About English Language, Reviews. 12.09.2019

Англійська в Харкові: індивідуально, в школі або онлайн?

Автор: Анна Снєжко

Погодьтесь, сьогодні дуже просто загубитися в пропозиціях шкіл англійської в Харкові, оголошеннях репетиторів і кількості онлайн-матеріалів, що можна відмовитися від ідеї вивчити англійську мову, так і не почавши. Але я не дам вам це зробити! Ця стаття допоможе вам з вибором, як почати вивчати англійську в Харкові: індивідуально, в школі або онлайн? Ви дізнаєтесь про плюси і мінуси кожного з видів навчання, про те, як правильно вибрати школу англійської в Харкові, як знайти ідеального репетитора і як вчити англійську онлайн.

Зміст

  1. Як почати вчити англійську в Харкові?
  2. Індивідуальне вивчення англійської мови: плюси і мінуси
    2.1. Поради щодо вибору репетитора англійської мови
  3. Навчання в школі англійської мови: плюси і мінуси
    3.1. Як вибрати школу англійської в Харкові?
  4. Вивчення англійської мови на онлайн-курсах

Як почати вчити англійську в Харкові?

Не існує універсальної відповіді, як краще вчити англійську мову: індивідуально, в школі англійської мови або онлайн. У кожного з варіантів є свої переваги і недоліки. Але важливо зробити свій вибір усвідомлено. Перше, з чого потрібно почати, – визначити вашу мету. Які можуть бути варіанти:

  1. Вивчення англійської з нуля
  2. Вільне спілкування, подолання мовного і слухового бар'єрів
  3. Ділові комунікації
  4. Практика мови з носієм мови
  5. Підготовка до міжнародного екзамену
  6. Підготовка до ЗНО
  7. Комфортні подорожі
  8. Проходження співбесіди
  9. Постановка вимови, мінімізація українського акценту
  10. Інші цілі

Сформулюйте свою мету так, щоб вона була:

  • вимірна;
  • конкретна;
  • обмежена в часі;
  • амбітна.

Після того як ви визначилися з метою вивчення англійської мови, потрібно вибрати відповідну форму навчання. Важливо, щоб форма навчання, яку ви виберете, збігалася з метою, заради якої ви збираєтеся вивчати англійську мову.

Варіантів може бути багато, ми зупинимося на трьох:

  1. Школа англійської в Харкові
  2. Індивідуальні заняття з репетитором
  3. Онлайн-навчання

Оскільки вибір форми навчання – процес індивідуальний, і правильної відповіді, як краще вчити англійську мову в Харкові, просто немає, далі я детально розповім про кожен із варіантів.

Індивідуальне вивчення англійської мови: плюси і мінуси

Вибираючи між вивченням англійської в школі англійської в Харкові, заняттями з репетитором і онлайн-навчанням, думайте про переваги і недоліки кожного з варіантів.

Почну з вивчення англійської мови з репетитором.

Переваги занять з репетитором:

  1. Гнучкий графік. Ви самі вибираєте зручне для вас місце, час і інтенсивність занять.
     
  2. Заняття з репетитором краще підійдуть людям з конкретною метою навчання. Наприклад, підготовка до інтерв'ю, іспиту, вивчення англійської для конкретної посади.
     
  3. Індивідуальний підхід:

    - ви будете займатися в зручному для вас темпі;
    - викладач зробить акцент на потрібні особисто вам навички або те, що у вас виходить найгірше;
    - викладач буде враховувати ваші інтереси;
    - викладач буде спиратися на індивідуальні особливості сприйняття інформації.
     
  4. Високий рівень контролю з боку викладача.
     
  5. Можливість дистанційних занять.
     
  6. Вам підійде цей варіант, якщо у вас страх роботи в групі.

Недоліки занять з репетитором:

  1. Ціна. Як правило, заняття з репетитором набагато дорожчі, ніж у школі англійської в Харкові.
     
  2. Труднощі в подоланні мовного бар'єру, який можна зруйнувати, спілкуючись з різними людьми.
     
  3. Через обмежену кількість співрозмовників можливі складнощі в розумінні англійської мови інших людей.
     
  4. Потреба в високому рівні самомотивації і самоорганізації. Через можливість в будь-який момент перенести або скасувати заняття, системно займатися стає складніше.
     
  5. Складно відстежити прогрес. Займаючись на курсах англійської мови, ви точно знаєте, на якому ви рівні і скільки часу вам необхідно, щоб перейти на наступний. Також ви можете порівняти свої результати з результатами однокурсників.
     
  6. Немає ефекту змагання.

Індивідуальне вивчення англійської мови: плюси і мінуси
Шукайте у викладачеві наставника і натхненника, це значно підвищить вашу мотивацію у вивченні мови

Поради щодо вибору репетитора англійської мови

Кожен, хто хоче вивчити англійську, починає з пошуку викладача. Будь-який сайт зараз переповнений оголошеннями від приватних викладачів англійської, але знайти по-справжньому хорошого репетитора – завдання не з простих. Отже, як серед усіх кандидатів вибрати кращого? Далі я розповім, на які професійні й особисті якості викладача вам варто звернути увагу і чого краще уникати.

Насамперед, вам потрібно сформулювати ваш пошуковий запит:

  1. Мета вивчення англійської мови.
  2. Ваш рівень володіння мовою і чого ви хочете досягти.
  3. Вимоги до викладача: стать, вік, кваліфікація, україномовний викладач або носій мови, важливі вам особистісні якості.
  4. Зручний для вас час і місце занять.
  5. Ціна.

Сформулювавши ваш пошуковий запит, ви починаєте пошук репетитора англійської мови в Харкові.

Тут вам стануть у пригоді такі поради:

  1. Вища освіта викладача англійської мови не має бути критерієм при виборі репетитора. У багатьох ВНЗ викладання досі здійснюється за застарілими методиками, які на даний момент не працюють. Також у ВНЗ робиться наголос на вивчення англійської граматики, а не розмовної мови. Тому наявність диплома про закінчення вищого навчального закладу не гарантує, що викладач дійсно знає англійську мову і зможе вас навчити.

    Куди більше уваги потрібно приділити наявності у викладача міжнародних сертифікатів, таких як FCE, CAE, CPE, IELTS, TOEFL.

    - FCE (First Certificate in English) відповідає рівню Upper-Intermediate (B2 за шкалою CEFR) і свідчить про середній рівень володіння англійською мовою.

    - CAE (Certificate in Advanced English) відповідає рівню Advanced (C1 за шкалою CEFR) і підтверджує просунутий рівень володіння мовою.

    - CPE (Certificate of Proficiency in English) відповідає рівню Proficiency (C2 за шкалою CEFR) і свідчить про професійний рівень володіння мовою. Іспит підтверджує, що у кандидата настільки високий рівень володіння англійською мовою, що він може впевнено спілкуватися на професійному та академічному рівні.

    - IELTS (International English Language Testing System) – міжнародна система оцінки знання англійської мови у людей, для яких англійська мова не є рідною.

    - TOEFL (Test of English as a Foreign Language) – стандартизований тест на знання англійської мови як іноземної.

    Для викладачів існує спеціальний сертифікат CELTA, який видається підрозділом Кембриджського університету після закінчення однойменного інтенсивного або частково заочного курсу. CELTA вважається початковою кваліфікацією в галузі викладання англійської мови як іноземної і англійської як другої мови. За статистикою, 9 з 10 роботодавців у Великобританії і 7 з 10 роботодавців у всьому світі вважають наявність сертифіката CELTA однією з обов'язкових умов прийому на посаду вчителя англійської мови.
     
  2. Дізнайтеся, яку методику використовує викладач. Існують різні методики викладання англійської мови. Найпопулярнішою на даний момент є комунікативна. Головним завданням використання комунікативної методики є навчити студента спілкуванню, а не вивчити досконально граматику або вміти перекладати тексти. Заздалегідь сформулюйте свою мету навчання, розкажіть про неї викладачеві і дізнайтеся, яку методику він буде використовувати. Наприклад, якщо ви не боїтеся говорити, але робите це з помилками, вам потрібен не комунікативний метод, а потрібен наголос на граматику. Вам потрібно переконатися, чи може викладач змінювати або комбінувати різні методики, ґрунтуючись на завданнях і цілях, поставлених вами.
     
  3. Ні англійській за тиждень або місяць. Якщо викладач обіцяє швидкий результат – це красива рекламна обкладинка. Досягти результатів за такий короткий термін неможливо.
     
  4. Якщо ви шукаєте викладача для вивчення спеціалізованої англійської мови, обирайте того, у якого одна спеціалізація, максимум дві. Наприклад, вам потрібна лексика для певної сфери бізнесу: реклама, фінанси, юриспруденція, мистецтво й інше. Викладач не може однаково добре розбиратися у всіх сферах. Мало знати загальну термінологію, потрібно розбиратися в питанні, знати вузькоспеціалізовану лексику.
     
  5. Дізнайтеся у викладача, які навчальні матеріали він використовує. Кращими варіантами будуть сучасні іноземні підручники. Сьогодні в Україні є багато підручників англійської мови від провідних британських видавництв – Oxford University Press, Pearson Education (Longman), Cambridge University Press і т.д., які ґрунтуються на живій розмовній мові з природними, щоденними ситуаціями, з якими ви зіткнетеся, поїхавши за кордон або спілкуючись з іноземцями. Вивчіть підручник, який пропонує ваш потенційний репетитор: подивіться теми, які в ньому розглядаються, почитайте відгуки.

    А щоб навчання не перетворювалось на одноманітний нудний процес, викладач також повинен вміти працювати з різними ресурсами: відеороликами, художньою літературою, статтями, іграми і т.д.
     
  6. Краще вибрати викладача, у якого є досвід проживання в англомовній країні або навчання в іноземному ВНЗ. Це збільшить шанси, що манера мови викладача буде більш наближеною до мови носія мови, а мова буде наповнена сучасною лексикою, зворотами і сленгом. Це дуже корисно, якщо ви не хочете, щоб ваша англійська була надмірно академічною.
     
  7. Шукайте викладача, з яким вам буде цікаво і комфортно спілкуватися. Гнучкість мислення, вміння підтримати розмову з будь-яким учнем на різні теми, позитивне мислення, а також схожі захоплення і почуття гумору будуть великим плюсом. Якщо ви будете ставитися до викладача як до наставника і натхненника, це значно підвищить вашу мотивацію у вивченні мови.
     
  8. Дивіться на рейтинг викладача на сайті і читайте відгуки. Думки інших студентів допоможуть зрозуміти сильні і слабкі сторони викладача. Це допоможе вам у виборі між кількома викладачами.
     
  9. Будьте уважні до того, які реальні практичні навички є у вашого потенційного викладача. Пам'ятайте: все, що написано в резюме, на практиці може виявитися просто вигадкою.

Навчання в школі англійської мови: переваги і недоліки

Тепер давайте розглянемо наступну форму навчання: заняття в школі англійської в Харкові.

Переваги навчання в школі англійської мови:

  1. Низька вартість навчання в порівнянні з індивідуальними заняттями.
     
  2. Безліч можливостей для практики: розмовні клуби з носіями мови, спецкурси, тренінги, тематичні івенти.
     
  3. Легке подолання мовного бар'єру. Ви звикнете говорити з різними людьми, і це допоможе позбутися страху заговорити англійською з незнайомцями.
     
  4. Наявність ефекту змагання, який підвищує вашу мотивацію в навчанні.
     
  5. Регулярний розклад робить ваше навчання більш цілісним і систематичним.
     
  6. Системність і поділ на рівні. Це дозволяє вам відстежувати ваш прогрес. Ви точно знаєте, за який період ви пройдете один рівень англійської, і за який період ви досягнете потрібного вам рівня.
     
  7. Можливість навчатися на чужих помилках. Ви розбираєте з викладачем свої і чужі помилки, намагаючись не допускати їх надалі.
     
  8. Розширення кола знайомств. Навчання в групі – це чудова можливість познайомитися з новими людьми, які стануть для вас підтримкою в навчанні.
     
  9. Поліпшення не тільки мовних навичок, а й ораторських, комунікативних і лідерських.

Недоліки навчання в школі англійської мови:

  1. Немає індивідуального підходу.
     
  2. Немає гнучкого графіку. Наприклад, якщо у вас ненормований робочий день, виникає ймовірність пропуску занять.
     
  3. Різний темп засвоєння інформації у кожного студента. Ви можете виявитися як найсильнішим студентом в групі, так і відстаючим.
     
  4. Ця форма навчання не підійде сором'язливим людям, у яких є страх роботи в групі.

Навчання в школі англійської мови: переваги і недоліки
Школа англійської – це не тільки навчання, а й нетворкінг

Як вибрати школу англійської в Харкові?

Вибір шкіл англійської в Харкові дуже широкий. Так само, як і з вибором репетитора, вам потрібно сформулювати свій пошуковий запит, а потім починати вибір школи.

Отже, що вам потрібно знати:

  1. Мета вивчення англійської мови. Залежно від мети акцент може бути зроблений на розвиток певній навичці.
     
  2. Скільки часу ви готові щотижня приділяти англійській мові.

    Школи англійської в Харкові надають широкий вибір можливостей для навчання:

    - інтенсивні курси;
    - стандартні курси;
    - курси вихідного дня;
    - курси з гнучким графіком занять;
    - змішане навчання (поєднує навчання в групі і самостійне онлайн-навчання).

    Також ви можете уточнити, скільки часу вам в середньому знадобиться на виконання домашніх завдань, оскільки деякі школи англійської в Харкові відомі своїми великими домашніми завданнями.
     
  3. Який у вас бюджет. Розкид цін на навчання в школах англійської в Харкові дуже великий: від 600 до 5000 грн за місяць навчання.
     
  4. У якій групі ви хочете займатися: великій або маленькій. У школах англійської в Харкові ви можете знайти групи від 3 до 15-20 осіб.
     
  5. З яким викладачем ви хочете займатися: україномовним або носієм мови.
     
  6. Де територіально має бути школа.

Наступним кроком буде складання списку шкіл англійської в Харкові, що підходять під ваші параметри. Не забувайте читати відгуки про курси англійської, щоб дізнатися про враження та досвід реальних студентів.

Для визначення вашого рівня англійської вам буде необхідно написати тест і пройти співбесіду. У більшості шкіл англійської в Харкові ви можете пройти тестування на сайті школи й усну співбесіду в офісі, на яку потрібно записатися заздалегідь.

Після проходження тесту та співбесіди вас розподілять у групу з вашим рівнем, і ви зможете відвідати безкоштовне пробне заняття.

Перед пробним заняттям ви можете попросити, щоб вам показали навчальні матеріали, за якими буде проходити курс. Подивіться на граматику і лексику, подумайте, чи цікаві вам теми уроків.

Також дізнайтеся про всі додаткові можливості навчання в кожній школі англійської в Харкові: чи є спецкурси, розмовні клуби з носіями мови, заняття по Skype і т.д.

Ви можете відвідати пробне заняття в декількох школах англійської в Харкові і вибрати ту, яка підходить найбільше.

Вивчення англійської мови на онлайн-курсах

Чи можна вивчити англійську мову онлайн? Якщо у вас сильна мотивація і немає проблем з самоорганізацією, то, звичайно, так! Але це набагато складніше, ніж навчання в школі англійської мови в Харкові або з репетитором. Інтернет рясніє ресурсами для онлайн-навчання: онлайн-школи, тематичні марафони, курси від приватних викладачів з онлайн-підтримкою, відео- і аудіоуроки, тематичні групи в соціальних мережах, додатки і т.д.

Самоорганізація, грамотний вибір і комбінування ресурсів для навчання – найскладніше завдання при вивченні англійської мови онлайн. Вся інформація про англійську мову є в інтернеті. Жоден викладач, жодна школа не розповість вам те, що не можна знайти в мережі. Але якщо ви просто будете підписані на групи в соціальних мережах, періодично дивитися навчальні відео на YouTube і читати корисні статті – результату не буде.

Потрібно систематично працювати над розвитком кожної з навичок:

  1. Вимова
  2. Аудіювання
  3. Говоріння
  4. Письмо
  5. Читання
  6. Граматика
  7. Лексика

Можна самостійно скласти програму навчання, що включає в себе розвиток кожної з цих навичок, але це досить складно. Якщо ви хочете вивчати англійську мову онлайн, то раджу розглянути варіант навчання на онлайн-курсах. Вони надають навчальну програму для самостійного вивчення, що відповідає вашому рівню, а також онлайн-супровід і перевірку вашої успішності.

Переваги навчання на онлайн-курсах:

  1. Вільний графік. Заняття в будь-який час, будь-яка зручна вам тривалість уроку. Якщо ваш ритм життя і графік роботи дуже насичений, то навчання онлайн – ваш варіант.
     
  2. Витрачати час тільки на навчання. У великих містах це суттєва економія часу.
     
  3. Ціна навчання нижче ціни занять з репетитором або в школі англійської в Харкові.

Недоліки навчання на онлайн-курсах:

  1. Слабкий емоційний контакт з учителем. Взаємна симпатія викладача і студента – це сильний мотиватор. На заняттях онлайн досягти цього складно. Тут вам потрібно мотивувати себе самостійно і постійно нагадувати, навіщо ви почали.
     
  2. Відсутність підтримки групи або конкуренції – кого що мотивує.
     
  3. Низький рівень багатьох онлайн-курсів. Оскільки онлайн-навчання стає все більш популярним, багато хто розглядає створення курсів не як можливість поділитися знаннями, а як спосіб швидкого збагачення. Багато курсів складено без глибокого методичного опрацювання.

Вивчення англійської мови на онлайн-курсах
Онлайн-курси англійської – можливість повністю самостійно планувати і контролювати своє навчання

Ви можете вивчити англійську мову в Харкові різними способами, головне – визначити вашу мету і ресурси.

Займаючись у школі англійської мови, ви найлегше подолаєте мовний бар'єр. Якщо вам у першу чергу потрібна розмовна англійська – це найкращий варіант.

Індивідуальне навчання більше підійде людям з конкретною метою навчання, стислими термінами, а також тим, у кого немає можливості ходити в групу за визначеним розкладом.

Навчання на онлайн-курсах – кращий варіант для людей з швидким ритмом життя і насиченим робочим графіком. Тут обов'язкова системність, висока мотивація і самоорганізація.

Вам також може сподобатися:
About English Language
Що таке irregular verbs (неправильні дієслова) та як їх вивчити
Дієслово (verb) як в українській, так і в англійській мові означає дію. Однак певні відмінності у формах та їх утворенні все ж існують. Дієслово завжди має початкову форму (V – infinitive). В українській мові можна поставити питання «Що робити?»: To drink – пити To eat –…
About English Language
Англійська для дорослих початківців: поради для створення якісної мовної бази
Ще десять років тому ми, можливо, могли б знехтувати вивченням англійської, проживаючи в Україні та працюючи в українській компанії. Сьогодні ж глобалізація впливає на розвиток сучасного світу, і англійська мова виступає універсальним інструментом для спілкування між жителями різних країн, а отже, стає…
About English Language
Англійська мова для початківців: базовий словник для офісу
Сьогодні майже в кожній професії знання міжнародної мови спілкування є якщо не обов’язковим, то бажаним. Компанії працюють з іноземними партнерами, наймають співробітників із різних країн, тож навіть для початківців англійська мова стає частиною офісної рутини. Зміст 1. Офісний сленг в англійській…
Contact us
Пн.-Пт.: 9:00-20:30
Сб.-Нд.: 10:00-15:00
Дистанційний курс
 М. ПЛОЩА ЛЬВА ТОЛСТОГО,
вул. Льва Толстого 9-а, 3 пов.
Офіс тимчасово не працює.