Green Forest Life, Fun, Grammar, Listening, News, Reading, Speaking, Video, Vocabulary, Writing. 23.03.2020

Як не забути англійську на карантині: 12 порад від викладача

Автор: Юлія Кравченко

Карантин та пандемія колись закінчаться. З цього хотілося би почати. Вони закінчаться, і ми всі повернемося до звичного ритму життя. І хоча нам, скоріше за все, буде непросто, ми впораємось. Проте англійську відправити на карантин не можна. Було би круто, звичайно, якби ми мали змогу зберегти свої знання на існуючому рівні і заморозити їх, наче в комп’ютерній грі. Так щоб можна було встигнути подолати стрес / допити вино/ врятувати світ (необхідне підкреслити), а потім повернутися до навчання, не забувши при цьому кілька сотень англійських слів та ще й різницю між 2 та 3 conditionals. Sorry, but no. Запорука успіху у вивченні англійської – регулярність. Тому якщо ви плануєте поставити англійську на паузу, будьте готові ставити на паузу так само свої знання і прогрес.

Як не забути англійську на карантині: 12 порад від викладачаМи в Green Forest і я особисто не дуже віримо в такі паузи, тому  пропонуємо вам ставитися до карантину, як до інструменту. І якщо вже вам судилося провести кілька тижнів вдома (чи місяців, хто його знає) – нехай цей час стане моментом ікс для вашої англійської. Я підготувала для вас кілька порад, які допоможуть вам не зруйнувати стосунки з англійською та пережити карантин з гідністю.

  1. Використовуйте силу YouTube. 

YouTube безумовно вважається одним з найбільших distractions інтернету та раєм для прокрастинаторів (таких, як я). Тим не менш, YouTube – це осередок англійської. 

Що робити: ви можете дивитися різних влогерів, відомі всім TED talks або випуски британського The Voice. Робіть це англійською, і ваш listening skill буде стрімко розвиватися. А якщо знайдете в собі ще й трохи сил, щоб виписувати хоча б декілька незнайомих слів з кожного відео, яке дивитеся, your vocabulary will never be the same.

Дивитися можна будь-що:

  1. Працюйте з текстами, які читаєте.

Читати щось англійською – це must. Читання вчить вас правильно будувати речення та краще розуміти мову. Проте це ж карантин, крихітко. Тож ми можемо спробувати вивести читання на новий рівень. 

Що робити: візьміть один абзац будь-якого тексту, який ви читаєте та розберіть його на граматичні атоми: які граматичні часи в ньому використовуються, чому вони використовуються і чому слова стоять у певному порядку. Спробуйте повністю зрозуміти цей один абзац з точки зору англійської граматики. Це хороший тренажер, який навчить вас розкладати знання по полицях. А ще він доведе, що всі ті страшенні граматичні теми, про які вам розказували на уроках реально існують і використовуються (і це не змова викладачів). 

Що можна читати:

  • Наша рубрика 10 Minute English, там безліч історій англійською - greenforest.com.ua/10-minute-english
  • Безкоштовні ресурси, на яких можна знайти книжки англійською - bit.ly/2vKIzNY
  • Про вічне: почитайте Гаррі Поттера - bit.ly/3drewMn
  • Будь-які британські та американські сайти - lifehacker.com

  1. Записуйте себе, коли говорите англійською.

Так, іноді такі вправи нагадують меми про «очікування / реальність». Але якщо ви справді хочете попрацювати над своєю вимовою (а на це ж завжди немає часу), почніть з простого. 

Що робити: записуйте на диктофон, як ви говорите англійською хоча б одну хвилину, та робіть це кожного дня. Хоча б протягом карантину. Ви можете прослуховувати ці записи самостійно, можете попросити вашого друга теж їх прослухати. Слухайте та аналізуйте, помічайте помилки, звертайте увагу на слова, які вимовляєте правильно. Можете ще прислухатися до свого акценту та вирішити, чи хочеться вам щось в ньому виправляти.

Ресурси, що допоможуть вам правильно аналізувати свою вимову:

  • Практичні поради щодо того, як наблизити вимову до ідеалу - youtu.be/kcTlqtizG2E
  • Слова, які часто вимовляють не правильно - bit.ly/2J9Ad5E

  1. Проходьте онлайн уроки.

В принципі, інших опцій у вас зараз і немає. І поки ми в Green Forest перейшли на онлайн навчання в Zoom, ви можете паралельно ще й проходити наші онлайн уроки з рубрикою eBoost. Ці уроки є абсолютно безкоштовними та доступні кожному, ви можете проходити їх в будь-який момент.

Що робити:

  • просто переходьте за ось цим посиланням greenforest.com.ua/eboost-with-notes та обирайте урок собі до душі (та до рівня). 

  1. Проходьте онлайн курси.

Карантин, насправді, як Nokia, бо connecting people. Саме в ці скрутні часи люди з усіх куточків світу об’єднуються та діляться. Так найкрутіші навчальні платформи світу відкрили безкоштовний доступ до деяких своїх онлайн курсів. І більшість з них, guess what, звичайно ж англомовні!

Що робити: обирайте курс, що вам до вподоби, проходьте його, звичайно ж, мовою оригіналу, занотовуйте слова, які хочете вивчити. Та просто насолоджуйтесь.

Де можна знайти безкоштовні онлайн курси:

А якщо шукати і обирати вам не хочеться, тоді просто оберіть один із шести весняних курсів, які ми зібрали для вас у цій добірці – bit.ly/2wbp5Ch.

  1. Копіюйте вимову улюблених акторів.

Вже почали дивитися фільми та серіали англійською протягом карантину та отримали свій кешбек за підписку на Netflix від Монобанку? Very well done. Пропоную вам робити те саме, але ще й з користю для вашої вимови. 

Що робити: зупиніть серію після будь-якої фрази, яка видалася вам цікавою / красивою / складною, та спробуйте повторити її з тією самою інтонацією та в тому самому темпі. Ба більше, спробуйте повторити цю фразу чи речення паралельно з актором. Так, для цього вам доведеться кілька разів прокручувати серію туди-сюди. Проте ви помітите, якою колосальною буде різниця між вашою першою та десятою спробами. Я можу іноді по 15 хвилин з таким бавитися і називаю цю вправу – Fake It Till You Make It.

Корисні ресурси:

  1. Перемикайтеся на англійську.

Як не забути англійську на карантині: 12 порад від викладача - 2Насправді практика англійської – це звичка, яку не надто важко створити. Не важко, тому що ми оточені англійською з усіх боків. Поки ви вдома, спробуйте створити навколо себе своє власне англомовне середовище.

Що робити: по-перше, перемикайте всі девайси на англійську (якщо ви з якихось причин досі цього не зробили). По-друге, переписуйтесь англійською з вашими одногрупниками, викладачем чи друзями, які також цікавляться англійською. Хочу одразу відмітити, що все це я тестувала на собі – в мене є подруга з Києва, з якою ми пів життя говоримо англійською, тому що колись вирішили, що нам не вистачає практики. По-третє, говоріть з собою англійською. Насправді, якщо і є хтось, з ким ви постійно ведете діалоги, то це ви самі. Завжди хотіли думати англійською? Починайте зараз, навіть якщо це поки що думки elementary рівня.

  1. Вивчайте хоча б одне нове англійське слово на день.

Як то кажуть, baby steps. Якщо ви намагатиметеся запам’ятати всі невідомі англійські слова за раз, ваш мозок вибухне. 

Що робити: виписувати, звичайно, можна скільки завгодно нових слів. Потім ці списки можна переглядати, і ви точно помітите, як ці нові слова почнуть зустрічатися вам в текстах, відео і піснях. Але поставте собі ціль – вивчати хоча б одне слово на день. Що я маю на увазі під словом «вивчати» - перевірте дефініцію слова в хороших dictionaries (google translator до них не відноситься), розберіться з контекстом, в якому ви побачили це слово, створіть з цим словом кілька речень про себе. Навіть якщо карантин триватиме лише 14 днів, ваш словниковий запас гарантовано збагатіє 14-ма новими словами чи виразами.

Як працювати з вокабуляром:

  1. Читайте новини англійською.

Якщо вже сталося так, що ми всі застрягли вдома та мусимо постійно слідкувати за новинам в світі, давайте принаймні робити це англійською! Не просто ж так вона вважається міжнародною мовою.

Що робити: оберіть надійне джерело зі світовим новинами, читайте чи дивіться їх англійською та прокачуйте одразу декілька скілів. Зрозуміло, що після цього ви все одно паралельно перевірятимете українські телеграм канали та групи на Facebook. Проте, якщо почнете з англомовної версії, будете мати більше користі.

Де читати новини:

  1. Розбирайте тексти улюблених пісень.

Музика врятує світ. Музика – це те, на що ми знаходимо час навіть тоді, коли ми завалені роботою та справами. А ще музика – це чудовий спосіб вивчати англійську.

Що робити: поки ви вдома, попрацюйте з текстами своїх улюблених пісень. Розберіть граматику, поцікавтеся вокабуляром. Проте найголовніше – співайте пісню разом зі своїм улюбленим виконавцем для того, щоб тренувати свій pronunciation.

Корисні ресурси:

  • Безцінний сайт, на якому можна знайти текст будь-якої пісні ще й з поясненнями - genius.com
  • Рубрика про пісні, яку я колись вела і в якій розбирала текст популярних пісень, пояснювала граматику, яка в них використовувалась та відмічала цікавий вокабуляр - greenforest.com.ua/sing-and-learn

Як не забути англійську на карантині: 12 порад від викладача - 3

  1. Робіть англійською те, що любите.

Яке б хобі ви не мали, скоріше за все, його можна пов’язати з англійською. І якщо вже ми намагаємося створити для вас карантинне англомовне середовище, давайте базувати його на ваших улюблених справах.

Що робити: оберіть будь-яке заняття, яке вам до вподоби, та робіть його за допомогою англійської. Любите готувати – готуйте за англомовними рецептами. Любите займатися спортом – вмикайте англомовні тренування. Граєте в настільні ірги – грайте англійською. Англійська, насправді, всюди.

Корисні ресурси:

  1. Беріть участь в Green Forest Quarantine Challenge.

Аби допомогти вам втілити всі ці плани в життя, ми придумали спеціальний Quarantine Challenge, який буде проходити в Facebook та Instagram. Щодня ми будемо ділитися з вами простими завданнями, які допоможуть вам покращити англійську. Вам залишається тільки виконувати їх та ставити позначки в спеціально розробленому чек-листі.

Сподіваюся, мої поради стануть вам у нагоді. Все проходить, і це теж пройде. Нам залишається тільки вірити в найкраще, концентруватися на сьогоднішньому дні та робити для себе щось хороше. Тому #FuckCoronavirus – keep learning English. And stay safe.

Вам також може сподобатися:
Green Forest Life
Sharing is caring - розмовний клуб англійської для тих, хто потребує підтримки
Sharing is caring: Speaking club for those who need support Ми завжди працювали за принципом «людині потрібна людина». Але тепер ми розуміємо, що найбільше людині потрібна людина під час війни. Тому ми пропонуємо всім, хто відчуває потребу, поговорити англійською та підтримати один одного.…
Green Forest Life
English Sunday Online - безкоштовний розмовний клуб
English Sunday Online – улюблений розмовний клуб англійської від Green Forest. Якщо ви в безпеці та маєте трішки вільної години в неділю, приєднуйтесь поговорити на різні теми англійською, попрактикувати розмовні навички, познайомитися з різними людьми та відчути єднання. Щонеділі ми проводимо…
Green Forest Life
Music Therapy - безкоштовні музичні уроки англійської
Що би не відбувалося в світі, музика - це ліки. А англомовна музика - це ще й чудовий інструмент для практики та вдосконалення навичок англійської. Якщо ви любите музику і англійську, приєднуйтесь до уроку Music Therapy від Green Forest. Що на вас чекатиме: розбір відомої англомовної пісню  нова…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.