About English Language. 30.04.2020

Англійська для дорослих має свою специфіку

Автор: Катерина Попроцька

Вчитися – це більше не заняття виключно школярів і студентів. Минули й забулися ті часи, коли покинувши стіни школи й університету, людина з полегшенням видихала: «Все, відучився!». Якщо ще 50 років тому життя людини чітко ділилося на період навчання і період використання знань, тобто роботи, то сьогодні ця система безумовно залишить вас на лаві запасних. Нам пощастило жити в часи швидкого розвитку технологій і високої інтелектуальної конкуренції, ми не можемо собі дозволити не вчитися. Саме тому все більше і більше зростає потреба у вивченні англійської для дорослих. Для когось це не важко, а для когось може здаватися недосяжною метою.

Якщо ви вирішили серйозно взятися за вивчення англійської мови вже в дорослому віці, вам слід знати про особливості такого навчального процесу. У нашому журналі ви можете знайти поради щодо вивчення англійської для дорослих початківців. У цій же статті ми пропонуємо вам погляд вчителя, спеціалізованого на навчанні англійської для дорослих, щоб подолати можливі труднощі, використовувати переваги віку і максимально оптимізувати процес навчання.

Англійська для дорослих має свою специфіку

Зміст

  1. Які складнощі виникають під час вивчення англійської для дорослих
  2. Чи є переваги у тих, хто вивчає англійську в дорослому віці
  3. Яку головну помилку роблять дорослі, вивчаючи англійську
  4. Три найважливіші правила у вивченні англійської для дорослих

Які складнощі виникають під час вивчення англійської для дорослих

Всі, хто викладають англійську для дорослих, дуже часто чують: «У мене проблеми з...», – а далі підкресліть потрібне: граматикою, часом, запасом слів, вимовою, сприйняттям на слух і взагалі чим завгодно. Насправді проблема тут одна: ви з самого початку налаштовані на те, що у вас проблема. Але ж граматика – не мафія в 90-і роки, у вас не може бути проблем з нею, тільки складнощі. Перш ніж ви дізнаєтеся про можливі складнощі, потрібно розуміти, що серед них немає непереборних. Проаналізувавши всі можливі перешкоди на шляху вивчення англійської для дорослих, ми розподілили їх на чотири групи:

  • когнітивні (пов'язані з розумовими процесами і роботою людського мозку);
  • психологічні;
  • мовні;
  • об'єктивні.

Саме когнітивними складнощами найчастіше лякають в інтернеті потенційних студентів, які вивчають англійську в дорослому віці. Ви напевно зустрічали статті з не дуже обнадійливими фактами. Ось приклади таких гучних заяв: людина припиняє сприймати нову інформацію в 25 років; на курсах англійської для дорослих запам'ятати нові слова в 20 разів складніше, ніж для дитини; почати вчити англійську мову з нуля для дорослих дуже складно. На підсвідомому рівні нам приємно читати фрази з таким посилом, адже вони повністю виправдовують нас у тому, що ми досі не говоримо англійською. Не потрібно звинувачувати себе і шукати причини, чому з англійською, як часто говорять студенти, не склалося. Так, різниця у вивченні іноземної мови для дітей і для дорослих дійсно є і вона суттєва, проте впливає лише на те, який підхід і які методики використовують професійні викладачі. Наприклад, на уроках англійської для дорослих-початківців подавати інформацію потрібно системно, а не фрагментарно. Замість окремих слів із картинками ви набагато краще засвоїте синонімічний ряд або слова, вбудовані в mind map – спеціальна техніка для вивчення слів шляхом побудови системи асоціацій.

Англійська для дорослих має свою специфіку - 2

Всі люди різні, але психологічні складнощі у вивченні англійської для дорослих виявляються досить однотипними та, як правило, можуть бути зведені до однієї причини. Найпоширенішою можна назвати страх зробити помилку в мові в конкретний момент або страх провалу у вивченні англійської взагалі. Діти не замислюються над тим, що буде, якщо вони скажуть слово неправильно, вони просто роблять помилки і вчаться на них. Для дорослих дуже часто краще не говорити зовсім, ніж сказати з можливою помилкою. Щоб позбутися цього почуття страху, перш за все, потрібно визнати, що він є. Усвідомивши це, знайдіть курси англійської для дорослих з атмосферою, максимально не схожою на шкільну, зі щасливим викладачем, який не засуджуватиме поглядом. Такі курси англійської для дорослих є, це Green Forest. Ось вам ще один лайфхак від психолога: поговоріть англійською з дітьми, ви точно знаєте, що вони не стануть засуджувати за недосконалу вимову або пропущене закінчення. Коли ви вступите в діалог з дитиною і будете говорити з нею на рівних, ви побачите, як легко пригадуються слова, коли їх не зупиняє почуття власної неповноцінності, так властиве дорослим. Запам'ятайте цю легкість і несіть її на урок англійської для дорослих-початківців у школу Green Forest, де ви зможете її зберегти.

Звідси випливає і друга психологічна перешкода – зацикленість на правилах. Через страх зробити щось не за правилами ми часто забуваємо про головне. Мета нашої школи англійської для дорослих – не дотримуватись правил, а говорити англійською. Ми не пропонуємо вам повністю відмовитися від правил, ні. Вам все одно потрібно щось вчити і запам'ятовувати. Світ людей наповнений правилами. Люди втомилися від правил не тільки у вивченні англійської, вони всюди, наш мозок їх відторгає і погано запам'ятовує. Ми пропонуємо для дорослих учнів інший спосіб дивитися на мову. Погляд зі зворотного боку передбачає вивчення не правил, а інструментів. У школі ми вчили: ось Present Simple, ось правила, коли його використовувати. Набагато ефективніше відштовхуватися від ситуації і вивчати, які граматичні та лексичні інструменти ми можемо застосувати тут. В цьому і полягає суть комунікативного підходу, що застосовується на курсах англійської для дорослих у Green Forest. Якщо хоч тисячу разів умовний учень N прочитає правила використання Presenr Simple, це не просуне його рівень володіння англійською мовою. Якщо лише раз змоделювати реальну ситуацію і привести до того, що студент N сам вибирає Present Simple і використовує його в комунікації, шанси застосовувати його правильно в реальному житті наближаються до максимуму. Саме правильний підхід до вивчення англійської з нуля для дорослих, а не наполегливе повторення неефективних вправ допоможе вам переступити через психологічні перепони.

Які складнощі можуть виникати в дорослого при вивченні англыйської
У вивченні англійської в дорослому віці зовсім небагато складнощів

Третя група складнощів – мовні. Вони пов'язані безпосередньо з англійською, її структурою, елементами й особливостями. Дорослий, який зовсім не вивчав англійську – дуже рідкісний випадок. Найчастіше в нашу школу звертаються люди, які вже робили спроби оволодіти мовою, і саме це їхня головна складність. Потрібно видалити заплутану і вже пошкоджену часом інформацію, отриману раніше, яка часто не відповідає тому, що викладають для дорослих зараз. Як правило, студенти, які вже зіштовхувалися з вивченням англійської, але це не закінчилося успіхом, приходять на курси англійської для дорослих з величезною кількістю окремих фактів. А вони, в свою чергу, не формуючи мовної компетенції, лише заважають просувати рівень англійської далі. Ми можемо назвати цей ефект «А нас вчили ось так» або «Ось я займався з персональним викладачем, і вона...». Ця несвідома позиція не дає, наприклад, прийняти нові варіанти використання Present Continious, адже якщо в свідомості людини цей граматичний час описує момент зараз, як можна застосовувати його для майбутнього? Адже для майбутнього є Future Simmple, людина абсолютно впевнена в цій інформації, адже вчителька в школі не могла брехати 10 років.

Останній тип складнощів, які можуть стати перешкодою на шляху вивчення англійської з нуля для дорослих або вже на середньому рівні, – об'єктивні. Тут ідеться про реальність, в якій ми живемо. Найактуальніша для всіх людей сучасності проблема: у нас мало вільного часу. Коли ваше життя вже, можна сказати, склалося і ви з горем навпіл тримайте баланс між часом, витраченим на роботу й особисте життя, як сюди можна помістити ще й англійську? Чи доведеться для цього виключити з розкладу хобі, друзів, сон? Незаперечним є той факт, що вивчення англійської забере відчутну частину часу дорослої людини. Питання в тому, чи буде ця трата часу обтяжувати вас. Уявіть, що уроки англійської для дорослих більше схожі на посиденьки з друзями, обговорення серіалів, інтелектуальні ігри, перегляд веселих відео на YouTube з однією відмінністю: на курсі розмовної англійської для дорослих говорити можна тільки англійською. З такого погляду заняття в Green Forest вже схожі не на витрату часу, а на цікаве дозвілля. Крім того, час на вивчення англійської для дорослих можна оптимізувати: вчіться через додатки, стоячи в метро, вивчайте нові слова через інтерактивні ресурси, застрягши в заторі, робіть максимально продуктивне домашнє завдання в інтерактивному підручнику.

Чи налякали вас ці складнощі? Ні, адже ви вже прочитали про варіанти їх подолання! Які є переваги у дорослого у вивченні англійської?

Англійська для дорослих має свою специфіку - 3

Чи є переваги у тих, хто вивчає англійську в дорослому віці

Є і хороші новини, говорячи про англійську мову для дорослих-початківців. Особливості такого навчання полягають не тільки в труднощах. У всьому є свої плюси і в нашому випадку є і не один!

  1. Варто зазначити, що для дорослих людей набагато простіше класифікувати інформацію, ніж для дитини, а це дуже важлива частина засвоєння мови як системи. Ми сприймаємо мову цілісно, а не фрагментарно.
     
  2. Під час вивчення дорослими англійської відбувається мимовільне підключення безлічі фонових знань про систему в цілому. Це спрощує розуміння мовних особливостей.
     
  3. Навчання англійської мови дорослих простіше тому, що вони вже оперують великим набором понять, їм не потрібно вчити нові поняття і пізнавати світ, необхідно тільки приєднати поняття до англійських слів. Ба більше, вченими було доведено, що вивчення іноземної мови дуже корисно для дорослих, це продовжує час здорової роботи мозку в похилому віці.

Яку головну помилку роблять дорослі, вивчаючи англійську

Ніхто не ідеальний. І тим більше – ніхто не ідеальний, коли йдеться про навчання. У школі ми списували відповіді на самостійних з англійської мови. Зараз, коли важливі не оцінки, а знання, ми більш відповідально ставимося до навчання, але все одно здійснюємо жахливу помилку. Які ваші припущення, що це? Неправильні підручники, погані школи або з самого початку все не так і потрібно повертатися до алфавіту?

Справа ось у чому: якщо ви постійно перекладаєте слова рідною мовою, ви на свідомо провальному шляху. Якщо ваше завдання стати перекладачем – вчіться перекладати. Якщо ваше завдання відрізняється від попереднього – не перекладайте. Щоб переконати вас у цьому, нам треба вникнути в саму суть комунікації. Грубо спростивши підсумки лінгвістичних досліджень, можемо сказати, що акт комунікації складається з ситуації (погана погода, наприклад) і мовних засобів для цієї ситуації. У рідній мові, коли в свідомості визначається ситуація (погана погода) ми підбираємо до неї вже приєднані в свідомості засоби мови (словосполучення «погана погода» або «так, погодка ні до біса»). Коли ми говоримо нерідною мовою, постійно перекладаючи слова, цей ланцюжок ускладнюється: ситуація, мовний засіб рідною мовою, час на переклад, мовний засіб англійською. У такому довгому ланцюжку нескладно зробити помилку або затягнути відповідь. Вихід з цього один: вивчаючи англійську, будувати прямі зв'язки між ситуаціями і засобами англійської мови. Зробити це можливо, тільки лише виключивши переклад у процесі вивчення: з'єднувати слова з картинками, з визначеннями, з асоціаціями, з цілими історіями, але не з перекладом. Використовуйте все що завгодно, щоб порозумітися англійською: слова, пісні, жести, малюнки, танці, але не переклад рідною мовою.

Яку головну помилку роблять дорослі, вивчаючи англійську мову
Основна помилка дорослого, який вчить англійську, – це постійний переклад у голові

Ви ще не переконані? Уявіть, що вам потрібно навчити людину плавати. Скажете ви їй для цього бігати або стрибати? Ось, і з англійською все так само. Якщо ви вже стали на дуже слизьку доріжку нескінченного перекладу, зійти ще можна, шанси на порятунок є! Повірте багаторічному досвіду: вам не потрібно розуміти 100% тексту, вам потрібно якомога краще вникнути в його суть. Навчіться відчувати себе комфортно, якщо одне слово не до кінця зрозуміле. Із третього разу використання слова в контексті ви його зрозумієте. Навчитеся використовувати тільки ту англійську, яку ви вже знаєте. Не питайте викладача, як буде молоко англійською, скажіть: «A cow gives it, we drink it». Вас зрозуміють, викладач нагадає про «milk», місточок між поняттям і словом буде побудований – і слово ніколи більше не забудеться. Багато викладачів було помічено в привласненні цього афоризму собі, але насправді це вже заповідь, в яку вірять усі справжні лінгвісти. Якщо ви не говорите англійською, причина одна: ви не говорите англійською.

Три найважливіші правила у вивченні англійської для дорослих

Якщо застосовувати правильну техніку, все мине швидко та безболісно. Так, ми все ще говоримо про англійську. Ось правила, а точніше – рекомендації, які допоможуть вам максимально ефективно вивчати англійську мову.

Англійська для дорослих має свою специфіку - 4

Правило, про яке знають не тільки викладачі іноземних мов, а й рекламні агенції та меліоратори: множинність каналів. Продавати продукт, зрошувати землю і вивчати англійську – все це вимагає одночасного підходу з різних боків. Уроки + домашнє завдання = рецепт для ваших дітей, нам цього мало. Ми готуємо під соусом «вчимося тільки англійською». Обов'язковий компонент – розмовні клуби. Чудово, але можна ще більше – соціальні мережі, накришіть їх побільше, включаючи Facebook (читайте неадаптовані англомовні пости), Instagram (підпишіться на сторінки з мемамі англійською), YouTube (стежте за блогерами на цікаві теми, але тепер англійською). Аудіокниги дорогою на роботу, гра «Крокодил» з друзями англійською. Може здатися, що це важко організувати самому, але і не треба. Вже є люди, які зроблять це для вас одним помахом пальця – викладачі в Green Forest.

Говорячи про різні способи вивчення, ми плавно перейшли до другого правила, яке свідчить: «Дорослі – великі діти». Так, правильно кажуть, перші сорок років дитинства у хлопчиків – найскладніші. Та й у дівчат, тільки вони не подають виду. Якими серйозними ми не намагалися б здаватися, внутрішня дитина завжди хоче грати. Вивчаючи англійську, будучи вже дорослим, скористайтеся цим. Не варто тиснути на людину та змушувати сидіти на уроці з похмуро-серйозним виглядом, дозвольте їй розважатися. Ми в Green Forest знаємо, як перетворити дитяче суперництво на каталізатор навчального процесу. Крім того, розслаблена обстановка допомагає уникнути психологічних бар'єрів, про які ми писали раніше. Про те, що такий підхід справді працює, говорять відгуки студентів про Green Forest.

Третє правило, з першого погляду, суперечить попередньому: відмінний від дитячого матеріал навчання. Хоча ігри та веселі активності збільшують продуктивність уроків, казка про принцесу Рапунцель зацікавить вас не так сильно, як інформація на вашу професійну тему, світові новини, технології, хобі або хоча б способи домовитися про знижку на стихійному ринку. Правильний підбір матеріалу не просто важливий. Еволюція побудувала людський мозок так, що він ігнорує інформацію, яка не впливає на його виживання. Якщо в процесі вивчення англійської для дорослих на уроці не буде обговорюватися інформація, що стосується життя людини хоча б побічно, її свідомість налаштується на рішення більш насущних проблем, ніж підбір мовних засобів для обговорення. Коли ви цілеспрямовано займаєтеся англійською, дуже важливо на кожному уроці чітко уявляти, коли, де і як ви можете застосовувати щойно отримані знання. В іншому випадку мозок видалить або закине на дальню полицю весь урок. Саме тому важливо підібрати курс навчання, який повністю відповідає вашим цілям. Перш ніж починати курс, складіть максимально детальний список цілей. «Хочу класно говорити англійською!» – не підходить. Де ви хочете говорити, з ким, на які теми? Які завдання, що вимагають англійської мови, можуть зустрітися вам: замовити бургер, презентувати екологічний проект, продати будинок. Чим конкретніше ви складете список цілей, тим швидше вони будуть реалізовані. Звичайно ж, підібрати матеріали чітко для ваших цілей – непросте завдання для новачків, але не для нас. Із класів у Green Forest учні виходять з почуттям «це моє» саме завдяки тому, що ми враховуємо це правило.

Три найважливіші правила у вивченні англійської для дорослих
Ми зібрали рекомендації, з якими дорослим простіше вчити англійську для дорослих

Як бачимо, у вивченні англійської з нуля для дорослих багато особливостей, які неодмінно потрібно враховувати. Якщо ви не хочете топтатися на місці й блукати між трьома соснами роками, радимо знайти провідника, професіонала викладання для дорослих. У такому випадку, йдучи до заповітної мети, ви не заблукаєте в прекрасному зеленому лісі, а насолодитеся прогулянкою в Green Forest!

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.