Fun, Speaking. 04.03.2013

Спробуй Каучсерфінг та попрактикуй свою англійську мову

Автор: Іра Сало

 

“There are no strangers here; Only friends you haven't yet met.”
 William Butler Yeats


Ви любите подорожувати? Думаю, що зараз важко знайти людину, яка б негативно відповіла на це запитання. Світ став настільки відкритим, що хочеться його досліджувати і підкоряти. Коли ми збираємось у подорож, то завжди задумуємось про три основні речі: дорога, харчування та проживання =). Тепер існує безліч можливостей дістатися у різні куточки світу, є достатня кількість бюджетних авіаліній, знижки для постійних клієнтів, можливість заплатити дешевше, забронювавши квитки заздалегідь. Для харчування у невідомому місті чи країні завжди є старий добрий МакДональдс або якесь бістро. Але от де зупинитися??? Проживання у готелях коштує захмарно дорого, хостели не завжди у задовільному стані для перебування, а знайомих у цьому місті немає…. Проте є хороші новини! Не лише ви одні зіштовхувалися з такою проблемою, і її розв’язання вже знайдено – це  CouchSurfing.
 
Як все почалося?
У 1999 році студент з Бостона Кейсі Хемптон натрапив на дешеві авіаквитки до Ісландії та вирушив у подорож до цієї казкової країни. Звичайно ж, він не знав там нікого, та й платити за дорогі готелі бідному студенту не дуже хотілося. Проте, як кмітливому програмісту, Кейсі вдалося зламати електоронну базу даних бібліотеки університету Рейк’явіка та написати близько1500 е-мейлів студентам цього університету з проханням прийняти його у себе на кілька днів. Неймовірно, але Кейсі отримав понад 50 е-мейлів у відповідь. Прибувши  до Ісландії, хлопець мав місце для ночівлі та нових друзів =). У першу ніч Кейсі ночував на канапі (couch -> American English) у одного зі студентів. Ось так і зародилася назва couch surfing, що в перекладі означає «подорожування/мандрівка канапами».

У 2004 році разом з Деном Хофером (Dan Hoffer), Себастіаном ЛьоТуаном (Sebastien Le Tuan) та Леонардом Сільвейрою (Leonardo Silveira) Кейсі Хемптон створив веб-сайт www.couchsurfing.org, який зараз налічує понад 5 мільйонів користувачів у більш ніж 97 000 містах та 207 країнах світу.

Як працює couch surfing?
Двома основними принципами каучсерфінгу є довіра та гостинність. Суть цієї системи полягає в тому, що люди з усього світу реєструються на сайті у пошуках БЕЗКОШТОВНОГО перебування в когось вдома на час відвідин того чи іншого міста. Уявіть собі, що у вас є знайомі у кожному куточку світу, в який ви прибуваєте! Що може бути кращим?


Приєднатися до CouchSurfing дуже просто:

  1. Зайти на сайт couchsurfing.org та подати якомога повнішу інформацію про себе, додавши фото з вашого життя, які б демонстрували ваші хобі, інтереси та особистість. У цьому сайт дуже схожий на facebook чи vkontakte. УВАГА! Щоб зареєструватися на сайті, ви повинні бути повнолітніми!
  2. Знайти своїх знайомих, які вже користуються цією системою та додати їх у друзі.
  3. Описати місце, де ви будете приймати гостей (розміщення від центру міста, стан кімнати, хто з вами живе, чи є у вас домашні улюбленці, чи можна у вас палити і т. д.). Зразу ж визначити ваш статус як host (людини, що приймає у себе гостей)  - Yes, Maybe, Not now, I’m travelling. Якщо ж ви не можете нікого прийняти, слідкуйте за сайтом: гості вашого міста часто просто шукають друзів та людей, з якими можна провести час, тому ви можете просто зустрітися з ними та поспілкуватися англійською чи будь-якою іншою іноземною мовою.

Отже, зареєструвавшись на сайті,  ви можете починати відкривати світ та нових людей.
У вас, напевно, одразу виникає запитання: Чи безпечно це, просто проглянувши сторінку людини в інтернеті, проживати у неї або ж приймати її в себе??? “Це занадто добре, щоб бути правдою”, - була моя перша думка. Проте, couchsurfing.org дбає про своїх користувачів. Для підтримки безпеки на сайті існують три функції:

  • Відгуки (references). Кожен учасник каучсерфінгу може залишити 3 типи відгуків про спілкування з цією людиною (позитивний, нейтральний та негативний). Ці відгуки можуть залишати друзі, люди, які зупинялися у вас, чи ви про людину, яка вас приймала.
  • Система поруки (vouching). Якщо за вас поручилися щонайменше три людини, ви можете поручитися за людину, яку ви знаєте дуже добре в реальному житті та можете їй дійсно довіряти.
  • Підтвердження особи (verification). Це необов’язкова, проте бажана перевірка особи та вашого місця знаходження шляхом отримання символічної плати ($ 12.33) з вашої картки. Транзакція з кредитки підтверджує те, що ваше ім’я справжнє. Після цього на домашню адресу, яку ви вказали, вам надсилають поштову листівку і ви, відіславши її назад, підтверджуєте своє реальне місце перебування.

Тому, ставши активним учасником цієї системи, будьте уважними: перед тим, як прийняти когось у себе чи поїхати в гості, ретельно продивіться сторінку цієї людини, фотографії та особливо відгуки інших. Ви можете домовитися про skype знайомство перед відвідинами. Довіряйте своїй інтуїції, слухайте свій внутрішній голос. Шукаючи людей, ви можете скористатися різноманітними фільтрами щодо віку, кількості осіб та статі. Наприклад, якщо ви дівчина і подорожуєте одна, ви можете задля безпеки задавати у пошуку хостів лише дівчат.

Коли ви оберете кого запросити чи в кого зупинитися, напишіть йому офіційне запрошення/прохання (couchsurfing invitation/request). Прохання зупинитися в когось пишуться набагато частіше, ніж запрошення, адже попит на них більший. У своєму зверненні до приймаючої людини (host) треба обов’язково вказати час перебування, кількість людей (якщо ви подорожуєте з другом) та головне, чому ви обрали саме цю людину, таким чином ви показуєте, що прочитали її сторінку. Будь ласка, не лінуйтеся та не пишіть copy-paste повідомлень, якщо ви хочете, щоб людина абсолютно безкоштовно відкрила вам двері своєї домівки.

Немає ніяких офіційних правил щодо перебування в когось вдома, проте, думаю, всі знають, як треба поводити себе в гостях і не забувати, що ви не в готелі. Бажано привезти якийсь маленький сувенір на згадку про вас, а також в кінці залишити записку з подякою, щоб вашому хосту було приємно. Після перебування, звичайно ж, залишити відгук.

 

Мій досвід
Я стала каучсерфером цього літа і отримала стільки позитивного досвіду, що просто не можу передати це словами. Я багато подорожую і майже завжди зупиняюся в готелях або хостелах. Проте, коли я вперше зупинилася у місцевих мешканців, я зрозуміла наскільки досвід перебування у країні змінюється. Таке враження, що ви бачите не лише вершину айсберга, як турист, але й його основну частину, яка знаходиться під водою, спілкуючись з людиною, яка живе у цій країні. Місцеві жителі розкажуть вам ту інформацію та факти, яких ви не знайдете у жодних туристичних путівниках, зможуть порадити вам найкращі місця для відвідування, найдешевші кафе та просто поводять вас по місту, тому ви зможете розслабитися і не штудіювати місто з картою в руках. Тепер я можу з впевненістю сказати, що в мене є друзі в Осло, Відні та Кракові, яких я завжди чекаю у Львові.

Заводьте нових друзів та практикуйте іноземну мову!
Тому, якщо ви зібралися подорожувати за кордон або хочете прийняти у себе іноземця, спробуйте каучсерфінг. Це чудовий досвід. До того ж, основна мова спілкування на сайті англійська, тому тим, кому бракує практики це буде дуже корисно. Зареєструвавшось на couchsurfing.org ви зможете практикувати іноземну мову майже не щодня!

  • По-перше, заповнювати свій профайл краще англійською, адже це зробить інформацію про вас зрозумілою більш широкій аудиторії.
  • По-друге, створення couchsurfing requests вимагає певних знань із writing, а саме semi-formal letters, написання яких ви успішно вивчаєте на skills classes і нарешті зможете застосувати свої знання у реальному житті =)
  • По-третє, якщо ви скаржетеся на недостатню кількість практики із native speakers, сайт повен англійців, американців, австралійців, німців, французів, іспанців та ін. Просто оберіть мову, запросіть людину до себе або попросіться до неї в гості. =) І тоді, на час вашого перебування разом, ви будете просто «змушені» спілкуватися іноземною мовою. А всі ми знаємо, що practice makes perfect =)

Тому, спробуйте couch surfing. Будьте обережні, але не бійтеся. У світі насправді багато хороших людей.

 
Вам також може сподобатися:
Video
Відео: Які помилки в англійській роблять носії мови?
Які помилки в англійській роблять носії, чи є Passive Voice "поганим" та чому "give it to me, please" звучить не ввічливо, а грубо? Щоб дізнатися відповіді на ці та інші цікаві питання про англійську від носія мови, вмикайте нове фанове відео з Бенджаміном від Green Forest прямо…
Vocabulary
One TV show for your English - серіал Griselda
Гроші, бізнес, наркотики та влада – дуже коротко про новий серіал “Griselda” від Netflix. Це історія заснована на реальних подіях, яка розповідає про Гризельду Бланко, амбітну колумбійську жінку, яка змогла втекти від свого чоловіка та започаткувати власну кримінальну імперію. Протягом…
Video
One TV show for your English - серіал The Gentlemen
Netflix продовжує нас радувати новими серіалами й на цей раз пропонує зануритися у світ гангстерів. У цьому місяці вийшов серіал “The Gentlemen” від кінорежисера Ґая Річі – спін-офф однойменного фільму. Це 8 серій по 1 годині, протягом яких ви знайомитеся з Едді, молодим аристократом,…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.