Що таке дебати? І чому вони стають все більш і більш популярні в сучасному світі?

Жора Вальденмайєр


Що таке дебати? І чому вони стають все більш і більш популярні в сучасному світі?

Давайте спробуємо дати відповідь на це оманливо просте запитання. В першу чергу, терміном «дебати» (від французького слова «debat» - дискусія) називають чітко структурований організований публічний обмін думками між двома сторонами з актуальної теми. Метою такої дискусії є переконання в своїй правоті третьої сторони, а не одне одного. Тому вербальні і невербальні засоби використовуються учасниками дебатів виключно для формування у слухачів позитивного враження від власної позиції.

Як бачимо з визначення, ціллю дебатів не є переконати суперника в своїй правоті чи визначення спільної точки зору.

Що таке дебати? І чому вони стають все більш і більш популярні в сучасному світі?

Тепер давайте спробуємо з'ясувати, чому дебати такі популярні серед студентів. З першого погляду, складно дати однозначну відповідь. На сьогоднішній день існує величезне різноманіття дебатних клубів, організацій, громад, ліг, федерацій тощо. Кожна з них має свої специфічні правила, канони, теми для обговорення, форму проведення. Вступ до такого клуб може надати студентам можливість спілкування з однолітками, обміну думками та точками зору. Однак залишається відкритим питання чому саме дебатні клуби, а не клуби любителів образотворчого мистецтва, художників, мандрівників, психологів, стають все більш і більш популярними в наші дні.

Відповідь дуже проста і очевидна. Ми всі живемо в XXI столітті - епосі швидкого технологічного та  економічного росту, постійно змінних умов функціонування, і тому вміння швидко лаконічно презентувати свої думки, адаптуватись до нестійких умов є надзвичайно важливим. Саме цим навичкам і вмінням навчають дебатні клуби, організації та змагання. Тому, незалежно від твоїх інтересів, професії та вподобань, навики дискутування й переконання у власній правоті стануть в нагоді кожному та допоможуть тобі досягнути значних успіхів у наш непростий, але одночас дуже цікавий час.

Давайте більш детально розглянемо звідки прийшли до нас дебати. Однією з найстаріших форм публічних дискусій є політичні дебати античної Греції, які використовувались в якості демократичного методу обговорення законів. Сучасні політичні дебати беруть початок від дебатів у британському парламенті, що веде свою історію з 1265 р. [Wikipedia].

Що таке дебати? І чому вони стають все більш і більш популярні в сучасному світі? - 2Дебати у формі гри та студентських змагань з'явились лише в середині ХХ століття і звичайно одним з основоположників такого виду змагань був Гарвардський університет, який організував в 1953 році Harvard Model United Nations.

На сьогоднішній день існує величезна кількість різноманітних міжнародних ліг, що проводять щорічні змагання серед найкращих студентських команд: National Forensic League, International Public Debate Association, International Public Debate Association, World Individual Debating and Public Speaking Championships, World Universities Debating Championship.

Тепер давайте коротко розберемось як виглядає типовий диспут на таких змаганнях і скільки людей приймає в ньому участь. У будь-якому турі дебатів беруть участь 2 команди, які складаються з 2-4 людей. Командам надається для обговорення проблема у стверджувальній формі.  Одна команда бере на себе завдання підтвердити справедливість та істинність твердження, тоді як інша докладає усіх зусиль для повного й абсолютного спростування цього твердження. Кожна з команд почергово презентують свої аргументи і намагаються спростувати аргументи викладені суперниками за допомогою влучних контраргументів. Тривалість виступів, форма подання аргументів та кількість учасників змінюється залежно від правил того чи іншого змагання. Однак, в загальному, тривалість виступу складає від 3 до 6 хвилин. Інколи командам надається окремо час на висловлення контраргументу, а тоді вже для презентації власного аргументу. Інколи гра містить 10-15 хвилинний етап взаємних відповідей та запитань між командами. Дебатна гра може завершитись виступом капітанів, які узагальнюють всі представлені аргументи та намагаються переконати суддів у своїй правоті.

Ось ми коротко описали що таке дебати і з чим їх їдять. Якщо Вас це зацікавило, і ви завжди хотіли спробувати свої сили у регульованих публічних інтелектуальних диспутах, а не лише у емоційних, інколи трішки нетверезих, сварках, тоді запрошуємо Вас до «Debate club» з Жорою Вальденмайєром та Аріною Сидоркіною, які поділяться з Вами власним досвідом участі у таких змаганнях та розкажуть про деякі секрети успішного публічного виступу та переконання інших людей у власній правоті.

Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА УКРАЇНСЬКИХ ГЕРОЇВ,
вул. Гетьмана Павла Скоропадського, 9а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.