки?», «наскільки?». Вивчаючи англійську на курсах із викладачем, ви зрозумієте правила використання прислівників. Але якщо ви тільки обираєте курси англійської або хочете повторити цю тему іноземної мови, наша стаття прийде на допомогу. 

Зміст

1. Що змінюють прислівники в англійській мові?
2. Навіщо на курсах англійської вивчаються прислівники та дієслова?
  2.1. Як прислівник змінює дієслово?
  2.2. Дієслова, які погано поєднуються з прислівниками
3. Прислівники та прикметники в англійській мові
4. Використання прислівників разом з іншими прислівниками англійської мови
5. Як прислівники змінюють речення в англійській мові?
6. Ступені порівняння, які створюють прислівники: приклади з курсу англійської
7. Розташування прислівників у реченнях англійської мови
8. Коли слід уникати прислівників в іноземній мові? 
9. Як краще вчити англійську – на курсах чи самостійно?
10. Як зареєструватися на курси англійської мови?

Що змінюють прислівники в англійській мові?

На будь-яких курсах англійської ви зможете дізнатися, що прислівник – це слово, яке може змінювати або описувати:

  • дієслово – he sings loudly (він голосно співає);
  • прикметник – very tall (дуже високий);
  • інший прислівник – ended too quickly (закінчується занадто швидко);
  • ціле речення – Fortunately, I had brought an umbrella (На щастя, я взяв з собою парасольку). 

Курси англійської: детальний розбір прислівників
Читайте новини онлайн в інтернеті, щоб побачити, як вживаються прислівники в живій мові, а не тільки на курсах англійської

Ви можете пам'ятати зі школи, що прислівники часто закінчуються на «-ly». Але на курсах англійської ви дізнаєтеся, що деякі (such as fast) виглядають точно так само, як і їх аналоги-прикметники:

  • Tom did not run badly. – Том непогано керував.
  • Tom is very tall. – Том дуже високий.
  • The race finished too quickly. – Перегони закінчилися надто швидко.
  • Fortunately, Lucy recorded Tom’s win. – На щастя, Люсі зафільмувала перемогу Тома.

У цих реченнях легко знайти прислівники, характерні для розмовної англійської мови. Якщо вас цікавить професійна іноземна мова, радимо уважно підбирати школу та курси. На щастя, зараз можна знайти вузькоспеціалізовані курси англійської в практично в будь-якій мовній школі.

Навіщо на курсах англійської вивчаються прислівники та дієслова?

У будь-якій мовній школі викладач буде виділяти час для вивчення поєднань прислівників і дієслів, тому що одна з головних функцій прислівника – це зміна дієслова. Іншими словами, завдяки прислівникам ми можемо описати спосіб, за допомогою якого відбувається дія.

Як прислівник змінює дієслово?

Для кращого розуміння на курсах англійської в школі вивчення іноземних мов важливо знайомитися з прикладами:

  • Phillip sings loudly in the shower. – Філіп голосно співає в душі.
  • My cat waits impatiently for his food. – Мій кіт з нетерпінням чекає на їжу.
  • I will seriously consider your suggestion. – Я серйозно розгляну вашу пропозицію.

Прислівники в кожному з наведених вище речень відповідають на запитання «як?». Як співає Філіп? Голосно. Як моя кішка чекає? З нетерпінням. Як я розглядаю вашу пропозицію? Серйозно. Можете дивитися пізнавальні відео онлайн, щоб запам'ятати такі фрази з живої мови, а не зі шкільних підручників.

У школі вивчення англійської викладач обов'язково розповість, що прислівники можуть відповідати на інші типи запитань про те, як саме було виконано дію. На курсі англійської ви дізнаєтеся, що вони також відповідають на запитання:

  • коли? – We arrived early (Ми приїхали рано);
  • де? – Turn here (Поверніть тут).

Дієслова, які погано поєднуються з прислівниками

Викладач курсів англійської мовної школи повинен розповісти, що є дієслова, які погано поєднуються з прислівниками. Йдеться про що дієслова «feel» (відчувати), «smell» (нюхати), «sound» (звучати), «seem» (здаватися), «appear» (з'явитися). Із такими дієсловами зазвичай потрібно використовувати прикметники, а не прислівники. Найпоширеніший приклад такої плутанини:

  • I feel badly about what happened. – Мені погано через те, що сталося.

Якщо розглянути приклад із технічного боку, застосовуючи правила з курсів англійської, слово «feel» є дієсловом і вимагає використання прислівника. Однак у цьому конкретному реченні воно виконує функцію сполучного дієслова. Тому правильно говорити «I feel bad». Єдиний приклад, коли на уроці англійської мови в школі доречно сказати «I feel badly», це коли ви погано відчуваєте тепло від батареї.

Прислівники та прикметники в англійській мові

Ще на курсах шкільної англійської ви могли дізнатися, що прислівники здатні змінювати й уточнювати прикметники та інші прислівники, які стоять у реченні. Нерідко функція прислівника зводиться до того, щоб додати прикметнику емоційного забарвлення. Приклад із курсів:

  • The woman is quite pretty. – Жінка досить приваблива.
  • This book is more interesting than the last one. – Ця книга цікавіша за попередню.
  • The weather report is almost always right. – Прогноз погоди майже завжди відповідає дійсності.

У мовній школі та на курсах спеціальної англійської ви також дізнаєтеся, що прислівник «almost» (майже) змінює прислівник «always» (завжди), і обидва вони змінюють слово «right» (правильно). Знову звернемося до прикладів із курсів іноземної мови, в яких студенти зазвичай припускаються помилок:

  • «Is my singing too loud?» asked Phillip. – «Я співаю надто голосно?» – запитав Філіп.
  • My cat is incredibly happy to have his dinner. – Мій кіт шалено щасливий повечеряти.
  • We will be slightly late to the meeting. – Ми трохи запізнюємось на зустріч.
  • This bridesmaid dress is a very unflattering shade of puce. – Ця сукня для подружки нареченої має дуже неприглядний відтінок рудувато-коричневого кольору.

Щоб розібратися з подібними нюансами іноземної мови, важливо зібрати великий словник – допоможуть навіть базові курси. Це дозволить прямо на курсах англійської практикуватися в діалогах із викладачем та іншими студентами на курсі.

Використання прислівників разом із іншими прислівниками англійської мови

Шкільна програма говорить, що можна використовувати прислівники для опису іншого прислівники. Фактично, за бажання можна використовувати кілька прислівників одночасно – обов'язково попрактикуйтеся на курсах англійської разом із викладачем, створюючи такі речення:

  • Phillip sings rather enormously too loudly. – Філіп співає радше вкрай занадто голосно.

Але не прагніть нагромаджувати речення в англійській мові великою кількістю прислівників, оскільки речення можуть вийти слабкими та незграбними – це видно з перекладу українською (онлайн-перекладач забирає всі прислівники і залишає одне слово – «занадто»). Просто будьте обережними, щоб не переборщити і не зробити помилку на курсі англійської. Особливо коли навчаєтеся інтенсивно й хочете отримати максимум.

Як прислівники змінюють речення в англійській мові?

Як і в українській мові, прислівники в іноземних мовах також здатні змінити сенс всього речення – згадуйте шкільні уроки. Прислівники зазвичай стоять на самому початку речення. Найпоширеніші, які ви будете вивчати на мовних курсах англійської:

  • generally – взагалі;
  • fortunately – на щастя;
  • interestingly – цікаво; 
  • accordingly – цікаво.

Курси англійської: детальний розбір прислівників
Читання книг, паралельно з відвідуванням курсів англійської, допомагає краще засвоїти матеріал з іноземної мови

Прислівники в реченнях іноземної мови не описують одну конкретну дію, яка в ньому може згадуватися. Замість цього вони описують загальне відчуття всієї інформації в реченні. Це важливо засвоїти на базових курсах англійської, щоб легше почуватися в розмові з носіями мови онлайн і в реальності. Розглянемо приклади, використовувані на мовних курсах:

  • Fortunately, we got there in time. – На щастя, ми встигли.
  • Interestingly, no one at the auction seemed interested in bidding on the antique spoon collection. – Цікаво, що ніхто на аукціоні не виявляв інтересу до торгів на колекцію старовинних ложок.

Водночас використання слова «hopefully» (з надією) в якості прислівника (наприклад, «Hopefully, I’ll get this job» – «Сподіваюся, я отримаю цю роботу») є помилкою – під час навчання про це обов'язково розкажуть. Однак люди продовжують використовувати його й багато словників тепер приймають подібний варіант, а викладач на курсі англійської не буде виправляти вас у цьому випадку. Втім, радимо уникати використання такого прислівника в онлайн-спілкуванні й офіційних письмових роботах.

Ступені порівняння, які утворюють прислівники: приклади з курсу англійської

Як і прикметники, прислівники можуть показувати ступені порівняння, хоча на курсах мови ви будете рідко використовувати прислівники в такій ролі. З деякими «пласкими прислівниками» (прислівники, які виглядають точно так само, як і їх аналоги-прикметники), вища та найвища форми виглядають так само, як прикметники вищої та найвищої форми. Знову ж згадуйте шкільні уроки.

Викладач мовних курсів англійської порадить використовувати більш сильні прислівники (або більш сильні прикметники та дієслова), ніж покладатися на порівняльні прислівники і прислівники, які створюють найвищий ступінь.

Абсолютний прислівник описує щось саме по собі. Ось приклади із занять на курсах:

  • He smiled warmly. – Він тепло усміхнувся.
  • A hastily written note. – Поспіхом написана записка.

Щоб утворити вищий ступінь порівняння прислівника, що закінчується на «-ly», на курсі просто додайте слово «more»:

  • He smiled more warmly than the others. – Він усміхнувся тепліше, ніж інші.
  • The more hastily written note contained the clue. – Більш поспіхом написана записка містила ключ.

Щоб отримати найвищий ступінь порівняння прислівника, що закінчується на «-ly», під час навчання на курсі англійської долайте слово «most»:

  • He smiled most warmly of them all. – Його усмішка була найтеплішою з усіх.
  • The most hastily written note on the desk was overlooked. – Найбільш поспіхом написана записка на столі залишилася непоміченою.

Щоб запам'ятати всі приклади, важливо регулярно використовувати їх на курсах англійської та в мовній школі. Тому не соромтеся пропонувати своїм одногрупникам подібні діалоги.

Розташування прислівників у реченнях англійської мови

Розміщуйте прислівники якомога ближче до слів англійської мови, які вони мають змінити. Якщо поставити прислівник у неправильному місці, в кращому випадку вийде незручне речення, а в гіршому – повністю зміниться його значення в іноземній мові, що принесе неприємності навіть в онлайн-спілкуванні поза школою. 

Зберігайте особливу обережність зі словом «only» (тільки). На курсі базової англійської вам доведеться почути, як воно може недоречно змінити сенс сказаного або написаного. Щоб зрозуміти, де криється помилка, порівняйте два речення із занять з англійської:

  • Phillip only fed the cat. – Філіп тільки годував кішку.
  • Phillip fed only the cat. – Філіп годував тільки кішку.

Сенс першого речення в тому, що головний герой лише дав тварині їжі та не робив із нею інших маніпуляцій – не випускав з дому та не брав на руки. Значення другого речення – хлопець погодував лише одного улюбленця. Досвідчений викладач мовної школи або курсів англійської обов'язково зверне на це увагу.

Студенти курсів іноземної мови також повинні запам'ятати: коли прислівник змінює дієслівну фразу, найбільш природним місцем для нього є середина фрази. Розглянемо приклади з курсів мовних шкіл:

  • We are quickly approaching the deadline. – Ми швидко наближаємося до кінцевого терміну.
  • Phillip has always loved singing. – Філіп завжди любив співати.
  • I will happily assist you. – Я з радістю допоможу вам.

Щоб закріпити знання з нашої статті й курсів іноземної мови, обов'язково вигадайте та запишіть власні приклади з прислівниками з іноземної мови. Під час уроку в мовній школі попросіть викладача перевірити їх правильність.

Коли слід уникати прислівників в іноземній мові?

Викладачі на курсах поглибленої англійської нерідко згадують Ернеста Гемінґвея як приклад письменника, який не любив прислівники в англійській мові та закликав усіх уникати цієї частини мови. Однак без прислівників у живому й онлайн-спілкуванні в іноземній мові важко обійтися, що ви зможете зрозуміти під час навчання в школі. Навіть Гемінґвей їх використовував, хоч і рідко. 

Головне правило на курсі базової англійської – уникати непотрібних прислівників у своїй мові, навіть у спілкуванні в соціальних мережах. Коли ваше дієслово або прикметник не здаються досить сильними або точними, замість того, щоб використовувати прислівник, додайте емоцій сильнішим дієсловом або прикметником. 

Як краще вчити англійську – на курсах чи самостійно?

Сьогодні можна знайти предостатньо безкоштовних додатків для вивчення лексики і граматики англійської мови, а також онлайн-платформ для спілкування з носіями. Якщо англійська вам потрібна нечасто – ви можете обмежитися самостійним навчанням. Але якщо ви будете використовувати іноземну в роботі або вам необхідна впевнена розмовна англійська – запишіться на відповідний курс.

Розглянемо трохи детальніше, як краще вчити англійську – на курсах чи самостійно.

Самостійне вивчення англійської

Якщо вам вистачає самодисципліни, ви можете вивчати англійську за допомогою таких додатків і сайтів:

  • BBC Learning English;
  • ReWord;
  • Lingualeo;
  • Duolingo;
  • Italki;
  • Quizlet;
  • Kahoot.

Займатися потрібно щодня не менше 15-30 хвилин – тоді тренування принесуть результат.

Англійська на курсах

Обирайте програму, яка найбільш точно відповідає вашій меті:

  • загальна англійська;
  • розмовна англійська;
  • ділова англійська;
  • граматичний курс;
  • підготовка до IELTS чи іншого тесту.

Крім цього, програма курсу може бути стандартною або інтенсивною.

Курси англійської: детальний розбір прислівників - 3

Як зареєструватися на курси англійської мови?

Щоб зареєструватися на курси англійської мови, можна записатися онлайн на сайті мовної школи або зателефонувати адміністратору за номером, вказаним на тому ж сайті або на сторінках курсів у соцмережах. В обох випадках вам запропонують пройти тест на визначення вашого рівня. Після тесту будьте готові коротко поговорити з викладачем англійською, розповісти про себе або перекласти кілька речень (якщо у вас не нульовий рівень).

Навіть якщо ви записуєтеся онлайн, у вас буде можливість поставити всі запитання про школу та навчання в ній, коли з вами зв'яжеться адміністратор. Радимо сходити на пробний урок, за який не потрібно платити, але який допоможе зрозуміти, як проходить навчання в обраній школі.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.