Exams, About English Language. 20.12.2012

IELTS, TOEFL чи Cambridge ESOL examinations? Що обрати…

Автор: Олена Ковтун

 

Нам з вами  пощастило жити в епоху глобальної інтеграції, коли зближення з іншими культурами не лише не заборонене ніяким чинним законодавством, а й навпаки вітається. Ми цікавимося зарубіжною політикою, музикою, кінематографом, літературою, новинами зі світу моди та й життям взагалі. І, як правило,  найбільше нас цікавить культура країн Західної Європи та США. І тут ну ніяк не обійтись без англійської мови, яка стала не лише запорукою міжнародного спілкування,  а й способом досягнення кращого рівня життя.  Зараз англійська мова потрібна скрізь, wanted & needed, так би мовити. Без неї ви не вивчитесь ні в школі, ні в університеті, не знайдете хорошу роботу (а хоч і знайдете,  то рано чи пізно все одно доведеться її вивчити з метою кар’єрного розвитку), та що там говорити, ви навіть з іноземними туристами не поспілкуєтесь під час якогось наступного чемпіонату!:) Жарти жартами, але зараз все більше й більше українців задумуються над тим, що було б не погано отримати освіту в іноземному ВУЗі (Bachelor, Master чи навіть PhD) або попрацювати в міжнародному оточенні. Можливо, дехто навіть серйозно планує покинути неньку-Україну і змінити місце проживання назавжди. Часто основною проблемою в цій ситуації є здача міжнародного тесту на підтвердження рівня володіння англійською мовою. Тому перед нами стоїть важливе питання: Який тест – IELTS, TOEFL чи Cambridge ESOL examinations? Що потрібно?

Найпопулярнішими міжнародними тестами на знання англійської мови без сумніву вважаються IELTS і TOEFL, кожен з яких має свої особливості.

TOEFL (Test Of English as a Foreign Language) був створений і курується американською компанією Educational Testing Service (ETS). Основна мета  TOEFL  - оцінити рівень підготовки тих, для кого англійська не є рідною мовою. Чому його було впроваджено? – спитаєте ви. Тож, оскільки в другій половині дев’яностих до США почало прибувати багато іноземних студентів, то треба було якось перевіряти, чи вміють вони читати, писати, слухати. Бо самі знаєте, в кожного з нас своє розуміння шкільної оцінки «відмінно» з англійської мови. За інформацією з офіційного сайту TOEFL www.ets.org, перший такий тест з’явився у 1964 році і з того часу він постійно змінювався.

На сьогоднішній день TOEFL складається з чотирьох частин: Reading, Speaking, Listening і Writing. Тест триває 4 години. Більш детальну інформацію щодо структури тесту ви знайдете тут.  

Слід звернути увагу, що під час вивчення купи сайтів і літератури про TOEFL, на очі вам можуть трапитись два варіанти назви цього тесту: TOEFL PBT (що означає Paper Based Test ) і TOEFL iBT (що означає Internet Based Test). Цей останній вже майже повністю витіснив паперовий варіант. Сьогодні TOEFL складається через Інтернет, тому всі завдання знаходяться в комп’ютері і слід звикнути до цього. Розмовна частина TOEFL теж проводиться в Інтернеті, тобто ви змушені розмовляти з комп’ютером і відповідати на питання, що виникають на екрані. TOEFL iBT оцінюється за шкалою від 0 до 120 балів. За кожен модуль (Listening, Speaking, Reading і Writing) ви можете набрати від 0 до 30 балів. Ваш остаточний результат складається з суми балів за кожний з модулів. Для тесту TOEFL не існує поняття прохідного балу; при цьому кожен ВУЗ або інша установа встановлює свої вимоги. Мінімальний бал для TOEFL iBT звичайно варіюється в межах від 61 бали (наприклад для Bowling Green State University) до 109 балів (в університетах Columbia і Harvard). Аналіз  балів TOEFL для вступу до різних університетів показав, що середній бал за TOEFL iBT становить приблизно 74,2 для студентів, і 82,6 для аспірантів.

Зараз більше ніж 8 500 навчальних закладів і компаній в більш ніж 130 країнах вимагатимуть від вас папірець з результатами тесту TOEFL. Ймовірно, що отримати омріяне місце в університеті/ фірмі буде майже неможливо без проходження тесту. Основні країни, в яких визнаються результати екзамену - США, Канада, Великобританія, Китай, Індія, Тайвань, Туреччина, Німеччина, Італія, Франція, Таїланд.

Сертифікат TOEFL дійсний протягом двох років. Більш того, багато американських університетів розглядають результати, отримані не раніше, ніж за рік до вступу.

Середня вартість іспиту варіюється від $165 до $223 і включає розсилку результату в 4 визначені установи, а також тому, хто здає звісно. В Україні вартість здачі тесту на 2012 рік становить $180. Результати тесту Ви можете дізнатись через 2 тижні після здачі на сайті екзаменаційного центру, офіційне підтвердження приходить поштою через 5-6 тижнів після здачі екзамену.

Інформацію щодо регулярності проведення тесту та місць здачі ви можете отримати тут

Також значною популярністю в наш час користується IELTS (International English Language Testing System) - міжнародна система тестування на знання англійської мови. Тест визначає рівень володіння англійською мовою тих, хто збирається іммігрувати, навчатися або проходити практику в англомовному середовищі, і дозволяє визначити рівень володіння англійською мовою у людей, для яких англійська не є рідною. За інформацією з www.ielts.org, іспит IELTS був створений в 1990 році  як сучасний британський аналог TOEFL спільно трьома організаціями: Британською Радою, Австралійської освітньою організацією IDP та Кембриджським Університетом.

Тест IELTS, в обов'язковому порядку, необхідно здавати всім, хто планує:

  • IELTS, TOEFL чи Cambridge ESOL examinations? Що обрати…подавати документи на імміграцію в Канаду, Австралію, Нову Зеландію, Великобританію;
  • навчатися в канадських, австралійських, новозеландських, американських, британських або ірландських університетах. Кількість навчальних закладів у світі, що визнають результати іспиту IELTS, постійно збільшується.

З усіх міжнародних іспитів, призначених для визначення рівня знань англійської мови, тільки іспит IELTS передбачає оцінку володіння мовою з урахуванням середовища, в якому кандидат на складання іспиту буде використовувати свою англійську. Для цього існує два модулі тесту IELTS: Academic Module (для вступників до університетів за кордоном) і General Module (для тих, хто виїжджає на ПМЖ у Канаду, Австралію або Нову Зеландію).

Обидва варіанти складаються з чотирьох частин: Reading, Writing, Listening, Speaking. Перші дві частини в різних модулях відрізняються, два інших - аудіювання та інтерв'ю - збігаються. Перші три модулі (Listening, Reading і Writing) завжди проводяться в один день. Модуль Speaking може бути проведений як в той же день, так і перенесений на будь-який інший день протягом семи днів до або після дня здачі трьох інших модулів. Загальна тривалість тесту 2 години 44 хвилини. Більш детальну інформацію щодо структури тесту ви знайдете тут.

Шкала результатів IELTS охоплює всі рівні знання англійської мови від 0 ("нічого не знаю") до 9 ("володію мовою як освічений англієць"). Максимальний бал на IELTS це 9. До речі, нереально отримати такий бал. Людина, набравши 8 або 8.5, вже знає англійську досконало. Однак для вступу в більшість ВНЗ за кордоном досить набрати 6 - 6.5 (для технічних спеціальностей - 5.5), для імміграційних цілей: 5-7 балів. Отже, тест складається з 4 секцій, максимальний бал по кожній з секцій 9, а загальний бал буде середньоарифметичне з цих 4 оцінок.

Слід також звернути увагу, що тестова система IELTS має загальнодоступну базу результатів для всіх бажаючих і тому вам не потрібно думати про те, в які конкретні ВУЗи ви хочете надіслати свої результати до здачі тесту (на відміну від тесту TOEFL). Сертифікат IELTS відкриває для вас двері більш ніж в 7000 навчальних закладів, державних та професійних організацій у 120 країнах світу, які визнають його як об'єктивний і надійний доказ володіння англійською мовою. Основні країни, в яких визнаються результати екзамену - Великобританія, Австралія, Нова Зеландія, Канада, Ірландія, США.

Термін дії сертифіката IELTS - 2 роки; після цього рівень володіння англійською знову доведеться підтверджувати. Цим IELTS схожий з TOEFL.

Вартість здачі такого екзамену в Києві на 2012 рік становила 1450 грн. Результати екзамену IELTS доступні в системі онлайн на 13-ий день після здачі іспиту.
Інформацію щодо регулярності проведення тесту та місць здачі ви можете отримати за посиланнями: ielts-kiev.com.ua  та www.ielts.org

Кембриджські іспити з англійської мови (Cambridge ESOL - English for Speakers of Other Languages) дають можливість отримати найавторитетніші у світі сертифікати, що підтверджують мовну кваліфікацію. Іспити Cambridge ESOL розроблені і координуються Cambridge Assessment - некомерційним екзаменаційним підрозділом Кембріджського університету (University of Cambridge), який є найбільшою в Європі організацією, що займається оцінкою рівня володіння мовою. Всі Кембриджські іспити з англійської мови відповідають загальноєвропейській системі оцінки мовної компетенції (Common European Framework of Reference for Languages, CEFR - встановлює шкалу рівнів володіння іноземною мовою - від рівня А1 (початківці) до рівня С2 (володіють мовою досконало).). Кембриджські іспити є частиною цієї системи і сприяють її подальшому розвитку.

Іспити Cambridge ESOL  включають в себе п'ять тестів визначення рівня володіння англійською мовою - KET, PET, FCE, CAE, CPE і три тести на визначення знань ділової англійської мови - BEC Preliminary, BEC Vantage, BEC Higher. Одна з переваг Кембріджських іспитів - у тому, що з величезного розмаїття іспитів різного рівня, специфіки та тематичної спрямованості можна вибрати те, що цікавить саме вас і відповідає саме вашому рівню підготовки. Люди складають Кембриджські іспити з різних причин:

  • вступити до університету або коледжу,
  • мати перспективу подальшого кар'єрного зростання,
  • об'єктивно оцінити свої знання з англійської мови,
  • мати більш високу мотивацію при вивченні англійської мови.

По всьому світу тисячі університетів, роботодавців та офіційних організацій довіряють результатам Кембріджських іспитів. Більш докладну інформацію про те, які організації визнають результати Кембриджських іспитів, можна знайти на сайті www.CambridgeESOL.org/recognition. Тепер детальніше про кожен з них.
 

KET*

(Key English Test)

Рівень: базовий (для подорожей, навчання, роботи на побутовому рівні). Складається з трьох частин: Reading and Writing, Listening, Speaking.

* Обов’язковий іспит до складання для отримання подружньої візи до Великобританії.

PET

(Preliminary English Test)

Рівень: Intermediate (В1 за шкалою CEFR, що перевіряє рівень володіння практичними навичками, які можуть згодитися у подорожах, на роботі та навчанні). Складається з трьох частин: Reading and Writing, Listening, Speaking.

FCE
(First Certificate in English)

Рівень: від початківця до еквівалента носія мови
Складається з п’яти частин: Reading, Writing, Listening, Speaking, Use of English.
Сертифікат FCE видається тільки у разі успішної здачі: необхідно набрати не менше 60% правильних відповідей, щоб отримати С (прохідний бал), не менше 75% - В і більше 80% - А.

CAE
(Certificate in Advanced English)

Іспит наступного рівня, “місток” між FCE і CPE. Він складається з п’яти частин: Reading, Writing, Listening, Speaking, Use of English.
Для успішного складання необхідно набрати не менше 60% правильних відповідей, а для сертифікату з відзнакою (А) - більше 80%.

CPE
(Certificate of Proficiency in English)

Успішне складання CPE означає, що ви володієте англійською мовою так само добре, як і освічений англієць. Як і попередні два іспити, він складається з п’яти частин: Reading, Writing, Listening, Speaking, Use of English.
Сертифікат видається на тих же умовах, що й FCE/CAE. успішне складання CPE знімає всі питання про знання мови при вступі у будь-який британський ВНЗ.


Міжнародний іспит BEC (Business English Certificate)  - відмінний іспит з англійської мови для тих, хто хоче зробити кар'єру. BEC відноситься до категорії професійних іспитів і має три рівні складності для кандидатів з різною підготовкою (preliminary - Intermediate/B1, vantage - Upper-Intermediate/B2, higher - Advanced/C1).
 

BEC (Business English Certificate)

BEC Preliminary

BEC Vantage

BEC Higher

кваліфікація, яка надає вам практичні навички для повсякденного спілкування англійською мовою, необхідні для успішної роботи в міжнародному бізнес середовищі.

кваліфікація, яка показує, що ви можете впевнено користуватися англійською мовою в діловому середовищі.

свідчить про здатність його власника вирішувати складні робочі питання англійською мовою, вільно вести переписку, впевнено почувати себе в міжнародному середовищі.


Іспит складається з стандартних чотирьох етапів спрямованих на перевірку основних мовних навичок, тому ідеально підходить для тих кандидатів, яким не обов'язково мати однаково високий рівень підготовки по всіх мовних навичках. Сертифікат визнається в більш ніж шістдесяти країнах світу і є візитною карткою кандидата на вакантну посаду в таких міжнародних компаніях як Coca-Coa, Shell, IBM, Kodak. Крім того, наявність сертифіката сприяє освітнім цілям, так як дає можливість відвідувати семінари, лекції, тренінги за кордоном. Більшість кандидатів чітко розуміють для чого потрібен BEC в їх житті і кар'єрі, тому відповідально ставляться і до підготовки та до здачі екзамену. Слід зауважити, що працюючі кандидати набагато легше сприймають і тексти з ділової тематикою на прослуховування і завдання на складання ділової документації та кореспонденції. У ситуації зі студентами все трохи ускладнюється тим, що студенти ще не мають практики і досвіду роботи, отже, деякий матеріал дається їм нелегко. Але ті переваги, які можна отримати після складання іспиту, слугують потужними мотиваторами для недосвідчених поліглотів.
Сертифікати іспитів серії BEC видаються тільки в разі успішної здачі: необхідно набрати не менш 60% правильних відповідей, щоб отримати C, не менше 75% - В і більше 80% - A (вищий бал).
Вартість здачі такого екзамену в 2012 році становила: Preliminary - 600 грн; Vantage - 1000 грн; Higher - 1100 грн. Результати екзамену можна дізнатися приблизно через 2 місяці після здачі іспиту. Сертифікат видається ще через місяць після того.
Інформацію щодо регулярності проведення тесту та місць здачі ви можете отримати за посиланнями: cambridgeesol-centres.org

Іспити кембріджської групи славляться своєю «безстроковістю». Однак слід пам'ятати, що кембріджські сертифікати не мають якихось певних сфер застосування. І хоча багато британських та європейських навчальних закладів приймають сертифікати CAE та CPE (з балами А, В), то в даному випадку університет завжди звертає увагу на «вік» сертифіката. Тобто, як тільки мова заходить про реальні можливості використання кембриджських сертифікатів, їх «безстроковість» стає досить абстрактним поняттям.

IELTS, TOEFL чи Cambridge ESOL examinations? Що обрати… - 2

Отже, Ви задумалися про отримання міжнародного сертифікату. Як же визначити, який з сотень іспитів Вам потрібно здати? Перш за все необхідно відповісти на наступні питання:

  • В якій країні Ви збираєтеся скористатися сертифікатом?
  • Для чого саме Вам потрібний сертифікат?

Але що вибрати тим, хто не збирається їхати за кордон, і чи потрібні їм ці сертифікати взагалі? Відповідь? І так, і ні. «Так», тому що будь-який з перерахованих вище іспитів краще «фільчиних грамот» («такий-то такий-то закінчив рівень такий-то задовільно» (варіант: з відзнакою)). Ці папірці роботодавцю не понесеш. «Ні», тому що не всі іспити однакові, і користь від здачі деяких буде дуже невелика. Наприклад TOEFL та IELTS - іспити діагностичні («прийшов і здав»), в той час як підготовка до кембриджських іспитів (FCE, CAE, CPE, BEC) займає багато часу і в процесі підготовки ви значно поліпшите свою англійську. Навіть якщо ви нікуди не збираєтесь і термін придатності вашого сертифіката давно вийшов - для багатьох роботодавців в міжнародних компаніях хороший, підтверджений міжнародним сертифікатом рівень може бути вагомим аргументом на вашу користь! Тому сміливо обирайте екзамен, який підходить саме вам і вперед до нових вершин!

Вам також може сподобатися:
Exams
Підготовка до ЄВІ з англійської – що потрібно знати та як складати
Якщо ви плануєте вступати на магістратуру, то вже знаєте, що вам необхідно буде скласти ЄВІ з іноземної мови. Єдиний вступний іспит є обов'язковим із 2020 року. Програма тестування відповідає рівням володіння мовою В1-В2. Іспит має два блоки з 6 вправ, які загалом складаються з 42 запитань. На виконання…
Exams
Підготовка до ЄВІ онлайн: що треба знати про іспит
ЄВІ з іноземної мови має певну структуру та формат проведення, тому підготовка до нього має бути завчасною та цілеспрямованою. У цьому допомагають спеціалізовані курси підготовки до ЄВІ онлайн та самостійна практика. Дізнатися більше можна в цій статті. Сам іспит має 6 завдань, які в цілому складаються…
Exams
Підготовка до ЄВІ: навіщо складати і як проходитиме іспит
Єдиний вступний іспит з іноземної мови складають бакалаври, які планують вступати на магістратуру. ЄВІ має єдиний формат і систему оцінювання для всіх мов, а його програма відповідає рівням В1-В2. Із 2020 року цей іспит є обов'язковим для вступу на магістратуру. Підготовка до ЄВІ має включати відпрацювання…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.